Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV indirimli alınan aracı kimler kullanabilir? Damat da kullanabilir mi?

ozkanlar

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Herkese merhaba,

Anneannemin %98 engelli raporu var ve ailem onun adına ötv indiriminden yararlanarak araç almak istediler vasi oldular tüm kararlar tamam ve ne bende ne de annemde ehliyet var mecburen babam kullanacak. Fakat arabayı satacak yer noterden ehliyet tasdiki istiyor, tamam alalım dedik ama 3. derece yakını olacak, damat olmaz diyor.
İnternette ilgili kararı bulamadım sadece yazılanlar var ve yazılanlara göre babam yani onlara göre DAMAT :) araca kendi ismini yazdırabilir mi? Çünkü yazdıramassa her çevirmede cezalar yeriz, kasko ödemez kısaca alınmaz.
Tekrar belirtmek istiyorum engelli oranı %98. Direkt yazılı kararı verebilirseniz daha iyi olur onlara ulaştırır hakkımı ararım.

Teşekkür ederim,
Saygılar.

isim yazdırma olayı yok artık,herkes kullanabilir herhangi bir kısıtlama kalmadı artık.bayi yanlış biliyor.gerekirse vergi dairesi ve trafik tescil ile görüşsün bayi

Teşekkür ederim, peki yazılı karar var mı acaba? Muameleci ben tamamen konuya hakimim diyip duruyor, çıktısını alıp göstermek istiyorum. İsim yazdırma yoksa ehliyet tasdiki de yok ama ben den ehliyet tasdiki istiyor acaba bu gerekli mi? Notere başouna para vermeyelim.

Hocam teşekkür ederim kararı okudum fakat bu kararla ilgili kafamda yeniden bir soru işareti oluşuyor. Şimdi büyük yazılan yere baktığımda noterce istihdam edilen bir sürücü tarafından diyor. Mesela o sürücü damadı olsa ondan başkası kullanamaz mı? Yoksa, mesela ben torunuyum benim ismim yazılmadan, tasdik edilmeden noterce istihdam edilmiş damadına ek olarak ben de kullanabilir miyim?

ç) Özel tertibatı olmayıp, özürlülük derecesi % 90 ve üzeri olan malul ve engelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak bizzat ithal edilen araçların tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına, "Araç sahibi özürlü kişinin kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sihri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, beş yıl içerisinde Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ilede vredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Ayrıca ithal araçların gümrük şahadetnamelerinde, yukarıda belirtilen şerh dışında varsa diğer şerhler de tescil belgesine işlenir.

Teşekkür ederim hocam ben de aynı karardan bahsetmiştim zaten. e bendi değilde ç bendinde belirtiliyor değil mi?

Ama eski ve yeni arasında fark yok.

ESKİ: (a) Özel tertibatı olmayıp, sakatlık derecesi % 90 ve üzeri olan malul ve engelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muafolarak bizzat ithal edilen araçların tescil belgelerine, "Araç sahibi malul ve engelli kişinin kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan vesihri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekaletname iledevredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Ayrıca ithal araçların gümrük şahadetnamelerinde, yukarıda belirtilen şerh dışında varsa diğer şerhler de, tescil belgesine işlenir.

YENİ: ç) Özel tertibatı olmayıp, özürlülük derecesi % 90 ve üzeri olan malul ve engelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak bizzat ithal edilen araçların tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına, "Araç sahibi özürlü kişinin kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sihri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, beş yıl içerisinde Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ilede vredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Ayrıca ithal araçların gümrük şahadetnamelerinde, yukarıda belirtilen şerh dışında varsa diğer şerhler de tescil belgesine işlenir.

Hocam ç bendinde bahsettiği yurtdışından ithal edilen araçlar için, e bendinde yurtiçinden ÖTV istisnasından yararlanılarak alınan araçlardan bahsedyor.. Siz yurtdışından araç ithal etmeyecekseniz problem yok sanırım..

mac72;

Hocam bu konuda cahilim, cahilliğime verin ama e bendinde sadece ÖTV'den muaftır diyor. Eskiden e bendinde sadece 3. derece yakınları kullanabilir gibi bir ibare mi vardı?

evet hocam

e) Özel tertibatı olmayıp, özürlülük derecesi % 90 ve üzeri olan özürlüler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak
yurt içinden​
satın alınıp ilk iktisabı yapılan araçların tescil belgelerine “[araç sahibi malul ve engelli kişinin kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterlerce düzenlenmiş iş aktine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup,
]İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.

kardeşim EGM yazı yaz aracı kimler kullanabilir diye onlar zaten sana en doğru cevabı vercektir ben yazdım gelen cevapta %90 özürlü kişi üzerine alınan aracı herhangi bir kişi kullanbilir bu konuda bir kısıtlama kalmamıştır.

