Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

'Özürlü' kelimesine sinir oluyorum!

bakın arakadşlar dünyada her şeyin 'somut yada soyut..' evrende herşeye verilen bir ad vardır benim demek istediğim özürlü yerine engell çü kü bizim yani hastalıkları olan arkadaşlıkların gennellmede hastalık nedeniylee birer engelelri vardır.. ondan dolayıı özürlü yerine engelli en uygunudur demek istediğim buyduu daha açıklayı olmak adı na örnek şu : bir tanıdmağını biri lan demek yerine beyfendi yada hanım efendi demek hangisi daha topluma yakışır seslenişdir hada hitapdır söylermisniz... bazı arkadaşlar demiş söylenişlere aldırmayın ne derlerse desinler.. işde busadece kabullenmekdir bu sitenin amacı bellii engeli arkadaşalrın bütün sorunları dile getirmek bence bu bir sorun ve ben o bakıdman bu düşüncelerimi del getirdim... ve
bu konu bir dilekce gibi düşün ben girişimde bulundum gelişmesi ve sonucu sizlerin destekleriyle olucak ... herkese hayatındaki bütün engellerin kalmasını dilerim hayatlarınızda mutluluklar hoşçakalın

Özürlü kelimesiyle,
Engelli kelimesinin ayrımlarını, anlatmak anlamayan kişilere bunu anlatmaya çalışmak çok zor.
Onlara,bazı saglıklı kişilere.
Bunu büyütmeyelim, yani saglıklı kişiler için ikiside aynı yere çıkar bunu kaç kere denedim aldıgım cevap hep aynıydı ha engelli, ha özürlü dediler ikiside aynıymışşş.onlara göre..
Bırakın ÖZÜRLÜ yada ENGELLİ DESİNLER Nasılsa kendi bildiklerini okuyacaklar..

Özürlü denmesine karşıyım, üzülüyorum ama sonuçta ortada kimi ögretebiliriz ki, kime anlatabiliriz ki...

özürlü kelimesinden nefret ediyorum!!!!!!!!!
gerçi bana çok az denen bi söz sadece rapor almak zorunda olduğumda sadece oturdukları koltuktan bugün git yarın gel ve benim işim değil diye başkasına yollayan bazı anlayışsız yüreği özürlü defolu hatalı sakat insanlardan işittim.çok aşırı kalbimi kıran,ikinci bahar arkadaşımın sölediği gibi yüzüme tokat gibi inen bi söz hatta öle böle değil osmanlı tokatı.arkadaşlar ne kadar güzel takmıyorsunuz ve üzülmüyorsanız bu söze bu sizin için çok iyi birşey..arkadaşlar çok süper bi fikrim var oylama yapalım bence herkesde katılsın bize UZAYLI desinler mi?????????

Valla canlarım,

O sözün kimden ve ne amaçla geldiği önemli bana göre...Dostum demişse yaralar da el derse umrumda bile olmaz...

busemmmcim, Düz mantığa göre gezegenimiz uzayda bulunuyor zaten.Hepimiz uzaylıyız sayılır.Daha yaratıcı fikirler bekliyorum senden... :wink:

bence engellenen demek daha doğru . çünkü çoğu zaman engelimizden dolayı değil 3. kişilerin bize çıkardıkları zorluklar neticesinde sorun yaşıyoruz . yani engellenen oluyoruz . arabamızı parklara yakın yerlere park edemiyorsak , alışveriş merkezlerinde asansör yoksa , toplu taşıma araçlara bizlere uygun değilse ; burada sorun biz değil , bize uygun ortam mekan sağlayamayan 3. kişilerdir .yetkililerdir. yani bu dıurumda engelli değil engelleneniz .

Üreten, kendini yetiştiren ve güzel şekilde ifade edebilen biri için ; o kelimeler hiçbir anlam ifade etmemeli... Zaten bu meziyetlere sahip bir engelliye, insan, özürlü demeye utanır yahu : )

Eskiden "Sakat" ifadesi kullanılıyordu. Bunun kaba olduğu düşünülerek yerine "Özürlü" ifadesi getirildi.
15-20 yıllık yeni nesil sakatlar kendilerini bilmiş bileli bu özürlü hitabıyla muameleye tabi tutuldukları için bu arkadaşlar içinde bu ifade ağır, kaba gelmeye başladı. "Biz kimden özür dileyecekmişiz ki bize özürlü diyorlar." gibi serzenişlere rastladığımız oluyor.
Ve şimdilerde Engelli kelimesi oluştu, oluşuyor.
Peki özürlü hitabını değiştirip yerine "Engelli" İfadesini getirsek ne olacak.
Emin olun bu durumda da 10 yıl sonraki engelli jenerasyonu bu ifadeyi beğenmeyerek engelli kelimesinin ağır ve kaba bir ifade olduğunu, asla engel tanımadıkları için kendilerine engelli denmesinin rahatsızlık verdiğini v.s. söyleyerek bu hitabın da değiştirilmesini isteyecekler. Belkide tekrar "sakat" denmesini isteyeceklerdir.
İşte böyle nesil değiştikçe ifadeler evrimleşecek, değişecek.
Sonuçta demem o ki;
Sakatlık istenmeyen bir durumdur. Sakatlığı tarif için hangi kelimeyi seçerseniz seçin o kelimede zamanla kaba bir kelime halini alacaktır.
Sakatlar için "Çiçek" bile dense, sakatlık beyinlerde çiçek gibi sevimli hal almaz, aksine çiçekler beyinlerde sakatlık gibi sevimsiz bir hale bürünürler. Ve zamanla çiçek kelimesi dahi istenmeyen bir kavrama dönüşüverir.

Ta ki
Sakatların yaşama şartları iyileştirilirse sakat, özürlü, engelli v.s. bu ifadeler anca o zaman kaba ifade olmaktan çıkarlar.
Yaşam şartları iyileştirilmediği sürece ne deseniz diyin sakatlık çok kötü istenmeyen bir durum, ifade, hal olarak hep kalacaktır.

sakat çok kaba bir tabir . özürlüde insan onuruna zarar veren bir sözcük . Biz insanız ya her şeyden önce . özürlü hatalı üretilmiş , kusurlu anlamına gelir .Ben kimseye yakıştıramıyorum bu kelimeleri. Bunlar yerine ne kullanılabilir derseniz " KISITLI " kelimesi en uyunudur . Yapacağımız şeyler fiziksel olarak kısıtlıdır . Kimi zaman bizden kaynaklı çoğu zaman başkaları tarafından yapılan konudaki kısıtlamalar .

özürlü denmesini tercih ediyorum. özürün bir anlamı da eksiklik demektir yani doğuştan veya sonradan oluşan eksikliktir. buna bir itirazı olan varsa söylesin. vücudunuzda doğuştan veya sonradan bir eksiklik oluşmadı mı? engelli kelimesinin anlamı da engellenen manasındadır. bir insanın özgürce yaşamasının önüne set koyarsanız bu insan engelli durumuna düşer. sağlıklı insan için de böyle özürlü insan için de böyledir. yani bir binanın girişinde merdiven olmadığını düşünün. sağlıklı bir insan dahi çıkamaz dolayısıyla engelli durumuna düşer. ama insanın önündeki engelleri ortadan kaldırırsanız engelliliği de otomatik olarak ortadan kalkar. fakat özürlülük durumu dvam eder. bu böyledir. her yerde böyle geçer. devlette bile böyle geçer. özürlüler idaresi başkanlığı gibi. bunlar düşünülmüş kavramlardır.

slm

ya arkadaşım ha özürlü denmiş ha engelli farkeden birşey varmı onu söyle
takılmayın böyle saçma sapan sözlere
özürlüsün işte basbayaa annenden özürlü defolu doğmuşsun bu kadar

Arkadaşım bu şekilde takıntı yapmanıza ne gerek var. Birilerinin size ne dediği değil sizin ne yaptığınız önemlidir.

Genelde insanlar bu konuda insanın yüzüne karşı bir şey demeselerde arkasından söyleyebiliyorlar. Takıntı yapmaya hiç gerek yoktur. Eğer kişliğinle sen çevrendeki insanlara kendini kabullendirebildinse zaten insanlar sana karşı en iyi şekilde değer verecektir. Hatta takdir bile edeceklerdir.

millet ne derse desin :) egelliyede uyuz oluyorum ,özürlüyede ,sakatada ne desinler bencede sadece insan desinler .neden birşeylere böyle sıfat takıyoruz alamıyorum
ozman bende cevremdekileri sıfatlandırım ; sağlıklı - esmer - sarışın - vs hepsi tek kapıya çıkıyor insan .

Birakin herkez istedigini söylesin :) ona bakarsaniz deli kelimesi de cok SIk kullanilmaya baslandi o kelimeyi kimisi hosuna gittigi icin söylüyor geyik olsun diye ama delilere hakaret etmis olmuyormuyuz ayni sey. O deliler de bize kizabilir :)) Herkezin algilama sekli farklidir cok fazla üstünde durmayalim bence..

Güzel düşünen güzel görür,güzel gören de hayatından zevk alır...

"Bana ne desinler, sakat mı, engelli mi yoksa özürlü mü?" Bu kelimeler üzerine kurulu tartışmalar bana göre en anlamsız tartışmaların önde gideni..İsteyen istediğini diyebilir hiç de rahatsız olmam..Ayrıca böyle gereksiz şeylere kafa patlatacağımıza biraz proje üretmeye ne dersiniz?..Nasıl faydalı olabilirim etrafıma, aileme ve topluma?.. "Cehaleti nasıl yıkabiliriz" bir başka proje konusu bence..Asıl bunları tartışalım ve güzel fikirler üretelim..Yoksa arkadaşımızın anlattığı yahudi fıkrasındaki gibi düdüklenip dururuz, birileri bizleri kullanmaya devam edip dururlar maalesef..

Adı, akrabalarının adı, tanıdıklarının adı Hasan olanların affına sığınarak; Anadoluda bir deyim vardır "Ha arap Hasan, ha kara Hasan" diye. Ne dedikleri, ne dendiği önemli mi? Bizim ne kadar yaşama tutunduğumuz, tutunabildiğimiz daha önemli değil mi?

Şu “Özürlü” Kelimesini Lügatinden çıkarmayan arkadaşlar var21.yüzyıldayız görüyorum gerçekten sinir bozucu ve en nefret ettiğimsözdür-kelimedir.
Lütfen kullanmayalım kullananlara tepki gösterelim.

5.5 sene önceki başlığı hatırlattığın için çok teşekkürler.

Christian Rica ederim. Bu konu hakkında başlık açmak üzereydim var olduğundan açma gereği duymadım tekrar hatırlatmak istedim.

Engelli olduğum için, sevdiğim kızla evlenemedim...
Engelli olduğum için, maaşım hep yerinde saydı...
Engelli olduğum için, bir üst göreve yükselemedim...
Engelli olduğum için, istediğim işi yapamadım ( yaptırmadılar )...
Engelli olduğum için, çıkma teklifi ettiğim kızlar hep reddetti...
Engelli olduğum için, işyerlerinde hep ayrımcılığa maruz kaldım...
Engelli olduğum için, düşüncelerimize, fikirlerimize kimse kulak asmadı...
Engelli olduğum için, işverenlerin çoğu asgari ücretten fazla maaş vermiyor ( buna da maalesef işkur ve devlet göz yumuyor )...
Engelli olduğum için, düğün salonlarında kimse benimle dans etmeye yanaşmıyor...
Kısacası engelliler her türlü maddi, manevi, sosyal, kültürel haklardan engelliyiz...

Yani arkadaşlar biz engelliler istediğimiz kadar eğitim alalım, istediğimiz kadar 3K ( kariyer-karakter-kişilik ) sahibi olalım maalesef "özürlü, engelli, sakat, kör, topal, sağır" kelimeleri bizleri her daim rencide edecektir, taa ki yukarıda saydığım ve sayamadığım obje ve uygulamaların hayatımıza pozitif etki edene kadar...

Üst Alt