Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV'siz araç alırken kararlar mahkemeden kaç günde çıkar?

Onurarikan

Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Herkese merhaba dayımın üzerine 5 yıl önce araç almıştık eylül ayında süresi doluyor bu aracı satıp yeni araç almayı düşünüyoruz.
% 94 engeli var dayımın zihinsel engelli ve vasisi annemde her işlemlerini annem yapıyor.

Sorum şu aracı satarken ve yeni araç alırken mahkeme kararı almamız lazımmış bu karar kaç güne çıkar mahkemeden ve satarken teyzemden bir belge almamıza gerek var mı tüm bakımını annem karşılıyor ve annemin üzerine sadece annem satabilir mi cevaplarsanız sevinirim.
Özellikle yakın Zamanda alan kişiler yardımcı olursa memnun olurum.

anneniz satım işlerini vasi kararıla yapabilir burda biri vardı zihin engelli kardeşinin aracını satan yazmış teker teker onu bulun

Merhaba beyefendi biz 5yıl önce araç aldık %94 zihinsel engelli ek karar için ne kadar süre bekleriz satış için ? Son olarak alırken önce aracı mı alacaz yoksa arabayı aldıktan sonra mı ek karar çıkartacaz??

Ve son olarak satış işlemlerinde diyelim sattık ve o parayla yeni araç almak istiyoruz sıkıntı çıkar mı ? Parayı bankadan geri alabiliriz dimi?

renatoturk bizde süresiz %94 rapor var 5yılımızı doldurduk ve eylül ayında satmayı düşünüyoruz satış ve yeni araç alış için dilekçe örneği gönderirmisiniz? Üstteki sorularımıda cevaplarsanız sevinirim

Onurarikan

Alırken de satrken de hakim onayı lazım. Alım için bugün, satış için satış zamanı onay vermesi lazım. Vermezse, alamazsınız da satamazsınız da.

Normalde 2-3 haftada bu yazı çıkar. Ama malum, bugünlerde mahkemeler o kadar karışık ki, ne kadar zamanda onay verilir, bilmek mümkün değil.

Satış ve yeniden alış için bugünden bir şey söylemek mümkün değil. Hakim "hayır" derse, yapacak bir şey olamaz.

OturanBoğa kabul etmeme gibi olasılığı var mı hiç böyle durumla karsılasmıs biri var mı tedirgin oldum şuan ? araç bizde şuan daha satmadık satmadan alım için mahkemeye başvurabilirmiyiz çıkar mı yani demek istediniz

satan değilde alan kişiyi okudum satanı bulamadım

iyi forumlar

5 yıl önce dayımın üzerine araç aldık 94 raporu var
eylül ayında satmayı düşünüyoruz. zihinsel engelli olduğu için mahkemeden karar istiyorlar.
satışı gerçekleştirdikten sonra parayı engellinin üzerine yatırıyormusuz. vasisi annem ve biz bakıyoruz dayıma parayı diğer kardesleri alabilirmi böyle hakkı var mı
annemler 3 kardes ve 4 üvey kardesı daha var üvey kardeslerin babaları ayrı soy isimler farklı paradan pay alabilirler mi? bir diğer sorum hakim onay vermez gibi yorumlar okudum bu konu hakkında bilgi verebilecek biri var mı eylülde 5 yıl doluyor, hakım aracı inceletiyor mu onay verirmi vermezse nereye başvurmam lazım?

cevaplarınız için teşekkürler...

Onurarikan

Kesinlikle var. Aalırken değilse bile satarken onay vermeme olasılığı çok çok yüksek. Satışa izin verse dahi para bankada bloklanır ve tüm harcamalar hakimin onayı ile yapılır.

