Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Psikoz ile Şizofreni aynı mıdır?

alu

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
iyi günler psikoz şizofrenle aynımıdır

Psikoz, şizofreni, majör depresyon, Bipolar gibi rahatsızlıkları içeren genel isimdir.

Yani şizofreni bir psikozdur. Ama psikoz şizofreni değildir.

MeTePe

Aynen bu yorumu yapacaktım. Daha önce yazmışsınız. Haklısınız

[h=1]PSİKOZ VE ŞİZOFRENİ[/h][FONT=&quot]
Semptom bir hastalık belirtisidir. Sendrom ise bir semptomlar kümesidir. Psikoz bir sendromdur.
PSİKOZUN BELİRTİLERİ:
1-Hezeyan (Sanrı/Delir): Kanıtla ve mantık yoluyla çürütülmesine rağmen, kişinin kültürü, dini, eğitimi ile ilişkili olarak normal kabul edilemeyecek inançlarıdır. Örneğin: iyi tanıdığınız biri, bir gün kendini mehdi veya Atatürk ilan edebileceği gibi televizyondaki şarkıcının şarkı sözlerinin kendisi için yazıldığını iddia edebilir. Hiçbir kimse ve güç onu bu düşüncesinden alı koyamaz.
2-Halüsinasyon: Gerçekte var olmayan ses, görüntü, tat, koku ve dokunma hissi algılanmasıdır. Kişi, kendi kendine konuşuyorsa, onun kendi dünyasındaki biriyle sohbet ettiğini veya kavga ettiğini izliyorsunuzdur. Ona gerçekte yanında biri olmadığını anlatamazsınız. Örneğin: Kişi büyü yaptırılıp yemeğine domuz yağı konulduğunu ve bunu tadını aldığını söyleyebilir. Yine sizin ona yemeğin tadının normal olduğunu söylemeniz hiçbir şey ifade etmez. Ancak onu öfkelendirebilirsiniz.
3-Dezorganize konuşma: Söze başladığınızda konuşmanızın bir konu başlığı ve çerçevesi vardır. Şizofrenide de bu çerçeveyi hissedersiniz. Ama içerikte size ne düşündüğünü düzgün cümleler ve açık içeriklerle net bir şekilde ifade edemez.
4-Dezorganize davranış: Örneğin, üzerinizdeki ceketi ısrarla isteyebilir, sormadan size ait olan bir şeyi almaya kalkabilir. Odadaki ampulü sökmeye çalışabilir. Bu bizar davranışın altında genellikle bir düşünce bozukluğu yatar. Ampulün içinde kamera olduğu şeklinde bir düşünce bozukluğu sahibi olabilir.
PSİKOZ ÇEŞİTLERİ

• İlaca bağlı psikotik Bozukluk,
  • Kısa psikotik Bozukluk,
  • Şizofreniform Bozukluk,
  • Şizoaffektif Bozukluk,
  • Şizofrenik Bozukluk,
  • Delüzyonel ( Paranoid) Bozukluk,
  • Paylaşılmış Paranoid Bozukluk,
  • Genel tıbbi koşullara bağlı psikoz,
  • Psikozu ek bir özellik gibi gösteren hastalıklar (mani, depresyon, alzheimer).

ŞİZOFRENİ
ŞİZOFRENİ NEDİR?
Genellikle genç yaşta başlayan, kişinin ilişkilerden ve gerçeklerden uzaklaşıp içine kapandığı, düşüncelerde, davranışlarda ve algıda ciddi bozulmaların görüldüğü bir ruhsal bozukluktur. Belirgin bir başlangıç şekli olmamakla birlikte takıntılar, zorlanmalar, metafizik konulara ilgi, halsizlik, yorgunluk, duygusal çökkünlük ya da aşırı hareketlilik, ilgi azalması, dikkat dağınıklığı, kendi bedeni ve düşünceleriyle aşırı ilgilenme gibi belirtilerle başlayabilir.

