Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Psikiyatrik engellilerin halk arasındaki algısı..?

Ş!zofren

Üye
Konular
74
Reaksiyonlar
254
Halk arasında " deli "deyince cesur korkusuz mutlu kimseyi takmayan biri anlamında kullanılıyor

Ama gel gör ben 6 yıldır psikiyatrik engelliyim halk arasındaki "deli " tanımına uymuyorum tam tersiyim

İnsanlara Şizofreniyi anınca korkuyorlar ama kendime hastanelerde yattığım hastalara bakınca korkulacak bişeyin olmadığını görüyorum

Sizin çevrenizin tepkileri görüşleriniz neler

@Micro123, psikozu olan ve tedavi kabul etmeyenlere deli denebilir, çünkü psikoz insanın aklını başından alıyor. ben mani atağı yaşarken "cesur, korkusuz, mutlu, kimseyi takmayan" gibi bir halde olduğumu iyi hatırlıyorum, ama psikoz tam delilik diyebilirim.

halkın hastalıktan korkması ise son derece normal, neredeyse her gün bir psikozlu hasta birini bıçaklıyor ülkede, dolayısıyla psikoz hastaları tehlikeli sınıfa giriyor, ama ilacını kullanan ve doktor takibinde olanların bu şekilde olmayacağını tersine normal insandan ayrılamayacak kadar "normal" olabileceğini de düşünüyorum.

EN ÇOK YAŞAYANLAR BİLİR BUNU. SENİ DİĞER İNSANLARDAN AYIRT EDİLDİĞİNDE ANLARSIN ANCAK. BU BİR ÇEŞİT HASTALIK VE BİGÜN BU BİTECEK

@aydünyavaz, ben de psikoz tedavisi görüyorum anlarım tabi ki, sadece yaşayan bilir, ama teknoloji henüz hastalığa kesin çözüm bulma seviyesinde değil maalesef belki ilerde bir gün keşfedilir kesin tedavi yöntemi.

Doğrusu ben ilaçlarla falan PSİKOLOJİK HASTALIKLARA bir çare bulunacağını HİÇ sanmıyorum. (ÖRNEĞİN BANA 24 YIL ÖNCESİ 15 YAŞLARIMDA İKEN FİZİKSEL BİR KAZA SONUCU PSİKOLOJİM YARI ÇAPLI BOZUNTUYA UĞRADI)

Hiçbir şeyi kalmamış adamdan korkulur.

Şizofren olduğumu anlayınca

İnsanların beni deli saldırgan sanıp korkması var

Bir de kafamın 1 milyon olduğunu sanması var

Ben ikisi de değilim ama damgalanmam bu şekilde

Moderatör tarafında düzenlendi:
babayı şeytan sanıp , seni öldürmeye çalıştığını düşünseniz ne yaparsanız?
hastanede yapılacak iğnenin sizi öldüreceğini düşünseniz paşa paşa o iğneyi olur musunuz?
Seni annenin zehirlediğini düşünseniz ilaçları getirince içer misiniz?

@osmangazi, bir yerde okudum çift üstün diye bişey varmış mesela bir bipoolar hastası üstün yetenekli olduğu zaman onu yönetmekte herangi bir sıkıntı çekmiyormuuş

@[NirvaNa], Üstün yetenek değil de ego savunmaları iyiyse ve zekası iyiyse önceden fark edip doktora başvurup ufak ilaç değişiklikleriyle kurtarıyor diyorlar.

@Ş!zofren, Gözleri boş bakıyor.Transa geçti vesaire...Senin oğlan uyuşturucu mu kullanıyor benimki gibi bakıyor...
Her hangi bir problem olduğunda bizim geleneksel başını al git en zorlayan.

Sorunlu,Sıkıntılı v.b. yaftalamalar/damgalamalar yapılıyor...

@sokr@t, ama o insanlar düşüncelerini davranışlarına yansıtıyor
O kadar basit değil umursamıyorum demek
Hele hele gününü onlarla aynı yerde geçiriyorsan

@Ş!zofren, emekli ol o zaman geçende sormuştun hani böylece kimseyle aynı yerde gününü geçirmek zorunda kalmazsın .

"uyursam öleceğim" diye bir şartlandırmayı inansanız, uyuyabilir misiniz?

@osmangazi, hocam yılbaşında bir kalktım aynı şekilde değildi.Unutmaya çalışım dedim.Akraba geldi anahtarla dişime vurdu.Budist öğretileri olmasa ben çoktan karakolluk olmuştum.

@NewDay, hastayken düşünüyorum sürekli. "herşeyin bir istisnası vardır , bu cümle dahil" bununla başladım. 3-4 mantık yürütmesinden sonra ulaştığım düşünceden korktum, kalbim hızlı çarpmaya başladı,kafamda acıma hissi oluştu. Ellerimin üstündeki damarlar şişti. Sonra ben de unutmaya çalıştım o düşünceyi. başka şeyler düşünmeye başlayınca normale döndüm. Sanki o düşünceye ulaşılmaması gerek ve ulaşan herkes ölür gibi bir şartlandırmaydı. Hatta tüm ölenlerin son düşüncesi o düşünce olabilir gibi...

@osmangazi,

Kötü hissettiğimde nefesimi kontrol ediyorum.Kahve çay kalp atışını yükseltiyor ben de öyle sakinliyorum.Bilişsel çalışma deniyor anlattığınıza.Ama çalışması var mesela.Böyle davrandı ama ... . Bunu devam ettirerek çalışma yapıyorlar.İyi hissetmek well being diye bir kitap var.Depresyon hastaları kitaptaki çalışmaları yaparlarsa 6 ay içinde iyileşme görünüyormuş.Ben de kitap vardı ama çalışmaları yapmadım.

"uyursam öleceğim" şartlanması mı ?Wooow :oops: Freddy nin kabusları gibi .😲

@sokr@t, çocuk yaşta izledik bunun gibi filmleri, o zaman yediğimiz acı biberlerin acısı şimdi çıkıyor.

@osmangazi, 1981 yapımı Evil Dead(Şeytanın Ölüsü) filmi vardı ne korkmuştum küçükken en korkunç film diyordum o zamanlar .👹

@sokr@t, Türkler şeytan filmi çekmişti, muhtemelen yabancı bir filmden alıntıydı. imam falan geliyor. Millet güler o filmde ben de çok korkmuştum. Bir de gök gürüldüyordu gerçekte öğle idi. Show'da çıkmıştı.

@osmangazi, Türklerin şeytan filmini hatırladım zamanına göre güzel filmdi ama korkunçtu ya da küçüktük bize öyle geliyordu .

Uzanların mallarına el konulurken de star'da her gün korku filmi çıkıyordu. Gider ayak milletin psikolojine saldırdı.

Kral tv'de 12 den sonra erotik film çıkarmaya da başlamışlardı.

@sokr@t cinsellik ve şiddet uyaran görüntüler içermektedir, lütfen çocukları ekrandan uzak tutalım 😀

Son düzenleme:
peki farklı olmak normaldir diyorlar doğru değil mi ?

Normalin tanımına göre farklı olmak anormaldir. Mesela atıyorum 3 gözü olan insan hem farklıdır hem normal değildir.

Üst Alt