OturanBoğa peki bu devletin bize tanıdığı hak değil mi biz bu aracı satıp yenı araç almak istiyoruz nedenı daha güvenlikli bir araç almak için. bu hakkı elimizden alamazlar benım görüşümce. eğer böyle bişey olsaydı 5 yıl bize sınır koymamaları gerekmezmiydi? para bloklanır evet yenı araç almak için isteyemezmiyiz yani para devletin mi olacak? devlet kolaylık sağlarken tüm paramı nasıl alabilir. aydınlatırsanız teşekkür ederim. bu arada dayımın 2 kardesı var bırı annem diğeri teyzem vasisi annemdir tüm masraflarını annem karsılıyor teyzem hak idda etmeyeceğini daha önce belirtmişti ve 4 üvey kardesi var onlarda babalar ayrı onlarda hak idda edemez dendi bize.

bende 2004 honda jazz aracımı hasarlı diye sattım vasisi annem olan ve kardeşimin üzerine 2011 yılında araç aldım 5 yıllık süre doldu paraya ihtiyacım olduğu için aracı satmak istedim mahkeme red etti.artık okadar sıkıldımki bu mahkemeye git gelmekten üstesinden gelemeyeceğim için vazgeçtim yeni araç almak için tekrar dilekçe verdim bu defa'da bize aracı satma zorunluluğu olup olmadığına dair mahkemeye delil ve belge sunulması istendi..bende yine dilekçe yazdım aynı senin bahsettiğin araç küçük geldiği evde 2 engelli oldugu ve daha rahat seyahat olanaklarına sahip daha güvenlikli araçların imal edilmesi vs 5 aydır mahkemeyle uğraşıyorum haklarını korumak yerine eziyetten başka bir şey değil çocuk bedensel zihinsel ayrıca şizofren hastası yalnızda kalamıyor.vasiyle beraber benle gidip geliyor mahkemeye arabada bekliyor.ama gelde bunu bunlara anlat

@fairplay33 merhaba sizde bizimle aynı yıl almışsınız. Öncelikle hangi şehirde oturduğunuzu sorabilirmiyim? Ve mahkemeye dilekçe yazarken ne olarak yazdınız bilgilendirirmisiniz. Biz daha güvenlikli araç almak istiyoruz. Hakimi Nasıl ikna edebiliriz hiç öneride bulunan oldu mu adliyede cevaplarsanız sevinirim iyi günler

@fairplay33 İnşallah olumlu cevabı alırsınız. Devletin bize verdiği hakkı kullanamıyoruz ona üzülüyorum. Biz arabayı kendi paramızla aldık ancak engellininmiş gibi para onun Hakkı'nı koruyoruz demesi saçma biz niye onun kötülüğüne birşey yapalım ki yine onun yararına olacak yapacağımız şey. Bu konuda emsal kişiler varmıdır yoksa hep red mi cevap alacağız..

Kardeş tek çarem daha güvenlikli daha geniş ve daha rahat seyahat edebilecekleri ve bu haktan vesayet altındaki kişinin yararlanmasını alacağımız aracın bu satılan aracın makul tutarın üstünde olup sahsimca karşılanacağını beyan ederim gibi yani mantıklı ve açıklayıcı bir dilekçe ile başvurmanız öneririm yoksa kendi paranla sana kuşkuyla yaklasirlar. Adam doğuştan engelli hiç bir kazancı birikimi yok ama adamlar dinlemiyorlar .bimere yazmanida öneririm çok büyük bir sıkıntı adli tatilden sonraya bıraktılar bizimkinin

fairplay33 peki sonucunuzu buraya yazarmısınız hala ek karar çıkmadı mı satış için ? Biz eylül 23ünde başvuracağız satış için. Çok bekletirler mi çünkü bizim aracın alıcısı var uzun sürmesini istemiyor araca ihtiyacı var

