Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV muafiyeti net fiyatı 70 bin TL'ye kadar olan araçları kapsayacak

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

tanerbudak

Aktif Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
2
Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan "Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" yürürlük ve yürütme dahil 130 maddeden oluşuyor.

Tasarı ile;

- Sadece işleyip tekrar ihraç etmek üzere tütün işleme fabrikalarına tütün ithalat izni verilecek.

- Arazi toplulaştırmasına ilişkin yapılan işlemler üzerindeki vergiler kaldırılacak.

- Engellilere sağlanan ÖTV'siz binek aracı alma imkanı vergisiz fiyatı 70 bin TL'nin altına olan araçlarla sınırlandırılıyor.

- İnternet ortamında yürütülen ticari faaliyetlere ilişkin bu işleri yürütenler tarafından Gelir İdaresi Başkanlığı'na bildirimde bulunma yükümlülüğü getirilmektedir.

- Tasarı ile maden arama ruhsatı alan ancak arama döneminde gerekli çalışmaları yapmayan ruhsat sahiplerinin arama ruhsatlarının iptaline yönelik düzenleme yapılacak.

- Tasarı ile finansal kiralama ve finansman şirketlerine özel karşılık ayırma ve bu karşılık tutarı kadar vergi matrahından indirme imkanı getiriliyor.

- Finansal kiralama ve finansman şirketlerine bankalar gibi takip sonucu elde ettikleri taşınmazların satışı kapsamında oluşan kazanca vergi istisnası getiriliyor.

- PPP projelerinde yurtdışından kaynak teminini kolaylaştırmak için özel amaçlarla kurulan şirketlerin getireceği finansman için düzenlenecek sözleşmelerden damga vergisi ve harç alınmaması öngörülüyor.

- Tasarı ile gümrük vergisinden muaf olan ürünler için muafiyetler kaldırılmakta, bunun yerine vergi had ve nispetleri sıfır olarak belirlenmekte. Böylece dış ticaret politikasının gerekleri çerçevesinde Bakanlar Kurulu'na bu ürünler için de vergi getirme imkanı sağlanıyor.

- Tasarıyla şirketlerin FX borçlanmalarını takip etmek ve riskleri belirleyip ona göre para politikası tedbirleri almak amacıyla TCMB'ye bilgi toplama yetkisi veriliyor.

- Yurt dışında yatırım yapma amacıyla kurulan fonlara, ülkemizde yapacakları yatırımlar kapsamında Hazine Müsteşarlığı bütçesinden kaynak aktarılabilmesine imkan sağlanıyor.

- Hazine tarafından girişim sermayesi fonlarına ve katılım bankalarının oluşturdukları fonlara kaynak sağlanabilmesi amacıyla yasal düzenleme yapılıyor.

- Transfer fiyatlandırması ile ilgili yöntem belirleme anlaşmalarında (peşin fiyatlandırma anlaşmaları) alınmakta olan 57 bin TL harç kaldırılıyor.

- Elektronik ortamda yurtdışından Türkiye'deki nihai tüketicilere hizmet sunanlara KDV bakımından Türkiye'de vergi mükellefi olma zorunluluğu getirilmekte

Geçmiş olsun maliye engelli araç alımında vergisiz matrahı 70.00p tl sınırı getiriyor. Kanun teklifi meclise verilmis

ÖTV muafiyeti net fiyatı 70 bin TL'e kadar olan araçları kapsayacak

"ENGELLİLERE ÖTV'SİZ ARAÇ SATIŞI UYGULAMASINDAKİ SUİSTİMALLERİN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN SINIR GETİRİLİYOR

Engellilere sağlanan ÖTV'siz binek aracı alma imkanı vergisiz fiyatı 70 bin liranın altına olan araçlarla sınırlandırılıyor."

Hükümetin yeni kazığı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kaynak eklendi: http://www.memurlar.net/haber/696517/engellilere-otv-siz-arac-alimina-70-bin-lira-siniri.html

Kanun, torba yasa olarak meclis'e sunuldu. Büyük ihtimal geçer.

Devlete göre engelli bi insanin fazla parası olamaz. Ortalamanın üstü bi arabaya indirimli binemezmiş.

Hah! İşte bir süredir estirilen pis rüzgarın kokusu çıktı! Hayırlı olsun. Önemli bir hak elden gidiyor...

Benim anlamadığım ne kadar pahalı bi araç alsak o kadar fazla kdv veriyoruz zaten amaçları ne yani?

Ne zamandan itibaren geçerli olur peki bu?

