Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Psikiyatri hastası emekli olursa ehliyeti iptal edilir mi?

psikiyatri doktorlarının hepsi hastadan hasta..bende katılıyorum...eşimin hastaneye yattığı dönem farkettim..hepsi tedavi edilmeli..

pısıkrıyatrı doktorları oyle davranmak zorunda cogu cunku her psıkolojı doktoru onları kaldıramaz bende sahıt oldum bırtane vardı adama doktor demeye hata ıster sahıt lazım ya adama bır baktım bırgun tvı de hastalıklardan anlatıyo ınanması mumkun degıl saw bey bızım bahsetdıgımız h sınıfı ehlıyetlerı verılmesı ımkansız dıyoruz zaten

1. Sürücüoluru sürekli olarak verilemeyecek psikiyatrik rahatsızlık ya da durumlar:
  1. Zeka geriliği (IQ düzeyi 70’in altı)
  2. Bunama
  1. Kas gücü ve koordinasyonu, dikkat ve bilinci, duygu ve heyecanı, düşünceyi bozan sürekli bir hastalığın ya da ilaç kullanımının olması.
2. Sürücü oluru geçici olarak verilemeyecek psikiyatrik rahatsızlık ya da durumlar:
Bu yönergede önce işlem tanımlanmış, hastalıklar ya da hastalık olmasa bile bazı ruhsal durumların kavramsal olarak tanımlanması yolu seçilmiştir. Bütün hastalık ya da ruhsal durumların sıralanması olanaksız olduğundan örnekler olarak yer alacaktır
  1. Psikotik bozukluk: Akut alevlenme dönemlerinde sürücü belgesi alınır, patolojinin düzelmesi ya da tedaviye yanıtın oluşması için tıbben makul bir süre (en az 3 ay) sonra yeniden muayene koşulu konur. Bu sürenin sonunda durumu sürücü olmaya uygunsa 6 ayda bir kontrol koşulu ile sürücü belgesinin geri verilmesi önerilebilir. Şizofreninin tedavi yanıtı düşüklüğü ve kronikleşme eğilimi göstermesi ya da kullanılan ilaçların giderilemeyen yan etkilerinin varlığı gibi durumlarda kalıcı olarak sürücü belgesinin alınması kararı verilebilir.
  1. İkiuçlu mani, ikiuçlu depresyon, major depresyon durumlarında da hastanın durumuna göre akut dönemlerde sürücü belgesi alınır. Subakut ve remisyon durumlarında sürücü belgesi kontrol muayeneleri koşuluyla geri verilir. Kontrol muayenelerinin süre ve aralıklarının raporda belirtilmesi gerekir.
  1. Yaygın anksiyete, panik, fobi vb. bozukluklarda hastalığın şiddeti, yeti yitimi, kullanılan ilaçların özelliğine göre sürücü belgesi alınmayabilir ya da belirlenen süre kadar sürücü belgesi alınır.
  1. Yaygın gelişimsel bozukluklarda hastalığın şiddeti, gidişatı, yeti yitimi, kullanılan ilaçların özelliklerine göre belirlenen süre kadar sürücü belgesi alınır. Otizm gibi tedavi yanıtı düşük ve kronikleşme eğilim göstermesi gibi durumlarda kalıcı olarak sürücü belgesinin alınması kararı verilebilir.
  1. Dürtü denetimi bozukluğu: Parlayıcı dürtü bozukluğu, sınır kişilik (dürtüsellik yüksekse), antisosyal kişilik (dürtüsellik yüksekse) bozukluklarında kalıcı olarak sürücü belgesinin alınması kararı verilebilir.
  1. Dikkat eksikliği olan ya da dikkati, uyanıklığı azaltan bir ilacı kullananlarda etkilenme süresince belgenin alınması kararı verilebilir.Bu dönemde kişinin araç kullanmaması gerektiği bildirilmeli. Ayrıca kişiden bu dönemlerde araç kullanmayacağını taahhüt ettiğini belirten imzalı bir belge alınmalı.
  1. Epilepsi, uyku apnesi, narkolepsi gibi nöbetler halinde gelen, bilinci bozan bir hastalığı olan hastalarda hastalığın şiddeti, gidişatı, yeti yitimi, kullanılan ilaçların özelliklerine göre belirlenen süre kadar sürücü belgesi alınır. Tedavi yanıtı düşük ve kronikleşme eğilim göstermesi ya da kullanılan ilaçların giderilemeyen yan etkilerinin varlığı gibi durumlarda kalıcı olarak sürücü belgesinin alınması kararı verilebilir.
  1. Koordinasyon bozukluğuna yol açan beyin hastalıklar (Parkinson vb. nörolojik ya da psikiyatrik hastalığı) ya da koordinasyon bozukluğuna yol açan bir ilaç kullanan (Tipik antipsikotik vb). hastalarda hastalığın şiddeti, gidişatı, yeti yitimi, kullanılan ilaçların özelliklerine göre belirlenen süre kadar sürücü belgesi alınır. Tedavi yanıtı düşük ve kronikleşme eğilimi göstermesi gibi ya da kullanılan ilaçların giderilemeyen yan etkilerinin varlığı durumlarda kalıcı olarak sürücü belgesinin alınması kararı verilebilir.
  1. Alkol-madde kötüye kullanımı ya da bağımlılığı olan hastalarda remisyon ölçütleri karşılanana kadar (en az 6 ay) sürücü belgesi alınır. Remisyon sonrası hastalığın gidişatı, yeti yitimi, kullanılan ilaçların özelliklerine göre kontrol süresi belirlenir. Tedavi yanıtı düşük ve kronikleşme eğilim göstermesi ya da kullanılan ilaçların giderilemeyen yan etkilerinin varlığı gibi durumlarda kalıcı olarak sürücü belgesinin alınması kararı verilebilir.
Sürücü Ehliyeti ve Psikiyatik Muayene Görev Grubu

Mehmet YUMRU (Görev grubu koordinatörü)
Burcu Rahşan ERİM
Emine Müjgan ÖZEN
Mustafa SERCAN

Bence doktorlar sürücü belgesinin iptal edilmesi gerektiğini düşünürse, emniyete yazı yazar. Malulen ya da Yaşlılıktan emeklilik diye ayrım yapmaz...

ama bülent bey ikna olamıyorum bir türlü..%40 tedaviyle düzelen demek bipolarda...tedavi altında eşim zaten..yani düzeldi..bu hastalığı geçiren herkeze %40 zaten veriliyomuş..

mantıksız mı yazdığım yani..bide emekliliğe başvursak olduktan sonra emniyet ehliyeti isterse doktordan sürebilir gibi bi raporla vermesek..öyle bişey olur mu?

Bu konuda kimse sizi tatmin edecek bir cevap veremez. Hem her şey doktorların elinde olduğu için hem de konuya dair standart bir uygulama olmadığı için bu böyle. Şansınızı deneyip, sonucu görmekten başka yol yok.

Eğer süreç sonunda sürücü belgesine el konulursa ve siz sürücü yönetmeliği'ne göre sürücü olmaya mani bir durum olmadığında ısrarcıysanız, kararı derhal idare mahkemesine taşıyabilir ve hakkınızı orada geri alabilirsiniz.

Üzgünüm ama, bu konuda başka bir bilgim ya da yorumum yok.

çok teşekkürler...bu cvbınız bile yeterli benim için..salı günü emniyete sorucam..cvbı bildiricem sizede..zannedersem hemen hemen hiç uygulanmamış..kimse bilmiyor net bir cvp yok..ben emniyetle görüştükten sonra başvurucam ne olursa olsun..idari mahkemeye başvurur eşimin kullanıcak durumda olduğunu ispatlarım sonuçta...sağolunnn..

sazı sana net bılgılerı aslında verdım ama senın bıraz pısıkolojınde etkılenmıs korkuyorsun bulent betyın dedıgı gbı doktor onay verıyorsa emnıyet vermek zorunda etkılemez emeklı olurkende ehlıyetıne de el konulmaz malulen omucak sonucda zaten ılerı derıcede hastalıgı olsa sen vası tayın olursun zaten mantıkda buna gerektıryor yasal olarak

bugun doktordaydık..bence başvurun almamaları lazım,almaya kalkarlarsa ben rapor veririm kullanabilir diye deedi..

bugun başvurduk hadi hayırlısı..bülent bey ilerleyen sürecide yazıcam..herkez bilgi sahibi olsun..

Dilerim her şey istediğiniz gibi sonuçlanır.

bülent abi 14 senedir beri remisyonda bipolar duygu durum bozukluğu teşhisi konularak tedaviye başlandı ben o zamanlar 20 li yaşlardaydım hastalığımın ne ne olduğunu tam olarak öğrenmedim.geçen ehliyet için sağlık kıuulu raporu almaya üniversiteye gittim iyice araştırdılar kullansığım ilaçları falan sordular.ve beni 2 aylık bir kontrole tabi tutacaklarını söylediler ehliyet verede biliriz vermeyedebiliriz sediler bu arada sol alt polio sekeli rahatsızlığımdan solayı ehliyet almak için başvurmuştum.acaba ehliyet vermeme gibi bir durumları varmı niye bu hastalığa yakalananlara ehliyet vermiyorlar

Motorlu kuryelik yapıyorum, 2007'den 2013 araba, daha sonrası sadece motor 1 tane kazam yok 4 adet ceza yedim bu sürede. Motorla yaptığım kilometreyi bu sitede pek çok kişi hayatında yolcu veya söförlük yaptığı tüm taşıtların kilometrelerini toplasan da yapmamışdır.

Motor en çok dikkat isteyen araçlardan biridir araba çocuk oyuncağı yanında emin olun. Burada psikozlular şöyle böyle denmiş genelleme yapmamalısınız yada damgalama! önyargılarınızı yıkın! Ben 2006'dan beri psikozluyum. Alevli olduğum, ilaç kullanmadığım uzun dönemler de oldu ama bir sıkıntı yaşamadım. Bunun sebebi hastalık herkeste aynı değil. Doktor karar verir ehliyet olayına psikozlular da çok rahat kullanabilirler iyi durumdalarsa.

Üst Alt