• Sıklıkla 15-25 yaş arasında başlar.
  • Diyabet, kalp yetmezliği, KOAH gibi kronik hastalıklarda olduğu gibi alevlenme ve yatışma dönemleriyle gider.
  • Düşünce ve algılamada, hareket ve duygulanımda, kişiler arası ilişkilerde bozulmaya; mesleki ve sosyal işlevsellikte gerilemeye neden olur.
  • Şizofreni, psikozdan fazlasıdır. Psikoz bir yangınsa şizofreni yangından sonra arta kalan kül, köz, ve geri kalan her şeyi de kapsar.
  • Şizofreni hastalarında intihar oranı %25 – 50 arasındadır.
  • %10’u intihar girişiminde başarılı olur.
  • Genel topluma göre ölüm oranı 8 kat fazladır.
  • Şizofreni hastaları, normal popülasyona göre 20- 30 yıl daha kısa yaşar.
  • Şizofreninin görülme sıklığı ve yaşam boyu prevalansı %1’dir.
  • Dünyada 60-70 milyon, Türkiye’de 600-700.000 arasında şizofreni hastası bulunmaktadır.
  • Kadınlarla erkekler arasında görülme sıklığı aynıdır, hastalığın başlama yaşı kadınlarda 2-3 yıl daha geçtir ve hastalığın seyri kadınlarda daha iyi görülür.

Şizofreni hastalarında ölüm sebebi genellikle kardiyovasküler hastalıklar, sigara, sağlıksız diyet, obezite, hareketsizlik ve diyabettir. Çünkü hastalığın en önemli belirtisi olan öz bakım eksikliği nedeniyle kendilerine bakamazlar. Tedavi olmamış ve kronikleşmiş (eskimiş, 6 aydan uzun süredir devam eden) şizofrenisi olan kişiyi karşıdan bakan herkes tanır. Saçı sakalı birbirine karışmış, üstü başı kir pas içinde, tırnakları uzamış ve kirlenmiş, kendine özgü çok kötü bir kokuya sahip şekilde görebilirsiniz. Bu tarif sizi aldatmasın, hastalık erkenden tanınır ve tedavi edilirse ve sosyal destek ağı sağlamsa pırıl pırıl bir delikanlı genç de görebilirsiniz. Kafanızda küçük bir soru işareti belirebilir: kendinizi “Bir farklılığı var ama ne?” diye düşünürken bulabilirsiniz.
ŞİZOFRENİNİN TANIMI:

1. A) Pozitif ve/veya negatif belirtiler görülür.
Pozitif Belirtiler: Hezeyan (Sanrı), halüsinasyon, dezorganize konuşma ve davranışlar mevcuttur. Dramatiktirler (herkes fark eder), gerçeklikten kopuklardır, antipsikotik ilaçlara iyi cevap verirler.
Bir ay içinde aşağıdaki 4 belirtiden 2’si görülüyorsa:
1-Hezeyan
2-Halüsinasyon
3-Dezorganize konuşma (konuşma bozuklukları)
4-Dezorganize veya katatonik davranış (yineleyici hareketler yapma ya da donup kalma gibi)
Negatif belirtiler: Aloji (düşünce ve konuşmada akıcılık ve yaratıcılık kaybı), asosyallik (içe kapanıklık ), anhedoni (zevk alamama), avolusyon (motivasyon, hijyen, iş gibi alanlarda kayıp) görülür (bahsedilen asosyallik, anti-sosyallikle ve kural tanımazlıkla karıştırılmamalıdır).

1. B)Sosyal ve mesleki işlevlerde bozukluk görülür. Kendine bakım, aile yaşantısı, iş yaşantısı, kişiler arası ilişkilerde performansta düşme yaşanır.
  2. C)İlgisizlik, donukluk, tekdüze ses tonu, dikkatte azalma, düşünce içeriğinde bozulmalar, duygulanımda azalma ya da uygunsuzluk belirtileri mevcuttur. Dikkatin dağınık olmasından dolayı sorulara cevap vermede zorlanma ya da uygun cevap verememe, kafiyeli sözcüklerle konuşma, sözcükleri yineleme, yeni sözcükler türetme gibi davranışlar görülebilir.
  3. D) Tanı konabilmesi için belirtilerin 6 aydan uzun süredir devam ediyor olması gereklidir.

