Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Rahatsızlıklarımla vergi indirimi ve erken emeklilik alabilir miyim?

Vergi İndirimi aldım ama işyeri çıkışımı vermiyor !

Merhaba,

Vergi indirimi aldım SGKdan aldığım belgede yazan metin : 81/B-G maddesine göre yaşınızı doldurduğunuz 20/12-2021de ya da 506 sK. geçici 87/A maddesine göre şu an itibariyle emekliliğe hak kazandığınız tesbit edilmiştir.

Emeklilik işlemleri için SGK kurumundaki görevli işyerimden ilişiğimin kesilmesini söyledi. Durumu işyerime ilettim ama malesef iş yeri sen bu belge ile MALULEN EMEKLİ olabilirsin bunun için de dilekçe vermen gerekiyor dedi. Ben bunun doğru olmadığını normal olarak emekli olabileceğimi yaş bekleme şartının ortadan kalktığını söyledim. bunun üzerine işveren avukattan görüş aldığını bu belge ile sadece MALULEN EMEKLİ olabileceğimi söylüyor ve ilişiğimi kesmiyor.

Bu durumda ne yapmalıyım. SGK kurumu telefonlara cevap vermiyor. Ocak ayı bitmeden emeklilik başvurumu yapmış olmayı istiyorum. Lütfen bana yardımcı olabilir misiniz ?

uho

Aşağıdaki iki kod da olabilir.
Malulen değil. Malulen emeklilik için %60 ve üzeri rapor gerekli, hiç değilse bunu bilsin sığır işvereniniz (5510 madde 25-26-27).

8 Emeklilik (yaşlılık) veye toptan ödeme nedeniyle
14 Emeklilik için yaş dışında diğer şartların tamamlanması

Biraz önce telefon ile görüştüm. Malesef 9u işaretlemekte ve malulen emekli olabileceğimde ısrarcı. Aynen sizin dediğiniz gibi malulen emeklilik için %60 sınırı olduğunu ama benim %42 olduğumu SGK sitesinden ekran görüntüleri ile göstermeme rağmen kabul ettiremiyorum.
En son SGKdan yazı getirmemi istedi. Ben de SGK kurumuna gideceğim.

uho

Merhaba,yüklü bir tazminat alacağınız çıkıyor olabilir işvereniniz yokuşa sürdüğüne göre ;) yıldırıp istifa etmeye mi zorluyorlar acaba.

Benim de çıkışımı "09- Malulen emeklilik nedeniyle" yapmışlardı muhasebeden,düzelttirdim.

"08- Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle" çıkış işlemim yapıldı sorun yaşamadım emeklilikte

uho

Merhaba OturanBoğa ve De-Kont söylediklerine katılıyorum.Forumun bir sayfasında bir arkadaşımız engelli vergi indirimi belgesi emeklilik başvurusu yapmış ve tüm süreçleri anlatmış.Süreçte sizinle alakalı olan bölümde "KOD-8 ile çıkışımı yaptırdım." yazıyor.Metni yazan arkadaşımızın yazdığı sizinle ilgli metin bölümünü ve bilgilerini aşağıda paylaşıyor olacağım.

Saygılar.

Ferhat.A.

"Ankara’ya 20.04.2020 tarihinde ulaşmış, uzun bir bekleme süresi oldu. Forumdan hangi ayların geldiğini takip ettim ki bu beni bilgi anlamında bir nebze rahatlattı. Ocak ayı içinde gelmesini bekliyordum, beklediğim gibi oldu. 15.01.2021 Ankara göndermiş ama 25.01.2021 olmuş vergi dairesinden ses yok. Elden almak için gittim, üçüncü sorunu da burada yaşadım. Biz işyerine yazacağız, elden veremeyiz dediler ama sonra bir beyefendi yardımcı oldu. Süresiz giden raporum Süresiz olarak Ankara’dan gelmiş. Evrağı elden teslim aldım, aynı gün SGK sisteminden kod 08 ile çıkımı yaptırdım ve SGK ya gittim..."

De-Kont

Darısı bana :) Ben sıkıntının işveren firmadan kaynaklı olduğunu düşünmüyorum. Tazminat konusunda da zorluk çıkarmaz çok uluslu bir firma ve ödemelerine sağdıktır. Sorunun işini bilmeyen danışmanlardan kaynaklandığını düşünüyorum. Zira firma hizmet aldığı firmaların ve avukatın belirttiği görüşe göre hareket ediyor.

@Bilgi Hazinedir

Malesef işverenim hizmet aldığı firmanın belirttiği görüşün dışına çıkamayacağını söylüyor. Bu aşamada elimden gelen SGKya giderek oradan bir sonuç alabilir miyim olacak.

uho

Bu konu tamamen muhasebe departmanıyla ilgili,bizim durumumuz malesef malulen emeklilik ile çok karıştırılıyor.Benim de başıma geçti daha 11 gün önce,telefonuma mesaj geldi "malulen emeklilik nedeniyle işten ayrılış bildiriminiz" işvereniniz tarafından yapılmıştır diye,konuda bilgi sahibi olduğumdan hemen muhasebeciyi uyardım ve aynı gün düzelttirdim.

Bir şekilde hallolur ama dediğiniz gibi işlem 1 ay uzayacak ve 1 maaş tan mahrum kalacaksınız.Bu durum için noterden ihtar çekilebilir mi bilmiyorum,şu tarihte şu nedenle işten çıkış talebim yerine getirilmediğinden vs diye..

uho
Kardeşim bende 6 ay önceden emekli oldum.benimde çıkışımı malulen emeklilik ile yapmışlar.ama vergi indirimi ile emekli oldum.bi problem yaşamadımda.e devlette yaşlılık aylığı geçiyor.tazminat yoksa fazla takılma

Merhaba, buradaki yazışmalarımdan sonra SGK ya gittim ve oradaki memura durumu anlattım.

O da bana "niye yapmıyorlar ki dedi"
Ben de" bir yazı verseniz de onlara iletsem" dedim.
Memur son olarak "Bu senin problemin, benim değil dedi. Sen çıkışını yaptır da nasıl yaptırırsan yaptır bana o lazım dedi". (Güler yüzlülükten nasibini almamış bir bayan memurdu)

Son şans olarak çalıştığım işyerinin anlaşmalı olduğu muhasebe firmasındaki yetkili ile konuştum. 9 ile çıkışımın verilmesi konusunda anlaştık. Zaten bir ay süremiz var, araştıracağız yanlış ise 8e çeviririz dediler. Çıkışımı verdiler.

Tekrar memura gittiğimde memurun değiştiğini gördüm. Öncekinin aksine son derece güler yüzlü ve yardımsever bir adam çıktı karşıma. Güzel güzel açıkladı ve işlemleri başlattı, emeklilik başvurumu yaptım. Cebime mesaj geldi evrakınız SGKya ulaştı şeklinde. Şimdi bekleme aşamasına geldim çok şükür. Bekleme süresi ne kadar bilmiyorum eve tebligat gelecekmiş.

Çıkışımın verilmesinden iki saat geçmeden tazminatım hesabıma yattı.

Bu süreç içerisinde bilgi konusunda yardımlarını esirgemeyen arkadaşlara çok teşekkür ederim. Ben de elimden geldiğince ihtiyacı olan arkadaşlara bilgi konusunda yardımcı olmaya çalışacağım.

Darısı bekleyen arkadaşların başına.

Süreli rapor ile engelli emeklilik.

Merhaba, Nisan 2020 tarihinde raporum çıktı ve 10 ay sonra Vergi İndirimi yazısı işyerime ulaştı. Hemen emekliliğe başvurdum ve şuan bekliyorum. Malesef raporun 1 yıllık olduğunu sonradan öğrendim. Vergi indirimi yazısında belirli bir süreye ait olduğunu gösteren bir yazı yok. Sadece raporda 1 yıl yazıyor.

Eğer emekli maaşı bağlanır ise bu durumda Nisan 2021de kesilir mi ? Ne zaman tekrar rapor için müracat etmeliyim ? Normal emeklilik için yaşımın dolmasına 10 var.

Moralim birhayli bozuldu. Çünkü işyerinden ayrıldım ve çalışmayı bıraktım. Eğer emekli maaşım bağlanmaz veya nisan 2021de kesilir ise güç durumda kalacağım.

Burda önemli olan maliyeden helen yazıdır gelen evrakta süre belirtilmemiş ise vergi indiriminiz süreklidir raporun süreli olmasının bir anlamı yok sgk emekli ederken maliye yazısına bakar büyük ihtimalle süresiz onaylanır emekliliğiniz

mehmet-41

Muhammet Bey teşekkür ederim. Raporun süreli, maliye yazısının süresiz olması garip bir durum gibi geldi bana. Maliye yazıları hep bu şekilde mi acaba ? Bilginiz var mı ? Süreli verilen yazılar var mı acaba ?

Süre var ise zaten evrakta yazardı yazmıyor ise vergi indiriminiz süreklidir

Üst Alt