Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Psikiyatrinin anlamlı tesadüfleri kabul etmemesi

Hayır canım ne münasebet..Bülent abinin yorumu tebessüm ettirdi..bu işin içinde olan bir insan olarak bunu benden beklemeniz üzer beni..

@Tarık91,

@OğuzHan112, yorumda komik bir yan göremedim o yüzden yanlış buldum gülmeni, sen komik diyorsan da diyecek bir şey yok..

ikna için kanıt lazım. Kanıt olarak, bilimde tez, antitez, sentez var. Tez zaman içerisinde sinirbilimdeki ilerlemeler , kuantumdaki ilerlemeler,bütün bunlar gösterdiki holografik bilim var, bütüncül bilim vardır şu anda. Bütün bilimler kendini tamamlıyor. Bununla alakalı arizona üniversitesi kolombiya üniversitesi 2014 yılında post materyalist bilim manifestosu yayınladı. 2010 yılında inanç psikolojisi adı altında enerji tabanlı evren teziyle daha sonra bütüncül bilim teziyle şu anda evreni açıklamada en doğru tez. Böyle bir durumda klasik bilimin tezi kanıtlanamıyor. Karl Popper 1929 yılında yanlışlanabilirlik ve eleştirilebilirlik rasyonalizm tezini geliştirdi.Bir tez yanlışlanamıyorsa, yanlışlanması kanıtlanamıyorsa bilimsel olarak yoktur diyemeyiz. Bir insanın bütün kuğular beyazdır diye bir tezi var, dediği zamanben hiç başka renk kuğu görmedim der. Kanıt olarak başka biri siyah kuğu getirirse çürütülür. Şu anda da ateizm tanrı yoktur diyor. Tanrının yokluğu kanıtlanabilir değil. Yanlışlanabilir değil. O yüzden ateizm bilimsel değil. Şu anda ateistlerin çoğu ya ate ya da deist. Kanıtlanamıyorsa bilimsel olarak savunulamaz birşey. Kanıtlanamaması sebebiyle Karl Popper'in yanlışlanabilir görüşü çıktıktan sonra bütün tez çürüdü. Materyalizm herşeyi açıklamadığı için bitti. O halde kanıtlanabilir ne vara gelmek gerekiyor.

1. yol deney ve gözlem
2. yol akıl yürütme
3.rasyonel sezgiler
4.inançlar

Bu 3 yol kanıtlayamadığı zaman kişi inancına teslim olur ama 3 yol tek tanrının varoluşu ile bütün kanıtlar doğruluyor bunu. Bilim bütüncüldür herşeyi sorgular. Kanıt silahı olmadan hakikatleri bulamayız. Kanıtlar

in slico kanıt,
in vivo,
in vitro ,

canlının üzerinde deney yapılması laboratuvarda deney yapılması,doku parçası alınıp incelenmesi, 4. sü de bir bilgisayarda modelleme yapılıp tahmin yapılması. Hava tahminleri yüzde 80 yüzde 90 tutuyor mesela. Aklın kullandığı en önemli yöntem olasılık hesaplarını kullanarak yapılan.

Kiplik mantığı 1920 lerde keşfedildi. Kiplik mantığına göre şu anda evrende bir yaratıcının olması zorunlu varlıktır. Buna ibn sina vacibül vücud demiş. İlk defa literatüre sokmuş.Akıl yürütme yöntemlerinde tevhid inancını bir yaratıcının olmasını zorunlu varlık diyor. Şu anda bütün istikametler bunu gösteriyor. Hakikate giderken bir elinle dokunarak var, bir akıl yürütmeyle bulmak var. 3-4 bağımsız kişi geldi trafik kazası oldu dedi. Sen kazayı görmedin ama sen ona bakmaya gitmessin inanırsın. Burada akıl yürütme yöntemleriyle tevhid kavramına uygun tanrı tasavvuru doğru yapılırsa bu kabul edilir. Bilim trafik levhaları gibidir. Nereye gideceğinizi gösterir size. Trafik levhasına şu yüzden bakmassınız. Ne güzelmiş harikaymış diye bakmassınız. Trafik levhasının gösterdiği yönü bulmak için bakarsınız. Klasik bilim evrene ne güzelmiş, ne kadar harikaymış diye bakıyor. Trafik levhası olarak bakarsanız , bu evrenyüksek bir gücü, anlamıgösteriyor diyeakıl yoluyla bulabilir.Hatta kuantum fiziği buna yardım ediyor. Louisiana eyaletinde evrim derslerine alternatif olarak akıllı tasarım dersi konuldu. Evrim teorisi herşeyi açıklamıyor. Post materyalist bilim de öyle diyor. Evrende akıllı bir tasarım olması lazım. Post materyalist bilim anlayışı bütüncül bilim anlayışıdır. Din de bilimdir, Sosyal bilimler de,fizik ,kimya da bilimdir. Herşeyi kapsayan bilim ,holografik bilim. Bilim şu an yeteri kadar kanıt sunuyor diyorlar.

@OturanBoğa,

Ruh , bir veriye dayanıyor mu? Ruh u görebiliyor musunuz?
Bahsettiğiniz bilim , veriye dayanmayan ruhu kabul etmiş ama..Adına üniversitelerde kürsüler açmış , konuyla ilgili uzmanlarını yetiştirmiş , hatta hastaneler açmıştır.
Bilim ile dini birbirine rakipmiş gibi göstermeye çalışmanın bir anlamı yok.

Bilim şu an Tanrıyı buldu. Nietzsche tanrı öldü demişti. Bilim tanrıyı yeniden keşfetti ama Hristiyanların tanrısı değil , Budistlerin tanrısı değil, kuranı kerimdeki tevhid inancının tanrısını keşfetti. Bilimdeki ok işaretleri bunu gösteriyor. Akıl yürütme yöntemleri ile bir akıllı bir dış zekanın olması gerektiği ispat ediliyor. Matematik aklımız diyor ki tevhid inancı bir tanrı vardır diyor. Her gerçeklik deneyimlenemez , uzakta duman var mesela orada, duman varsa orda ateş vardır dersin. Akıl yürütme yöntemiyle bunun olması gerektiğini çıkarırsın.

Post materyalist manifestosunu imzalayanlar psikiyatristler, nöropsikiyatrisler, nörologlar ve kuantum fizikçileri. Tez şudur evren madde tabanlı biliniyordu öyle değil, materyalizm öyle diyordu , çürüdü. Enerji tabanlı diye bilindi ama öyle değil kuantumteknolojisinden sonra dijital tabanlı olduğu anlaşıldı.

Sicim teorisine göre madde dediğimiz şey enerji parçacıkları. Evrendeki en büyük gerçeklik yazılım gerçekliği. Evrensel veri tabanının karşılığı Kuranı kerimde var. Levhi mahfuz. Kuranı kerimde levhi mahvuz tehvidi göstermek için yeter.

İnsanda sonsuzluk arzusu ile ilgili genetik kod var. İnanç geni diye bir gen tartışılıyor. Bu aslında yüksek bir güce değere inanma geni diyorlar.

Arkadaşlar, burada inanç tartışması yapmayalım. İsteyen gitsin Cafe forumunda yapsın. Arkadaş bir soru sordu, ben cevap verdim. Siz de kendinizce kısacık bir cevap verin geçin. Uzun uzun tanrı güzellemesine gerek yok. Başlık belli, sorunun amacı belli, cevap verip geçin lütfen.

munferit olayları saymassak bu bir semptomdur
şifa dileklerimle

Psikozda "negatif" belirtiler hafifler. Analiz, muhakeme, sentez,içgörü,farkındalık vb. zihinsel & bilişsel yetiler normal şekilde işlemeye başlar. Bu, psikoz yaşayan kişide bir şaşkınlık durumu oluşturabilir. Çünkü bunlara alışkın değildir. Bu yüzden yaşadığı algılamaların "kendisine özgü" olduğu sanrısına kapılabilir. Ben de böyle bir duygu durumu değişikliği yaşadım. Özümdeki potansiyel açığa çıktı. Konuya uygun olduğu için de yorum yaparak paylaşmak istedim.

Son düzenleme:
kesinlikle bir semptom gibi duruyor ilacın dozu yükseldiği gibi işler yoluna girmesi gerekiyor
fakat bazı anlamlı tesadüfler herkeste oluyor ve bunu kafaya takmamaya çalışıyoruz sen de öyle yap mesela birisi yanından geçerken bu çocuk şizofren dese hemen üstüne alınırsın dimi halbuki başka birini göstermiş olabilir o anda ama biz kendimizin ne olduğunu bildiğimiz için beyin bana söyledi gibisine bir algı oluşturur bunu yenmek de gene kişiye bağlı.

Evin yakınında berber ve eczane yan yana. Eczaneden defalarca psikiyatrik ilaç aldım. Geçen berbere gittim saç traşı oluyorum. Eczacı girdi içeri, tv de de esra erol var. Berbere bu esra erol kafayı yemiş dedi. Ben de bu adam beni tanıyor berbere benim hakkımda dolaylı yönden mesaj veriyor düşüncesi geldi.

Sizce bu düşüncenin mantıklı olma yüzdesi kaç?

Tümüyle mantıksız kardeşim @osmangazi . İçerde senin olmadığın aynı sahneyi ülkedeki bin berberde yap, bininde de aynı kelimelerle sohbet gelişir.

Normalden farklı düşünmek başka, hasta olmak bambaşka bir şey. Ben burada doz ayarlaması gerektiren bir şey görmüyorum. Diyelim öyle, madem duasının kabul olduğunu düşünen dindar insanları da ilaca başlatalım.

@osmangazi, benim tanrıyla bir problemim yok, inanıyorum. İsteklerimin gerçekleştiğini söylüyorum ve bu sitede hasta muamelesi görüyorum.

Bizim de doğaüstü güçlerimiz var ama unuttuk.

Aklıma şey geldi. Eskiden ben de benzer şeylere inanıyordum. Ergenlik yıllarında. İğneyi silgiye batırıp üstüne kağıt onun üstüne de kavanoz koyardık, kağıdı hareket ettirmeye çalışırdık. Beyin gücüyle. Ama bunlar kanıtlanamayan şeyler. Yurt dışında benzer şeyler için para ödülü vaadediliyor ama çıkıp da yapabilen yok mesela.

Ben kendimden cevap vereyim: Tesadüf ya da gerçek... Hep hastalık dönemlerinde bunlar önemli olmaya başlar. Olağan dönemde oldu bitti kafaya takmazsın, unutursun bile. Güler geçersin belki.

Cin min zart zurt yoktur, hepsi palavradır, akıl sağlığı yerinde olmayan hastaların uydurmasıdır. Nedeni büyük ölçüde dopamin nörotransmitterinin d2 reseptörlerine aşırı bağlanmasından kaynaklanır

Nasıl yok. Kur'an ı Kerim'de geçiyor suresi bile var. İmanın 6 şartından biri kitaplara inanmak. Kur'an da geçen tek bir harfi redd edemezsin müslümansan.

D2 reseptörlerine aşırı dopamin aktivitesi halüsinasyonlar sanrılar ve düşünce bozuklukları gibi şizofreni belirtilerine neden olabilir ama cine inanmak bir psikoz değildir. Türkiyenin yüzde 89.5 i müslümanım diyor ülkenin yüzde 90 ı psikotik mi?

Son düzenleme:
@osmangazi, Memlekette Müslümanım diye gezen ama hakkında ayet olan ve kuranın bir çok yerinde bahsedilen cin yoktur diyen bir çok kişi var dediğiniz gibi Kuran'ı kerimin bir harfini bile inkar eden kişi müslüman olamaz ben müslümanım ama cinlere inanmıyorum diyemezsiniz derseniz müslüman değil başka bir şeysinizdir.

Cahillikten söyleniyorsa tövbe edip iman tazelemek gerekir.
Bilinçli söyleniyorsa herkes istediğine inanmakta serbest ama cinler yoktur diyen müslümanım diyemez.

Ruhsal hastalıklara sahip kişilerin cin, melek, şeytan, mehdi gibi şeylerle alakalı sanrı, halisinasyon, hezeyan yaşaması başka bir şey rahatsızlıkları ile alakalı olmayan şeyleri duyma, görme, hissetmesi onların olmadığı anlamına gelmez hastalar gerçek hayatta var olan hepimizin gördüğü, duyduğu şeyler hakkında da sanrı, hezeyan, halisinasyon yaşıyor ama yanlış, bozuk şekilde arabalarla alakalı sanrı, halisinasyon, hezayan görülünce arabalar yoktur sen uyduruyorsunmu diyeceğiz var tabi ki ama hastaların düşündüğü şekilde değil.
Cin, melek, şeytan bunları insanlar göremez ve konuşamaz ama onlar insanları görür.

Allah herkese şifa versin ilaç tedavisi şarttır ama yanına dua, zikir, kuran okumak gibi manevi destekler çok faydalıdır bu zor hastalıklarla baş etmekte çok yardımcı olur.
Kimseye zorla dua et Kuran oku diye zorlanmıyor tavsiye isteyen yapar istemeyen yapmaz faydasıda zararıda kendine ama inanmayanlarda kötü aşağılayıcı bir üslupla bunları yapmayın, bunlar yalan demesin herkesin inancı kendine inanmıyorsa o yapmasın.

Üst Alt