2018'den geçerli olacak diyolar ama belli olmaz. Niyeti olan elini çabuk tutmali

birileri kına yaksın adam taksi plakasının ucuz olduğu yerde 200 bin liraya bmw taksi alsın 3 sene sonra satsın bizde 55 binliraya araç alalım aparat parası muayene ücreti 3 derece kanbağı sürecek diye tse parası uğraşalım ondan sonra günah keçisi olalım o zaman taksiye de sınırlama gelsin ama zengin daha zengin olacak

Milletin adamıyız deyip milleti bu kadar düşünmeyen başka bi hükümet var mı? Neyse.. geçmiş olsun simdiden. Ben belki hic bi zaman pahali bi araç alamayacagim ama imkani olup da alamayanlara üzüldüm..

bununla ılgılı bence cimer yazmalıyız 123. çok duşuk araba yokkı alınacak bari 160bın... sınırlı olsaydı bu aksızlık alana ve almayana gereklı yerlere iletmelıyız.

engelliler birimlerine söyleyip iptali için aile politıkaları bakanlığına iletilmelıdır gundem olmamız gerekır. sıte yönetıcılerı konu hakkında fıkırlerı nelerdır neleer yapabılırız. bu konu hakkında

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanıp TBMM'ye sevk edilen kanun tasarısında engellilere sağlanan ÖTV muafiyetine ilişkin kısıtlama getiriliyor.

Daha öncede Ak Parti'ye yakın gazeteci Ergün Yıldırım Twitter üzerinden yaptığı açıklamada engelli araç alımında suiistimallerin yaşandığını belirterek bu konuda kısıtlama getirilmesini istemiş, daha sonra gelen tepkiler üzerine özür dilemişti. Görünen o ki Maliye bakanlığı tarafından yapılan kanun tasarısı teklifinde Ergün Yıldırım'ın konuya dair görüşleri dikkate alınmış ve bu konuda düzenlemeye gidilmiş.

Ergün Yıldırım'ın görüşleri için tıklayınız Ergün Yıldırım Engellilere sağlanan ÖTV indirimine karşı çıktı Maliye bakanlığının resmi internet sitesi maliye.gov.tr de engelli araç alımına getirilecek kısıtlama şu şekilde ifade edildi.

ENGELLİLERE ÖTV'SİZ ARAÇ SATIŞI UYGULAMASINDAKİ SUİSTİMALLERİN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN SINIR GETİRİLİYOR

Engellilere sağlanan ÖTV'siz binek aracı alma imkanı vergisiz fiyatı 70 bin liranın altında olan araçlarla sınırlandırılıyor. Peki yukarda geçen ÖTV'siz binek aracı alma imkanı vergisiz fiyatı 70 bin liranın altında olan araçlar için geçerli olan kelimesi tam olarak ne anlama geliyor? Bilindiği üzere Yakın zamanda araç ÖTV oranlarında bir düzenlemeye gidilmiş ve araç alımında ÖTV oranlarının aracın motor silindir hacmi ve fiyatına göre belirlenmesine karar alınmıştı. Alınan bu karara göre engelliler bu güne değin 1.6 motora kadar olan binek araçları %45 ÖTV indirimiyle alırken bu karar sonrası araç fiyatına göre ÖTV oranları da %45, 50 ve %60 olmak üzere 3 farklı ÖTV indirimiyle alabiliyordu.

Söz konusu kanun teklifi hayata geçirilirse bundan böyle engelli bireyler ÖTV indirimli araçları yine eskiden olduğu gibi %45 indirimle alacak. Ancak burada ciddi bir hak kaybı da yaşanacak. İlk bakışta eski düzenleme geri getirildi diye algılanırken aslında olay o kadarda basit değil. Şöyle ki, Söz konusu vergisiz fiyatı 70 bin tl nin altındaki araç demek vergiler dahil daha anlaşılır bir ifadeyle tavsiye edilen anahtar teslim fiyatı 123,900 TL nin altındaki araç anlamına geliyor.

Daha da anlaşılır olması adına engelliler bu kanun teklifi yasalaştığı taktirde 123,900 Bin TL nin üzerindeki araçları ÖTV indirimli alamayacak.

ARAÇ ALMAYI DÜŞÜNENE ENGELLİLER ACELE ETSİN

Henüz kanun tasarısı hayata geçirilmedi. Yani yarın öbür gün ÖTV indirimli araç almak isteyen engelliler bu düzenlemeden etkilenmeyecek. Kanun tasarısının hayata geçirilmesi halinde uygulamanın ne
zaman başlayacağına dair bir tarih yok ancak aynı kanun tasarısında düzenlenen MTV oranlarına dair düzenlemeye 1.1.2018 tarihinden sonra başlanacak şeklinde açıklama yapılmış. MTV için ön görülen bu tarihin ÖTV içinde geçerli olacağını düşünmekteyiz.

Ben bunu bir konuda dile getirmiştim mercedes bayii satış temsilcisi bunu önceden bana söylemişti burda anlatınca kimse inanmamıştı olmaz öyle şey demişlerdi.İyiki arabamı mercedes'ten almışım demekki bundan sonra rüyamızda göreceğiz.

