Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV indirimli araç aldık, ancak sonradan çıkan özelge yararlanamazsınız diyor!?

ozg78

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
28 Şubat 2018 Güncel:

Bugun vergi dairesinden babamin ismine vergi usulsuzlugu yapildigina dair (yukarida bahsettigim ozelgeye dayanarak) ceza ihbarnamesi teblig edilmis. Bayiye degil, direkt bizim adresimize gonderilmis.
Itiraz hakkimizi mi kullanmak lazim yoksa uzlasmaya mi gitmek daha iyi? Tavsiyeleriniz nelerdir?

_______
Iyi gunler,

Babamin MS nedeniyle verilmis %28 oranli ortopedik engelli raporu var (Noroloji, FTR, Ortopedi ve Travma muayeneleri sonucu %20, yas nedeniyle %10, toplamda %28). Muayene aciklamasinda sol alt ekstremitesinde kas gucu -5/5, tandem gait'i zorlanarak yapiyor, Tablo 4.1'e gore ozurluluk orani %20 denmis. Raporda "engelli ehliyeti alir, ozel tertibatli arac kullanir." ibaresi var. Bu raporla il saglik mudurlugu komisyonu 10.02, 47 ve 102 kodlarini verdi ve ehliyeti bu kodlarla yenilendi.

Denizli'deki bir otomobil bayisine gittiklerinde ozelge istemisler. Daha onceden bayi konuyla ilgili ceza almis. O yuzden Denizli vergi dairesinden ozelge istedik 5 ocak tarihinde.

Bu sirada baska bayilerle de gorustuk ve ikinci bir bayiden arac alimina karar verildi. Bayi butun raporlari aldi ve maliyeden 8 ocakta olur aldiktan sonra 9 ocakta tescil, plaka vs isleri tamamlandi ve arac alindi.

10 ocakta vergi dairesinden ozelgenin ciktigina dair cevap gelmis. Bugun (11 Ocak) kardesim gidip almis ozelgeyi. Ozelgeye gore OTV indiriminden yararlanamazsiniz diyor. Gerekce yok, kanunu kopyalayip yapistirmislar.

Zaten kardesim ozelgeyi vermeye gittiginde gorevli memur "MSliler yararlanamiyor", "biz de otomatik vitesli arac alabiliriz" gibi seyler soylemis. Ancak sonrasinda bayi islemleri sorunsuz hallettigi icin biz ozelgeden olumlu sonuc cikacagini dusunmustuk. Ozelgeden olumsuz cevap cikinca ne yapacagimizi sasirdik. Ayni kurum 2 gun arayla birbiriyle celiskili karar veriyor.

Tavsiyeleriniz nedir? Bayiye haber vermek gerekir mi boyle bir durumda?

ozg78

Bayii ye haber verin tabiki, haber vermezsen ilerde vergi dairesi bayiye alacak davası açar,bayide size alacak davası açıp aracınıza el koyar icra yoluyla.

enes75 cevabiniz icin tesekkurler.

OTV'yi talep mi ederler bu durumda? Sonucta bayiye verilen cevap olumlu idi.

Affınıza sığınarak mimli olan firma hangisi ? Bende denizlide yaşıyorum araç alırken dikkat edelim .
ozg78 eğer özelge olumsuz geldi ise bayi sizden ötv yi ödemenizi talep edicektir.

black bishop Toyota ozelge istemis.

Biz baska marka aldik arabayi. Anlamadigimiz sey araci aldigimiz bayi bize maliyeden kontrol ettigini ve olur geldigini soyledi. Elinde raporlar, ehliyet vs var. Nasil oluyor da ayni vergi dairesi onlara OK veriyorlar da bizim ozelgeye olumsuz yanit geliyor? Hem de 2 gun arayla. Akil almiyor gercekten.

