Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV muafiyeti net fiyatı 70 bin TL'ye kadar olan araçları kapsayacak

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Aslında yapılacak iş çok basit suistimal varsa tespit et kardeşim, tüm araç park kayıt altına da zaten kaçış yok

Beklenen oldu , Bazıları Nasıl da sevinmiştir !

Özellikle de O Cahil Profesör!

Şimdi sayıp sövesim geliyor ama önce kendimize sayayım

İçimizde hâlâ kafasını kullanınca Fatura ödeyeceğini zanneden var ! %90 la muafiyet alana uygulansın
Diyen var , sen engellisin o engelli değil mi
Arabam benim bacağım 90 lı olanlara uygulansın diyen arkadaşım senin ayağın da benim g*** mü ?
Kullan valla kullan beyin bedava fatura gelirse ben öderim ! , siz biz , Birlik olmazsak daha çok kazık yeriz!

Şimdi bakanlara başbakana ve Cumhurbaşkanına eleştirim şu ! (Eminimki görmeyecekler bu yazılanları) ama yine de

Artık kendinize Gelin !

En son seçime kadar ak parti ye oy verdim Şuan da Utanıyorum ! Bu devran böyle gitmez !
Yeter engelli iş bulamaz
Yeter engelli iş bulsa asgari ücretle çalışır
Yeter engelli rahatça gezemez (yollar binalar kaldırımlar)
Yeter engelli değer saygı görmez (devlet kendi engellisine sahip çıkmaz)
Yeter engelli o kadar kadro varken memur olamaz
Yeter yeter yeter
Şimdi de araçlarımıza göz diktiniz
Bence kökten alın muafiyeti , siz de biz de kurtulalım

Ama dediğim gibi bu devran böyle gitmez yazıklar olsun

%90 ve üzeri engelli olan kişinin ehliyeti olamayacağından, otomobili bir yakını, ailesi vs. (Yani sağlam bir kişi kullanacağından) tarafından kullanılacağı için otomatik vitese bile gerek (zaruri ihtiyaç) olmayacağından çıplak fiyat (kdv ve ötv hariç) 70.000 liranın altında otomobil çok olduğundan, sadece ihtiyaç geniş bir otomobil (ya da bagaj) olduğundan dolayıdır yukarılarda yazdıklarım. biraz empati lütfen...

A_GEYiK

Mutlaka ayrıştıralım diyorsunuz yani değişen ne devletin zararı yok ki kişi kendi parasıyla alıyor bu aracı gücü yeten istediği arabayı alsın ne sakıncası var. Sen görmüyorsun bu sana yeter demek için o malın bedelsiz veriliyor olması gerek

A_GEYiK

İlginç bir bakış açısı, ve hatta düz vitese de gerek yok. At arabası veya el arabası ile de engelli kişi taşınabilir, sonuçta sağlıklı kişi taşıyacak. Yahu o kadar dar bir perspektiften bakıyorsunuz ki çözüm sunarken aynı sorunları yaşayan farklı kişileri ayrıştırıyorsunuz.

Hadi bu yasa geçti diyelim; bu sene döviz kurlarını baz alarak seçenekler az olsa bile bagajı geniş bir araç alınıyor. Peki 3 sene sonra 70 bin TL sınırında hangi araçları alabilecekler. ?? Döviz sabit kalacak mı ? Çözüm burada denetim, denetlesin alan kişileri kötüye kullanım var ise cezası neyse uygulasın.

Engellilere gelene kadar KDV oranlarındaki adaletsizlik düzeltilsin, vergi kaçıranlara, haksız kazanç sağlayanlara bakılsın, kaldı ki bu ihtiyaç, bu hakkı suistimal edenler utansın!

ek olarak %90 altı, üstü diye ayrım yapılmasını doğru bulmuyorum ( bu konuyu suistimal edenler hariç)
birlik içinde olup şablon Metin oluşturup yetkililere yazalım derim:)

Sınırı neden kabul ediyorsunuz arkadaşlar zaten 1600 motor sınırı var fiyat sınırı koymasınlar bu sizin hakkınız kendi kullanan engellilere bence sınır koymasınlar başkası adına alınan araçlara sınır getirsinler.

Biz o "Sarı öküzü" verdiğimiz gün kaybettik arkadaşlar....

Sarı Öküz hikayesini bilmeyen yoktur umarım :mad:

@A_GEYİK

1.%90 olan ehliyet alamaz diye bir şeymi var?
2.%90 olan araba kullanamaz diye bir şey mi var?
Şimdi sen bunları cevabını bilmeden geyik olsun diye yorum yapıp %90 ve üzeri olan ve araç kullanan arkadaşları üzüyosun , Yapma - etme çünkü bilmeden komik duruma düşüyorsun
%90 raporu olan ehliyet te alır araçta kullanır

Cango

Ben görme engelliyim eşim kullanacak haliyle bana sınır gelmesi hoşunuza gidecek mi? Baştan sınır koymasınlar diyorsunuz halbuki:)

Arkadaşlar bu yapılan resmen şerefsizliktir. Ben açıkça herkesi ankarada eyleme geçmeye davet ediyorum. Hepimiz toplanıp bunun iptali için yürüyelim.

