Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

'Özürlü' kelimesine sinir oluyorum!

kadim

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar bir şey çok sinir ediyo beni..genelde toplum dilinde biz kader arkadaşlarına kulandıkları "ÖZÜRLÜ"kelimesi hepimiz biliyoruzkii toplumda özür insanlar yaptıkları hatayı yada yaptıkalrı bir kabahatin sonunda hatasını kabullenip yaptğı hatadan dolayı karşısındaki kişi yada kabahti işleme nedeninden dolayı af dilemek için söylerin ..biz bedensel engelli olarak bir kabahat işlemedik..bendesel engelli olğdumuz için özür kelimesini kabul etmiyorum ..hepimiz el ele vererek bu özürlü yazılan yerlerdeki yada özürlüler kelimesinin geçdiği her yerdeki bütün yazıyı .."ENGELLİ" olarak değişmesi için elel verip değiştirelim hukuksal hal almasını sağlayalım bu konudada biraz bilgisism bana hukusal konunsal konuda bilgilendirip değişemsini sağlamak için neler yapa bilirm yardım cı olun...şimiden ilgi ve alakanıza teşekkürler

özürlü kelimesi ciddi anlamda sinir bozucu bir kelime doğru bir tespit.ama ilginçtir ki; dünya özürlüler günü ve genelgede bile özürlüler kelimesi olarak geçmekte ünvanımız..işte bu nedenle bu kavramın engelli kelimesiyle yer değiştirmesi için bunun en üstten bir düzenlemeye tabi tutulması gerekmektedir,diye düşünüyorum..

Re: [Yaşam] 'Özürlü' kelimesine sinir oluyorum!

kadim' Alıntı:
biz kader arkadaşlarına

kadim>>> İyi güzel de,sen baştan koyuyorsun çizgini önüne :!:

Biz kader arkadaşlarına derken, engellilik hali yada adı ne olursa olsu bu durumu kader olarakmı adlandırıyorsun.

Yani azcık arabesk bir kelime bu "biz kader arkadaşları".

Kaderim böyleymiş,Kader utansın,kadersiz kalmışım.... uzayıp giden arabesk değişlere kelimenin anlamından ziyade,kelimeye olan toplumdaki bakış açısını kınıyorum ben. "biz kader arkadaşları" değişi de toplumda bir tür acıma duygusunu ön plana çıkardığını düşünüyorum. :wink:

Velhasıl-ı,bence ilk önce özürlü engelli yada sakat kavramlarından ziyade,ki bu formlarda bu konular oldukça fazla tartışıldı,Şu arabesk kadercilik meselesine bir gündeme getirilmeli.

Saygı ve Sevgilerimle...

Bende ENGELLİ sözüne sinir oluyorum. Ne demek bu...Benim hiç bir şeye engelim yok ki.Ama şunu kabul etmek gerekir ki bir zamanlar insanlar bizlere topal diyordu. Özürlü lafını biz yerleştirdik yeni nesile. en azından ben senelerce uğraşıp çevremdeki insanlara bunu aşıladım. Sizde kendi çevrenize bunu aşılayabilirsiniz. Ama açıkçası ben engellidense özürlüyü tercih ederim

arkadaşlar ne yapalımki hekez özürlü kelimesine gıcık oluyor aslında bize özürlü veya engeli kelimeler kulanılıcagına yaşamı engelenenler denlilmesinden yanayım

Ben kendi adıma ne dendiğini çok fazla da takmıyorum.. Çünkü özürlü, engelli veya sakat hepsi aynıya çıkıyor bence..
Önemli olan insanların bana ne dediği değil benim nasıl yaşadığımdır çevremde takdir ediliyorsam va saygı duyuluyorsam sorun yok bence..

melpomene

OFFF İŞ TEEE BUDURRR BEN BU YAZIYA KEL KAFAMDAN ÖLEE BİR SEFER DE DEĞİL,ELLİ SEFER ÇIKARRIM ŞAPKAYI.

KEŞKE ENGELLİ ENGELLSİZ HER KİMSE SİZİN GİBİ DÜŞÜNSE.DÜŞÜNSEDE ŞU GÜZELİM TÜRKİYEM BİN KAT DAHA GÜZELLEŞSSE.

SAĞOLASIN MELPOMENE :)

Saygılarımla.

slm

neden hala kavramlara takılıyoruz ki insanlar bir şekilde hitap ediyorlar hepside aynı derecede...

bi yahudi fıkrası geldi aklıma
kızın bi gün sonra düğünü olacaktır, ne giyeceğine bi türlü karar verememiştir
hahama sorar ne giyeyim? nasıl giyineyim diye.
o da demin yanımdan ayrılan adamı gördün mü?
onun problemi de seninkine benziyordu
vergi dairesinden çağırmışlar
nasıl giyineyim diye soruyordu
eski püskü mü giyineyim? beni parasız sansınlar. yoksa
iyi mi giyineyim...bana saygı ve hürmet göstersinler?
ona verdiğim cevabı sana da vereceğim.
ne giyersen giy sonuç değişmeyecek..yarın seni düdükleyecekler :)

burda da aynı şey geçerli...ne derlerse desinler sonuç değişmiyor
ne toplumun bakışı,ne kanunlar ne de sakatlığımızın,engelimizin, özürümüzün yüzde oranı.

KADİM BENÇE BU ÖZÜRLÜ VE ENGELLİ DENMESİ NE DEĞİŞTİRİR İNSANLARIMIZIN ÇOHU SATEN DAHA ÖZÜRLÜ KELİMESİNİ SÖYLEYEMİYO ÇOĞU SAKAT,TOPAL DİYOLAR BU BİZİM ESKİLERDEN GELEN BİŞEY.

BANA NE DERLERSE DESİNLER AMA BUNU İYİ NİYETLE DERLERSE SORUN OLMAZ
70 YAŞINDA Kİ Bİ ADAMIN SANA NE DEYECENİ SANIYOM,BİZLERİN BUNCA DERDİ VARKEN BUNLARI DÜŞÜNMEK :p :p :p :p :p :p

sunburn,

Teşekkürler :) Ama doğru olanda bu değilmidir? Hele ki başarılı biriyseniz insanların parmak ısırarak size bakması bundan daha güzel bir şey olabilirmi?

Saygı bizden..

-melpomene,

doğru söze ne hacet özürlüyü kaldırsak engelli olur engelliyi kaldırsak sakat olur sakatı kaldırsak bilmem ne olur...
Takmayın ya kafanıza ben hiç alınmıyom yüzüme karşı engelli,sakat ve özürlüde denildi hiç alınmam siz olsanız ne derdiniz anlamıyom benim için hiç farketmiyo benim için hastalıgımda daha önemli düşüncelerim var herşeyi kafaya taksam inanın sabah olmaz tınnnn de geç abi ne var bunu tartışacak de de utanma de
tınnn... De geçsin :!:

adam sende banane nederlerse desınler hıc umurum degıl ısıtme engellı olupta sıze ıslerı dusenler kazanc saglayacak olanlar hıc duymasanız bıle oyle guzel duyurup ıletısım kuruyorkı ınsanlar
ama baska zaman ıhtıyacınız varsa oldum bıttım sagırsınız

Hala terimlere takılıyoruz ya,söylermisiniz nasıl gelişmeyi,yol almayı düşünüyoruz.Öyle bir milletiz ki bizlere helal olsun,olayları işimize geldiği yönünden nasılda alıyoruz ve algılıyoruz.

Daha bize nasıl hitap edilsin diye tartışıyoruz.Biz hala yerimizde sayıyoruz demek ki.Benim yadsınamaz gerçeğim göz önündeyse ben bunun farkındaysam ve kabul etmişsem ve kafamda da bitirmişsem,ne önemi var,kim bana ne demişş...Bak bak nasılda önemli valla.. :D Ben başkalarına göre neden kendimi hala yönlendirecem ve öyle bir psikolojiyle kendime işkence yaşatacam ya..Sen yaptıklarınla kendini ıspatla bak o zaman senin ne olduğunun önemi varmı:?

Sevgili Melpo ve Ece benimde gelmek istediğim noktayı güzel ifade etmişler 8) .Eğer ki siz ve çevrede uyandırdığınız izlenim saygı,sevgi,başarı ne kadar hissedilir ve yoğunsa özürlü/engelli/sakat vs başka ne tür adlandırmalar yapacaklarsa hiç biri önemli olmuyor ve sizi tanımlamakta çok yetersiz kalıyor, ister istemez sizi siz olarak kabul etmek ve ona göre davranmak gereğini hissediyorlar.

minerva' Alıntı:
. ister istemez sizi siz olarak kabul etmek ve ona göre davranmak gereğini hissediyorlar.

Evet canım.sizi siz olarak kabul etmek zorunda kalıyorlar çünkü yaptıklarınızla davranışlarınızla,onları mecbur bırakmak; sanırım karşıyı utandırma yada doğruyu bulmaya yönlendirme de başarılı olmak yeterlidir.Elbete herkes gibi ilk karşılaşma da fiziksel görüntü göze çarpar ama daha sonra fikirlerinle davranışlarınla,karşıdaki sizin fiziğinizi görmüyor bileee.çünkü o an artık sizi anlamak için gözlerinize bakıyorr..Buda ona en güzel şeylerii anlatıyorr zaten..İnsan giyimiyle karşılanır,davranışlarıyla ağırlanır ve fikirleriyle yola vurulur.Bakın giyim ve görünüş son anda görünmüyor bilee.. :)

EN BÜYÜK DERS BENCE GÖZLERLE VERİLEN/İFADE EDİLENLERDİR.. :D

hayatın gerçekleri biz özürlü ve sakat ınsanlarızz ben bunu bilirimm

ÖZÜRLÜ DEMESİN,ENGELLİ DEMESİN,SAKAT HİÇ DEMESİN TOPALI AGIZLARINA DAHİ ALMASINLAR :!:
EEEE NE DİYECEK BU İNSANLAR,
MECBURLAR Bİ ŞEKİLDE BİZİ İFADE ETMEYE.
VALLA BEN ARTIK ÇOK DA UMURSAMIYORUM BU KELİME OYUNLARINI.
BANA ENGELLİ DENDİGİNDE NE SAYGI KAZANIRIM NEDE SAKAT DENDİGİNDE KAYBEDERİM.NASIL RAHAT EDİYORLARSA ÖYLE HİTAP ETSİNLER :)
TABİ BUNLAR YANLIZCA BENİM DÜŞÜNCELERİM.MUTLAKA YANLIŞ VE TERS BULANLAR OLACAKTIR Kİ GÜZELLİKTE BURDA DEGİLMİ ZATEN :)

Benim için ne söyledikleri değil ne düşündükleri önemlidir.Ne söylerlerse söylesinler hiç farketmez benim için,ama bana acıyarak bakmasınlar.Çünkü ben acınacak bir insan değilim.

İlerleyelim baylar, bayanlar ilerleyelim..

Artık bu gibi lüzümsuz şeylere takılıp kalmayalım.
Gelecek önümüzde..

Teşbihte hata olmaz " .. .... kervan yürür."

Hayatı kaçırmayın derim ben.

aferits,

Kesinlikle siz katılıyorum sayın abimm : ))
İlerleyelim arkadaşlar..Fazla takılmayalım.. : ))

buda benim düşüncem

Sevgili arkadaşlar bu konuya yazmayı sanki kendimi mecbur hissettim.
Neden bilmiyorum ama :lol:
Ben şahsen kendi adıma engelimden dolayı sıkıntı yaşamıyorum çevremde kabul etti (etmesinler de göreyim :lol: ) Ama konu başlığını açan arkadaşa biraz destek vereyim.
yalnız şunu bilmenizi isterim elbette ki bizler takıntılarından kurtulmuş bireyler olmalıyız bu konuda hepinizle aynı fikirdeyim
Özürlü denilince elbette ki her şeyler bitmiş tükenmiş değil diyeceksiniz ki engelli denince bizlerin sıkıntıları ortadan kalkacak mı ya da insanların bizlere (bizlere derken toplumda bazı kesimlerin bakış açıları hepimizin malumu onlardan söz ediyorum) bakış açıları değişecek mi ya da her şey süt liman mı olacak da diyebilirsiniz. Elbette ki bitmiyor bitmez de yaşadıkça nelerle karşılaşıp neler göreceğiz. Ben mademki bu (özür: hata-hatalı) kelimesinin bi alternatifi varsa neden kullanılmasın pek ala da engellide denebilir denmesinde bence daha uygun.
Yine bu konuya yakın bir konu var onu da bir arkadaşım bahsetmişti ve şuan aklıma geldi. T.C. Nüfus cüzdanına özürlü olup olmadığı belirtilecekmiş bir yazı ile. Çağımız internetle iletişim çağı ve birçok konuda online sistemler mevcut. Mesela ben bir bilgi işlemci olarak hastanede görev yapıyorum biz kurumumuza tedavi gelen hastaların T.C. kimlik numarasından sosyal güvenlik numaralarına ulaşıyoruz prim borcu var mı yok mu bilebiliyoruz bildiğiniz gibi sosyal güvenlik numaraları T.C. kimliğinde yazmıyor ve bu yazmadan bütün bilgilerine ulaşarak hastanın işlemlerini yürütüyoruz. Neden böyle bir sistem uygulaması yapılmıyor da kimliklere özürlü yazılmak isteniyor. İşte sözün burası bana bağnaz bir düşünce ve uygulama olarak görünüyor.
Sizleri seviyorum ve hepinize ayrı bir değer verdiğimi belirterek sizlerin de benim ne demek istediğimi anladığınızı umuyorum ve bir resim ekliyorum zaten resmin altında yazan cümle herşeye kafi geliyor
saygı ve sevgilerimle
ALİ

çevrenizdekilerde nasıl bir izlenim bırakıyorsanız onlar sizi öyle benimsiyorlar.önemli olan ne olduğumuz değil nasıl etki bıraktığımız bence

minerva demiş ki;
Sevgili Melpo ve Ece benimde gelmek istediğim noktayı güzel ifade etmişler .Eğer ki siz ve çevrede uyandırdığınız izlenim saygı,sevgi,başarı ne kadar hissedilir ve yoğunsa özürlü/engelli/sakat vs başka ne tür adlandırmalar yapacaklarsa hiç biri önemli olmuyor ve sizi tanımlamakta çok yetersiz kalıyor, ister istemez sizi siz olarak kabul etmek ve ona göre davranmak gereğini hissediyorlar.

ne çok kandırmışlar sizi :cry:

geçenlerde tsk rhabilitasyona gittik siteden atom karınca ile,
içeri girerken nizamiyedeki görevli plakamda eng işareti olmadığı için ''bana engellimisin ?''diye sordu,
herkesi içeri alıyor ruhsat kimlik verince
biz bi engelliyi göreceğiz diye
bana,sende mi ondansın diye sormak gereğini duydu
o an engelliyim dedim,
aslında ''hayır ben uzaylıyım,
burası da uzay üssümüz
uzaylı diğer arkadaşlara bakmaya geldim ''diycektim .
içeri almazlar diye çekindim, o kadar yolu boşa gitmiş olmamak için..
kısaca;özrümü ifade eden her cümle,kelime bana tokat gibi geliyor.
sevgiler..

Bu özürlü sakat gibi kelimeleri bende çok kafamda sorun ediyordum önceden.Kendimi çok kötü hissediyordum biri bana özürlü diyince.Sanki benim bu evrende yerim yokmuş, benim bi kabahatim, suçum varmış gibi geliyordu.4 sene öncesinden bahsediyorum.Halbuki bilinceydim bi suçum olmadığının bir kazaydı sonucunda adı üstünde kaza..ama şimdi ise boşuna kendimi üzdüğümün bilincindeyim. Ha bu demek olmuyorki özürlü deyince bi insan bana üzülmüyorum artık.Tabiki üzülüyor insan fakat insanların bize özürlü die hitap etmesini umursamamak gerekiyor artık.nihayetinde ben kendimin ne durumda olduğunu biliyorum önemli olanda bu bence :wink:

Biz önce insanız,başkalarının etiketleri çok da önemli değil.Benim vücudum işlevinden birini yerine getiremiyor bana sakat,özürlü ya da engelli demişler ne farkeder.Ben kendi varoluşumu gerçekleştirdikten sonra dünyanın bütün etiketleri vız gelir....Kelimelerin hiç bir anlamı yok benim için.

Ha özürlü denmiş ha engelli önemli olan kendi içimizde kendimizle ve içinde yaşadığımız toplumla barışık bir hayat sürmemizdir.İnsan özürüde engelide kendisi koyuyor önüne.O engelleri aşıp aşmamak bizim elimizde ve insanların bize nasıl baktığı değil bizim kendimizi onlara nasıl gösterdiğimiz önemli.

ben bu tür kelimelere aldırmıyorum.. önemli olan benim kendime nasıl baktığımdır ve kendimi nasıl gördüğümdür.. başkalarının bana nasıl hitap ettikleri hiç önemli değil..

ben bir zamanlar bu kelimeye bile razıydım topal.sakat gibi kelimeler duymaktansa özürlü kelimesini tercih ederim gerçi hepsi aynı kapıya çıkıyor ama olsun gerçi artık bu tür konuları aştım benim için kelimeler değil insanların bana karşı olan düşünceleri duyguları önemli gerisi hikaye

BENDE ÖZÜRLÜ DENMESİ TARAFTARI DEGILIM BI KERE ÖZÜRLÜ KELİMESİNİN ANLAMI DEFOLU MALDIR BİZLER YAPMAKTA ZORLANDIGIMIZ BIRTAKIM SEYLERE KARSI ENGELLİYIZ. ..AMA ESKIYE ORANLA İNSANLARIMIZ ÖZÜRLÜ YERINE ENGELLİ KELİMESİNİ KULLANIYORLAR BANA GÖRE

Üst Alt