Allah'tan alacağım arabanın fiyatı
[FONT=MINISerif-Regular]119.486 TL :) Ucuz yırtıyorum. 3 ay zamanımız var en yakın zamanda almak lazım.[/FONT]

Arkadaşlar 19 yıllık maliyeciyim ve vergi üzerine yıllarımı verdim ama böyle saçmalık görmedim. bu 70 bin sınırını %90 üstü yakını olanlara uygulanabilirdi. kendisi kullanana haksızlık. engelliye engel getiriliyor. ve Araç bayilerine yazı gönderilmiş. 120 üstü satış yok. yani engelliysen dizel passat alamazsın anca benzinli ye bineceksin. jip hayal mercedes bmw rüyanda.. YAZIK ÇOK YAZIK

Yazı mi gönderilmiş yok daha neler. Birkac güne araç alacağım insallah , kaporasini bile verdim . Hemen yururluge girmez herhalde degil mi?

diğer taraftan 250 binlik araçları 150 bine felan engelliler ne iş yapıyor onu da merak ediyorum acaba bir tür ticaret miydi?

demek ki bu ülkede birilerini yaptığı suistimalin vebalini hep alakasız kişiler ödüyor. bu kanun çıkana dek bu şekilde 300 binlik araç alanlar şimdi 100 tl kara mı geçti?

ancak şöyle bir sorun var 70k tl ötvsiz+kdvsiz fiyat olması dahi düşük. bunun 100 bine kadar olması lazımda bir scala olması gerekird öyle sen illa bunu alacaksın ne kafası lan. kaş yaparken göz çıkarmak bildiğin. Bunun yanında bu miktar bir aralık olmalı ve her 6 ayda bir güncellenmeli yoksa 6 ay sonra engelliye "sen bisiklete bin" demiş oluyorsun çünkü gözükmeyen enflasyon %15
öztürkmen

bunu neden bimere yazmıyorsunuz

geri zekalı bir uygulamaya başlanmış tamam suistimal vardı ancak bokunu çıkarmak nedir böyle kanun mu olur, adam yüksek araca binmek istiyor belki suv ya da crossover, bunların hangisinin ötvsiz kdvsiz halini 70 bine bulabilirsin bunun üstüne bayi kar koyuyor, donanım alıyorsun, malın teki bildiğin gece rüyasında "şu engellilere nasıl kazık atayım" diye rüya görmüş sabah kanun çıkarmış. gerizekalı.

dediğiniz gibi %90 ve üstü yakını olanlar için uygulanabilirdi kendisi için alanlar içinse bir fiyat fiyat scalası belirlenir örneğin 70 binden 130 bine dek olabilir (kdv+ötv hariç)

arkadaşlar ben tweetrdan aile bakanı engellıler sıtesı malıye bakanını etıketlıyıp yazılar yazıom engellıler grupları sıtelerı derneklerı olaarak yarın gundem oluşturmemız gereklı bır sınırlama gelcekse 70. çokaz

araba yok magdur olur herkz konu hakkında bışyler yapalım sayın OturanBoğa cevrenız genıştır uygulamanın yanlış oldgunu anlatmak gerekır 8mılyoonu gecık engellı magdurıyetı demektr ne dersnz sıte yönetımı

sİZ ADAM olup ENGELLİLER ARASINDA ayrım yapana BU ABUK kanuna mani olmazsanız ADAMLAR BÖYLE GEÇİRİRLER HELAL OLSUN

Yaklaşık bir ay önce şöyle demişim:

Yersiz bir endişe oluşturmak istemem ama eğer bu haberler sistematikse, o halde bir yerden sipariş var ve kamuoyu oluşturulmaya çalışıyorlar olabilir. Eğer öyle ise, yakında, ÖTV kaldırdık olmasa da manasız bir düzenleme yapabilirler.

Demek ki geçenlerde manasız mesaj yayımlayan Ergün Yıldırım'a sipariş gelmiş. O da hakkını vermiş. Ateş varmış ki duman çıkmış.

Sözde gerekçeye de dikkat etmek lazım: "Bazı suistimalleri engellemek için."

acilen bimer'e cimer'e iletmek için bir metin hazırlamalıyız. Bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar varsa bir metin hazırlayabilir mi? her şeyi kısa ve net anlatabileceğimiz.

400klik araba soran ve bundan kar bekleyen vatandsa kapak olsun.

Hadi şimdi neyse de

4-5 sene sonra senin paran eriyince ancak 301, linea gibi araçlar alabilirsiniz. 6-7 sene sonra en kötü araba bile alınamaz.

Yani el altından ötv muafiyeti kalkacak

Otomobil insanlar için lüks olabilir fakat engelliler için (özellikle ehliyeti olanlar) zaruri ihtiyaçtır. "Arabam benim bacaklarım."