ŞİZOFRENİNİN TİPLERİ:
Paranoid tip: Çoğunlukla şüphe duyma, büyüklük, ve din ile ilgilidir. En çabuk fark edilen, en çok korkutan ve en gürültülü seyreden tip olmasına rağmen tedavide en iyi yanıt verendir.
Dezorganize tip: Sinsi başlayan ve düzelmesi en az, ilaçlara cevap verme oranı düşük olan ve en bizar görünen tiptir.
Katatonik tip: Davranış bozuklukları belirgindir. Garip vücut duruşu, postür, jest ve mimiklerle kendini gösterir.
Farklılaşmamış tip: Herhangi bir tip sınıfına koyamadığımız şizofreni türüdür.
Rezidüel tip: Negatif belirtiler baskındır. Girişimcilikte azalma, düşüncede somutlaşma ve fakirleşme, öz bakımda bozulma, ve vurdumduymazlık görülür.
Basit şizofreni: Sinsice ve yavaş başlar, hiç alevlenmeden için için yanarak kişinin kişilik özelliklerini, yeteneklerini, kapasitesini ve motivasyonel özelliklerini elinden alır. Negatif belirtiler görülür. Bu tip şizofreni; ergenlik problemleri, vurdumduymazlık, tembellik ve sorumluluk almama ile karıştırılır.

[/FONT]

psikoz düzelmesse şizofreni olur oda son aşama bildiğim

psikoz düzelmesse şizofreni olur oda son aşama bildiğim

Öyle bir şey yok değerli arkadaşım.

Psikozlar iyileşmez. Şizofreni zaten bir psikozdur. Psikoz genel bir gruplandırma ismidir. İçinde şizofreni de vardır, majör depresyon da vardır.

Öyle bir şey yok değerli arkadaşım.

Psikozlar iyileşmez. Şizofreni zaten bir psikozdur. Psikoz genel bir gruplandırma ismidir. İçinde şizofreni de vardır, majör depresyon da vardır.
depresyon psikoz degildir depresyon duygudurum bozuklugudur pipolarda duygudurum bozuklugudur
psikoz akıl hastalıklarına verilen genel addır
[FONT=Tahoma]ŞİZOFRENİ ve PSİKOZ KAVRAMI [/FONT]

[FONT=Tahoma]Psikoz kişinin gerçeklikle alakasını koparan akıl hastalıklarının genel adıdır. Psikozlar basit ve birkaç gün süren kısa psikozlardan bazen bir ömür boyu devam edebilen şizofreniye kadar çok fazla sayıda hastalık türünü ihtiva eder. Hayatımızın en büyük nimetlerinden biri şüphesiz akıldır. Aklımız sayesinde gerçekleri çarpıtmadan kavrar ve ona uygun sonuçlar çıkarırız. Şizofreninin de içinde bulunduğu psikoz dediğimiz hastalıklarda kişilerin gerçeği değerlendirmesi bozulur. [/FONT]

[FONT=Tahoma]Psikiyatrik hastalıklar içinde sıklığı % 3-5 arasında değişen şizofreni, yıllar boyunca insanların hem korktuğu hem de ilgi duyduğu bir hastalık olagelmiştir. Şizofrenlerde görülen belirtileri şu şekilde sıralamak mümkündür.[/FONT]

1- Hezeyan (Sanrı-Delüzyon): Gerçeğin ötesinde kendi kafasında kurduğu şeyleri gerçeklermiş gibi değerlendirme. Makul delillerle bile bu değerlendirmeleri değiştirememe. Aşırı düzeyde kıskançlık ya da büyüklük hezeyanları gibi durumlardır.
2- Varsanı (Halusinasyon): Kulağına gaibten sesler gelmesi, gözüne kimsenin göremediği varlıkların görünmesi, burnuna kötü kokular gelmesi gibi gerçek olmayan durumlardır.
3- Konuşma içeriğindeki acayiplik: Kelime salatası ya da anlamın birbirinde kopup konuşmanın içeriğinde bir bütünlük olmaması durumu vardır.
4- Garip davranış: Ortalık yere tuvaletini yapma ya da herkesin ortasında masturbasyon yapmayı makul görme veya hiç hareket etmeden uzun süre kalma gibi durumlardır.
5- Kişinin yüzünde donuk bir duygu ifadesi varlığı, konuşmama ya da kişinin herhangi bir olay karşısında duygu ifade edecek jest ve mimik göstermemesi.