OTV odemesi istenirse itiraz davasi acabilir miyiz? Bu konuda izlenecek yol konusunda bilgisi olan var mi?

tereddüt duydukları için vergi dairesi özelge istemiş olabilir son zamanlarda bizlere verilen pozitif ayrımcılığı istismar edenler var sahte raporlar ile buna binaen vergi daireleri kendilerine başvuran her engelli vatandaştan özelge istemeye başladı ..

forumdan takip ettiğim kadarı ile araç alımı sonrası özelge sonucu çıkan ötv yi bayiler araç sahiplerinden talep ediyor..

ozg78 Aracı aldığınız firmaya olumlu yanıt ne ile verilmiş elle tutulur bir şeyler (üst yazı) var mı? varsa bayiden talep edin.

black bishop Senin yazını okuduktan sonra başka başka şeyler gelmeye başladı aklıma. Bayinin amacı zaten aracı satmak ben buna satayım, günü geldiğinde ÖTV yide alırım olmasın. Sigortacılar ve bu araç ile ilgili olan heryerden beklerim açıkçası.

TahaAY black bishop

Forumda okuduklarimdan anladigim su:

- Kararlar vergi dairesine gore degisiklik gosteriyor.
- Sonradan OTV borcu cikarilabiliyor, ozelge olsa da olmasa da.
- MS hastalarinin engelli raporlarini ve OTV indirimlerini vergi daireleri reddediyor. Yazili cevap vermiyorlar, bu yuzden de ayrimciligi kanitlayamiyoruz.

Elimizde ust yazi vs yok. Bayiye sorariz ama eger gercekten oyle bir art niyet varsa kime guvenecegiz artik bilemiyorum.

Babamin durumu acik. Ortopedik engelli, "ozel tertibatli arac kullanir." raporumuz var. Kendi kullanimi icin aliyoruz arabayi. 1 yildir hastane poliklinik geziyoruz, surekli degisen yonetmelik duzenlemeler yuzunden. Sonunda halloldu dedik, simdi de bu cikti.
ibrahim 20 Ararim da sorununuzun ne oldugunu ve nasil cozdugunuzu burdan yazarsaniz herkes faydalanir.

TahaAY "MSlilere indirim verilmiyor." ve "Biz de otomatik vites kullanabiliyoruz, indirim olmaz." Vergi memurunun ozelge talebi formunu alirken soyledigi cumleler, yazili degil. Ozelge talebimize verilen yazili cevap olumsuz oldu.

Forumda baska MS hastalarinin OTV indirim taleplerine de red geldigi yaziyor. Ama bize verilen ve digerlerinin de aldigi ozelgelerde MS tanisiyla ilgili birsey yok.

ozg78 Bülent abinin konuya el atması lazım kardeş. bizi aşmaya başladı artık. Raporda kullanabilir diyor vergi dairesi aracı alamaz diyor. ne diyeceğimi şaşırdım. Bayi ile Vergi dairesi arasını da kestiremedim. bu kadar yazıyoruz ama biz vergi dairesi bayinin gönderdiği raporu vs sisteme işleyip yararlanabilir derse? Hakkında hayırlısı artık kardeşim. Elimizden bir şey gelmiyor şu anda bilen takip eden arkadaşlar yardımcı olur inşallah. Bu arada bende %60 ortopedik engelliyim aracı aldık bir şey isteyen olmadı onu bunu al diye. inşallah bizden de istemezler.

TahaAY Sagolun ilginiz icin. Insallah sizin icin sorun cikmaz.
OturanBoğa tecrubenize dayanarak ne dersiniz? ne yapmak lazim? bayiye haber verecegiz. OTV talep ederlerse itiraz icin hangi yolu izleyebiliriz?

ozg78 Aracı alırken Bayi vergi dairesinden onayı nasıl almış yazılımı? sözlümü? sonuçta araç faturasına ötvden muaftır diye kaşeleniyor fatura diye biliyorum neye göre yapılıyor yazılı bir şeyler vardır sanırım? Bu arada özelgeyi siz mi istediniz yoksa bayi sizin adınıza mı istedi ?

uNiQuE_54 Mesajiniz icin tesekkurler. Bayinin yazili mi sozlu mu aldigini bilmiyorum. Kardesim bayi ile konusacak.

