Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV'siz satın aldığım arabam pert olursa ne tür işlemlerle karşılaşabilirim?

hkuzgun

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
07/03/09 günü aracımla bir kaza geçirdim. araç şuan serviste ve hasar tespiti yapılıyor. hasarın yüksek olabileceği ( 16.000 TL) bilgisi verildi. eksper henüz gelip aracı görmemiş. verilen bilgide tamir masrafının çok yüksek olduğu bu nedenle aracın pert edilebileceği söylendi.

şimdi sormak istediğim
1- formlarından da takip ettiğim kadarıyla araç pert edilip sigorta şirketi tarafından alıp tekrar satışı yapılırsa alırken ödemediğim ötv yi ödemek durumdayım . doğru mudur?

2- eğer araç sigorta şirketi tarafından hurdaya ayrılır. ve hurda edilmiştir. diye bir yazı alabilirsem ötv ödemiyorum ayrıca yeniden ötv indirimli bir araç alabiliyorum. doğru mudur?

edindiğim bilgilerin doğrulunu kontrol edebilirsem sigorta şirketindekiler ile görüşmelerimde çok yardımı olacaktır.

şimdiden teşekkür ederim.

sevgili raman ,

1 sorududaki hayırı biraz açarmısın. tamam olarak anlamadım

14 SERİ NO'LU ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ'nin 5. maddesi bu konuyu düzenler:
7.2.1.3. İstisnadan Yararlanılarak İlk İktisabı Yapılan Araçların Hurdaya Çıkarılması Halinde İstisna Uygulaması
[...]
ilk iktisabından sonra deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle hurdaya çıkarılmasında, bu G.T.İ.P. numaralarında yer alan malları hurdaya çıkaran malûl ve engelliler tarafından yeni bir aracın ilk iktisabı ÖTV'den istisna edilmiştir. Bu şekilde istisnadan yararlanmak isteyen malûl ve engellilerin istisnadan yararlanarak ilk iktisabını yaptığı araçla ilgili olarak bu aracın deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale geldiğini tevsik eden ekspertiz raporu ile "hurdaya çıkarılmıştır" damgası vurularak kayıt konulan tescil belgesinin aslı veya noter onaylı örneğini de ibraz etmeleri şartıyla, durumlarına göre 7.2.1.1. veya 7.2.1.2. bölümünde yapılan açıklamalara göre işlem yapılarak, ilk iktisabını yapacakları yeni araçlar için ÖTV istisnası uygulanacaktır."
Bildiğim kadarıyla kural aracın trafikten çekilmesi gerektiğidir. Sigorta şirketi aracı tekrar trafiğe dönecek şekilde değerlendiremez. Dolayısıyla yeniden ötv ödemek söz konusu olamaz.

biraz önce sigorta şirketinden yetkili ile konuştum. aracın tamir bedeli çok yüksek olduğundan pert olabileceğinden bahsetti. pert kararı verdikten sonra aracı hasarlı halde birine satışının mutlaka yapılacağından satış için benim araca ait ötv bedeli ödemem gerektiğini söyledi. ötv ödedikten sonra kasko değerini ödeyebileceklerini belirtti.

benim anladığım 2007 yılı haziran ayında 28.150 ytl anahtar teslim fiyatı ile ötv ödemeden aldığım aracıma ait yaklaşım 7.500 ytl ötv yi ödedikten sonra sigorta şirketi aracın kasko bedeli olan 24.000 ytl ödeyecek. böyle olursa çok büyük zarara uğramış olacağım

sevgili bülent abicim, abi diyorum kusura bakmazsın artık,

konuyu tam olarak anlamaya çalışıyorum. bilgilerin ile yardımcı olursan sevinirim.

şimdi benim nasıl bir yol izlemem gerekiyor. araçta servisin verdiği hasar raporunda 16000 ytl gibi bedelle tamir olabileceği söyleniyor.

sigorta şirketinden bana iletilen 24.000 ytl kasko değerli bir araca bu kadar masraf edilerek tamir edilmez. araç pert e ayrıl dendi. ekspert raporu yazmadığı için tamam olarak ne olduğunu onlarda bilmiyorlar.