Sayılan belirtilerin hepsinin bir şizofrende olması gerekmez. İlk ikisi var ise kişide psikoz grubu hastalıklardan birisi olduğu düşünülür. Bunlar içerisinde süre ve hastalığın şiddeti şizofreni demek için en önemli kriterleri oluşturmaktadır. 6 aydan daha uzun süre psikoz belirtileri gösteren hastalara şizofren tanısı konulmaktadır.

Şizofreni
Şizofreni işlevselliğin önemli derecede bozulduğu, duygu, düşünce ve davranış bozukluklarının görüldüğü, gerçeklikle uyuşmayan bulgularla belirlenen, nedenleri bilinmeyen bir bozukluktur. Hastalık genelde ömür boyu sürer.

Paranoid Şizofreni
Tek bir konu ile ilişkili sistematize düşünce bozukluğu veya kulağa ses gelmesi ile belirgin olan tiptir. Şüphecilik temel bulgudur.

Dezorganize Şizofreni
Dağınıklılık, konuşmada ve davranışlarda aşırı bozulma ile belirgin olan tiptir. Künt ve uygunsuz görünüm belirgindir.

Katatonik Şizofreni
Konuşmazlık, karşı çıkıcı (negativist) tutum, katılık, amaçsız taşkınlık, sözleri ve davranışları taklit etme gibi özelliklerin belirgin olduğu tiptir.

Farklılaşmamış Şizofreni
Belirgin düşünce bozukluğu, ses duyma, dağınıklılık ve davranışlarda bozuklukla giden tiptir. Katatonik, dezorganize, paranoid tiplerin özellikleri yoktur.

Rezidüel Şizofreni
İçe çekilme, konuşmazlık, donuklukla belirli olan tiptir. Belirgin düşünce bozukluğu, ses duyma, dağınık davranış yoktur. Toplumda görülme sıklığı %1'dir. Kadın erkek oranı eşittir. 15 ile 35 yaş arasında başlar. Hastaların çoğu ayaktan tedavi edilmeye çalışılır. Genetik, biyolojik ve sosyal nedenlerden dolayı şizofreninin ortaya çıktığı kabul edilir. Şizofren hastanın klinik tedavisi, hastaneye yatışı, ilaç tedavisini ve davranış, aile, grup, bireysel, sosyal becerileri geliştirme ve rehabilitasyon terapileri gibi psikososyal tedavileri içerebilir.DİĞER PSİKOZLAR
Sanrısal (Hezeyanlı, Paranoid) Bozukluk
Birincil ya da tek belirtinin sabit ve sarsılmaz bir düşünce bozukluğunun olduğu psikoz şeklidir. Kişiliğin sağlam kaldığı bu hastalıkta düşünce bozukluğu en az 1 aydan beri vardır. Bu hastalığın ortalama başlama yaşı 40 civarıdır. Tedavide hastaneye yatırılma, ilaç tedavisi, psikoterapi kullanılır.

Şizofreniform Bozukluk
6 ayda düzelme ve normal işlevselliğe dönme dışında şizofreniye benzer bir psikozdur.
Şizoafektif Bozukluk
Birbirinden ayrı olarak tanı konamayan şizofreni ve duygudurum bozukluğu bulgularının birlikte olduğu bozukluktur. Yaşam boyu yaygınlığı %1'den azdır ve kadın erkek oranı eşittir.

