Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Psikiyatri hastaları istemediği halde hastaneye yatırılabilir mi?

furkan-)

Üye
Konular
61
Reaksiyonlar
0
Psikiyatri en pislik en kötü bir hastalıktır sorum şu psikiyatri dokdoru zorla bir sürekli düzenli bir hastayı akıl hastanesine zorla yatırırmı ve ailesinin haberi olmadan. Ve hastaneye kendi gidip geldiği halde. Buradan psikiyatri hastalarına sesleniyorum. Cevap ve yorumlarınızı bekliyorum arkadaşlar

Kişiye hangi rahatsızlığı taşırsa taşısın tedavi amaçla zorla hastaneye yatıramaz .. Aile yada yakınlarının imzası olmadan kliniğe yatış işlemi yapamaz.

Böyle şerefsiz doktorlarda var malesef bunu yapan dokdorda kadın dokdordu Beni yaptılar zorla ve randevulu gitmiştim yatırcam diye inat etti hep aynısın dedi iyileşme yok dedi yalvardım yakardım yok illaki seni yatırcaz dedi güvenlik çağırdı kollarından tuttular götürdüler acile oradan iğne yaptılar allahtanki telim cebimdeydi ve hemen kardeşimi aradım böyle böyle dedim zorla beni yatırıyorlar dedim ve beni 15 yada 17 kişinin içine attılar kapıları takır takır kilitlediler içerdeki arkadaşlarda hastaydı ve aynı korku flmiygibiydi içerisi yazıcılar ve işlem yapmaya başladılar bana işlem yaptılar ve aradan 2 saat geçti kardeşim geldi ve imzalar atıldı beni çıkardılar ve durum bu abilerim
_DORLİ_

şikayet etme hakkın var başhekimliğe durum boyle boyle dıye . doktor değiştırmekte çözüm bu noktada .. anlatırsın ılaclarını yasadığın duyguları .. yeniden değerlenir .

Kardeş öyle diyon ama birbirini tutarlar durumu kötüydü bende öyle yaptı. Der işin içinden çıkar nasıl olsa bu zaten deli diyip inanmazlar bu yüzden sustum

Az bi aklım var onuda alacaklardı az kalsın

Yatışımı yapan dokdor bana ilaçda yazmadı ve araştırdım muayene ettiğinde gözükmüyor şöyle birşey yapmışlar hasta acile geldi diye söz konusu geçti bunu duydum yatış yaparken ama tam tersi öyle bişey olmadı

Psikiyatri dokdorları aslımda onlar hasta önce kendilerini muayene etsinler

Hastane ve dr değiş . Özel mesaj yerıne foruma yaz başka yöntem gösteren olursa arkadaşlarda yazar

furkan şimdi sana bir soru soracam. pskolojik rahatsızlığın yanında bulunan insanlara zarar veriyorsa yatarak tedavi olmayı denemelisin. bi dene olmazsa gene olmasın. ama bi dene .

Zarar verme yok kardeş

Doktor takmış kafaya yatırmayı her gittimde bunu söylüyo bazen kardeşimle gidiyoruz kardeşim diyorki dokdorlara biz sizden iyi bakıyoruz diyor hem bende yatmak istemiyorum niyemi kötü olcamı biliyorum 2 saat durdum yattım 22 yıl gibi geldi bir arkadaşın dedigibi ne olursa olsun ailesi izin vermediği sürece hasta yatırılmaz nizam bu adelet bu bence zorla hiç kimse akıl hastanesine zorla yatırılmaz ve hangi cumhuriyette yaşıyoruz

Ama bimere şikayet etcem

zarar verme yok ise ailen senden memnun ise evinde tedavini olabiliyorsan. o zaman doktor ne düşünce ile yatılı tedavini istiyor onu anlamadım ? geçmiş olsun Allah acil şifalar versin kardeşim. :)

Sesleri ve hayel görme bunları gidermek için yatırdı

Aklım başımda

Allah shifa versin.
baska doktora git,o da hastaneye yatmagi uygun gorurse tedavin icin belki boyle daha uygundur? hangi ilacin hastaya daha uygun oldugunu bulmak icin bazan hastaneye yatmak gereke biliyor.

Psikiyatrik Rahatsızlığı Önemli Derecede Olup Hastanede Yatmayı Reddeden Hastalar Kendi İstekleri Dışında Hastaneye Yatırılırsa Ne Gibi Hakları Vardır?