şimdi aracı pert ettiler diyelim benim aracı sigorta şirketine satmam gerekiyor. satışın gerçekleşmesi için ötv ödemem gerekiyor mu? sigorta şirketi aracı benden aldıktan sonra böyle pert olmuş araçları satınalıp tamir ettiren kişilere satabilirmi satarsa ötv durumu nasıl oluyor.

bölge müdür yardımcı ile telefonda görüştüğümde bana 2 yol olabileceğini söyledi

birinci yol ben ötv ödeyecekmişim. aracı onlara satmam gerekiyor. onlarda bana aracın bedelini ödeyeceklermiş.

ikinci yol ise aracı yetkili serviste değilde sanayide yine sigorta şirketi ile anlaşmalı bir ustaya yaptırmak bu şekilde olursa tamir bedeli düşermiş böylece pert edilmeye gerek kalmazimiş

kazanın şokunu atlatmadan birde bunlar ile uğraşmaya başladım.

Aracın pert olması demek kullanılamaz demek.Kullanılmayan aracı nasıl birini satacak.Bu olmaz.Sigorta uygulamada yanlışlık yapıyor.Aracın pert kararı verildikten sonra,paranız ödenir ve siz ÖTV ödemezsiniz.Aksi takdirde ÖTV vermek zorunda kalabilirsiniz.

pert demek araç kullanılamaz demek diye biliyorum. fakat sigorta şirketleri hasarlı araçları birilerine satıyor. bu kişilerde aracı tamir ederek veya ettirerek tekrar satışını yapıyorlar.

muhtemelen böyle olacak ki ötv ödemem gerektiğini konusundan bahsediyorlar.

Ekpertizin raporunu bekleyin. Pert olmasını isteyin. Sigorta halt etmiş. Kendi çıkarını düşünüyorlar...
Pert yaparlarsa ÖTV ödemezsin. Nokta. Pert yapmazlarsa, kasko tüm masrafları karşılamaya mecburdur. Masrafın ne kadar olacağı da umurunda olmasın. İşleri bu, bunun için prim alıyorlar.

biraz önce telefonda başka bir sigorta şirketinde çalışan ve pert işlemlerine bakan bir bey ile görüştüm.

bana pert işlemlerinde iki türlü işlem uygunladığını böyledi.

çekme şartlı işlemler bu şart ile pert edilen araç sigorta şirketi tarafından araç sahibinden alınıyor ve hasarlı araç alıp tamir eden kişilere satılıyor. bu sırada çekme şartı ile pert edilen araç trafikten çekiliyor . fakat hasarlı aracı alan kişi tamir işlemini yaptıktan sonra gerekli muayeneleri yaptırıp aracı tekrar trafik tescilde tescil ettirebiliyormuş.

birde hurda şartlı işlemler varmış. bu şekilde ise araç hurda olarak trafikten çekliyor. ve hurdaya satış yapılıyor. uygun kısımları parça parça satış yapılıyormuş.

şimdi vergi dairesi ötv istisnasına konu olan araç için her ikisi içinde eksper tarafından verilen pert raporunu kabul ediyor mu ?

bunu tamam olarak nasıl öğrebiliriz.

arkadaşlar araç pert olduğu zaman artık o araç sizin değil sigorta sirketinin oluyo sigorta şirkti size aracın kasko değerini ödüyo ve paranızı alıp aracı şirkete devrediyoruz. Bundan sonra bazı şirketler mesela axa oyak internetten bu araçları açık artırma ile satıyo Esas konu burada bu satış işlemi nasıl oluyo ona bakmak lazım yani experin raporu önemli yukarıda yazılanlara göre iki türlü satış varmış araç eğer hurdaya ayrılıp trafikten men edilirse ÖTV tahminimce ödenmez yok eğer yaptırılıp satılırsa ÖTV ödenebilir.
örnek vereyim kasko değeri 20 bin lira olan dayımın aracı kaza sonucu pert oldu yetkili servis araca 15650 lira fiyat biçti. Biz sanaiden bir usta ile gittik yapılması gereken parçaları yazdık ve bir yedek parçacıya sorduk toplam yedek parça masrafı fazla fazla 4 bin lira tuttu usta da 1500 lirada işçilik alırım dedi yani usta bana 6 bin lira ver aracını tekrar yapayım dedi
şimdi bu araç pert olsada tamir edildi trafikte dolaşıyo

hkuzgun
Sen arabanı cekme belge yapıp şirkete verir isen o zaman ÖTV sini ödemek zorundasın onlar arabaya başkalarına ihale yolu ile satıp kazalı arabaları degerlendiriyorlar. burada siğorta şirketi kendi menfaatini düşünüyor aracı kazalı haliyle nasıl degerlendiririm diye ama siz israrcı olun ve ötv ödememek için aracınızı HURDAYA ayırmak istediginiiz belirtin sigorta şirketi hala ısrar ederse YARGI ya gideceginizi belirtin.

