Merhaba
Çözger yönetmeliğinin 15 numaralı maddesi aşağıdaki gibidir.
MADDE 15 (1) Bu Yönetmelikte geçen Çok ileri düzeyde ÖGV, Belirgin ÖGV ve Özel koşul gereksinimi var (ÖKGV) ifadeleri, ilgili mevzuatın uygulanması açısından ağır engellilik durumunu ifade eder.
Bu duruma göre Özel Koşul Gereksinimi var ifadesi Ağır Engelli durumunu zaten ifade ediyor ayrıca bir yerde yazmasına gerek yok.
Bende aynı durumda olduğum için bilgilenmek amacıyla Cimere aşağıdaki başvuruda bulundum.
Merhaba
Bildiğiniz üzere 20 Şubat 2019 tarihinde Resmi gazetede yayımlanan ÇÖZGER Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik devreye girmistir. 2014 doğumlu Trisomy 21 tip downsendromlu bir kızım var.
Sorum şu Çözger yönetmelik Ek-2 de bulunan Kalıtsal-Doğmalık Hastalıklar Alanı A bölümüne göre Mozaik olmayan Downsendromu için Hizmet gereksinimi "Doğumdan itibaren Özel Koşul gereksinimi vardır" şeklinde belirtilmiştir. Özel Koşul gereksinimi vardır alanının mevzuata uyumuna göre %90-99 engel oranını işaret etmekte buda araç alımında ötv indiriminden faydalanabilmektedir.
Bu durumda Mozaik olmayan downsendromlu çocuğum için başka koşul gerekmeksizin ÖTV indirimli araç alabilirmiyim bunu öğrenmek istiyorum. Teşekkürler.
Sayın bakanımızın açıklamasında 0-18 yaş aralığındaki çocukların özel araç ile seyahat edebilmeleri için özel koşul gereksinimi var durumunun tespitinin yapılacağını söylemiştir. Downsendromu tanısı tek başına yeterli olmayıp birde bu durum tespiti mi yapılacak bilgilenmek istiyorum. Yapacağınız bilgilendirme için şimdiden teşekkür ederim.
başvuruma cevap olarak
Tanı tek başına yeterli olup, ayrıca bir durum tespiti bulunmamaktadır. ÖTV indirimi hakkında ilgili bakanlıktan bilgi almanız mümkündür. SAĞLIK BAKANLIĞI > HASTA, ÇALIŞAN HAKLARI VE GÜVENLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
cevabı gelmiştir. Burada aslında rapor yeterli olamsına rağmen diğer kurumlardaki yönetmelik, tebliğ vs yapılmamasından kaynaklı belirsizlik var. ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ 12.06.2002 tarihinde yürülüğe girmiş ve günün şartlarına göre henüz güncellenmemiştir. Ben başvurumu yaptım 13 HAzirana rapor için randevu aldım. henüz raporum çıkmadı.
Ayrıca sağlık bakanlığına aynı mesajı ilettiğimde aşağıdaki cevabı aldım.
Sayın İlgili,
Bakanlığımız yalnızca raporları düzenlemekle yükümlü olup, rapordan doğan haklar için ilgili bakanlıklarla irtibata geçmeniz gerekmektedir.