Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özel koşul gereksinimi var raporu ile ÖTV'den muaf olabilir miyiz?

P7oAq6.jpg
odZa87.jpg

Yukarda ki resim ÇÖZGER raporudur. Raporda işaretlediğim alanlara dikkat çekmenizi istiyorum. Burda bir yanlışlık olduğunu düşünüyormusunuz
,Yada raporda geçerli olacak alan hangisidir
Çocuk Psikiyatri uzmanı ilk sayfadaki Belirgin Özel Gereksinimi Vardır (BÖGV) yazan yere; (ÖKGV) diye yazmıştı. Her nasıl olmuşsa rapora (BÖGV) diye geçmiş,

Ramazan bey benim çocuğun raporunda her iki taraftaki gereksinim de aynı, ihtimalen sizinkini yanlış yazmışlar, büyük ihtimalle hastaneye başvurup maddi hata düzeltmesini istemeniz gerekir. Ön tarafta maddelerde işaretleneni arka tarafta yazı haline getiriyorlar gibi.

Neyse ki bu gün ilgili hastaneye gidip durumu belirttim. Onlarda yanlışlık olduğunu söylediler 'Belirgin Özel Gereksinimi Var' (BÖGV) yazılan yeri düzeltip 'Özel Koşul Gereksinimi Var' (ÖKGV) diye yazdılar.

Ama asıl mesele "Özel Koşul Gereksinimi Var" (ÖKGV) belirten rapor ile ÖTV indiriminden faydalanabilirmiyiz. Bu durum belirsiz işte, sıkıntı orda,

Bu durumda olupta gelişme gösteren arkadaşlar olursa lütfen bizi buradan bilgilendirsin.

Arkadaşlar benim aldığım "Özel Koşul Gereksinimi Var" (ÖKGV) raporunun BAŞVURU NEDENİ kısmında: ÇOCUK2022+2828 SAYILI YASA GEREĞİ+ÖZEL EĞİTİM VE REHABİLİTASYON" ibarlerini yazıyor.Burda ötv indirimi ile ilgi bir ibare yok. Bu durumda araç alamıyormuyum. Bilgisi olan varmı

Bir sorun olmadan araç alınabilir. Özellikle araç alımına dair değerlendirme bulunmasına gerek yok

Çözger raporumuzu aldık. ÖKGV ibaresi var. Bu durumda ÖTVden muaf araç alabileceğimi düşünüyorum. Vergi dairesiyle görüşmelerimde bu konuyla ilgili çalışma olduğunu ve yakın bir zamanda genelge yayımlanmasını beklediklerini söylediler. Fakat ben daha fazla beklemek istemiyorum. ÖZELGE yoluyla bu konuda olur alabilir miyim? Alan arkadaşlar varsa detayları aktarabilirler mi? Teşekkürler

Özelge ile olur alabilirsiniz, ancak ne zaman cevap gelir bilmiyorum, ben geçen hafta yazdım verdim. Bi il veya ilçe özelge ye olur verse hepsi hemen cevap verebilecek. birbirlerini bekliyorlar gibi.. bürokrasi işte bakanlığın biri bir şeyleri değiştiriyor kendi başına, neleri etkiler sorup soruşturmadan daha sonra insanlar bunların yok tebliğmiş yok genelgeymiş yayınlanmasını bekle dur..

Çok haklısınız. Kervan yolda düzülür hesabı bizimkisi. Bir özelge başvurusu da biz yapalım. İnşallah hızlı bir geri dönüş yaparlar

uzman9575

elazığ hazar vergi dairesiyle görüştüm bana genel merkezle sözlü olarak konuştuklarını onların " onay verin araç alsınlar" dediklerini belirttiler. ben de bayiden araç siparişi verdim temmuzun ortasına geliyor. facebook down sayfasına bakarsanız bir sürü insanın araç aldıgını görürsünüz.

bugün vergi dairesine gittim yazmış olduğum özelge dilekçesi olumlu olarak sonuçlandı hayırlısıyla..

Merhabalar,
Benim oğlumda ileri derece işitme engelli. Her iki kulağında da cochlear implant kullanıyor. Yeni mevzuata göre Çözger aldık. Orta Düzeyde ÖGV yazarak 2 yıllık rapor verdiler.
Daha önce 18 yaşından küçük işitme engeli bireyler üzerinden ötv muafiyeti ile araç alınabildiği söylenmişti. Ancak ben orta düzeyde ögv ile ötv siz araç alabilir miyim? Mevzuatta özel gereksinimi var veya çok ileri derece ögv yazmalı diyor. Aynı durumda olup özel gereksinimi var şeklinde rapor alabilen var mı?

Sizce bu rapora itiraz etmeli miyiz? Desteğinizi rica ederim

toprak_55 , cntilmn uzman9575 , Aytekin491 , farma42 ,
arkadaşlar ökgv ibaresi bulunan raporla oğlumun üzerine kayıtlı olmak üzere ötv muafiyetli araç aldım bilginiz olsun . raporda ötvsiz araç alabilir , vs hiçbir ibare veya kullanım amacı da yoktu . özelge talebinin sonucunu beklemedim . vergi dairesiyle sözlü görüşmüştüm zaten . bilgi amaçlı konu başında raporu paylaşmıştım .
il : elazığ
vergi dairesi : hazar vergi dairesi

devran23

Eğer sıkıntı değilse hangi araçtan aldınız kaç tl den kaç tl ye düştüler öğrenebilir miyiz

uzman9575

1.6 TDI -120 hp DSG dizel prestij paket metalik gri skoda süperb. (cam tavan + hayalet ekran vardı )

aracın normal değeri 270 bin tlyi dahi aşıyordu ancak çıkacak olan makyajlı kasa ,ve passat satışlarını yakalama amacıyla distribütör fiyat kırmış belli miktar kardan vazgeçmiş ve raporla prestij paket de satılsın amacı güdülmüş. açıkçası yasal bandı aşan araç bana bir nevi kısmet diye denk geldi. faturayı daha düşük bedelden kestiler maksimum sınır olan 247.400tlden gösterdiler.
normalde vergiler dahil aracın bu fiyatından %60 ötv oranını düşsek tahmini 154 bin tlye geliyor. ancak bayi yine de kar koyuyor üstüne .
ben pazarlıkla 158 bin tl ödedim aldım :)
(eski aracımı satıp üstünü tamamladım)

not: engelli plakalı araç alırken limitlerinizi zorlamaya çalışın birçok ilden özellikle istanbul'dan bayilerden fiyat alın . elde kalan araçları daha uygun maliyete alabilirsiniz. unutmayın fiyat arttıkça karınız da artıyor. azdan az çoktan çok düşer.

inşallah size daha güzelleri nasip olur.

Son düzenleme:
Allah hayırlı uğurlu etsin, kazasız belasız kullanmayı nasip etsin, açıklayıcı bilgiler için teşekkürler. Nasip olursa 9-10 ay sonra aynı tercihte bulunmayı düşünüyorum. Güle güle kullanın.

Maliye bakanlığından beklenen yeni düzenleme 10.08.2019 tarihinde resmi gazetede yayınlanmıştır. Bilginize.
devran23 sen hangi araçtan aldın ve ne kadar düşürdüler

@cntilmn :
üstte mesajda soruna detaylı cevap verdim yönetmeliğin değişen kısımlarını bulamadım paylaşırsan güzel olur iyi bayramlar

18 yaş altı kişiler adına ÖTV'siz araç nasıl alınabilir?

Benimde merak ettigim bir konu var bu arac alımı hakkında,
1.engel oranı %90 üzerimi olmalı yoksa ağır engelli ibaresi yeterlimi?
2.18 yaş altı icin arac alinabilir mi?

ÖTV konusu değerlendirilmemiş rapor ile araç alabilir miyiz?

iyi günler. 27/08/2019 tarihinde heyetten aldığımız raporda "hareket gelişim alanı,özel koşul gereksinimi vardır(ökgv) özel gereksinimi vardır" şeklinde ibare vardır. bu ibare ne anlama gelmektedir.
raporda engel oranı yazılmamış ve ötv indirimi ile ilgili bir ibare bulunmamakla beraber raporun geçerlilik süresi 2 yıldır
bu durumda ötv indiirmli araç alabilir miyim
konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa çok sevineceğim

sa öncelikle paylaştığınız bilgiler çok anlamlı ve çok değerlidir.Yüreğinize sağlık.BENİMDE down sendromlu 9 yaşında kardeşim var.Sağlık kuruluşunda yüzde 76 vermişler .Böyle bir şey olabilir mi ?Aydınlatırsanız çok müteşekkir olurum.

emreas2127

18 yaş altı cozger raporu oran verilmiyordu diye biliyorum, okgv yeterli oluyordu.

İyi günler dilerim 4 yaşındaki oğlumun ökgv ibareli raporu var araç almak istiyoruz acaba bayii tarafından hangi belgeler isteniyor noter onaylı rapor fotokopisi haricinde? Bir forum da noterden muvafakatname diye birşey okudum çocuğu üzerine araç alan arkadaşlar aydınlatırsa sevinirim

Çağan2015
zulza

Vergi dairesi bu konuda olumlu görüş belirtmişti:

Arkadaşlar Özelge talebime olumlu cevap verilmiştir.

Buna göre, 18 yaşının doldurmamış malul veya engelli adına düzenlenen ÇÖZGER'de "ÖKGV" özel gereksinim düzeyi belirlenmiş olması halinde, engellilik derecesinin %90 veya üzerinde olduğu anlaşıldığından, anılan Genel Tebliğde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun (7/2-a) maddesinde düzenlenen istisnadan yararlanılması mümkündür.
Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

Rapor

İyi günler. Benim oğlum cp hastasi. 5 yıl önce yüzde 92 olduğu için raporu ÖTV muafiyeti araba satın aldım. Mayısta 5. Yılımız bitiyor. Yeni bir araba almayı düşünüyorum. Yalnız rapor yönetmeliği değişmiş ve artık çocuklarda oran yokmuş galiba. Oran yoksa arabayi nasıl alabilecegim.? Bilgisi olan lütfen bana yardımcı olsun

ÇÖZGER RAPORUNDA Oranlar Aşağıdaki Gibidir:

Özel gereksinimi vardır (ÖGV) ORAN 20-39

Hafif düzeyde ÖGV ORAN 40-49

Orta düzeyde ÖGV ORAN 50-59

İleri düzeyde ÖGV ORAN 60-69

Çok ileri düzeyde ÖGV ORAN 70-79

Belirgin özel gereksinimi vardır(BÖGV) ORAN 80-89

Özel koşul gereksinimi vardır (ÖKGV) ORAN 90-99.

erhankole

Ayrıca
Çok ileri düzeyde ÖGV (Evde bakım maaşı alabilir)
Belirgin ÖGV (Evde bakım maaşı alabilir)
Özel koşul gereksinimi var (ÖKGV) (Evde bakım maaşı alabilir)
ifadelerinden herhangi biri raporda yer alıyorsa, rapor ağır engel statüsünde değerlendirilmektedır.

Üst Alt