kirli doğru söylüyorsun da. sigortalatan olarak aracı hurda olarak pert edilmesini istme hakkım kanunen var mı? bu konuda ipler benim elimde mi yoksa sigorta şirketinin mi ?

sigortaya de ki:
1- Ben aracımın sigorta kapsamında servisinde sıfır şekilde yapılmasını istiyorum.
2- Sizin sigorta olarak işinize gelmiyorsa o masraf, bu sizin sorununuz. İsterseniz aracı trafikten tamamen düşürün, bana paramı verin. bu da sizin sorununuz. Umurumda bile değil.
3- Eğer bu ikisinden birini yapmaz ve sigortacılık görevlerinizi ihmal ederseniz, hakkınızda hukuki süreç başlatacağım.

bugün bir avukat arkadaşıma danışacağım bu konuyu.

bülent abi dediklerini aklımın bir köşesine aynen yazdım.

Walla arkadaşlar,ben aynı duruma düştüm.2006 yılından beri mahkeme devam ediyor.ÖTV'i üzerime yıkmaya çalışıyorlar.Kaza yaptığınız aracın parasını alabilmek için verdiğiniz VEKALET'e dikkat edin yeter..Satış'ı da içeren genel VEKALET değil, Sadece hurdaya çıkartma VEKALETİ olacak..Aksi halde sigorta firmaları daha az zarar etme adına,aracın hurdasını bu işi yapan firmalara satıp,tekrar trafiğe çıkartıyorlar ve size dönüp sen arabayı sattın hadi öde ÖTV'yi geri diyorlar...Bilginize...(Detaylı bilgi için özel mesaj gönderen arkadaşlara cep telefonumu verebilirim.Zira süreç buraya yazamayacak kadar uzun.)

:)arkadaşlar bende aracımla yaklaşık 20 gün önce kaza yaptım.aracımın masrafı 15,000 tl tutuyor o yüzden sigorta şirketi pert edelim dedi şimdi ise aracımın trafiğe çıkış tarihinden 5 yıl geçmediğinden aracı satamayacaklarını o sebeple aracı bana bir miktar para ile bırakabileceklerini söylüyorlar.başımdan önceden böyle bir vaka geçmediği için doğrusu ne yapabileceğim hakkındada kafamda somut birşey yok.nasıl bir yol takip etmeliyim. önceden böyle bir deneyimi olan bir arkadaşım varsa bu deneyimini bizlerle paylaşırsa sevinirim

öncelikle geçmiş olsun arkdaşım, konu benşmde başımdan geçtiği için epeyçe araştım avukat arkadaşlarımla da görüşmelerim oldu. sigorta şirketleri tavuğun suyunun suyundan para kazanma dertlerinde oldukları için ve genelde konu hakkında tam bilgi sahibi olmadıkları için sana yapmaya çalıştıkları uygulamaya deyilli davranıyorlar.

önceklikle aracın hakkında ekspertiz raporunda aracın pert edildiği yazıyorsa . vergi usul kanunundaki ilgili madde gereğinde aracını sigorta şirketi sadece hurdaya satmak ve tekrar trafiğe çıkarmamak şartıyla satış belgesi vermen gerekiyor. böyle olması gerekli başka çareleri yok fakat sigortacılıkta sovtaj dedikleri uygulamadan sigorta kendi zararını minimuma indirmek için aracını hurda şekilde bu işler ile ilgili şirket veya kişilere satıyorlar. ama bizim gibi vergi indirimden faydalanan kişiler için bu uygulama bizi zarara uğrattıyı için kabul edilebilecek bir durum değil.

avukat arkadaşımdan aldığım bilgiye göre sigorta şirketi bize yapmak istedikleri uygulama haksızlar ve hiç bir şekilde kabul edici bir belge imzalamaman gerekli. aracın sigorta bedelini sana kuzu kuzu ödemek zorundalar aksi bir durumda dava açtığında kesinlikle kazanıyorsun. ve seni araçsız bıraktıkları hergün içinde tazminat hakkın doğuyor bu davayıda kazanma olasılığın çok yüksek.

özelden mesaj atarsan bursa da bu konular ile ilgili bir avukatın telefonu verebilirim.

selamlar

hkuzgun arkadaşım

sen halledebildin mi işlemlerini ne aşamadasın...

sigorta şirketi baktı işin içinden çıkamayacak tamir ettirdi aracımı bedeline bakmadan kullanıyorum aracımı bi sıkıntı yok çok şükür

Tekrar hayırlı olsun diyelim ozman ALLAH kaza bela vermesin....

Vuralyigit, 14 SERİ NO'LU ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ'nin 5. maddesi bu konuyu düzenler:
7.2.1.3. İstisnadan Yararlanılarak İlk İktisabı Yapılan Araçların Hurdaya Çıkarılması Halinde İstisna Uygulaması
[...]
ilk iktisabından sonra deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle hurdaya çıkarılmasında, bu G.T.İ.P. numaralarında yer alan malları hurdaya çıkaran malûl ve engelliler tarafından yeni bir aracın ilk iktisabı ÖTV'den istisna edilmiştir. Bu şekilde istisnadan yararlanmak isteyen malûl ve engellilerin istisnadan yararlanarak ilk iktisabını yaptığı araçla ilgili olarak bu aracın deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale geldiğini tevsik eden ekspertiz raporu ile "hurdaya çıkarılmıştır" damgası vurularak kayıt konulan tescil belgesinin aslı veya noter onaylı örneğini de ibraz etmeleri şartıyla, durumlarına göre 7.2.1.1. veya 7.2.1.2. bölümünde yapılan açıklamalara göre işlem yapılarak, ilk iktisabını yapacakları yeni araçlar için ÖTV istisnası uygulanacaktır."
Bildiğim kadarıyla kural aracın trafikten çekilmesi gerektiğidir. Sigorta şirketi aracı tekrar trafiğe dönecek şekilde değerlendiremez. Dolayısıyla yeniden ötv ödemek söz konusu olamaz.

oturanboğa haklı bu konuda fakat sigorta şirketleri hem konudan bi haber hemde bu şekilde uygulama yapmak işlerine gelmiyor

Hemen bi avukat tutacaksınız ve hem hakkınızı ödeteceksiniz hem de tüm avukat ve mahkeme masraflarını! O zaman sigorta şirketleri anlar...

Sigorta şirketi aracı degerlendirmek için yada kazalı araba alım satımı yapan kişilere satmak için araçı özellikle TRAFİKTEN çekme belgeli isterler...
Ama engelli bireyin ÖTV ödeme zorunlulugu oldugu için dikkat etmek lazım...
TRAFİKTEN ÇEKME İLE HURDAYA ayırma işlerini karıştırmamak lazım.... Bu gibi durumlarda ayrıca vekalet vermemek lazım illaki vekalet isterler ise aracın sadece HURDA ya ayırma yetkisi belirtilmelidir vekaletname de...

anlar anlamasınada türkiye de yavaş işleyen adelet sistemiyle dava en az 2 sene sürer. mağduriyet büyürde büyür

selam

sayın hkuzgun ,
aynı durumu beş gün önce yaşadım aracı şu an perte çıkarmak istiyorlar.hava yastıkları epey para tutuyor sanırım.nasıl bir yol izlediniz kaç günde arabanızı servisde yaptılar lütfen yazar mısnız?asla anlaşma taraftarı değilim mağdur olucağım şekilde anlaşmalar yapmak istemiyorum.sevgiler..

İkincibahar, aşağıdaki seçeneklerden başka bir seçeneği asla kabul etme:

1- Ben aracımın sigorta kapsamında servisinde sıfır şekilde yapılmasını istiyorum.
2- Sizin sigorta olarak işinize gelmiyorsa o masraf, bu sizin sorununuz. İsterseniz aracı trafikten tamamen düşürün, bana paramı verin. bu da sizin sorununuz. Umurumda bile değil.
3- Eğer bu ikisinden birini yapmaz ve sigortacılık görevlerinizi ihmal ederseniz, hakkınızda hukuki süreç başlatacağım.

Üst Alt