Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
özürlü yerine engelli denebilir mesela *veli* veya insanların fiziksel özelliklerine isim bulmaya uğraşacağımız vakti kalp kazanmak için harcayabiliriz.o zaman hiç böyle şeylere gerek kalmaz
[FONT=sans-serif]İnsanın Allah tarafından bir yaratılış standardı vardır. Kusursuz bir şekilde yaratılmıştır. Burayı fazla karıştırmayalım, tehlike oluşturabilir. (Hani Allah'ın işine karışmak gibi olmasın, bir bildiği vardır.)[/FONT]
[FONT=sans-serif]Bazılarımız ise bu standartlara uymayacak şekilde yaratılmışız. Biz bu duruma kendi aramızda 'özürlü' diyelim.
Standart şöyle olsaydı; 3. göz, acil durumlar için kullanılacak sırtımızdan çıkacak 3. bir kol (vs.) Bu durumda şu an ki tüm insanlar özürlü sıfatında olacaktı değil mi?[/FONT]
[FONT=sans-serif]Şu an ki standartlara göre hiç bir insan, bir araç kullanmadan uçamaz. Demek ki hepimiz uçma özürlüyüz. Ama şu var ki; belki de değiliz. Belki uçma kabiliyetimiz var ama henüz keşfedemedik.
[/FONT][FONT=sans-serif]Sakatlık ise; doğuştan özürlü olmayıp, bu duruma tırnak içinde 'özenerek' [/FONT][FONT=sans-serif]sonradan her hangi bir şekilde özürlü olma çabasının başarılı olunmuş halidir. Geçici sakatlanmalar da vardır. Örnek; futbolcu sakatlanmaları. Ben hiçbir yerde duymadım, 'falanca futbolcu özürlendi' diye, 'sakatlandı' derler. Demek ki 'sakatlık' geçici bir durumdur. Bir de 'Sakat kalma hali" vardır, adından da anlaşılacağı üzere kalıcı bir durumdur ve eskiye dönüş olmayacaktır.
Aşağıdaki linki izleyin. Sizce bu kadın engelli mi, sakat mı, özürlü mü? Ben sıradan bir kadın görüyorum.
[FONT=sans-serif]Benim olduğum ya da olmadığım bir ortamda benden bahsedilirken örneğin; Mehmet, bana "Sakat Ahmet" derken, Ali bana "Uzun saçlı Ahmet" diyecektir. Ya da "Filozof Ahmet" (vs) Karşımızdakine göre en belirgin özelliğimiz ne ise öyle nitelendirecektir.
[/FONT][FONT=sans-serif]Herhangi birine göre ben özürlü olabilirim. Mehmet'e göre sakat, Ali'ye göre uzun saçlıyım ama Annem'e göre ise biricik oğluyum...[/FONT]
Biz sakat yada özürlü değiliz biz engelliyiz bende hiç sevmiyorum o kelimeleri ama bizim insanımız dalga geçmeyi seven ağzına geleni söyleyen insanlardır öyle ki aynı kurumda çalıştığım adam işitme engelli olduğumu bile bile senin arkandan küfür ederiz duymazsın diye katıla katıla güldüğünü gördüm
ben ve kendisi Ege Üniversitesi biyoloji bölümünden derece ile mezun olmuş ve kpss den 90 alıp atanmış biri ve yaşıda 35 genç biri, bizim insanımızın bu sıkıntısı var empati kurmayı bilmiyorlar yaşlısı genci okumuşu farketmez insanlarımızın kafasında merhamet duygusu ve empati duygusu çok az maalesef..
Ben engelli denilmesini bile hiç sevmiyorum valla hiçbir şey demesinler bana çok gerekli olursa yürüyemiyor desinler.Özürlü , engelli benim için hiçbir fark yok ikiside kötü.Neden yani illa bizi farklı birşey gibi göstermekmi gerekiyor ?
Ben daha çok sakat kelimesini tercih ediyorum. Engelli kelimesi sanki engelimiz başkasının suçuymuş gibi duruyor. Özürlü kelimesi de sanki herkesin bize özür borcu varmış gibi duruyor.
Sosyal hizmette bir terim var dezavantajlı diye bizde bu grubun içine giriyoruz ve ben dezavantajlı terimini tercih ederim çünkü biz sakat engelli yada özürlü gibi aşalayıcı sanki bizi suçlayan yada sınırlandıran terimleri haketmiyoruz bu yaşadığımız şeye bişey deniyorsa bunun adı dezavantaj ve bizde dezavantajlı grubuz ha ne dendiğini dediklerini takmam hiç ama takıpta rahatsız olanlar için yazdım yaşadığımı ben biliyorum kimin buna nedediği önemli değil ayrıca engel insanların çıkardığı bişeydir insanlar engel çıkarmasa kimse engelli olmaz herkes engelli aslında çünkü herkes devamlı surette birbirine engel çıkarıyor zaten herkes belli konularda engele sahiptir yani takmayın bu kadar kimsenin kimseden aşağı kalır yeri veya üstün bir hali yok hepimiz rabbimin aciz kullarıyız rabbim hastalıkarımıza şifa versin
Aslinda bu terimlerin hepsinin ayri bir engelli ifade eder ama temelde biz engelli olanlar için kullanılan kelimelerdir sosyal hizmette bizim gibileri ifade ederken kirmicak hemde halimize tercüman olan bir kelime var aslında oda dezavantajlı kelimesi bu kelime sizcede tam bizi bizi kırmadan ifade eden bir kelime degilmi