Hayır çıkmadı daha,adli tatil dediler daha dilekçe okunmamis 5'nde n sonra gel dediler ..daha birde babadan dede,n intikal eden mali külfeti 15,20 bin liralık olan tasinmazlarda da sorun yaşadım 3,4 bin lira masraf cikariyorlar.keşif ,mahkeme masraflari hissenin ikisini götürüyor.bu sövüşlemede kısıtlı haklarını korumak oluyor.yani her yerden bir kazık geliyor malesef

fairplay33 bizdede taşınmaz tarla var engellinin üzerine bizde sorun yaşarmıyız beyefendi ? Ne kadar zormuş bu işlem ya biz alırsak en donanımlı alıp birdaha satmayı düşünmüyoruz. Sizinle telefondan iletişime geçebilirmiyim vhatsap aracılığıyla aynı durumu yaşıyoruz çünkü yardımlaşabilirsek Mutlu olurum. Bizim taşınmazların arabayla nasıl alakası olurki

Tasinmazlarda da aynı araba,yı satmak için yaptığın işlemi yapiyon dilekçe veriyon bu tasinmazi intikal veya satışında keşif ve mahkeme yerleri degerlendiriyor.kısitlinin hakkı yenip yenmedigine bakıyor. Sağlam olan miraskerden hiçbiri tapuda işlem yapamaz kendi arasında anlaşıp mahkemenin onayına sunacaklar mahkeme uygun görmezse hiç bir işlem yapazsin ordada ek karar çıkaracaksınız.kısıtlı adına olan bir yer Satmak istenirse satışında zorunluluk yani kısıtlı nin ihtiyaçları için satilacagini belge ve delil ile kanitlamani istiyecekler

ÖTV'siz 5 yılı dolduran aracın satışı..?

iyi günler arkadaslar.

aracımızın 5 yılı doldu. 5 yıl önce renault symbol almıştım 20bin km de ve kazasız sağlam araba. ama araçtan memnun değiliz güvenliksiz ve yol tutuşu sıfır bir araba kendimizi güvende hissetmiyoruz uzun yolda.. sadece engellinin ihtiyaçları adına kullanıldı.
engelli zihinsel olduğu için ek karar almamız lazım. vasisi annem ve annem üzerine kendı arabamızda var onuda babam işe giderken kullanıyor. (şehir dışında olduğu için).
kısa zaman önce benim gibi durumda olup ek kararla satış yapan biri var mı? engellinin haklarını korumak için hakim red eder mi biz yeni araç alacağız yine kendi paramızla ford focustan ön sipariş verdik kapora verdik 2 aya geleceğini söylediler en geç. eğer hakim izin vermezse ne yapacağız nasıl bir yol izlemeliyiz.
bana bu hakkı kazanan kişi dilekçe örneği atabilir mi acil arkadaslar cumaya kadar.. teşekkürler.

@fairplay33 hmm ancak bizim taşınmazla ilgili bir problemimiz yok ona dokunmuyoruz yani bu taşınmazlar aracı satarken önümüze gelmez dimi onu sormak istedim.

@fairplay33 sonucunuzu merak ettim mahkeme onay verdi mi acaba ?

ötv araç satışı için mahkeme sonucunu bekliyorum

herkese merhaba. bugün aracım 5 yılını doldurdu hemen satış için mahkemden izin almak için dilekçe yazdırdım. aracım symbol 1.5 dizel 65 beygir 22bin km de ve hiç memnun değiliz. bunu dilekçede belirttim. memleketimize giderken yollar dik rampa olduğu için aracın güçsüz kaldığını bizim ve engellinin zor durumda kaldığını gideceğimiz yere daha geç gittiğimizi, manuel değil otomatik vites araç alacağımızı ve bir üst segment (D segment) rahat geniş bir araç alacağımızı yazdırdım dilekçede engellinin bu durumda mağdur edilmeyeceğini ve tüm masraflar tarafımca karşılanacağını belirttim. artık hakime kaldı durumumuz süreci paylaşacağım. hiç satış için sürecini paylasanı görmedim ben ilk olacağım sanırsam forumda sizleri aydınlatırsam sevinirim. engelli dayım ve zihinsel engelli olduğu için bu işlemler 18 yasından büyük olduğu için uğraşıyoruz... iyi günler

vasi anne varken üstüne aracı alırkende izin alırken satarken neyine böyle saçma sapan bir karar alıyorlar anlam veremiyorum.şimdide hakim yok görevden almışlar.yeni hakim bekliyoruz

