CİMER e yazdım durumu, gelen cevaba göre belirli şartlada eş çocuk vs kullanbilir diyor ama bence ÖTV indirimnden yaralanmadan satın aldığım aracı herkesin kullanabilmesi lazımdı, neyse buna da şükür ikinci bir araç almaya gerek kalmadı en azından
sayılı CİMER başvurunuz 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, Karayolları Trafik Yönetmeliği, uygulama talimatları ve ilgili mevzuatlar kapsamında incelenmiştir.
Araçların Satış, Devir ve Tescil Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönetmeliğin 16’ncı maddesi 4’üncü fıkrasında;
“a) Özel tertibatlı araçların, engelliler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tüketim vergisinden müstesna olarak yurt içinden ilk iktisabında, tescil kayıtlarına “İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe özel tüketim vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde sözleşme ile devri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır.” şeklinde şerh işlenir.
b) Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak imal edilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde bu aracın tescil kayıtlarına yukarıdaki (a) bendinde yer alan şerhin yanı sıra, “Araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir.” şeklinde şerh işlenir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum veya kuruluş tarafından belgelendirilmesi şarttır” şeklinde düzenlemeler mevcuttur.
Yukarıda yer alan düzenlemeler kapsamında, özel tertibatlı engelli araçlarının mevzuatta belirtilen diğer sürücüler tarafından kullanılması için yetkili kurum veya kuruluş tarafından belgelendirilmesi ve tescil kayıtlarına bu durumun işletilmesi gerekmektedir.
Bilgilerinize sunulur.
Emniyet Genel Müdürlüğü
Trafik Başkanlığı