Arkadaşlar teşekkür ederim sayenizde bayiye işini öğrettim yani nasıl iş yapıyorlar. Bunu bilmeyen adam oranın bu konularda en yetkili kişisiyim diye 1 gün önce bana hava atıyordu bu kanunu yollayınca sus pus oldu.
Ayrıca EGM'den dilekçeme cevap geldi. Aynen şu şekilde;

[FONT=arial]Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 53 üncü maddesinde yapılan değişiklik ile (09.09.2011 tarih ve 28049 sayılı Resmi Gazete), yurt içinden satın alınan özel tertibatlı araçların (otomatik vitesli araçlar dahil) veya %90 üzeri engelliler adına tescil edilen özel tertibatı olmayan araçların sahibi dışında, aracı kullanmaya yeterli sürücü belgesine sahip herhangi bir kişi tarafından kullanılması mümkün hale gelmiştir. İyi günler dileriz.[/FONT]

Arkadaşlar bugün aracı aldık fakat trafik tescil ruhsata kocaman 3. derece yakınlardan başkası kullanamaz diye ibare koymuş :mad:

Trafik öyle hatalar yapıyor ki kendileri bile şaşıyorlar bence siz kanunun çıktısıyla birlikte gidip hatalarını düzeltmelerini sağlayın..Büyük bi ihtimalle eski hamam eski tas devam eden bi memurun işidir..

Evet hocam salı günü bayramdan sonra artık gidip düzelttireceğim. Hem resmi gazete kararının çıktısını hem de EGM'den bana gelen mailin çıktısını alıp gideceğim. Umarım sorun çıkartmazlar, şimdi polis durdursa derdimide anlatamam :D

hayırlı uğurlu olsun güle güle kullanın. bende almak istiyorum siz yeni aldığınız için soruyorum.sadece sağlık kurulu raporu ile gitmek yeterli mi.ve mtv den nekadar muaf kalınıyor.

ozkanlar;

Sorun çıkartmazlar merak etmeyin..

sayın ercihan 2 yıl süreli % 90 özürlü raporuma alabilir miyim. ayrıca ben çift kabin pikap almak istiyorum 2000 motor bunu da alabilirmiyim.

Kamyonetlerde ÖTVoranı % 37 değil yanlız Yücel bey..

yücel güngör;

evet hocam yeterli fakat vasilik durumu varsa mahkeme vasilik kararıda gerekli. MTV'den de engelli vefat edene kadar muafsınız. 2000 motor aracı indirimle alamassınız 1600cc'ye kadar indirim sağlanıyor.

Bu arada mac72 hocam trafik tescil sorun çıkartıyor. Ellerinde eski karar var değiştirmiyorlar Yeni kararı ve dilekçeme cevabı gösteriyorum görmemezlikten geliyorlar. Yarın sabah 10'da gideceğim trafik tescil şubeyi arayacaklar

kardeşim ben EGM ye sorduğumda ruhsatında 3.derece akrabaları kullanabilir diye şehr bulunanlar trafik şubesine dilekçe ile başvurup bu yazıyı kaltırtabilirler diye yazmışlar.onun için değiştirmeleri için resmi bir dilekçe ile başvur

acaba benim mahkeme kararı ve vasilikle ne alakam var anlayamadım.özür oranım % 90 bu raporla kamyonet alamam mı. birde ercihan bey kamyonette ötv % kaç ve ben kendi adıma alamıyormuyum vasi mi atamak gerekiyor anlatırsanız sevinirim.

volki;

Peki hocam nasıl bir dilekçe olmalı? Trafik Şube genel müdürlüğüne mi dilekçeyi verelim yoksa arabanın tescil edildiği yere mi?

Hocam Bir şey soracaktım benim babam kendisi %60 raporlu bir özürlü ben bunun arabası var otomatik vitesli araçta el tertibatı da var ben bunu kullanabilirmiyim ama ruhsatta şu kişiler kullanabilir diye yazı yazmıyor.

as6774;
El tertibatı olan olan aracı ancak babanızla aynı sakatlığı olan kişiler kullanabilir..

El tertibatını söktürsem ben kullanabilirmiyim yalnız babam el tertibatlını kullanmıyor genelde ayakla kullanıyor el tertibatı aldığımız da vardı.

babamın üzerine araba alacağız yüzde doksan üzerinde özürlü ötvden muhaf raporu var aracı aldığımızda aracın içinde babam olmadan kullanabilirmiyiz herhangi biryere gidebilirmiyiz

feyz;

% 90 ve üzeri rapor ile alınan aracı herkes kullanabilir..babanızın arabada olma zorunluluğu yok,istediğiniz yere gidersiniz

as6774;
Araç özel tertibatlı olarak ruhsata tescil edilmişse eğer o tertibatı söktürerek sıkıntı yaşarsınız..

Üst Alt