Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özürlülerin mesaiye başlama saatinde ayrıcalık uygulanabilir mi?

Nevra

Aktif Üye
Konular
37
Reaksiyonlar
9
657ye tabi memurların sabah mesaiye başlama saati normal memurlar gibi mi? tölerans zamanı var mı?? varsa nerede yer almaktadır lütfen bu konuda bilgisi olan beni aydınlatsın teşekkürler.işçiler içinde geçerlimidir?

kıymet canım negüzel düşünüyorsun keşke ama ben hiç bir kanunda okumadım böyle bişey amaişcileri bilemem.memurlarda yok diye biliyorum.

bi arkadaşdan böyle bişi duymuştum yarım saat geç kalma hakkı var diye o yüzden böyle bi soru yönelttim bilgisi olan varsa en azından bizde bilgileniriz :)

Normal memurlarla aynı diye biliyorum ama...

farklı bir uygulama varsa valla sevinirim :)

Benim kafama takılan ise:

*Normal memurların 10 yıla kadar yıllık izni 20 gün,10 yıldan sonra 30 gün.Engelli memurlarda da bu uygulama aynı,iyide 15 yılda zaten emekli olacağız,bu uygulama saçma geliyor.

*Memurlarda kademe-derece uygulaması vardır.Ve ek göstergeye indiğinizde maaşınız oldukça değişir.Engelli üniversite mezunu bir memur,emekli olacağı 15.yılında ek göstergeye inebiliyor.

*Engelli memurlara özür oranına göre ek bir ücret ödenirdi,buda engelli memurla-normal memur arasında azda olsa bir fark oluştururdu.Ancak normal memurlara fiş parası ödenmeye başlayınca,bizim ek ödeme boşa çıkmış oldu.

Sanırım bu üç seçenek engelli memurlar için yeniden düzenlenmeli.

bu konuyu güncel tutalımda herkesin dikkatini çeksin bilgisi olan varsa belki görürde bizi bilgilendirir :)

kıymet sen bununla ilgili bişeymi duydun arakdaşım ama inanıyorumki böyle bir kanun yok.

Mesai saati engelsizlerle aynı..Engelliyiz diye,işe de gelmeyelim bari tam olsun..O kadar da abartmayalım,işimiz var diye şükretmek yerine,çalışmadan nasıl para kazanırım felsefesi geliştirirsek,onurlu olmaz..;)
Devlet çalışamaz durumda olana,engelli maaşı veriyor zaten...

Sehribanu;

tatlım benim demek istediğim o değildi. benim demek istediğim bi 5-10 dk geç kaldığın zaman hemen yöneticiler yada iş arkadaşların surat sallandırıyorlar. sonuçta biz bedensel engelliyiz birazda olsak yürümek zorunda kalıyoruz ve bazen kendi elimizde olmayan nedenlerden dolayı geç kalıyoruz. bu konuda bize tavizde bulunulmuyor benim demek istediğim buydu başka bişi değil.ben memnunum çalışmaktan vede şükrediyorum :)

Aman öyle olsun da...:)
5-10 dakika konusunda da trip yapmasınlar,zaman zaman herkes geç kalabilir...Bu durumu yöneticilerinizle konuşup,halledebilirsiniz..
Çok önemli bir konumdaysanız,siz olmayınca işler aksıyorsa,amirlerinizde haklı olabilir...;)

aslında ben bu konuyu buraya bi ablam için açtım :) o da benim gibi ortopedik engelli ve 22 yıllık memur olması lazım yanlış hatırlamıyorsam :) o geç kaldığı zaman iş arkadaşlarının küçük surat tepkileri müdürününde alışganlık haline getirdi sözleri ile karşılaşıyormuş ve bi kaç kişiden böyle bişi duymuş bana sordu bende sitede arkadaşlara soralım dedim ve bu konuyu açtım burda :) ablamız küçükken çocuk felci geçirdiği için sağ bacağında bi cihazla yürüyebiliyor o yüzden bazen otobüs durağından iş yerine gelmesi 10-15 dk sını alabiliyor.bu sorundan dolayıda kendide rahatsız oluyor tavırlardan.bilgisi olan bizi bilgilendirsin lütfen

Ben de ortapedik engelliyim..Benim bulduğum yöntem,işe 5 dakika erken gitmek oluyor...Hem ben acele etmemiş oluyorum,yürüken yorulmuyorum,hem de işe geç kalmıyorum...Tabi başka çözüm yolları da vardır,naçizane benim kendim için uyguladığım yöntem bu...

tatlım otobüsle geldiğimizden mesai 8,30da başlıyorsa biz 8 otobüsüne biniyoruz.8,30da iş yerine en yakın olan durakta oluyoruz.fakat inip yürümemiz en az 5 dakikamızı alıyor.ama bazen otobüs çok dolu oluyor yada trafik problemli oluyor geç kalıyoruz.

Sehribanu;
Bir hak var mıdır-yok mudur sorusunu sormak sanırım bu sitenin felsefesiyle doğru orantılı.
Yani bir hakkın olup-olmamasını sorgulamak ile şükürsüzlüğün bir bağlantısı olmasa gerek!
Çalışmayalım,işe gelmeyelim diyen mi oldu?

Bu nasıl bir yardımcı olma mantıgıdır anlamış değilim!!!

Kıymet ben belediyede memurum valla bi tölerans görmedik 8.30 iş başı:D keşke öyle bişey olsa ama bazen on dk filan geç kaldınmı bişey demiyorlar o müdürle alakalı bence...

adım atmamız bile kanun olacak nerdeyse.İşyeri arkadaşlarıda hiç halden anlamıyorlar herhalde.Yaptıkları hiç etik değil bu yüzden bende olsam 8 otobüsü yerine bir önceki otobüse binerim.

binayı bizmi açacağız peki :) yarım saat beklmek zorunda kalıyoruz 5 dakika gecikme yüzünden buda reva değildir heralde değilmi? insanlar engellere karşı çok anlayışsızlar heryerde ama bilmiyorlar ki bugünün sağlıklı bireyi yarının engelli adayıdır!!!!

Engelli memurlar için mesai saatleriyle ilgili bir ayrımcılık yok herkes gibi aynı saatte :)

benim kanımca hem iş arkadaşları hemde işveren bu konuda esnek davranmalı arkadaşın dediği gibi hergün olmasa bile çoğu zaman özellikle de kışın normal bir insanın hızına yetişmek imkansız oluyor. Yarım saat işe erken gidip insanları buna alıştıracağımıza beş dakika bizi idare etseler daha mantıklı olmaz mı

----------

hem bunu istemek neden haksızlık şükürsüzlük gibi görüyorsunuz ki gayet insani bir istek ve bencede böyle bir yasanın veya herneyse olması gerektiğini düşünüyorum

karakaya sana katılıyorum gayet açık bir istek var maalesef cevapta ortada.

biz engelliler bile birbirimizi bu kadarcık anlayabiliyoruz helal olsun engeli olmayanlara diyecek ne sözümüz olabilirki bu durumda 5 dk nın hesabınıda sorarlar suratta ederler ne yapsalarda yeridir artık

Mesai saatleri konusunda engellilere ayrıcalık uygulandığını varsayalım.
Diyelim ki mesai 8:30’da başlıyor ve engellilere yarım saat opsiyon tanınabilir.
Bu sefer de 8:30 otobüsüne binen engelli 9:00’da işyerine en yakın durakta olacak ve işe yine 5-10 dakika geç kalacak.
Mevsim şartları, trafik gibi bizden kaynaklanmayan nedenlerle işe geç kalınması engelliler kadar engelsizler için de söz konusu olduğuna göre ulaşım şartlarımızı kendimize göre değerlendirip, ölçüp biçip zamanlamayı iyi planlayıp geç kalmamak en mantıklısı değil mi?

Not: Kaldı ki yoğun kar yağışı gibi zor koşulurda kamuda çalışan özürlü personele idari izin verilmektedir.

Bütün arkadaşlara; peki engelliler daha az iş üretiyor diye günde 1 saat daha fazla çalıştırılsalar.. O 1 saat fazla mesai olur mu? Fazla mesai ücreti verilmezse talep edebilirmiyiz?

empatizan dediklerin süistimal konusu
burada istenen cevap yada beklenen hareket her zaman için değil bazen olumsuzluklar yaşıyoruz istemeden bu gibi durumlarda insani yaklaşım bekliyoruz . Töleransı hiç beklemiyoz zaten. bu toplum zaten bize ne zaman töleranslı davrandıki. Bir çok kamu kurumunda çalışan engelli arkadaşım var ama hala kurumun asansörü yok ve arkadaşımız 5. kata bastonla çıkmak zorunda kalıyor. Başbakanlığın genelgesi var ama bu genelge maalesef başbakanlıkta kaldığı için vede değerli büyüklerimizin demokratik açılım ve dumansız hava sahası gibi daha yoğun ve daha elzem işleri olduğu için bizim hayat şartlarımızı kolaylaştıracak işlere zaman kalmıyor. Sonrada biz burada kendi kendimize kısır döngülerin içinde didişip duruyoruz.

yok artık abartmayalım lütfen ayrım yapmayalım dioz biz sürekli ayrım istiyoruz engelliyz ya olmasını istemem ben bildğim kadaryla zaten elveriştsiz şartlar olduğnda devlet izin verio izinli sayılıyoruz hava şartları gibi engelsize olduğu gibi ayrım yapmadan engellye de surat yapablirler normal bişey allahtan yazı istemiolar geç geldği için mazeret yazısı isteyeblirler sürekli olursa göze batrsa bizden istiorlar......

5-10 dakika konusunda da trip yapmasınlar,zaman zaman herkes geç kalabilir...Bu durumu yöneticilerinizle konuşup,halledebilirsiniz..

İnsanız,başımza iş gelir,geç gelebiliriz...Yöneticlerin bunu,çok sık yapılmadığı zaman,sorun yapacaklarını düşünmüyorum,ama engelliye göre mesai saatinin azaltılması konusunda hem fikir değilim.Benim demek istediğim,engelliye göre mesai saati uygulanması gereksiz...Engelsiz insanlarla aramızdaki uçurumlar daha da artacaktır..

Özel şirkette çalışan engelli bir vatandaşın işe başlangıç ve bitiş saatleri belli olsa da aslında bu tamamen işverenin insiyatifiyle alakalı bir durum. Ben paraplejiyim ve 2 yıldır medyada çalışıyorum. Tekerlekli sandalyemle her gün (c.tesi pazar hariç) işe gidip geliyorum kendi arabamla. Benim işbaşı saatim 09.00 olmasına rağmen bazen 09.15, 09.30 nadir de olsa 09.45 te işe geldiğim olmuştur. 2 yıldır şimdiye kadar bu konuda kimse bir şey demedi. Bugüne kadar hiç işimi aksatmadan yaptığım gibi başkalarına yardım bile ediyorum. Hatta seneye kısmet olursa en iyi çalışan eleman ödülüne göz diktim:) Ödül : Dünyanın neresinde istersen 2 kişilik 1 hafta tatil bütün masraflar dahil.

Fakat devlet dairelerinde durum böyle değil. 5 dakika bile geç gelsen uyarı yada şikayet alabiliyorsunuz. Engelli vatandaşa işe geliş ve gidiş saatlerinde her zaman olmasa da zaman zaman anlayışlı olunması gerekir diye düşünüyorum.

bence suistimal yoksa kolay kolay bi şey demezler mesala haftada veya 2 haftada 1 gün insan kalsa birşey demezler diye düşünüyorum ben işime çok dikkat ederim ama yinede geç kaldığım günler oluyor servis olduğu halde işe gittiğim zaman kimse bir şey demiyor sadece dikkatli olduğumun farkındalar bunu kendilerine farkettirmek önemli benim ayağımda bi problemim yok fakat ilaçlar benim kalkmamı engelliyor birde daha değişik boyutu var çalışırken rahatsızlanıyorum her 10 veya 15günde veya 3 gün arayla nöbet geliyo 3. 5 kişiyide başımda bekletiyorlar saldırgan oluyorum ve beni tutuyorlar yani başkasının işinede mani oluyorum bazen 1 2 saati buluyor nöbet halim bazen hastaneye gönderiyolar.usta ve usta başlarım istediğin zaman oturabilirsin diyorlar ama ben bunu kullanmıyorum(hastalığımı)
işten çıkarmıyorlar neden? inanın elimin yettiğince gayretle işimi yapmaya çalışıyorum bunu onlara hissettirmişim ne mutlu bana ve onlara...
ALLAH BİZİ BİZDEN İYİLERLE KARŞILAŞTIRSIN
ALLAH HEPİMİZİN YARDIMCISI OLSUN

arkadaşlar yorumlarınız için hepinize teşekkürler.benim sorduğum soru bazı yerlerde yanlış anlaşılmış ve yanlış yorumlar yapılmış.önemlide değil :) insanız vede yanlış anlayabiliriz.benim demek istediğim 5-10 dkkalık gecikmelerde taviz verilmesi.yani 9da iş başı yapalım falan değil :) keşke olsa dermişim :D ve yine tepkiler başlarmış :D
bazen yöneticiler çalışanının işe gelmediğini farketmiyor fakat diğer çalışanların kıskançlığı yüzünden engelli arkadaşlar laf duymak zorunda kalıyorlar.kıskanan insanlar saatda kaç oldu 10 dk geçti mesai başlayalı gibi iğneleyici laflarla müdürün dikkatini çekmeye çalışıyorlar vede ardından engelli arkadaşın uyarılmasını sağlıyorlar.ben bu yüzden sormuştum birazda olsa esneme payı varmıdır die :)

sevgili kıymetli,
bende çalışanım ve her sabah saat 8'de işbaşı yapıyorum.işim gebze'de evim istanbul'da.
işe geç kaldığımda oluyor.evden biraz daha erken çıkabilirsen sorun olmaz ama mevsim şartlarıda zorlayabilir.
engelliler tabiki bin türlü engelle karşılaşıyor.istanbul gibi bir yerde trafik + rampaların olmayışı ,otobüslerin düzensizliği hep zorluyor.
iş arkadaşlarımın hepsi üni mezunu burada ve ilk başlarda homurdanmalar oldu.
bende rahatsız oldum hepsini toplayıp anlattım güzelce.sen engelini ve yaşadıklarını onlara anlatırsan onlarda anlayışlı olurlar.devam ederlerse onların sorunudur.şeflerin ve müdürlerinide aynı şekilde bilgilendirmelisin.
gör bak o zaman sıkıntın kalmayacak.ama sende suistimal etmemelisin.
şefin 30 dk tolerans verdim o saate kadar gel derse sende 8,30 da gelebildiğin halde 9 lara kadar vakit geçirmemen gerekir sabahları .
kamu'da engellilere saat anlamında tolerans gösterirlermi bilemiyorum.

Engellilere göre mesai saati düşüncesi bana görede yanlış. Kendi kendini ayrıştırmış oluyorsun.Üstelik beraber çalıştığın insanlara haksızlık olur. Bu konuda yeterince anlayış gösteriliyor. Özellikle kamuda mevsim şartlarına göre engellilere yönelik kolaylıklar sağlanıyor. Gerektiğinde evden biraz önce çıkacaksın sorun kalmayacak...

İş bulmadan önce ne iş olsa yaparız deriz. İşi bulduğumuızda maaş az, iş zor gibi klasikleşmiş bahaneleri ortaya koyarız. Diye düşünüyorum. İşimize sımsıkı sarılarak örnek almak yerine; örnek olmalıyız..:)

Üst Alt