Kısa Psikotik Bozukluk
Belirtiler bir aydan kısa sürer ve hastanın yaşamındaki belli bir stresi izler. Düşünce bozukluğu, algı bozukluğu, saçma konuşmalar olabilir. Kadınlarda doğumdan sonraki 1 ay içinde başlayabilir.

Paylaşılmış Psikotik Bozukluk (İkiz Delilik)
Düşünce bozukluğu iki ya da daha fazla kişi tarafından paylaşılmıştır. Kötülük görme düşünceleri oldukça sıktır. İntihar ve adam öldürme anlaşmaları görülebilir.
Kadınlarda ve birine bağımlı bedensel yetersizlikleri olan kişilerde daha yaygındır. Bu kişilerin % 95'i aile üyeleridir, genellikle iki kız kardeştir.

Postpartum (Doğum Sonrası) Psikoz
Doğumdan sonra ortaya çıkan şiddetli depresyon ve düşünce bozukluklarıyla belirli bir hastalıktır. Genelde doğum sonrası 2-3. günlerde ortaya çıkar. Bebeğine veya kendine zarar verme düşünceleri belirgindir. Görülme sıklığı binde 1-2'dir. Genelde ilk kez doğum yapanlarda görülür.

depresyon psikoz degildir depresyon duygudurum bozuklugudur pipolarda duygudurum bozuklugudur
psikoz akıl hastalıklarına verilen genel addır

Söylediğiniz yanlış değil ama bu bir sınıflandırma tekniği... Eski sınıflandırmalar psikozlar ve nevrozlar diye 2 ana grubu ayrılır. Amerikalıların kullandığı DSM 5 le birlikte bu sınıflandırmalarda büyük değişiklikler yapıldı ama eski terminoloji halen kullanılır. Sizin alıntı yaptığınız da aslında eski sınıflandırma (DSM 4)... DSM 5 sınıflandırması ile bu sizin yazdıklarınız da değişti. Artık Dezorganize, paranoid vs. şizofreni diye bir sınıflandırma yok. Ama günlük hayatta hala kullanılıyor.

Klinik (majör depresyon) çoğu kez şizofreniye benzer psikotik bulgular verir.
Depresyonların duydudurum bozukluğu altında ayrı bir grup olarak kabul edilmesinin nedeni tanılama ve tedavi kriterlerinin farklı olmasındandır. Yoksa bu rahatsızlıklar birbirinden kolay ayrılabilen şeyler değildir. Örneğin klinik depresyon (veya unipolar depresyon) hayat boyu görülür. Katatonik duruma bile girebilir (ki bu psikotik bir durumdur) Diğer taraftan yas depresyonu geçicidir. Belli bir olay veya duruma bağlı ortaya çıkmıştır. Bir süre sonra tamamen geçmesi beklenir. Bu tür depresyonlar psikotik olarak değerlendirilmez. Yani ortada hastalıkların tek bir hali yok. Çok çeşitli halleri var.

Uzun lafın kısası; bunlara çok takılmamak lazım. Önemli olan doğru teşhis ve doğru tedavidir. O gruptaymış, bu gruptaymış pek önemi yok.
Bakarsınız seneye o da değişir. :)

Merhaba Uğur bey ; 2003 yılından ve tarihinden itibaren bu grupta aynı bahsi geçen hastalıkla müzdaribim ve artık bununla yaşamayı öğrendim. Benim öğrendiğim kadarıyla ve düzenlenen raporlarda Şizofreni, Psikoz ve Psikotik Bozukluk bunların hepsi aynıdır.

nasıl sınıflandırma yok ne zaman degişti link verirmisin

seninkinin çeşidi ne
sen bir dezorganize olaydında sınıflandırma varmı yokmu o zaman görürsün

Arkadaşım ben tıp doktoruyum, ne anlatmaya çalışıyorsun anlayamadım?