Ek karar için 23 gündür cevap bekliyoruz. Adliyelerimiz son hız çalışıyor. Hayır işlem çok süre gerektiren birşey olsa tamam diyeceğim. Evet veya hayır deyip cevap yazacaksın. 30 gün önce kaporayı verdik bayi sıkıştırıyor, elimizdeki aracı satamıyoruz,oturup hesap kitap yapamıyoruz.Burdan engelli raporu ile araç alımı için heves eden arkadaşlara sakın bulaşmayın diyorum. Almak için bu kadar uğraşıyorsak satmak için 40 dereden su getirirler. Bende vazgeçme aşamasındayım.

Section8 bende satmanın derdindeyim 21 gündür cevap bekliyorum aradığımda birkaç aya sonuçlanır dediler neyin birkaç ayı bu ben araç alırken 4 günde onay almıştım yenı araç için bizde kapora verdik takas için bizim aracı bekliyorlar.!!!

Onurarikan

Dediklerimde çıkıyor. Bu ülkede zihinsel engelli bireyin üzerine araç almak yapılacak iş değil(Eğer dayınız vb. yoksa). 8 gün daha geçti hala cevap yok. Alsın kendileri binsin umurumda değil artık.

Ben,zihinsel engelli oğlum için 2007 yılında yurt dışından araç ithal etmiştim.2017 de 10 yılı tamamlıyor.Bu aracı satmayı düşünüyorum.Şimdi ben bu aracı satmak için izin mi almam lazım?Alırken izin almadım.Oğlumun vasisi benim.Böyle bir saçmalık olur mu? oğlum şu anda 22 yaşında

@metehan50* maalesefki durum böyle 18 yaşını doldurmadan satsaydınız bu sıkıntı çıkmazdı ama artık 22 yasına gelmiş ve zihinsel engelli olduğu için hakimden izin istemelisiniz..

Section8
bence hemen vazgeçmeyin iyi bir araba alın en dolusunu ve uzun süre binin süreci takip edin. iyi bir fırsat ancak yorucu ve sıkıcı..

Onurarikan

Çoçok 18 yaşında satma şansım yoktu.Araç daha 6 yıllıktı(Yurt Dışından İthal)Ben bu durumu yeni öğrendim.Yapacak bir şey yok sanırım.Hakimliğe başvuracagız.Fakat kafama takılan normal olarak sulh hukuk hakimliğine dava açar gibi mi dilekçe yazılıyor?

metehan50*

maalesef yapacak bişey yok mahkeme kararı isteyeceksiniz ancak araç 10 yasındaysa hakim ikna olur büyük ihtimalle. adliyenin çevresinde dilekçe yazanlar var onlar iyi bilir. büyük ihtimal aile mahkemesine dilekçeyi vereceksiniz. ben tam 1 ay oldu hala cevap bekliyorum satış için.

arkadaşlar maliye bakanlıgı ötv işleri müdürlüğünü aradım durumu izah ettim bana mahkemeye gerek olmadıgını ötv kanununda zaten böyle bir şey olmadıgını bu işleri yürüten zaten vasisi oldugundan ve sadece vergi dairesine gidip aracı normal plakaya çevirip trafikten işlemi yaptırdıgında satabilirsin noter istemez ek karar dedi nekadar doğru nekadar yanlıs bilmiyorum .iş zaten noterde bitiyor .oraya danışmak lazım daha önce 2006 yılında 18 yaş üstü zihinsel birey adına hisseli aracımızı mahkeme olmadan direk vasisi tarafından satışını gerçekleştirmiştik hiç bir sorun da çıkmamıştı. çünkü araç normal plakaydı

arkadaşlar bugün itibariyle mahkeme sonuclandı.hakim satışa doğrudan yetki verdi.yani bilirkişi ,hesaba para yatırma talep etmedi doğrudan yetki verdi..:)

Üst Alt