Psikiyatrik ciddi rahatsızlığı olup, özellikle kendi ya da çevresi için tehlikeleri olan ve tedaviyi reddettiği için tedavisi ancak yatırılarak mümkün olan hastalar Türk Medeni Kanunun ilgili bölümünde belirtildiği gibi en az iki uzmanın mahkemeye sunduğu dilekçe ile istekleri dışında hastaneye yatırılabilmektedirler. Ancak istekleri dışında hastaneye yatırılmaları demek tüm haklarının kısıtlandığı anlamına gelmemektedir. Hastalar yatışlarına karar verilen 10 gün içinde yatışlarına, ilgili nöbetçi asliye hukuk mahkemesine başvurarak itiraz edebilmektedirler. Ülkemiz de maalesef halen bir Ruh Sağlığı Yasası olmamasından dolayı bu alandaki birçok uygulama yukarıdaki uygulama gibi yetersizlikler içermektedir.

Psikiyatrik Rahatsızlığı Olan İsteği Dışında Tedaviye Zorlanabilirmi?

Mahkeme kararı ile isteği dışında yada zorla psikiyatri hastanesine yatırılan bir hasta , zorla tedavi edilemez. Zorunlu olarak (hastanın isteği dışında) bir psikiyatri hastasını hastaneye yatırmak, o hastaya isteği dışında ilaç verme hakkını vermemektedir. Ciddi psikiyatrik hastalığı olan kişi sadece uygulanacak tedavinin yapılmaması durumunda kendi sağlığına ciddi zarar gelmesinin olası olduğu durumlarda onayı olmaksızın ruhsal hastalığının tedavi edilmesini amaçlayan bir müdahaleye tabi tutulabilecektir.Ancak bu durumu ne olursa olsun hastanın düşüncesi alınmadan ve alternatif tedavi seçenekleri hastaya sunulmadan , hastaya doktor sadece istediği tedaviyi yapar anlamına gelmemektedir. Türkiye Cumhuriyeti tarafından 4.4.1997 tarihinde imzalanan ve 1.12.1999 tarihinde yürürlüğe giren “İnsan Hakları ve Biyotıp sözleşmesi” TBMM tarafından 3.12.2003 tarihinde onaylanmış, 9.12.2003 tarih ve 25311 sayılı Resmi Gazete ‘de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.Bu sözleşmenin 6- 9. maddeleri psikiyatrik hastaları ve tedavisine onam verme yeteneği bulunmayanları da kapsamaktadır.Burada önemli olan nokta onam verme yeteneği bulunmayan bir kimse üzerinde tıbbi müdahale , sadece onun doğrudan yararı için yapılabilir denmektedir.Burada doğrudan hastanın yararı için ve sadece kanuni temsilci, mahkemenin izin verdiği makam yada resmi hastane sağlık kurulu raporu ile hastaya faydası var ise, istemi dışında seçenekler arasından faydalı olan tedavi yapabilir.Ancak hasta zorunlu tedavi süresi içinde, kendi tedavisi üzerinde onam verme yetisine ulaştığında(tamamen tedavi olması beklenmeyebilir) , tedavisi ile ilgili fikri sorulmalıdır. Hasta hastalanmadan önce bana hasta olduğumda belli tedaviler yapılabilir ve belli tedaviler yapılmasın dediyse , bu istekleri tedavisinde göz önüne alınmalıdır. Ayrıca Tıbbi Deontoloji Tüzüğü’nün 13.maddesi ile Medeni Kanun’un 23-24 maddeleri hastanın rızası olsa dahi tedavi amacı dışında onun maddi ve manevi yapısını bozacak girişimleri yasaklamıştır . Anayasamızın 12.maddesinde yer alan “herkes kişiliğine bağlı, dokunulmaz, devredilemez, vazgeçilmez temel hak ve hürriyetlere sahiptir” hükmü ve anayasanın 13.maddesinde yer alan “temel hak ve hürriyetlerin özlerine dokunulamayacağı” ilkesi, kişinin kendi geleceğini belirleme ve vücut bütünlüğü üzerindeki temel haklarını açıklamaktadır. Kişinin kendi geleceğini belirleme hakkı , yaşam ve sağlık haklarından belirli şartlarda daha üstündür. Kısaca, hastaya istemi dışında tedavi , sadece sağlığı ve tedavisi ile karar verme yetisinin tamamen bozulduğu durumlarda hukuk kuralları çerçevesinde yapılabilir. Bu tedavi temel olarak hasta yararı için iyi olacağı düşünülürse yapılabilir. Başkalarının yararı öncelik gözetilerek yapılamaz. Hasta iyi olduğu zaman belli tedavilerin üzerinde uygulanmasını istemediğini belirttiyse(örneğn şok-EKT tedavisi gibi), bu tedaviler hasta olduğu zaman uygulanmamalıdır. Hasta tedavi süresi içinde tedavisiyle ilgili karar verme yetisi oluştuğunda mevcut tedavisi ve diğer seçenekler, hasta ile beraber konuşularak hastanın onamı içeriğinde yeniden düzenlenmelidir.