Arkadaşlar, meclisteki engelli vekillerimize de e-mail atmayı unutmayalım.

Mücadele edersek bu hakkı elimizden almazlar, ses çıkartmaya devam edelim.

@Damla sakızı

Sizi kastetmedim arkadaşım sizler istisna'sınız zaten benim ne demek istediğimi biliyorsunuz.Bir gün bir avm'ye gittim, engelli park yerine park ettim ve beklemeye başladım biraz ötede bir görevli gelen araçları alt kata yönlendiriyordu son model bir bmw durdu görevlinin önünde ve görevliye engelli park yerine gideceğim araç engelli aracı diyerek işaret etti ve görevli izin verdi BMW görevliyi geçerek yanımdaki ikinci engelli park yerine benim yanıma alelade düzensiz bir biçimde yanaştı içinden son derece düzgün giyinmiş gran tuvalet bir adam indi hemen aracı kitleyip hızlı adımlarla avm kapısından girip yürüyen merdivenlerde gözden kayboldu

hemen hemen 30 dakika sonra yanında bir bayanla inerek arabaya bindiler ve avm dışına çıktılar aslında bende yukarı çıkacaktım ama arabanın sahibini çok merak edince bekledim.Yani bu ve buna benzer akrabasının adına araç alan fakir olupta araç alamayan engeli adına alınmış ve özürlü kişinin o arabaya hiç ilişkisi olmamış araçlar mevcut ayrıca arkası kuvvetli babalarda var.Böyle örnekler çok adam geliyor otoparkta engelli park yerine giriyor diyorki araç engelli aracı bakıyorsun adam sapasağlam inip gidiyor hem engelli yerini işgal ediyor hemde o aracı normal kendi aracıymış gibi kullanıyor.

Bir zamanlar ben bile böyle bir teklif aldım adına araç alıp kullanalım dediler bana cüzi bir para vereceklerdi kabul etmedim tabiki.

Yıllardır söylüyorum tekrarlamaktan çekinmeyeceğim.

Birileri çıkarlarınıza dokununca "sakatfobik" tarzında bel altı vurarak, bencil ve engelli olmanın dayanılmaz dokunulmazlığına bürünerek romantik olmayın.

Bu sınırlama gayet iyi oldu. Bu benim de haklı bulduğum bir düzenleme ve aklı başında hiç kimsenin bu görüşe ucuz hakaretler savurma hakkı yok. Bunu uzun yürüme ortezi kullanan bir polio'lu olarak söylüyorum. Hatta geçen yıl bu ÖTV muafiyeti ile aracımı pahalı sayılabilecek bir araç ile değiştirmiş bir engelli olarak da söylüyorum. Şimdi kimse madem yanlış buluyordun neden yararlandın mavalı okumaya kalkmasın. Yasayı eksik bile bulsam devletin bana tanıdığı haktan legal olarak faydalandım. Zira benim faydalanmamış olmam yanlışlığı düzeltmiyordu.

Bu yasa esasında devletin engellilerin ulaşım konusunda ki dezavantajlarını bir nebze giderebilmek ve fırsat eşitliği yaratabilmek adına yaptığı bir pozitif ayrımcılık idi. Daha pahalı bir araca binebilmenin fırsat eşitliği değil; ulaşım problemini bir nebze kolaylaştırabilmenin fırsat eşitliği!.. Dolayısıyla bu muafiyet benim gibi belli bir ekonomik özgürlüğü yakalamış engelli bireyler için, ulaşım dezavantajına ilişkin bir fırsat eşitliği sağlamıyordu. Zira devlet bana bu indirimi sağlamasa bile bir şekilde orta-üst sınıf bir aracı edinebilecek özgürlüğe sahiptim. Yani 80 bin liralık "orta sınıf" bir aracı alabilmek için 50 bin lirayı zar zor denkleştirebilen bir engelliye yapılan 30 bin lira civarında bir indirim ile "orta-üst sınıf" 225 bin liralık aracı, 85 bin lira indirim ile zorlanmadan 140 bine satın alabilen birine yapılan indirim aynı amaca hizmet ediyor olamazdı.

Bence sınırlama gayet güzel oldu. Şimdi zengin engellilerden alınan bu hak sayesinde daha ucuz olan engelli araçlarında KDV yi de muaf hale getirmeliler. Hatta belki 5 yılı da 3 yıla indirmeliler. Zira yasa gerçekten fırsat eşitliğine daha fazla ihtiyacı olan engellilere hizmet edecek şekilde sınırlandırıldı.

