Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Psikiyatri teşhisinizi ne kadar süre sonra koydu? Sonradan tanınız değişti mi?

xdedahii

Üye
Konular
25
Reaksiyonlar
196
Sormak istediğim soru psikiyatrik teşhis konulurken uzun süre kontrol altında tutulup o şekilde tanı konuyor.

Bazı tanılar birbirlerine çok bezemesine rağmen konulan tanılar farklı.

Bu tanılar neye göre değişiyor?

Sizlerinde ilk teşhis konulduktan sonra tanılarınız değişti mi ?

Kullanılan ilaç grupları aynı olmasına rağmen tanılar farklı sebebi nedir ?

Hafiften ağıra doğru tanilar değişiyor, fobiden şizofreniye kadar yolu var. Benim anlamadığım bipolar birine neden antiepileptik ilaç verirler ne alaka yani??

Aslında sormak istediğim soru şu psikoz atağı geçirdiğinizde bir çok tanıya eş değer belirtileri yaşıyorsunuz. Görsel,işitsel halüsinasyon tan tutta sanrılar hezeyanlar hepsi birlikte oluyor.

İlaç tedavisinden sonra pozitif belirti olarak adlandırdığımız bu belirtilerden hiçbiri kalmıyor. Tamamen sağlıklı insanlar gibi eski halinize dönüyorsunuz.

Ama hastalığınızın ne olduğunu bilmiyorsunuz. Geçirdiğiniz psikoz atağının belirtilerini biliyorsunuz. Kalıcı bir belirti olmuyor.

Şimdi doğal olarak benim hastalığım nedir ? Diye sorguluyorum.

Ben ilk başta halüsinasyon için ilaç kullanmaya başladım. Psikoz teşhisini yapıştırmışlardı. Annem tanı konusunda şüphelendi ve özel muayenehanesi olan bir psikiyatriste randevu aldık. 1 saat konuştuktan sonra durumumun psikoz olmadığını söyledi. Bir süre depresyon için antidepresan kullandım. Antipsikotiği de kullanmaya devam ettim. İlaçları bıraktım. Yaklaşık 1 ay sonra psikoz atağı geçirdim. Bir daha asla bırakmam ilacı.

Pickle

off off bunları okudukça çok üzülüyorum , kafayı yiyorum ben de doktor kontrolünde ilacı bırakacağım çünkü bu ay.
ilaçları bıraktıktan tam 1 ay sonra mı atak yaşadınız ve hezeyanınız neydi merak ettim

selinpelin

Arkadaşlar dışarda doktor aramayın.
Ben 2012 Temmuz itibaren tedavi oluyorum.
Hep kendim kazandım Hep kendim kazandım.
Hiçbir zaman başkasına hiç yük olmadım.

ayDÜNYAvazo

Kime yük oluyoruz ki hiç bir şey anlamadım konuyu sanırım karıştırdınız ben @Pickle adlı arkadaşa hezeyanını sordum sadece

Pickle

Ben uzun süre psikoza girmedim. İlaçları bıraktıktan sonra ama sonrasında öyle bir psikoza girdim ki aylarca o durumda kalıp atak geçirdim. Teşhis doğru ve çok basitti. Uzun süre doktora gitmeyince ilerledi ve bütün hayatım mahvoldu.

Tedaviden sonra hiç pozitif belirti kalmadı ama negatif belirtiler ve ilaç yan etkisine dayanamıyorum.

Halsizlikten kımıldayamıyorum. Hastalığın alevlenmesi geçtiği için herhalde hiç belirti yok. Doğal olarak tanı farklı bişe olabilir mi ? Değişebilir mi ? Diye sorguluyorum.

selinpelin

Tam 1 ay mı hatırlamıyorum ama ona yakın bir süre.

Atak tam 2 ay sürdü bütün hezeyanlarımı hatırlamam imkansız ama bazılarını söyleyeyim.
Öldüğümü düşündüm, çevremdeki insanları ölüm meleği sandım. Annemi şeytan sandım, saldırdım ona. Etrafımdaki insanları cin sanıyordum. Kıyamet koptu sanıyordum. Tanrı cezamı verecek sanıyordum o yüzden duyduğum okuduğum şeylere çok dikkat ediyordum. Eğer olumlu bir şeyler ise rahatlıyordum. Düşüncelerimi televizyonda yayınlıyorlar sanıyordum. Televizyona çıkan insanları beni temsil etsin diye çıkardılar sanıyordum. Uzaylıların benimle iletişime geçtiğine inanıyordum Ülker reklamı gördüm diye (Ülker yıldız kümesi).