[FONT=times new roman]DSM-5 Şizofreni Spektrumu ve Diğer Psikotik Bozukluklar (Schizophrenia Spectrum and Other Psychotic Disorders) Ağacı
– Şizotipal (Kişilik) Bozukluk (Schizotypal (Personality) Disorder) [301.22] [F21]
– Sanrısal Bozukluk (Delusional Disorder) [297.1] [F22]
– Kısa Psikotik Bozukluk (Brief Psychotic Disorder) [298.8] [F23]
– Şizofreniform Bozukluk (Schizophreniform Disorder) [295.40] [F20.81]
– Şizofreni (Schizophrenia) [295.90] [F20.9]
– Şizoaffektif Bozukluk (Schizoaffective Disorder)
– İkiuçlu Tip (Bipolar Type) [295.70] [F25.0]
– Depresif Tip (Depressive Type) [295.70] [F25.1]
– Maddenin/İlaçla Tedavinin Yol açtığı Psikotik Bozukluk (Substance/Medication-Induced Psychotic Disorder)
– Diğer Bir Tıbbi Duruma Bağlı Psikotik Bozukluk (Psychotic Disorder Due To Another Medical Condition)
– Sanrılarla Giden (With Delusions) [293.81] [F06.2]
– Hülüsinasyonlarla Giden (With Hallucinations) [293.82] [F06.0]
– Başka Bir Ruhsal Bozukluğa Eşlik Eden Katatoni (Catatonia Associated With Another Mental Disorder) [293.89] [F06.1]
– Başka Bir Tıbbi Duruma Bağlı Katatoni (Catatonia Disorder Due To Another Medical Condition) [293.89] [F06.1]
– Belirlenmemiş Katatoni (Unspecified Catatonia) [293.89] [F06.1]
– Diğer Bir Belirlenmiş Şizofreni Spektrumu ya da Diğer Psikotik Bozukluk (Other Specified Scizophrenia Spectrum and Other Psychotic Disorder) [298.8] [F28]
– Belirlenmemiş Şizofreni Spektrumu ya da Diğer Psikotik Bozukluk (Unspecified Scizophrenia Spectrum and Other Psychotic Disorder) [298.9] [F29][/FONT]

DSM-4-TR İle DSM-5 Arasındaki Önemli Farklılıklar | Psikopatoloji

Sizin yazdığınız sınıflandırma DSM 4'de vardı. Şimdi yok.

Bu sınıflandırmalar 3-5 yılda bir değişir. Bu değişiklikler de tamamen hastalığın tanılanması ve tedavisiyle ilgilidir. Yoksa sınıflandırma değişti diye hastalık değişmez.

Verdiğim linki okursanız bu değişikliklerin nedeni de anlatılıyor.

arkadaslar bordline kişilik bozukluğu ve depresif bişey daha geciyo buna engelli oran verilirmi bilgisi olan varmı 2 yıldır ilaç kullanıyorum fulsac

@MeTePe

sizin demek istediginizi tam anlayamadım yani şizofreni çeşitleri kalktı sadece şizofreni yazıyorlarmı teşşize veya şizofreni diye tek çatı altındamı toplandı
eger öyleyse olabilir
ama benim demek istedigim şizofreninin çeşidi çok önemli bir paranoidle bir dezorganize bir degil dezorganize çok kötü bu forumda bile şizofreni olanlar çogu paranoiddir bir dezorganize yok forumda neden dezorganizelerin aklı başında degil tedaviye cevap vermezler örnek bakım evine düşen şizofrenilerin bile çogu dezorganizedir demek istedigim bu
örnek bir tümörün bile iyi huylusu kötü huylusu olmuyormu buda ona benzer

bu degişiklik çok saçma geldi benim için çeşidi çok önemli

bildiğim kadarıyla psikoz genel bir adlandırmadır. hastanın gerçeklik algısını kaybedip kaybetmemesiyle alakalıdır.

basitleştirirsek; kaybederse psikoz, kaybetmezse nevrozdur.

bende on yıldır psikoz diyorlar
doktorum ki kendisi hem dekandır bunun şizofreni olduğunu sadece hangi dala ait olduğunu bilmiyoruz dedi

MeTePe

amerikamı amerika alt etmiş bi bok bildikleri yok hepsini tek çatı altında toplamış iyi yapmamışlar bence

Psikoz gerçeklerden kopma olduğuna göre ve şizolar kişileri ve olayları herkesten farklı yorumladıklarına göre psikoz = Şizofrenidir .