Yeni düzenleme bana kalırsa gayet te güzel oldu... Hayırlı olsun...

Neneme dedemi normal araba kesmez suv olsun hemde dizel olsun ha vay akıllılar.vay
deniz bitti kara göründü.bu meclise geldiği gibi aynen gecer bosuna yorulmayin daha iraga girecez savunmaya para lazim hele bi gecmesin bastaki napar onlari.
istediginiz kadar - verin. Cokta fifi..

SiyahPelerinliAdam

Sözlerinize yürekten katılıyorum. Benzer bir yazı kaleme alacaktım fakat gerek kalmadı, yazınızın altına imzamı atıyorum. Bu pozitif ayrımcılık maddi gücü yetmeyen engelliye ulaşımda fırsat eşitliği tanımak için vardır, engelli kişiler de lüx araba alsın diye değil. Peki engelli kişi lüx arabaya binemez mi? Evet biner, herkes gibi parasını bastırır, vergisini öder ve biner.

Öte yandan "ileride bu üst sınır (70.000 TL) yetersiz gelince ne olacak?", "arabaların asıl değeri euro ile belirleniyor" diye serzenişte bulunanlara inanın şaşırıyorum. Her sene gerektiğinde nasıl vergilerle ilgili yeni düzenleme yapılıyorsa, bu üst sınır da değerlendirilir ve TEFE/TÜFE veya döviz kurları bazında yukarı çekilir. Bunda bir zorluk yok ki. İşi olduğundan daha komplike göstermeye çalışmayın lütfen.

"Eğer bir üst sınır olsun ama 70.000 TL şu an için bile çok düşük" diyorsanız bu farklı bir konu. İtirazlar ve girişimler bu yönde yapılabilir.

Ben bu işe bir üst sınır getirilmesini memnuniyetle karşılıyorum.

Saygılarımla,

Eğer bir sınırlama getirilecekse % 90 ve üzeri raporu olanlara getirilmesi çünkü bu yönde çok suistimaller oluyor.. Adamın raporunu tanımadığı bilmediği birilerine parayla satıp araç aldırıyor buna çokca şahit oldum... Veya araçta 50 bin tl indirim yapılacaksa 15-20 bin tl rapor sahibine verip araç alanı da gördüm.

1-Adamın lüks yatı var, bilmem kaç milyon dolar? ÖTV indirimli motorin alma hakkı!!!
2-Adamın koca koca gemileri var bilmem kaç grostonluk? ÖTV indirimi O'na da var!!!
3-Adamın sıra sıra ticari taksi plakası var, bilmem değeri kaç milyon TL? ÖTV indirimi ile alınmış ultra lüks otomobilleri var!

İş engelliye geldi mi bütçede açık var......

TRAFİK YÖNETMENLİK;MADDE53ç) Özel tertibatı olmayıp, engellilik derecesi % 90 ve üzeri olan malul ve engelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak bizzat ithal edilen araçların tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına, "Araç sahibi engelli kişinin eşi, kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, beş yıl içerisinde Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Ayrıca ithal araçların gümrük şahadetnamelerinde, yukarıda belirtilen şerh dışında varsa diğer şerhler de tescil belgesine işlenir.
ARACI SÜLALESİ KULLANIR!

Arkadaşlar bakıyorum da nerdeyse bir çok kişi iyi oldu diyor ne biçim iş bu . Diyenler herhalde engelli değil neden böyle diyorlar anlamış değilim size göre bi sakıncası yoksa bize göre de yok baksanıza burada bile anlaşamıyoruz kaldı ki sağlam insanlara derdimizi anlatalım beni ısırmayan yılan bin yıl yaşasın havası var öyleyse hiç bir yeri aramaya boşuna gerek yok.

Bizde 2. El araç alıp keyfimize bakarız

Erdogan Er

Senin amacın hükümeti yalamak aslan parçası.Sen inanıyorsun yani daha sonra bu sınırın yukarı çekileceğini?

Yürü git propagandanı başka yerde yap!

vergi indirim belgesi olup da otv siz araç alamayanda çok.. hem vergi indirimi hakkım var ama ötvsiz araç hakkım yok buna karşı engelli raporu bile olmadan bile özel tertibat ile ötv siz araç alanda çok.. ayrımcılık işte bu

A_GEYiK

Konu ekşi sözlükte'de yer almış.

https://eksisozluk.com/engelli-araclarina-70-bin-tl-siniri-getirilmesi--5462030

Evet orda da çok yorum yapılmış geniş tarafsız gözle bakılmış....bir kaç tane yoruma bakın

[FONT='inherit']gayet güzel bir sınırlamadır.[/FONT]

[FONT='inherit']bizim bi arkadaş babasının engelli raporu üzerinden kendine 4x4 suv alıp artis artis geziyordu.[/FONT]

[FONT='inherit']edit: 4x4 dahil değil diyenler var. 4x2 oldu o da olumlu.[/FONT]

[FONT='inherit']ha kia sportage aldı bu arada....