Fatura kaselenmis, kasede .... plakaya tescil edilmistir yaziyor. OTV kanunundan muaf olup tahsil edilmeyen tutar .... diye yazilmis altina.

Ruhsatta da OTV muaf engelli aracidir diye yaziyor.

Ilk bayi ozelge getirin demis. Bunun uzerine vergi dairesine gerekli raporlarla beraber ozelge talebini biz yaptik, baska bayilerde isteyebilir, islemler hizlansin amaciyla.

Daha sonra baska bir marka araci ikinci bir bayiden ozelge henuz gelmeden sorunsuzca aldilar. Bu bayi ozelge istemedi.

2 gun sonra da olumsuz cevapli ozelge geldi.

Denizli vergi dairesi bana da aynı zorluğu yaptı onay vermedi. özelge istedim ankaradan kendileri vergi dairesi özelgeyi burdan çıkarmışlar olumsuz bende farklı bir ilden aldım yanlış anlamayın. Amacım tabiki size yardımcı olmak bende ortopedik engelliyim. Umarım alırsınız. Kolay gelsin

öncelikle geçmiş olsun. bakanlık bu tür karmaşaların önüne acilen geçmeli. iller arasındaki bu farklılıklar, daha sonrasında çıkan borçlar vs gerçekten çok fena. alamayacaksak baştan bunu belirtmeliler yada vergi dairesi onay veriyorsa daha sonra bizi bağlayan bir şey olmaması gerekir. özelge de gerekçe olarak ne yazıyor hangi kanunu yapıştırmışlar?

@birkan01 Bayiye haber verdik. Sozlu olarak onay almislar. Ozelgenin kopyasini da verdik, arastiracaklar. Cevap geldiginde size de haber veririm.

@Ndr Kopyaladiklari kanun maddesi, OTV kanunu 7. maddesi 1. fikra 2. bendi ve kanuna ekli 2 nolu liste. Gerekce olarak "... tarihli .. nolu Engelli Saglik Kurulu raporunuzda yer alan engellilik durumunuz (G35 - Relapsing remitting Multipl Skleroz - % 28) itibariyle soz konusu rapora istinaden, OTV kanununun (7/2-c) maddesinde duzenlenen istisnadan yararlanmaniz mumkun degildir." denmis.

Bunu MS yuzunden vermedikleri olarak mi yorumlamak gerekir bilmiyorum. Raporun iceriginde sol alt ekstremitede kuvvetsizlik oldugu yaziyor. Ortopedik suregen engelli olarak da isaretlenmis. Bir de teshise mi yazmalari gerekirdi bilmiyorum. Ozelge talebine, Il Saglik Mudurlugu raporu ve yeni ehliyeti de eklemistik.

Ekleme: Saglik raporunda "Engelli ehliyeti alir, ozel tertibatli arac kullanir." ibaresi var. "Otomatik vites kullanir" mi olmaliydi?

Son düzenleme:
ozg78 Otomatik vites zaten özel tertibat yerine geçmekte o yüzden ona pek takılma. teşhiste yazmadığı için olabilir ama sadece şahsi fikrimi söylüyorum. Yalnız şöyle bir şey daha var ben 02.10.2017 tarihinde özelge göndermiştim hala cevap gelmedi size bu kadar çabuk nasıl gelmiş orası da ayrı bir soru işareti.

@ozg78

Çok zor bir durum. Ben olsam hiç bulaşmazdım gibi geliyor. Ama bunu yaparken sandki ötv ödeyecekmiş gibi de hazır olurdum.