Tabii ki daha çok Paranoid Şizofrenleri kastediyorum .

Diğer şizolar biraz daha karışık bir yapıda olsalar da çoğu psikozda diye düşünüyorum .

MeTePe

Hocam bana da 2012 yılında ''atipik psikoz'', ''BTA psikoz'' tanısı konulmuştu.Söylediklerinizden anladığım kadarıyla ben aynı zamanda şizofreni, bipolar bozukluk, majör depresyon hastası mıydım? Yani tüm bu hastalıkları bir arada mı yaşıyordum.İyileşmez demişsiniz, bana bu tanı bir takım testler sonucu Bakırköy Ruh Sinirde konulmuştu, ilaçları dahi doğru düzgün kullanmadım, tedaviyi yarıda bıraktım ama şuan hiçbir şeyim yok, sadece panik rahatsızlığım var, çok çabuk paniğe kapılıyorum ondan dolayı da müsait olduğumda bir doktora görüneceğim, sizce doktora gittiğimde de bunları belirteyim mi, şuanda kendimi çok iyi hissediyorum herhangi bir rahatsızlık durumum yada çevreden gelen tepki vs.. yok.Yardımcı olursanız çok mutlu olacağım.

Söylediklerinizden anladığım kadarıyla ben aynı zamanda şizofreni, bipolar bozukluk, majör depresyon hastası mıydım? Yani tüm bu hastalıkları bir arada mı yaşıyordum.

Hayır yanlış anlamışsınız.

Bu hastalıkların hepsi Psikoz tanısının alt başlıklarıdır. Şizofreni ile Bipolar tamamen farklı hastalıklardır ama eski sınıflandırmada ikisi de psikoz diye geçer.

BTA psikoz dediğiniz zaten tam olarak ne olduğu anlaşılamamış psikoz demek. Eğer ilaç falan kullanmadan durumunuz düzeldi ve hiç bir belirti kalmadıysa size yanlış tanı konulmuş olma olasılığı var.

Büyük olasılıkla depresyon, kaygı bozukluğu gibi bir durumunuz var.

Elbette doktora gittiğinizde eski tanılarınızdan ve durumunuzdan bahsetmelisiniz. Ancak şunu aklınızdan çıkartmayın. Bu tanımlar hastalıkları sınıflandırmak için konulmuş isimlendirmelerdir. Aynı tanılı 2 hastanın durumu aynı olacak diye bir şey yoktur. Psikozlar genel olarak yapısaldır ve iyileşmezler. Ama kontrol altına alınabilir ve tedavi edilebilirler.

Sizin doğru dürüst tedavi bile almaksızın düzelmiş olmanız psikoz tanısının biraz şüpheli olduğu intibası veriyor.

@MeTePe
Psikoz konusunda yaptığım araştırmalarda, belirtilerini tam olarak yaşadığımı düşünmüyorum.Tanı şüpheli demişsiniz, ben birazda orada yaşadığım rahatsızlıkları abartılı bir şekilde anlatmıştım, belki abartılı anlatmama rağmen söylediklerim doğrultusunda bu tanıyı koymuşlardır.Sizin anlattıklarınızdan da ben psikoz yaşamakla şizofreni dahil bir çok psikotik rahatsızlığı bir arada yaşadığımı zannettim, şimdi ben bir şizofrenik durum yaşamamışmıyım? Bu konuyu da en en yakın zamanda tekrar bir psikiyatri doktoruna görüneceğimden araştırdım, şuanda yer yer panik, anksiyete durumları yaşıyorum, psikozdan kaynaklıdır diye düşünerek araştırdım ve birçok kişinin psikozu şizofreni olarak nitelendirdiğini gördüm ama bana göre psikoz şizofreni kadar ağır da değil, çevremde şizofreni tanıdıklarım var gerçekten çok zor durumdalar.