[/FONT]
[FONT='inherit']herşeyde olduğu gibi bunda da bokunu çıkardığımız için gelen sınırdır.[/FONT]

[FONT='inherit']millet 500 kilometre uzakta yaşadığı kayınpederi üzerinden 300bin liralık arabayı (vergisiz fiyatı 160bin) ötv ödemeden almaya başlayınca, birileri duruma uyanıyor.....

[/FONT]
Arkadaşlar milletin ve devletin gördüğü bu ne yazık ki işin b.. çıkarttığımız için (millet olarak) devlet önlem almak zorunda buradaki yorumların nerdeyse yüzde 99 'u tepkili diğer plotform sitelerinde gördüğünüz gibi tam tersi... empati yapın biraz ben de ötv muafiyetinden yararlandım 50 binlik arabaya biniyorum az daha iyisine binebilirim yeni getirecekleri torba kanunla çığırtkanlığa tepkiye gerek görmüyorum aksine destekliyorum bu yasayı daha iyi önlem teklif eden varsa buyursun adamlar bir şekilde hali hazırdaki indirimi delip engelliler üzerinden rant sağlıyor biz de isteyerek veya malesef istemeyerek de olsa çanak tutuyoruz... engeliller mercedes'e bmw'ye binmesin mi diyorsunuz hükümete laf atıyorsunuz size bize kimseye binmeyin diyen yok ki 300 binin varsa veya ikinci el 170 e 180 bine binin adam alacak 150 bine beş yıl sonra satacak 350 bine örnekleri o kadar çoğaldığı için devlette bir önlem almak zorunda SONUNA KADAR DESTEKLİYORUM olması lazım bu veya buna benzer önlemler....

Erdogan Er

Evet limit yükseltilir aynı enflasyon zammı gibi piyasada herşeye 3 zam geldiyse maaşlara 1 zam gelir. Bu lmitte 75 bin yapılır olur biter parayı bastıran alır para konuşur dersiniz

emrah1986

Bu nasıl bir hitap şekli? Hakaret etmeden iletişim kuramıyor musun sen? Bu meseleyi siyasete dökmeden tartışmaktan aciz misin? Eğer karşıt bir fikre sahipsen gerekçelerini söylersin, hakaret etmene gerek yok.

[FONT=sans-serif]"""Evet biner, herkes gibi parasını bastırır, vergisini öder ve biner."""

Ehliyeti H sınıfı olanlar, benim gibi aracını aparat ile kullanıp eşine bile veremeyenler ne yapsın peki? Normal bir araca bindiğinde polis durdurduğunda ne demeyi düşünüyorsun?

Yazık vallahi yazık daha burada bile bunu savunanlar var. [/FONT]

MTV'ye %40 zam yapılır, çok iyi oldu gerekliydi diyenlerle bu sınırlamayı savunanlar aynı kafa yapısında, mevcut hükümetin her yaptığı işi savunan kişilerdir. Adamın imkanı varsa ve bizzat kendisi kullanıyorsa adam istediği arabaya biner sanane. ÖTV'de devletin zararına olan nedir mantıklı olan biri cevap versin. Sadece kasaya girecek paradan vazgeçmesidir.

İş adamlarına, zenginlere, spor klüplerine vs. ne avantajlar sağlanıyor, onlara kimsenin sesi çıkmaz. Engelli bireyi kısıtlayıcı birşey çıktığı zaman onu savunan hatta itiraz eden engellileri de susturmaya çalışan engelli arkadaşlar var maalesef.

Ben %90 engelli biriyim, aracımı bizzat kendim kullanıyorum. Bazı arkadaşların lüks gördüğü araçlara binmek zorundayım. En başta koltukları rahat olması gibi özelliklerin olması lazım. Sadece kendi engeliniz açısından değil lütfen tüm engellilerin yaşadıkları zorlukları göz önünde bulundurarak yorum yapınız. Ben o rakamın üzerinde araç alamıyorum başkası da almasın diye değil.

hasan_06

Ben şunu anladım ki nemelazımcılık herkes tarafından benimsenmiş. Tuzu kuru olanlar bastır parayı diyebiliyor kolayca ama bunu bana söyleyebilirler zengin ve güçlü olanlara söyleyemezler. Hepinizin gözü aydın umarım tamamen kaldırılır da daha çok mutlu olurlar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt