Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özürlülük raporları çalışmaları devam etmekte olup, en kısa yayımlanacakmış (cimer)

son nefes

Üye
Konular
18
Reaksiyonlar
0
bugün cimer gelen cevap...hadi hayırlsı inşaallah oranlar yükselmiştir
Özürlülük ölçütü sınıflandırması ve özürlülere verilecek sağlık kurulu raporları hakkında yönetmelik kapsamında değişiklik çalışmaları devam etmekte olup, en kısa sürede yayımlanması beklenmektedir.

özel tertibatlı araç için de umarım bir düzenleme yapılmıştır maalesef vergi dairesiyle hastane kurulları arasında mekik dokuyoruz memurların iş bilmezliği yüzünden mağduriyetler hat safada bu yönetmelikler çıkarken bizden birileri de destek olsa görüş verse mesela OturanBoğa gibi arkadaşlar

Bu herkes yeniden rapor alacak.Eski raporlar sayılmayacak demek oluyor.Oranların yükselmesini beklemek hayal.

yeniden rapor alalım ancak ilk ve son olsun tartışmasız her yerde geçen tek bir rapor tüm kurumların sisteminde gözüken bizi de karmaşadan kurtaran

Artık bitsin bu rapor çilesi

Engelli raporlarını e devlet e işlesinler,

Rapor istendiği zaman kurumlar e devletten bakıp görsün,

kağıt belge ortadan kalksin,

yok raporum elimde yok kaybettim napıcam gibi sorunlar böylelikle çözülmüş olur.

Oranların yeni yönetmenlikte yükseltilmesini beklemeyin derim dahada düşürülmez ise iyi.

login

Hangi habere istinaden söylüyorsunuz bunu ? Link Paylaşırmısınız ?

Pelinsu

Anlamadım? Ben söylemiyorum.Başlığı açan kişi söylüyor.

Herkesin yeniden rapor alacağını yazdığım kısmı kastediyorsanız bu benim yorumum.Şimdiye kadar yapılan her değişiklikte oranlar düşürüldü.Oranlarda yapılan değişikler yeni yapılacak olan vergi indirimi,emeklilik gibi başvurularda raporların güncellenmesini gerektirecek.Bunu bilmek icin haber linkine gerek yok.

Zırt vırt istemesinler bişeyden dolayı kolay değil alması her doktor sorunlu kimisi oran veriyo kimisi vermiyo

Yeni rapor alanlar için geçerli olmaz bence eskileri bilmem

Müsaadenizle bu konuda bir şeyler söylemek istiyorum...
Bakınız 2013 yılında --->> ( Mevzuat Bilgi Sistemi ) Özürlülük ölçütü sınıflandırması ve özürlülere verilecek sağlık kurulu raporları hakkında yönetmelik kapsamında değişiklik yapılmıştı. Bir çok engelli insanımızda bu kapsamda yapılan değişiklikten dolayı yeniden rapor istenmişti veya istendiği söylenmişti. Oysa yapılan bu değişikliğin belirtildiği yönetmeliğin 18. Maddesinde;

"Kazanılmış haklar

MADDE 18 (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce; özürlüler için düzenlenmiş sağlık kurulu raporlarıyla belirlenmiş olan özür oranları, çalışma gücü kayıp oranları, vücut iş görme gücü kaybı oranları, tüm vücut fonksiyon kaybı oranları geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için yeniden özürlü sağlık kurulu raporu düzenlenmez.

(2) Ancak, süreli verilen raporlar ile ilgili olarak hastaneye yeniden sevk işlemi uyarınca veya herhangi bir sebeple yeni bir rapor istenmesi durumunda, özür oranları, bu Yönetmelik hükümlerine göre yeniden belirlenir."
hükmü koyulmuştur. Yönetmeliğin bu hükmüne göre 2013 yılından önce alınmış "sürekli" raporlu" engellilerden yeniden rapor istenemeyeceği belirtilmiştir. Peki neye dayanarak yeniden rapor istediler diye sorarsak karşımıza aynı yönetmeliğin 19.Maddesi çıkıyor;

"Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 19 (1) 14/1/2012 tarihli ve 28173 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır."

Aynı yönetmelikte bulunan maddeler -yukarıdaki veya aşağıdaki madde- diye belirtilmediği müddetçe birbirini hükmen ortadan kaldıramayacağına göre o vakit yeniden raporun istenmesi gibi bir durum olmayacaktır yeni düzenlenen yönetmelikte.

bende pek ınanmıyorum ama olursa guzel olur harıka olur bende bıyerde okumustum 2 ay once engellıler ve emeklılık erken yasa alınacak dıye sız bı arastırın bence

toprak1453

Özürlülük ölçütleri değisirse tekrar rapor isterler.Zaten yukarıdaki madde de denilmiş. "veya herhangi bir sebeple yeni bir rapor istenmesi durumunda"

Madde 18.1 de ilk defa vergi indirimi ve emekliliğe başvuranlar icin devreye girer.Öncekilerden tekrar rapor istenmez.Bu maddeler aynen yeni yönetmeliğe de girer diye düşünüyorum.

Daha yönermelik ortada yok yorum yapmak için erken.Esasında yeni yönetmelik çıkacağı da muamma.Ben yeni yönetmelik çıkacağıyla ilgili birşey okumadım, duymadım.Yalnızca konuyu acan üyenin cimer den geldiğini iddia ettiği cevap var.

KKELEBEKK engelli raporları için yeni bir özürlü ölçüt çizelgesi ve yönetmelik hazırlanıyor mu? Böyle bir şey duydum. Eğer öyle olursa geçen yıl aldığımız ve SGK tarafından emeklilik için onaylanan raporumuz emekli olmak istedigimizde geçerli olmayacak mı?

Kazanılmış haklar kaybolmaz.
Eski raporla alınan vergi indirimleri ve kazanılmış emeklilikler iptal edilmez.
Yeni yönetmelik çıkarsa ilk defa rapor alacaklar için veya raporunu yeniletmek zorunda olanlar için geçerli olacaktır.

BuTcHeR

Hocam SGK sağlık kurulundan raporunu onaylatip halen emekli olmayanlar etkilebilir mi önemli olan bu.sgk raporu onaylamış ve şu kadar hizmet süresi dolduğu takdirde emekli olabilir demiş.ancak memur halen emekli olmadıysa yönetmelik değişikliğinde yeniden rapor istenebilir mi sorum bu.yoksa emekli olan ya da vergi indirimi alan kişinin hakkı tabiki elinden alinmaz

Cimere yazmıştım gelen cevap bu şekilde.şimdi aldığımız raporlar ve emekli olunabilir onayları geçersiz mı sayilacak bu durumda

Bahsi geçen konuyu cimere sordum ve aşağıdaki cevabı aldım.vergi indirimi almış ya da emekli olmuş olanları etkilemez ancak bizim gibi yeni tarihli raporları olanları etkiler.cunku ölçüt çizelgesi değişecek gibi.yeniden rapor isteme ihtimalleri bence yüksek.benim raporum SGK dan onaylandi emekli olabilir diye ancak yeni yönetmelik çıkarsa emekli olmadığımız için yeniden rapor isterler büyük ihtimal.gelen cevap aşağıda

Müsaadenizle bu konuda bir şeyler söylemek istiyorum...
Bakınız 2013 yılında --->> ( Mevzuat Bilgi Sistemi ) Özürlülük ölçütü sınıflandırması ve özürlülere verilecek sağlık kurulu raporları hakkında yönetmelik kapsamında değişiklik yapılmıştı. Bir çok engelli insanımızda bu kapsamda yapılan değişiklikten dolayı yeniden rapor istenmişti veya istendiği söylenmişti. Oysa yapılan bu değişikliğin belirtildiği yönetmeliğin 18. Maddesinde;

"Kazanılmış haklar

MADDE 18 (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce; özürlüler için düzenlenmiş sağlık kurulu raporlarıyla belirlenmiş olan özür oranları, çalışma gücü kayıp oranları, vücut iş görme gücü kaybı oranları, tüm vücut fonksiyon kaybı oranları geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için yeniden özürlü sağlık kurulu raporu düzenlenmez.

(2) Ancak, süreli verilen raporlar ile ilgili olarak hastaneye yeniden sevk işlemi uyarınca veya herhangi bir sebeple yeni bir rapor istenmesi durumunda, özür oranları, bu Yönetmelik hükümlerine göre yeniden belirlenir."
hükmü koyulmuştur. Yönetmeliğin bu hükmüne göre 2013 yılından önce alınmış "sürekli" raporlu" engellilerden yeniden rapor istenemeyeceği belirtilmiştir. Peki neye dayanarak yeniden rapor istediler diye sorarsak karşımıza aynı yönetmeliğin 19.Maddesi çıkıyor;

"Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 19 (1) 14/1/2012 tarihli ve 28173 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır."

Aynı yönetmelikte bulunan maddeler -yukarıdaki veya aşağıdaki madde- diye belirtilmediği müddetçe birbirini hükmen ortadan kaldıramayacağına göre o vakit yeniden raporun istenmesi gibi bir durum olmayacaktır yeni düzenlenen yönetmelikte.

İlgili maddede sureli raporlar tekrar istenirse dense de ne yazık ki daha önce eski raporları olanlardan tekrar rapor istediklerine defalarca şahit olduk.ayrica kazanılmış haklar diyor sürekli raporlarda yani emekli olanlar için sıkıntı olmaz ama biz halen emekli olmadığımız için raporumuz SGK dan onaylansa da raporu yenilememizi isteme ihtimalleri çok yüksek.ne yazık ki bu ülkede her dakika bir şey değişebiliyor ve haklar kaybediliyor.yukarida bana cimerden gelen cevap açık ve yeni yönetmelik çıkacak diyor.yeni yönetmelik çıkarsa bizim SGK dan aldığımız onay eski yönetmelige göre olduğu için işe yaramaz diye dusunuyorum

Ogorken

Süreli yıllık raporu olanlar yenilemeye gittiklerinde tabiki etkilenecek.
Ama Hayat Boyu Sürekli raporu olan yeni rapor talep etmedikce etkilenmez.

Ogorken

-muhtemelen yeni yönetmeliğin yayımlanması durumunda, bir madde içerisinde daha önceki raporlara bir atıf yapılacaktır. (Kanaatimce; "yeni cetvelin yayımlanmasından önce alınan raporlar geçerlidir" şeklinde olur bu)

-bu arada CİMER başvurunuzun sebebi neydi?

Pelinsu hazansairi daha önceleri de yönetmelikten önce sürekli rapor alanlardan yeniden rapor istenmişti.ayrica en son çıkan yönetmelikte eski sürekli raporu olanlar haklarından yararlanmaya devam edebilir diyor.yani vergi indirimi alan ya da emekli olanlar haklarını koruyacak ancak elindeki raporla vergi indirimine ve emekliliğe yeni basvuranlardan rapor isteyeceklerdir ki geçmişte öyle oldu.sgk sağlık kurulu benim raporumu onayladı ancak günümün dolmasına 10 ay var.o nedenle hakkımi kaybetmekten çekiniyorum ne yazık ki

Yeni yönetmelikte özür ölçütleri değişse bile yeni rapor istenmemeli ve bu rapor ile yeni ölcütlere göre yararlanılan tüm haklardan gelecekte de yararlanılması gerekir.Yani eskiden lise 3 yıldı.Şimdi 4 yıl ama her iki diplomada aynı geçerliliğe sahip.Doğrusu budur.Hukuki olan budur.Uygulamada yaşanan aksaklıklar mahkeme kararıyla aşılır.

Sadece raporla kazanılmış haklar "hak" değil raporun bizzat kendisi başlıbaşına bir haktır.

login kardeşim dediklerine katiliyorum sonuna kadar ancak unutmayalım ki bugün eyt dediğimiz sorunu yaşayanlar da 1999 öncesi işe girenler.onlarin kazanılmış hakları hiçe sayıldı ve eski haklarını kaybettiler.ne yazık ki burası Türkiye ve hak hukuk kimsenin umrunda değil.insallah bizi etkilemez eğer çıkarsa bu yönetmelik.10 ay kalmış emekliligime ve SGK raporumu onaylamisken tekrar başa dönmek insana acı koyar

Kazanılmış hak diye birşey var, ayrıca hakederek gerçekten rapor alan arkadaslarin böyle şeyleri dusunmesine gerek yok! İnanmayın böyle raporlar geçersiz sayılacak laflarına...

Türkiye'de yaşıyoruz kazanılmış hak diye birşey yok sgk kafasına göre sürekli raporlu emekli olmuş insanları bile bazen yeniden sgk dan heyete girmeleri isteniyor kimisini 2 3 puanla emekliligi yanan bur çok vatandaş var şuan ki sistem emekli etmeyelim yokuşa sürelim vatandaşı düşünen yok engeli varmış yokmuş kimsenin umrumda değil..

Peki geçmişte rapor alanların raporları neden geçersiz sayıldı.emeklilik ya da vergi indirimi için başvuranlara yeni tarihli rapor almaları söylendi.biz hukuk devleti olmaktan uzak olduğumuz için bizim ülkemizde kazanılmış hak diye bir şey işlemiyor ne yazık ki.emekli edilenlerden surekli raporu olanların emekli olduktan sonra tekrar sevk edildiğini duymadım ama inanırım burası Türkiye.sureli raporlar için kontrol muayenesi var ama sürekli raporla emekli olanların tekrar gönderilmesi tam saçmalık.adam.emekli olmuş ne diyim ki

Raporumu sonuna kadar hak ederek aldım ünv hastanesinden.zaten SGK sağlık kurulu da onayladı.ama aynı süreci yaşamak istemiyorum ya da yeni oran cetveliyle hastaligimdaki oranın dusurulecegi ihtimali de var.gecmiste az olmadı.

Ogorken

Onlar için kademeli geçiş yasaya eklendi.Bu konuda yasal bir düzenleme olmadıktan sonra mahkemeyle kazanılır.Çünkü yönetmelik açık.Önceki gibi eski raporlar gecerlidir demesi yeterli olur diye düşünüyorum.
@egemat1

Sgk nın yeni rapor istemesi hukuki olduğunu göstermez.Tekrar rapor almak yerine mahkemeye gidipte kaybeden var mı?

login o dediğin de doğru.geeci benim raporum SGK tarafından onaylandı bir de.hayirlisi bakalım.belki ölçüt çizelgesi değişmez.neyse çıksın da sonra düşünürüz .şimdiden kafa yorunca bir şey değişmiyor nasılsa.bekleyelim bakalım .

Üst Alt