Çünkü bugün vergi dairesine "ne yapmamız gerek" deseniz yüzde yüz vergiyi sizden isterler. Yani bundan kaçış yok. Ama sessiz kalırsanız, belki kimse fark etmez...
Maalesef durum bu.

bayiye gitmeden önce mutlaka kendiniz vd den onayı sorun.
bayini amacı araç satmak o yüzden bayilere asla güvenmeyin...

OturanBoğa cevabiniz icin sagolun. Bayiden ses cikmadi, onlar da sizin dediginiz gibi ses cikarmamayi uygun gorduler sanirim. Diken ustundeyiz resmen. OTV isterlerse itiraz etmenin bir yolu var mi?

Bir de simdi MTV odemesi olayi var. Odemeyi yapalim mi yoksa MTV muafiyetine basvuralim mi bilemiyoruz. Bir tanidik "bekletin, sonrasinda isterlerse cezali odersiniz." dedi. Kararsiz kaldik.

Herkese merhaba,

Yukarida durumu aciklamistim: OTV indirimli arac aldiktan sonra 2 gun sonra indirimden yararlanamayacagimiza dair ozelge gelmisti. Bayiye haber verdik ama onlardan hic bir ses cikmadi. Bugun vergi dairesinden babamin ismine vergi usulsuzlugu yapildigina dair (yukarida bahsettigim ozelgeye dayanarak) ceza ihbarnamesi teblig edilmis. Bayiye degil, direkt bizim adresimize gonderilmis.

Itiraz hakkimizi mi kullanmak lazim yoksa uzlasmaya mi gitmek daha iyi? Tavsiyeleriniz nelerdir? Daha once bu durumla karsilasmis arkadaslar ya da hukuki bilgisi olan arkadaslar yardimci olabilirler mi? Bulent bey sizin bir bilginiz var mi bu konuda? OturanBoğa

Simdiden cok tesekkur ederim.

ilk büyük geçmiş olsun demek isterim. ben bir işe hele böyle devlet işlerine girmeden önce en ince detayına kar araştırırım. ölümlü ve olumsuz kendimi sağlama aldıktan sonra faaliyete başlarım. şimdi Ben olsam bir avukat ile danışırım sormak veya bilgi almak parayla degil ya ondan sonra ne gerekiyorsa yaparım. kendi zannımca burada sağlıklı bir bilgi almanız zor olacak. bu fikrimi de mazur görün

ozg78

Hay Allah!
İtiraz edip yeniden değerlendirilmesini isteyin öncelikle. Ama korkarım bu araç için ötv'yi ödemek zorunda kalacaksınız.

Özelge bilgilendirme

Merhaba! bn ötv için 2aydır ugraşiyorum aracı aldım içine tertibati düzenledim 32.01kodu sonra bayi fatura için vd evragı göturdu lakin vd evragı onaylamadi özelge istedi cok ugrastım sacma sapan işler son olarak özelge vermek zorunda kaldım merak ettgm sey olumlu gelirmi acaba tehsisi yazsam bna tahmininzi söylermisinz acaba.bde özelgeyi ben yazdım bayi degil

Bilateral opera foot sekeli ortapedi kanati sag sol ayak bileği fleksiyon planter 5-10 derece %8 %8 inversiyon eversiyon 5 derece %2 %2n bir bilginiz varsa yazabilirmisiniz

Brk@1905

Her iki alt ekstremite de geçiyorsa raporda, araçta özel donanım şartı olur ve muafiyet onayı çıkar

Evet abi sag ve sol diyor

Vergi dairesi özelgeyi bekletiyor daha göndermesi için ne yapılması lazım

Merhaba,

bir seneden fazla bir suredir bizi sıkıntıya sokan surec sonunda lehimize sonuclandi. Vergi dairesine karsi actigimiz dava olumlu sonuclandi, ancak vergi dairesi karari istinaf yoluna gitti. Bolge vergi dairesi ise istinaf istegini reddetti ve boylece karar kesinlesti.

Dava icin foruma da uye Av. Huseyin Ilik yardimci oldu, kendisine burdan da tesekkur ediyorum.

Üst Alt