Ortopedik engelliler siz siz olun Özelge istemeden engelli aracı almayın!
Sayın forum arkadaşlarım herkese merhaba,
Size başımdan geçen olayı anlatacağım.
Belki birilerini bu karışık duruma sokmadan daha garanti bir şekilde engelli aracı almalarını sağlarım diye yazıyorum.
Aşağıda anlatacağım olay kesinlikle benden kaynaklanmıyor fakat bütün ceremesini ben çekiyorum, yani engelli aracı alma konusunda sorumluluk tamamen size ait başkaları hata yapsa bile ayrıca hatasız olmanıza rağmen sistem öyle bir kurulmuş ki hatayı kabul etmekten başka çareniz kalmıyor. PARDON filmini izleyenler bilirler tamamen aynı durum.
Benim yaşadığım olaya gelirsek;
Sol ayağımda kısalık, hareket kısıtı, deformasyonlar mevcuttur yetkili Devlet Hastanesinden engelli sağlık kurulu raporum var. Üzerinde engel oranım yazıyor. Ayrıca "özel tertibatlı araç kullanması uygundur" yazıyor.
Buna ek olarak otomatik vites araç kullanır engelli ehliyetim de vardır ve yeni alınmıştır.
Mevzuatı ezberledim resmen araç almadan önce ve aşamaları bir bir yerine getirdim.
1- engelli ehliyeti al engeline yönelik kısıtlama kodu bulunsun (Evet var ve otomatik vites kısıtı mevcut)
2- Yetkili hastaneden engelli sağlık kurulu raporu al üzerinde engel oranı yazsın ayrıca özel tertibatlı araç kullanması uygundur ibaresi bulunsun (Evet her şey uygun)
Her şey tamam mevzuatta engel alt oranı da yok %90 altında herhangi bir oran olması (1 de olabilir 89 da), ortopedik engel olması, bu engelin aracın hareket ettirici tertibatlarından birini kullanmaya engel olması ve bu engeli kaldırır özel tertibat...
Tamadır artık aracı alabilirim!
Araç araştırma ardından bulunan aracın uygun fiyatlı olanını araştırma... İlgili bayii ye evrakların gönderilmesi onay alınması para gönderilmesi Vergi Dairesinin makbuzu ÖTV'den muaf olarak kesmesi!!!, aracı alıp keyifle binmek!!!
Her şey tamam tamam olduktan sonra araca yaklaşık 2 ay boyunca keyifle binilir ve fitilin çoktan yanmış olduğu öğrenilir ve kara geceler başlar...
Olay şudur:
Aracı aldığınızda eğer başka bir ilden almış iseniz ÖTV den sorumlu vergi dairesi almış olduğunuz ilin vergi dairesi, ikametinizin bulunduğu yani aracın plakasının çıktığı il de MTV den sorumlu vergi dairesidir.
Aracı ÖTV siz alırsınız ikametinizin olduğu il evrakları ister MTV yi düşmek için ve düşer...
Benim olayımda bu olmadı.
İkametimin bulunduğu il raporu istiyor ve diyor ki "alla alla buna nasıl araç vermişler ben bu aracın MTV sini düşmek için çok kararsız kaldım napsam ki... aaa dur ben bunu bakanlığa görüş sorayım"
Bakanlığa görüş soruluyor ve ÖTV siz araç almamın dayanağı olan maddeler bakanlığın görüşünde karşıma bu kanundan yararlanamayacağıma dayanak olarak çıkıyor.
Evet evet yanlış duymadınız bir ilin aracı vermek için dayandığı kanun maddeleri bu seferde ÖTV ve MTV yi geri ödemem için bana dayanak olarak sunuluyor.
Sadece ÖTV de değil evrakta sahtecilik yapan sahtekarlara kesilen cezalar ile birlikte benden isteniyor. Örneğin 50bin lira ÖTV ödememişim bana deniyor sen şimdi 50bini önce bir öde sonra 50bin de ceza öde devletin vergisini gasp!! etmişsin sonra gel birde gecikme zamlarını öde falan derken 50bin oluyor 150bin.
Sonra sana bir seçenek!! sunuyor vergi dairesi diyor ki gel oturup anlaşalım sen yine gecikme zamlarını falan öde ÖTV yi MTV yi falan öde ama anlaştığın için bizi dava etmeyeceğin için 50bin olan cezayı 10bin e düşürelim!!
E ama ben evrakta sahtecilik yapmamışım devleti kandırmamışım devletin memuru bu dekontu kesmiş ve mevzuata tamamen uygun olarak kesmiş yine de ben bu cezayı ödeyecek miyim? Evet!!! Ödemeyip dava da açabilirsin ama bu seferde sana yaptığımız anlaşma indiriminden yararlanamazsın ve davayı kaybedersen 150bin ödersin ona göre!!!
Evet yanlış duymadınız sistem sizi dava açmamanız için korkutuyor. Dava açarsan 150bin dava açmazsan biraz indirim yaparız diyor. Tutar da ödeyebileceğinizin çok çok üstünde olduğu için adınız gibi emin olduğunuz durum için riske girmeye korkuyorsunuz.
Sonuç olarak siz siz olun araç almadan önce bulunduğunuz vergi dairesinden direkt bakanlıktan görüş sormalarını bizzat kendiniz talep edin.
Öyle yapmazsanız size her şeyi kabullenmek düşüyor.
Bunları niye yazdın diye soran arkadaşlar olabilir? Şunun için yazdım; bu süreç çok yorucu psikolojik yıkım yaratan güven sarsan bütün sosyal yaşamınızı etkileyen bir süreç. ben yandım eller yanmasın mantığı ile yazdım benim durumumu yaşayacakken bu yazı ile yaşamayacak 1 kişi bile olsa o kişi inansın ki dünyanın bütün hazinelerini kazanmış gibi olacaktır.
Sevgi ve saygılarımla