Teknoloji hızlı ilerlemekte, yakın gelecekte otonom sürüşe geçilecek ki ön hazırlıkları yapılmakta. (Bknz. Tesla) Zamanımızda ise lüks gibi görünen ama bizler için ihtiyaç olan bazı donanımlar son derece elzem olabiliyor.

Bagaj genişliği (Akülü tekerlekli sandalyelerin sığabilmesi için son derece önemli.)

Elektrikli sürücü koltuğu (Koltuğu ileri, geri yukarı, aşağı manuel hareket ettirmek bazı engelliler için sıkıntı olabiliyor.)

Adaptif far asistanı (uzun far dahil) (Yine bazı engelliler için son derece kolaylık. Kısa-uzun far ayarını, trafik durumuna göre otomobil kendi ayarlıyor. Hatta bazı marka ve modellerde sadece karşıdan gelen tarafı, ya da önünüzdeki otomobilin durumuna göre sadece o kısmı kapatıp açabiliyor.)

Adaptif şerit takip sistemi (Kısa süreliğine de olsa eller serbest modunda direksiyonu bıraktığınızda, otomobil şeritten çıkmadan yoluna devam edebiliyor. Yol durumuna göre direksiyonu çevirebiliyor, sadece belli aralıklarla direksiyona dokunmanız yeterli, ben buradayım, uyumuyorum demek için.)

Adaptif hız kontrolü (Ayarladığınız takip mesafesine göre önünüzdeki araç fren yaptığında fren yapıyor, gerektiğinde duruyor, hızlandığında hızlanıyor.)

Akıllı aktif ön-arka fren desteği (Siz frene basmasanız dahi otomobil, yaya ya da bir engel çıktığında otomobil kendiliğinden duruyor.)

Otomotik vites, ön-arka park sensörleri, yağmur sensörü, geri görüş kamerası, kör nokta uyarı sistemi, anahtarsız giriş, otomatik dikey-paralel park sistemi gibi özellikleri saymıyorum bile... (Aklıma gelmeyen çok özellik vardır.)

Bu anlamda imkanı olan engelli sürücüler için son derece önemli olan bu özelliklerin olduğu otomobillerin kdv ve ötv hariç (çıplak fiyat) fiyatı 70 bin liranın altında olanı neredeyse imkansızdır.

Lüks donanıma örnekler ise bence şunlardır: Sunroof (Açılabilir tavan ya da komple cam tavan), klima, ısıtmalı-soğutmalı koltuklar, müzik ya da medya sistemi gibi özelliklere gerek yoktur.

Yukarıda diğer arkadaşların da bahsettiği gibi ehliyeti olmayanlar için (%90 ve üzeri) yani otomobili engelli olmayan kişi kullanacaksa, onlar için bu özelliklerin olup olmaması farketmeyeceğinden belki olabilir ama otomobili engelli kişi kullanacaksa böyle bir sınırlamanın olması mantıksızdır ki zaten motor hacmi (1600 cc) olarak bir sınırlama mevcuttur.

Bu ne saçmalık bu ne engelli düşmanlığı böyle öyleki biz engelliler mevcutta sandalyemizi yanımızda taşıyacak araç bulamayıp alamıyorken bu nasıl bir sınırlama allah aşkına artık yeter yahu olmadı bu ülkede engelli istemiyoruz deyip kovun bizi bizde ona göre gidelim zaten verdiğiniz 3 ayda bir 3 kuruş maaş evde bakım adı altında veriyorsunuz 5 beş kuruş maaş sormak lazım engelli insan değilmi evlenemezmi ev kiralayamazmı eşya alamazmı ailesinden bağımsız yaşayamazmı yeter artık yahu engelliyi engelli olmaktan utandıran devlet anlayışına nalet olsun dilerimki bu tür engellilere zorluk sıkıntı yaşatan her türlü yasa kanun ne varsa sebep olan insanlar gün olsun ekmek bulamasın yemete

öztürkmen

benım engel oranım %91 aracımı da kendım kullanıyorum.YÜZDE 90 ıcın uygulanabılırdı dusuncenız yanlış.Suıstımal edenler ıcın dıyorsanız merak etmeyın suıstımalın oranı olmuyor.Yüzde kırk alayımda otobuslere bedava bıneyım dıyen ınsanlarıda gordum.Safra kesesı tası ıcın bıle oran almaya gelıp hastaneyı mesgul edenıde gordum.

Bir arkadaş yukarda bahsetmiş [FONT=sans-serif]bu "70 bin sınırını %90 üstü yakını olanlara uygulanabilirdi" diye bence cok haklı.
Araba benim ayaklarım buna nasıl sınır koyarsınız yahu, Allahtan korkun vicdansızlar.

[/FONT]

Ne zaman yürürlüğe girer, bilen varmı ? :mad:

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt