Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özel koşul gereksinimi var raporu ile ÖTV'den muaf olabilir miyiz?

devran23

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
Özel Gereksinim Kodu​
Özel Gereksinim Düzeyi​
Engel Oranı (%)​
1 Özel gereksinimi vardır (ÖGV) 20-39
2 Hafif düzeyde ÖGV 40-49
3 Orta düzeyde ÖGV 50-59
4 İleri düzeyde ÖGV 60-69
5 Çok ileri düzeyde ÖGV 70-79
6 Belirgin özel gereksinimi vardır(BÖGV) 80-89
7 Özel koşul gereksinimi vardır (ÖKGV) 90-99

_________

oğlum down sendromu . ilk etapta eğitimleri rama havale tedavi vs amaçlar için rapor çıkardık ama sonra biraz araştırdım acaba araç alabilir miyiz diye düşündük ?

rapor bu .

yeni çıkan engelli yönetmeliğiyle şöyle bir durum sözkonusu .

ama gel gör ki durumu vergi memuruna anlatamadım yönetmelikten haberi yok . bana git oran belirten engelli sağlık kurulu raporu al diyor. adama dedim ki çözger raporunda oran yazılmadığı gibi veriliş nedeni de yok tek rapor sanal ortamda görünüyor her kuruma verilebiliyor.

ancak anlatamadım benzer durum yaşayıp araç alan arkadaş var mı ? ne yapmalıyım saygılar sevgiler

Bu raporla ötv istisnasından yararlanamazsınız. ÖTV kanununa göre "ağır engellilik" durumu herhangi bir şey ifade etmiyor. Engellilik oranının yüzde olarak belirlenmesi zorunlu.

Yeni yönetmeliğe göre sizin oraniniz %90 bu raporlar hem otvsiz araç alırsınız hemde gelir kriteriniz uygunsa evde bakım parası alırsınız.. ama biraz beklemniz gerekecek. Bununla ilgili aile ve sosyal güvenlik bakanlığına genelge yayınlanmadı.. bilginiz olsun

merhaba arkadaşlar . öncelikle cevap yazan ve yazacak destek veren verecek herkese teşekkür ederim. bugün vergi müfettişinden durumu sordurdum . ankara engelli birimi telefonlara cevap vermiyor :( bana bu raporla araç alamazsınız dedi.

ötv kanununun düzenlenmesi lazım dedi. bireysel olarak cimer'e başvurun dedi. ne kadar başvuru olursa farkındalık o kadar artar dedi.
ben de açıkçası bu konuda sizden destek istiyorum . Açıkçası ötvsiz araba konusunu geçtim bu durum ailelere maaş konusunda sıkıntı çıkarıyor.

Alttaki örnek metni ilgili sütuna yapıştırıp hazine ve maliye bakanlığı birimine sevk edilmek üzere "istek" başvurusu yapabilirsiniz.

CİMER BAŞVURU : https://www.cimer.gov.tr/

TÜRKİYE CUMHURİYETİ CUMHURBAŞKANLIĞI İLETİŞİM BAŞKANLIĞINA
ANKARA
Bilindiği üzere 18 yaş altı Çözger raporlarında 20.02.2019 tarih ve 30692 sayılı ÇOCUKLAR İÇİN ÖZEL GEREKSİNİM DEĞERLENDİRMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK gereği özür oranı ve kullanım amacı artık yazılmıyor.. İlgili yönetmeliğin 15.Maddesinde Vergi indirime esas raporlar kısmı bölümünde “ Bu Yönetmelikte geçen “Çok ileri düzeyde ÖGV”, “Belirgin ÖGV” ve “Özel koşul gereksinimi var (ÖKGV)” ifadeleri, ilgili mevzuatın uygulanması açısından ağır engellilik durumunu ifade eder.” ibaresi yer almakta.
Verilen bu rapor birçok kuruma ibraz edilmeyi öngören kullanım kolaylığı sağladığı için bu rapora istinaden ötv muafiyetli araç alımı , bakıcı maaş bağlanması vs amaçlara tek rapor yeterli oluyor . Ancak çözger raporlarında engelli oran kısmı ve kullanım amacı kısmı çıkarılmış olup bahsi geçen hakların tahakkuku için hem ötv kanununda hem de 16.12.2010 tarih ve 27787 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan” Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” hükümlerinde düzenleme zorunludur.
Kanunla yönetmeliğin uyumsuzluğu mağduriyetlere neden olmaktadır.
Konuya ilişkin düzenlemenin yapılmasını arz ederim.

Merhaba
Çözger yönetmeliğinin 15 numaralı maddesi aşağıdaki gibidir.
MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelikte geçen “Çok ileri düzeyde ÖGV”, “Belirgin ÖGV” ve “Özel koşul gereksinimi var (ÖKGV)” ifadeleri, ilgili mevzuatın uygulanması açısından ağır engellilik durumunu ifade eder.
Bu duruma göre Özel Koşul Gereksinimi var ifadesi Ağır Engelli durumunu zaten ifade ediyor ayrıca bir yerde yazmasına gerek yok.

Bende aynı durumda olduğum için bilgilenmek amacıyla Cimere aşağıdaki başvuruda bulundum.

Merhaba
Bildiğiniz üzere 20 Şubat 2019 tarihinde Resmi gazetede yayımlanan ÇÖZGER Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik devreye girmistir. 2014 doğumlu Trisomy 21 tip downsendromlu bir kızım var.
Sorum şu Çözger yönetmelik Ek-2 de bulunan Kalıtsal-Doğmalık Hastalıklar Alanı A bölümüne göre Mozaik olmayan Downsendromu için Hizmet gereksinimi "Doğumdan itibaren Özel Koşul gereksinimi vardır" şeklinde belirtilmiştir. Özel Koşul gereksinimi vardır alanının mevzuata uyumuna göre %90-99 engel oranını işaret etmekte buda araç alımında ötv indiriminden faydalanabilmektedir.

Bu durumda Mozaik olmayan downsendromlu çocuğum için başka koşul gerekmeksizin ÖTV indirimli araç alabilirmiyim bunu öğrenmek istiyorum. Teşekkürler.
Sayın bakanımızın açıklamasında 0-18 yaş aralığındaki çocukların özel araç ile seyahat edebilmeleri için “özel koşul gereksinimi var” durumunun tespitinin yapılacağını söylemiştir. Downsendromu tanısı tek başına yeterli olmayıp birde bu durum tespiti mi yapılacak bilgilenmek istiyorum. Yapacağınız bilgilendirme için şimdiden teşekkür ederim.

başvuruma cevap olarak
Tanı tek başına yeterli olup, ayrıca bir durum tespiti bulunmamaktadır. ÖTV indirimi hakkında ilgili bakanlıktan bilgi almanız mümkündür. SAĞLIK BAKANLIĞI > HASTA, ÇALIŞAN HAKLARI VE GÜVENLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

cevabı gelmiştir. Burada aslında rapor yeterli olamsına rağmen diğer kurumlardaki yönetmelik, tebliğ vs yapılmamasından kaynaklı belirsizlik var. ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ 12.06.2002 tarihinde yürülüğe girmiş ve günün şartlarına göre henüz güncellenmemiştir. Ben başvurumu yaptım 13 HAzirana rapor için randevu aldım. henüz raporum çıkmadı.

Ayrıca sağlık bakanlığına aynı mesajı ilettiğimde aşağıdaki cevabı aldım.

Sayın İlgili,
Bakanlığımız yalnızca raporları düzenlemekle yükümlü olup, rapordan doğan haklar için ilgili bakanlıklarla irtibata geçmeniz gerekmektedir.

toprak_55 interaktif vergi dairesi modülü üzerinden sisteme kaydolup oturum açıp işlemlerim / özelge talebi butonu üzerinden özelge talebiyle bakanlığa başvurdum bunu siz de yapın ardından ilimdeki defterdarlığa bir hata var mı evrak eksik mi diye gittim baktım özelge talebim ve online eklediğim rapor görünüyor bana denilen şu :
özelge havuzuna bakacağız eğer benzer bir karar varsa bayrama kalmaz ya da hemen ertesinde size onayı vereceğiz şayet özelge havuzunda yoksa o zaman dosyayı ankara'ya yollayacağız görüş isteyeceğiz bu da aylar sürecek denildi. 3 ay 5 ay hatta bir sene bile sürebilir dedi. şayet benzer karar havuzda varsa bana tebliğ ederler ben de emsal olması amacıyla size hatta siteye atarım .
ama dediğim gibi "özelge" isteyin.

interaktif vergi dairesi site linki:
https://ivd.gib.gov.tr/tvd_side/mai...926bc259dbc75e39dd8e202535fd70a7098396c74a6f7

devran23

Kamu'da işlerini takip etmezseniz belirttiğiniz gibi aylarca bekleyebilirsiniz.

İnteraktif Vergi Dairesi pratik ama bana göre, direk bağlı bulunduğunuz vergi dairesine gidip oradaki memurlar ile görüşerek özelge doldurun. Telefonlarını alarak haftada bir kendinizi hatırlatın.

Zaten orada size, Ankara'ya gönderip göndermeyeceklerinin de sinyalini verirler. Ben Ankara'ya gitmeyen özelge cevabını bu şekilde 2 hafta içinde aldım.

Özelge isteğimi gönderdim, teşekkür ederim cevabınızı bekliyorum.

devran23

Özelge isteğim için vergi dairesinden arandım, Raporunuz varmı diye sordu henüz çıkmadığını randevum olduğunu söyledim. Bakanlık ile görüştüğünü ve talebinize olumlu cevap yazacağız varsa rapor tarih ve numaraınıda belirtmek için sordum dedi. 2-3 gün içinde cevap yazılacağını söyledi. Bilginize.

@toprak_55

bu çok güzel bir haber teşekkürler. olumlu cevabınızı burda paylaşırsanız emsal olması açısından ben ve benim gibi insanlara bürokrasik kolaylık sağlarsınız hızlı bir şekilde işimizi hallederiz.

Arkadaşlar Özelge talebime olumlu cevap verilmiştir.

Buna göre, 18 yaşının doldurmamış malul veya engelli adına düzenlenen ÇÖZGER'de "ÖKGV" özel gereksinim düzeyi belirlenmiş olması halinde, engellilik derecesinin %90 veya üzerinde olduğu anlaşıldığından, anılan Genel Tebliğde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun (7/2-a) maddesinde düzenlenen istisnadan yararlanılması mümkündür.
Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

Ozelgenizi paylaşabilir misiniz aynı durumda arkadaşım çocuğu uğraşıyoruz sağolun

Murat bey benimde 7 yaşındaki oğlum adına aldığım 'ÖKGV' raporu var. Bende araç almak için uğraşıyorum. ama yönetmelik yeni olduğu için bir belirsizlik var. Bu konuda ne yapmam gerekiyor nasıl bir yol izlemeliyim.

Arkadaşlar henüz kızıma ait rapor çıkmadı. Yaşadığım herşeyi işlemler tamam olduğunda burada yazacağım. Özelge için ise başvuru sonucumu kontrol ettiğimde talebim halen sonuçlanmadı görünüyor. Birkaç gün önce bir yazı çıktı karşıma şimdi baktığımda henüz sonuçlanmadı diyor. sonuçlandığında burada paylaşırım. Olumsuz sonuçlanacağını sanmıyorum çünkü vergi dairesinden arayan kişi talebinize olumlu cevap veriyoruz demişti.

İlerleme gösteren arakadaşlar nasıl yaptıklarını ayrıntılı olarakanlatırlarsa çok güzel olur ve herkes daha iyi anlar

uzman9575

özelge talebinde bulundum henüz sonuçlanmadı ama bugün elazığ hazar vergi dairesiyle görüştüm kendileri ankara gelir vergisi daire başkanlığıyla sözlü olarak görüştüklerini onların onay verdiğini belirttiler. bana gidin aracınızı alın dediler. zaten down türkiye facebook sayfasına bakarsanız orda çözger raporu doğrultusunda bir sürü insanın araç aldığını görürsünüz.

kaldı ki eşime cimer üzerinden gelen mesajda yakın zamanda konuya ilişkin genelge yayınlanacağı belirtildi.

Bir ilave yapmak istiyorum. Hastaneden rapor alırken ÖTV ve MTV indiriminden faydalanacağınızı belirterek vezneye 200 TL yatırmanız gerekiyor. Bunu yapmadan aldığınız raporu sanırım ÖTV indiriminde kullanamıyorsunuz. Evraklarınmı teslim ettiğim hastqane görevlisi sordu evet dedim ozaman bunu yapmalısınız dedi ve başvuru dilekçemide ÖTV ve MTV indriminden yararlanmak istiyorum şeklide değiştirdik. RAporumuzun çıkmasını bekliyoruz.

Sanırım senin yeni yönetmelikten haberin yok. Bu rapor ile bal gibi araba alabilir.

Nasıl şimdi ÖTV KDV indirimini belirtmezsek alınan raporla alınamıyor mu? Hani hiç sorun olmayacaktı her kurumda geçerli olacaktı. Peki rapor alınırken kime bildirilecek ve yeni çıkan raporda indirimi bildirdiğimiz de ekstra bi yazı çıkıyor mu raporda farklı ibare çıkıyor mu nasıl oluyor

uzman9575
toprak_55

yeni yönetmelikle 18 yaş altı çözger raporlarında engelli oran ve raporun kullanım amacı kısımları çıkarıldı sistemde de görünüyor her kuruma aynı rapor ibraz edilebiliyor ben devlet hastanesinden oğlum için alırken para da yatırmadım .
aynı raporla hem ram ve ve özel rehabilitasyon merkezine hem de araç alımı için müracaat edebiliyorum hepsine de onay verdiler.

Doğrudur, ben sadece hastane rapor bürosundaki görevlinin bilgilendirmesini ilettim, aynı şeyi Fakülte hastaneside söylemişti. Raporu çıkardıktan sonra bu durum ile karşılaşmamak için ödedim ve işlemime devam ettim. Bugün kurula girecek birkaç güne çıkar, farklı birşey yazıyormu yazmıyormu paylaşırım.

Sayın cntilmn yönetmeliği biliyorum, aynı yönetmelikte downsendromu için sürekli rapor verilebilir diyor. neden 2 yıllık aldınız. Herşey kağıt üzerinde yazdığı gibi olmuyor. Belki oradaki görevli dönersermayeden faydalanmak için bana o parayı ödetti belki gerçekten ödenmesi gerekiyor bunları bilmiyorum ben sadece her arkadaş gibi başımdan geçenleri yazdım bekli benzer durumda birine faydam olur düşüncesi ile.

Şimdi siz üçret ödediniz mi ödemediniz mi bi verdim dediniz bi vermedim. Anladığım kadarıyla gerek yok verilen rapor her yer de geçerli . Peki rapordan ekstra hastaneden bi sayfa daha almak gerekli mi yoksa elektronik olarak görüyorlar mı.

Murat bey ben o mesajı sana atmadın. Adamın biri "raporda oran belirtilmezse ötv indiriminden yararlanamazsınız" demişti, bende onun yorumuna cevaben yazmıştım. sana nasıl gelmiş anlamadım.

sorun yok, sonuçta hepimiz benzer durumlardayız, Birbirimize yaşadıklarımız hakkında bilgi vermek için yazıyoruz.

Aynen o olmuş bu olmuş çok da önem değil alan arkadaşlar yol göstersin bizde o yolda gidelim. İlerleme yapan arkadaşlar açık açık herşeyi yazsın bizde yararlanalım. Teşekkürler herkese ....

Merhabalar, bende bugün çöz-ger raporuyla araç bayine başvurdum, elemanlar vergi dairesine sormuşlar vergi dairesi ötv siz biz onaylarız ancak ilerde geri dönüş olabilir diyerek bayideki arkadaşı huylandırmış, bayide biz riske girmeyiz geri dönüş olursa biz ödemek sorunda kalırız diyorlar, başka bayiler senet filan almışlar ilerde sıkıntı olur diye. Ankara da alan var mı.

Aytekin491

[FONT=Arial Black][SIZE=4]size konuya ilişkin gelir dairesinin verdiği kararı sunayım . rahat olun . [/SIZE][/FONT]

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine yapmış olduğunuz başvuru incelenmiştir.
Başvurunuzda bahsi geçen hususlara ilişkin ikincil mevzuat çalışmaları devam etmekte olup, bu kapsamda hazırlanan Genel Tebliğin yakın bir zamanda Resmi Gazete'de yayımlanması beklenmektedir.
Öte yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413 üncü maddesinde mükelleflerin Gelir İdaresi Başkanlığından veya bu hususta yetkili kıldığı makamlardan, vergi durumları ve vergi uygulaması bakımından müphem ve tereddüdü mucip gördükleri hususlar hakkında yazı ile izahat isteyebilecekleri hükme bağlanmış olup, bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar 28/8/2010 tarih ve 27686 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelikte belirlenmiştir.
Buna göre, söz konusu Yönetmelikte yer alan hükümler çerçevesinde doğrudan yetkili Vergi Dairesi Başkanlığından (bulunmaması halinde Defterdarlıktan) özelge talep etmeniz halinde başvurunuz ilgili başkanlık/defterdarlıkça değerlendirilebilecektir.
Vatandaş odaklı, katılımcı ve şeffaf hizmet anlayışı çerçevesinde, belirttiğiniz konu veya diğer konu ve sorunlar hakkında talepleriniz olduğunda kurumla rahatlıkla iletişime geçebileceğinizi belirtir; hayatınızda başarılar ve esenlikler dileriz.

Sağol kardeşim cevabın için..

Bugün vergi dairesine özelge başvurusunda bulundum, sonuç olumlu olursa alabilirsiniz dedi memur arkadaş.

Ayrıca bir özelge sonuçu varsa ben ona göre hemen olumlu cevap yazarım dedi.

Özelge başvurusu sonuçlanan var mı? il ismi olsa yeter.. vergi dairesindeki arkadaşın dediği..

Son düzenleme:
Üst Alt