@SERAFİM
Ben sizin bu dediğinize ve sizin gibi psikoz şizofrenidir diyenlere kesinlikle katılmıyorum.Çünkü psikoz tür tür dür, tamam şizofreni de bir psikoz olabilir ama her psikoz aynı değildir, hatta geçiçi ve kısa süreli olanları da var ama şizofreni çok ama çok ağır bir hastalıktır şakası olmaz.

MeTePe
Hocam bu arada sizden net cevap alamadım, şimdi benim merak ettiğim sizin anlattığınız kadarıyla ben şizofreni de mi yaşadım? Eğer öyle diyorsanız ben hiç düşünmüyorum, çünkü o belirtileri kendimde göremiyorum, ama sizce atipik psikoz hastası biri illaki şizofrenik belirtiler yaşar mı, onu merak ediyorum, öbür türlü tekrar doktora gideceğimden bunu da detaylı olarak anlatmak istiyorum.

Sevgili arkadaşım,

Şizofrenik belirtiler sadece şizofrenilerde görülmez, hemen hemen tüm psikozlarda görünür. O yüzden bunların ayrımı çok kolay değildir.

Hatta bu belirtiler nevrozlarda bile görülebilir.

Çok çok kabaca özetlersek; gerçeklik duygusunu kaybettiyseniz bu genelde psikozdur.

Ancak bunlara takılmayın. Bunlar sadece sınıflandırma... Şizofreni ile alakası olmayıp benzer tablolar gösteren rahatsızlıklar da vardır.

Ben sizin ne şizofren olduğunuzu ne de olmadığınızı söyleyemem. Sizi tanımıyorum, görmedim, konuşmadım, hakkınızda hiç bir şey bilmiyorum. Sadece internetteki bir kaç mesajınıza bakarak bir yargıda bulunamam. Bunun için sizin de düşündüğünüz gibi bir psikiyatriste gitmeniz gerekir.

Eğer tedavi olmazsan tekrarlama olasılığı var internette araştırabilirsin.Psikozdaki belirtiler 6 aydan fazla sürerse şizofren tanısı alıyorsun. Şizofren psikoz oluyor ama her psikoz şizofren değildir.

Psikoz ve Şizofren ayrı kavramlardır. Belirtileri ve hastalık bulguları genelde birbirine benzer.

Psikoz: ciddi düzeyde bir mental problem belirtisi olarak ortaya çıkar.

Şizofren:Şizofreni de migren ya da epilepsi gibi beyin hastalığı olmakla beraber gerek ortaya çıkmasında gerekse nasıl bir gidiş göstereceğinde çevresel, psikolojik ve sosyal etkenlerin de rolü vardır.

Psikoza maruz kalmış kişiler gerçeklik dışı düşüncelere de sahip olurlar. psikoz'a beyin hastalıkları,22q11,2 genetik mutasyonu ile doğmak gibi nedenler eşlik eder.

Şizofren'e ise genetik, beyin kimyası, beyin anomolisi, çevresel etmenler neden olmakta. Şizofrenin çeşitleri varken psikozda çeşit yoktur. Ayrıca Psikozun da genetik yatkınlığı vardır. Psikoz çocuk ve yetişkinlerde farklılık gösterir.

Bu bilgileri nereden aldınız bilmiyorum ama ne yazık ki çoğu doğru değil.

Evet...

Psikoz ve şizofreni farklı hastalıklar gibi yazmışsınız. Psikoz bir hastalık değil, genel bir sınıflandırmadır. Şizofreni bunun özel halidir.

Ayrıca migren veya epilepsi "organik" hastalıklardır. Yani yapısal bir bozukluk söz konusudur. Şizofrenide böyle bir olasılık güçlü olmakla birlikte kesin değildir. Zaten artık tek bir şizofreni tanımı da yok. Şu linkdeki sınıflandırmaya bakarsanız şizofreni pek çok alt sınıflandırmaya ayrılmış ve psikotik hastalıklar olarak gruplanmış durumdadır.

https://www.engelliler.biz/forum/sa...koz-ile-sizofreni-ayni-midir.html#post1805013

Üst Alt