Aklıma gelenler bunlar.

Pickle

Anladım ama 1 ay sonra atak yaşarken hemen farkına varan birileri oldu mu yani hemen ilaç içtiniz muhtemelen ama 2 ay sonunda sanırım etkisini anca alabildiniz bir de kendiniz mi fatkettiniz ailenizden biri mi farkedip doktora götürdü

Pickle

Doktor hangi ilaçları yazdı. İlaçları aldıktan sonra 2 ay sürdü değil mi ? İyileşmen

Atak başladığında annem doktora götürdü, 2 ay risperdal kullandım. İşe yaramadı, ilacım değişti. Rexapin kullanmaya başladım.

Şu anki ilaçlarım Rexapin ve İnvega

Pickle

Anladım invega benim kullandığım ilacın hapı. Ben xeplion iğne kullanıyorum. İnvega halsizlik yorgunluk yapıyor mu ?

Birde iki tane antipsikotik kullanıyorsun. Demekki böyle durumlarda farklı farklıda yazıyor.

Doktor ömür boyu kullanacağınımı söyledi yoksa belli bir süre mi ?

İlk majör depresyon tanısı almıştım, bir beş sene bu tanıyla iyi kötü idare ettik sonra bipolar tanısı aldım. Onla da idare ediyoruz işte.

Pickle

Ben de ilk atağımı risperdal ile atlattım ama hemen etki etmemişti baya zaman aldı belirtileri durdurması 2 3 ay gibi

Ondan korkuyorum şimdi ben risperdal ı bırakıcam doktor önerisi ile yani merak ediyorum tekrar atak yaşarsam yıkıcı olursa kötü olur

Pickle

Anladım, demek ki benim yaşadığım bağzı yan etkiler hem hastalıktan hemde yaştan kaynaklı. İlaç biraz yan etki yapıyor ama hepsi ilaçtan değil anladığım kadarıyla.

bende apati, anhedoni, ruminasyon, sosyal izolasyon, flat affect ve doktorların zarar görme sanrısına ve psikoza yorabileceği durumlar var. askerlik için gittiğim yerde bir teşhis koymadılar, sonra gittiğim yerde rapor almak için tam teşekküllüye git diyip tanıya genel psikiyatrik muayene yazdılar, sonra gittiğim tam teşekküllüde biz rapor veremeyiz, şuraya git diyip genel psikiyatrik muayene yazdılar, sonra gittiğim yerde 3 defadır rapor çıkartmak için muayene yazıp hiçbir teşhis koymuyorlar.

invega'nın (namıdiğer risperidon'un) yan etkileri meme büyümesi, memelerden süt gelmesi, psikoz, uyku, kilo artışı, saldırganlık, cinsel bozukluk. yalnız bu ilacı farklı hastalıklarda farklı dozlarda veriyorlar. diğerini sosyal fobi tedavisinde kullanıp 1 sene sonra bıraktırıyordular sanırım. benim söylediğim hiçbir şeyi doğru kabul etmeyin. lise mezunuyum, doktor değilim.

smurf

Doktorlar hemen tanı koymuyor sanırım. Bende öyle olmamıştı hemen tanı koymuşlardı.

ilk psikiyatra 2010 da gittim.sonra ara verdim baya, 2015 den sonra düzenli gittim 2019 da kesin tanı konuldu.

xdedahii Bipolarlar arasında direkt tanı alanlar azınlıkta genelde, gerçek tanıyı almaları yıllar sürüyor.

smurf

Ben hastaneye yattığım için sanırım. Tanıyı aldıktan sonra ne olduğunu bile bilmiyordum. Hiç önemsememiştim. Taki bu zamana kadar büyük bir atak geçirene kadar.

(yanlış yazıldı ; silinebilir)

Son düzenleme:
yiqk5U.jpeg

Psikiyatri doktoru ile 2-3 görüşmeden sonra rorschach testi yapıldı ve paranoid şizofreni teşhisi konuldu. Bu test , psikiyatrik tanı koyarken oldukça etkilidir...Üsttekine benzer resimler gösteriyorlar ve "burada ne görüyorsun?" diye sorup verdiğiniz cevabı yorumluyorlar. Verdiğiniz bulgulara dayanarak da teşhis koyuyorlar. Aslında saçma geliyor ama verilen her cevabın bir karşılığı var...
yiqk5U.jpeg

Son düzenleme:
Üst Alt