Arkadaşlar selam,
Belki takip edeniniz vardır, Engellilerin Haklarının kazanımı ve genişletilmesi ile ilgili münferit bir çalışma yapıyorum. Ve bu açık çalışmayı kişiye özel subjektif faydalardan ziyade tüm engelli arkadaşları kapsayacak şekilde ve mantıklı taleplerle şekillendirmeye çalışıyorum.
Başlığı başından beri okudum. Talebiniz genelde, Ruhsal engellilik ile ilgili farklı bir istihdam zorunluluğu olması yönünde.
Ancak biliyorsunuz hatta ben şuanda dava sürecinde uğraşıyorum, engelliler arasın ayrım yapılması Engelliler Kanuna aykırı. Hatta ben ve benim gibi zorda kalan arkadaşlar mahkeme sürecinde bu bahsettiğim ilgili maddeye göre mücadele veriyor.
Böyle bir madde varken, ve ben dahil bir çoğumuzu böyle bir madde birçok şeyden kurtarırken, yeni bir ayrımcılık yaratmak sıkıntı yaratabilir. Yani Ruhsal Engellilere %1 kadro zorunlu dersek, Ağır engelli arkadaşlar çıkıp, bize de diyebilir. Ya da örneğin Ortopedik Engelliler madem öyle bize de %1 verilsin diyebilir. (Onlar mevcut engelli kadrosundan iş buluyor diyebilirsiniz ama öyle değil. Ortopedik de olsa iş veren eğer çalışma riski görürse almıyor ve bu şekilde iş bulamayan bir sürü arkadaşım var.)
Bana göre, engelliler arasında ayrımcılık oluşturabilecek bir talepten ziyade acaba şöyle bir talep uygun olur mu ama Ruhsal Engellilere ortalama ne oranlar veriliyor bilmiyorum.
Kanunda "Ağır Engelli" ve şimdide "Muhtaç Engelli" tanımlarını oluşturdular. Bende yaptığım çalışmada bu tanımların altını doldurmak istiyorum. Mesela eğer Ruhsal Engellilik durumu "Ağır Engellilik" tanımlamasına giriyorsa, belki o tanıma özel ayrı bir kontenjan talep edilebilir?
Ya da ayrı bir tanımlamayı Kanun Maddesine ekletebiliriz. (Ruhsal Engellileri kapsayacak şekilde) Bu tür genel tanımlamalar aramızda ayrımcılık oluşturmaktan ziyade, bir sınıflama olduğu için sıkıntı oluşturmadığını düşünüyorum.
Bu konuda önerileriniz olursa iletirseniz, aşağıdaki linkte yer alan listemize ekleme yapacağım:
https://www.engelliler.biz/forum/diger/202166-gercek-mucadele-ve-kazanimlar-engellilerin-haklari-11.html