Evet kardes

Gidesim gelmiyor bidaha hastaneye niye gene zorla yatırıllarsa diye paranoya

_DORLİ_

malesef zorla yatırabiliyorlar.yaklaşık 2 sene önce,ramazan ayı başlıyordu..oruç tutmada sakınca varmıdır diye sormak için erenköye gitmiştim..paranoid şizofreni hastasıyım ben,ilaç kullanıyorum..ilaç kullanma saatlerini değiştiricektim..oruç a göre ayarlicaktım..kadın doktor vardı,sıram geldi,,odasına girdim..konuştuk biraz..sonra tutturdu seni yatırcam diye,,delinin s...tutturduğu gibi tutturdu..yok hocam yatmam için bir neden yok..ben buraya ramazanda oruç tutacağım için ilaç saatlerini ayarlamaya geldim dedim..kadın anlamıyor..şimdi güvenlikleri çağırırım istersem zorla yatırırım dedi..yalvardım yakardım zar zor kaçtım resmen odasından ve hastaneden..artık o hastaneye gitmiyorum zaten..var böyle dengesiz doktorlar.

fringe kardeş bende başka hastaneye gitsem yada aynı hastane olup sürekli hep aynı dokdira gitsemmi kararsız kaldım yada hiç gitmemek

furkan kardeşim ben kanunları bilmiyorum açıkçası.o yüzden eğer imkanın varsa,önce bi avukata danış.doktor seni yasal olarak hastaneye yatırmadı ise dava aç o doktor hakkında bence.çok geçmişolsun.allah bi daha yaşatmasın kardeşim.ben bi netten ilgili kanunları araştıracağım.bişey bulursam yazarım.

ben hem cinselliğe hemde dine aşırı düşkünüm..cinsellik hiç aklımdan çıkmıyor..dine de çok düşkünüm..sürekli ikisinin arasında kalıyorum..günde 3-4 defa şey yapıyorum....bu normal mi sizce?

hastalığım paronoid şizofreni..

Onlar bende yok

Kendini ne görüyorsun fringe

Büyük biri gibi görüyonmu

Kendini

furkan-)

ben özel biri olduğumu düşünüyorum..bunu da her zaman böyle düşündüm..özel bir şeyler olacak ama ne olduğunu bilmiyorum..ama bir farklılığım var benim..normal insanlardan farklıyım..bunu neden sordun ki

furkan kardeşim,yazıda,ülkemizde bu konuya özel bir yasal düzenleme bulunmamaktadır ve bazı kanunlarda düzenlenen,toplum için tehlike teşkil eden akıl hastası,ölçütüne göre,hastanın zorla hastaneye yatırılması sağlanmaktadır deniyor.bu ölçüt ise doktorun,görüş ve kanaatine bırakılmış.kıscası,doktorun seni isteğin dışında hastaneye yatırmasının yasal dayanağı varmış.ancak bence eğer dava açacak gücün varsa,aileni ya da bi arkadaşını tehlikeli olmadığına dair şahitlik ettirebilirsen,dava aç derim ben sana.eğer tehlikeli olmadığın halde doktorun seni zorla hastaneye yatırdığını kanıtlayabilirsen davayı kazanırsın bence.tekrar geçmişolsun arkadaşım.

Saol kardeş genede

Dokdor bana yatırcam seni deme şekli şu başkasına zarar vereceksin sen bu gidişle dedi bende dedimki yok kimseye bişey düşünmüyorum dedim yalan söylüyon dedi dünya başıma yıkıldı zorla götürdüler ve allahıma şükürler olsunki bir ışık kapı gösterdi bana ablam çıkardı bunlar resmen akıllıyı deli ederler deliyide tembeli zır deli yaparlar

kardes sen hastaneyı doktoru değiştir .. ali kıran baş kesen olmuş o kişi .hıç ugrasma dr değiştır

Aynı hastaneye gitcem ama başka doktora gitcem
_DORLİ_

Sürekli değişik Dr gidiyordum ama şansa bu denk geldi ve bu durumla karşılaştım

Üst Alt