Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Psikiyatrik hastalara hangi tavsiyelerde bulunurdunuz?

Mara

Üye
Konular
24
Reaksiyonlar
322
Psikiyatrik hastalığı bulunanların yaşamlarını bir adım ileri taşımaları için onlara öneride bulunmanız gerekse ne gibi bir öneride bulunurdunuz?
Lütfen yazarken sizde ya da yakınınızda psikiyatrik hastalığınız varsa belirtin. :)

Benim önerilerim ve bana iyi hissettiren şeyler:
1. sırada elbette düzenli tedavi, düzenli ilaç kullanımı ve aksatmadan doktor randevularına gitmek. Bu, büyük bir sabır gerektirecek bir süreç.

2. Sizi oyalayacak bir meşgale. Evden çıkmak istemeyenler için (ki ben uzun vadede bunu başarabileceğinizi düşünüyorum) açıköğretim ve sertifika programları.
3. Kendinizi sevmek.
4. Eğer dindarsanız günahkarlık duygularına kapılmamak ve kendinize yüklenmemek.
5. Bu maddeyi bir kadın olarak özellikle hanımlara yazıyorum. Ölümcül obeziteye ya da haddinden fazla şişmanlığa sahip değilseniz ve ikincil bir sağlık sorununuz yoksa, önlem olarak kilo vermek dışında, sırf güzellik uğruna kilo vermeye çalışmayın. Kilolarınızla kendinizi sevin. Ciddiyim. Günümüzde güzellik algısı sorunlu. Instagram'da şans eseri obez modellerin sayfalarına girdim ve gördüm ki obez olmalarına rağmen çok güzel insanlar var. Ama ben çocukluğumdan bu yana zayıf olan güzeldir düşüncesiyle büyüdüğümden bunu fark edememişim. Kendime bakınca ne kadar güzel olduğumu fark ettim. Artık kilo veremiyorum ya da çirkinim diye kendime eziyet etmiyorum ve fazla kilolarımdan ötürü özgüven eksikliği yaşamıyorum.
Öte yandan ben o kiloları hayatta kalma mücadelesinin sonucunda aldım. :') Şimdi gelelim 6. maddeye.
6. Yalnız olmadığınızı bilin.
Yaşamak ne olursa olsun çok güzel. 20 yıllık hastalık dönemde çektiğim onca acıya, ızdıraba, tecritlere, intihar girişimlerine, dışlanmaya, stigmaya, sömürülmeye, belki alaylara rağmen iyi ki hayattayım diyebiliyorum.
7. İlaç kullanımı ve tedavi konularında her zaman danışacağınız ilk kişiler sağlık görevlileri (psikiyatrist, psikolog, hemşire vb.) olsun.

Dipnot: atipik psikoza sahibim.

Güzelliği boş ver sağlık için verebildiğin kadar kilo versen iyi olur o yüzden spor yapmıyorsan bile yürüyüşü de ekle bu maddelere .:)
Yürüyüş yaptıkça günde veya birkaç günde bir 1-1,5 saat kadar (7/8 km. civarı) inan daha az yiyorsun otomatikman denede gör istersen

• Beğen
Reaksiyonlar: Mara
Teşisim bipolar ve şizofreni

1.önce Kendinizi sevin
2.ömür kısa sevdiğiniz şeyleri yapın
3.olumsuz enerjisi düşük insanları kafaya takmayın

• Beğen
Ha ! Bu doğru işte negatif enerji yayan tiplerden mümkün mertebe uzak durulmalı .

• Beğen
@Mara,

Selam,

Aşağıya aylar önce hazırladığım tespitleri yapıştırıyorum;
belki başka şeyler de eklenebilir ama bence/bende geçerliliği hâlâ olan bir liste.

1-İlaçlarını düzenli kullan.

2-Alkol, sigara, hertürlü uyuşturucu/uyarıcıdan uzak dur.

2-Hertürlü bağımlılık geliştiren şey potansiyel tehlike barındırır:
Şeker, Çay - kahveden alınan cafein vb. Bunları ölçülü tüketmelisin.

3-Uykunu düzenli almalısın, çok erken saatlerde veya çok geç saatlerde değil
akşam 22.00 gibi uyuyup sabah erken kalkmalısın.
(Ben 22.00 gibi uyuyup sabah 07.30 gibi kalkıyorum ve ancak yetiyor bana.
Çünkü gün içinde beyin sürekli bir duygu / düşünce sağanağına maruz kalıyor.
Ve bu ara satrançla ilgilenip biraz daha yoruyorum ki gece deliksiz uyuyayım.)
Yattığım oda hatta ev zifiri karanlık ve yaşadığım mahalle/apartman genelde gayet sessizdir.
(Bu sayede uykumu daha kaliteli uyuyorum.)

4-Endokrin veya dahiliye randevusu alıp tüm kan değerlerine baktırmalısın,
eğer eksik vitamin mineral tespit edilirse onu/onları tamamlamalısın ki bu süreç
çoğu durumda aylarca sürer.
(ben extradan -kan değerlerimi kontrol edip- omega, magnezyum, q10, b comlex vitamini ve d vitamini kullanıyorum)

5-Sağlık bir kiloya ulaşıp o kiloda istikrarlı şekilde kalabilmelisin.
Yedikleri içtiklerin çok önemlidir.

(Gluten, işlenmiş gıda yemiyorum. 8/16 Aralıklı oruç yapmaya çalışıyorum.)

6-(Dikkat: alt satırdaki tavsiyem kişisel tecrübeme göredir.)
Her 25 - 30 kilo vücut ağırlığın için 1 litre su içmelisin.
(Örneğin 100 kilo birey günlük 3 litreden fazla su tüketmelidir.)

Bu yukarda yazdıklarım kendim uygulamaya çalışıyorum
ve bir çalışan şizofreni hastası olarak çoğu zaman iyi durumda olduğumu hissediyorum.

Bir işte çalışıyor olmak ve ekonomik olarak bir miktar birikimi olmak da iyi hissetmemi sağlıyor.

Geçmiş olsun.

Edit: 5. maddede yanlış anlaşılabilecek bir tespitimi sildim.

• Beğen
@Mara,
Ben de bütün yazdıklarına katılmakla birlikte mümkün olduğu kadar kendimizle ve hatta bize acı vermiş olan kişilerle bile barışık olmaya gayret etmeyi ekliyeceğim.
Geçmişimizde,kızgın,kırgın,öfkeli olduğumuz ve hatta nefret ettiğimiz insanları bile anlamaya çalışmak ve affetmek önemli bir aşama bence.
Bir de spor tavsiye edecektim ama onu sokrat arkadaşımız yazmış zaten.

Ben atipik psikoz hastasıyım yapmamız gerekenler bence
1) uyku düzenimizi bozmamaliyiz
2) çok telefona bakmamaliyiz
Daha çok maddeler yazılır ama ben bu kadar yazdım
Telefon konusunda doktor bana en fazla bir saat bak dedi

• Beğen
@friends, işlenmiş gıdaları ben de kestim, canım tatlı istediği zaman kendim yapıyorum artık ve bu üretkenlik de hoşuma gidiyor.
Oruç tutmak istediğim için (tamamen nefsi terbiye etmek amaçlı) eskiden kullandığım bir aplikasyonu indireceğim tekrar. Sen yazınca aklıma geldi. Kahveyi ve çayı da sınırladım. Daha pozitif hissettiriyor kafein almamak, yoksa bana mı öyle geliyor?
Bir de bugün aklıma geldi kan tahlili yaptırmak. Ama kan vermekten hiç hoşlanmıyorum. :D

@sokr@t, boksa başlayacağım tekrar. Ter atmak iyi hissettiriyor. :)

@Mara,

Ben 50 yaşımdayım ve doz'un herşey olduğunu artık kavramış durumdayım.
Zararlılar var; işte alkol, sigara, kumar, şeker vb. bir de ölçüyü kaçırmadan alınabilecek şeyler var bence misal, şekersiz kahve/çay veya yemeklerde az acı biber gibi. Çay kahve az az içilebilir belki ama çok içmek uykumu bozuyor benim.

Ben 6 ayda bir dahiliyeden kan verip değerlerime baktırmaya çalışıyorum.
Bu sayede, aldığım iyi sonuçlar kendimi kısıtladığım şeylere değdiğini düşündürüyor bana.

• Aşk
@Mara, Rocky filmini seyrettin mi bilmiyorum boksörlerde bolca yürüyüş yapıyor .:)

1. Alkol Kullanmayın
2. Düzenli uykunuz olsun
3. Evlenmeyin (31 de çekmeyin)

• Beğen
@sokr@t, hocam, yürüyüşe kesinlikle karşı değilim ama yıllardır hem bildiğim sokaklarda hem de bisiklette o kadar çok yürüdüm ki artık sıkılmış durumdayım. İşin içine bi' değişiklik girmedikçe, sıradan olunca hiç çekilmiyor. Bir ara zombili yürüyüş aplikasyonunu denemek istemiştim ama bulamamıştım sanırım, demem o ki monotonluk bana yaramıyor. :(

@Mara, bende senin gibi yürüyüşü pek sevmeyen sıkılan birisiyim onu da şu şekilde yendim oturduğum muhitten şehir merkezine yürüyorum cadde sokak araba insan kalabalık olunca sıkılmıyorum yoksa bende dağda bayırda parkta bahçede yürüyemem sıkılırım
Yürüyorum şehir merkezine orada da dolaşıyorum yemek yiyorum cafe de oturuyorum çay içiyorum otobüsle de eve dönüyorum .

• Beğen
İyileşmek sadece ilaç kullanarak olmaz. Meslek edinip çalışmak lazım. Bunu yapamıyorsan meşgale edinmek lazım

bir bipolar olarak ben neler yapıyorum:
1. hergün 10.000 adım atıyorum ve o adımları atarken trtdinle uygulamasından radyo tiyatrosu, arkası yarın ve sesli kitap dinliyorum yani klasik bir rutin.
2. hergün dil çalışıyorum, ingilizcede en çok kullanılan 3000 kelimeyi ezberlemeye çalışıyorum hikayeler okuyorum, dinliyorum.
3. günlük tutuyorum 845.000 kelime oldu yani ortalama 12 kitap ölçeğinde yazı yazdım 7 yılda.
bu üç maddeyi hergün yapıp kütüphanemdeki pragrama işaretliyorum fiziki takip istikrar için önemli.
4. gündemi takip ediyorum siyasi, ekonomik, bilimsel, tarihi podcast dinliyorum.
5. kendimi zinde tutmak için aylık ekonomik hadefler belirledim azıcık da olsa birikim yapıyorum iyi hissettirebiliyor.
6. bol bol oyun oynuyorum, satranç, briç, okey, batak, pişti, bilardo, tavla, yarış oyunları vs.
7. yemek sattlerimi, su içme saatlerimi, uyku saatlerimi titizlikle takip ediyorum.
8. yemek yapmayı seviyorum. yaptığım yemekler güzel olunca kendime iltifat ediyorum, Allah benden razı olsun elime koluma yüreğime sağlık diyorum.
9. haftada iki gün trsm'ye gidiyorum, danışanlardan daha ziyade personelle takılıyorum, sağolsunlar hepsi çok iyi insanlar.
10. zamanı bölüyorum saatte bir sigara içiyorum öyle her istediğim zaman değil böylece zaman bir nebze olsun hızlı akıyor.

Son düzenleme:
  • Wow
Kendimize bir meşguliyet bulmamız lazım. Doğası gereği insanoğlu çalışması lazım. Evde boş oturarak bu hastalıktan zor kurtulunur. Psikoz hastasıyım ben de.

Alkolden uyuşturucudan uzak durun
Teşhisim atipik psikoz
Ha bir de öz bakımınızı önemseyin

• Beğen
ben ilmi konularda kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Bu bağlamda hasta olmayı bir dezavantaj olarak görmedim hiçbir zaman.
şuan 3 yabancı dil hk zaten geniş bilgi sahibiyim. 4. yabancı dil olur mu bakıcam.
suudi arabistana bireysel bir daha gitmek için bilet aldım gelecek haftaya gidip dönücem Allah'ın izniyle. Ramazanda umre yapmak istedim çünkü.
bir bilimsel dergide hakemlik yaptım ama klasik anlamdaki gibi bir bilim kişisi profilim yok galiba veya ben böyle bir şeyi tam olarak hedeflerim arasına almadım (yoksa yapardım veya istesem yaparım)
bir işim var şuan çalışıyorum aktif elhamdulillah.

Sakin ksrdeslirim yüksek dozda ilaçları kullanmayın ben son zamanlar leblebi gibi kullandım bağırsakların parçalandı bir ay yoğun bakımda kaldım kritik ameliyat oldum dev kesi yeri figim oldu karın tabak iflas etti su an yatalagim doktorları tekrar ameliyat olmamı söylüyorlar ameliyatımı yüksek riskli

Alkol, sigara, uyuşturucu, uyarıcı kullanmıyorsanız içtiğiniz kahveyi ve çayı dert etmeyin. Size keyif veriyor ve uykunuzu etkilemiyorsa bırakın tek kaçamağınız bu olsun.
#teamcaykahve

35 yıl sigara içtim 8 aydır, içmiyorum bıraktım çok zor oldu ama

Aşırı çay tiryakisiyim

Üst Alt