Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Raporumda "çalışamaz" ibaresinin olmaması, malulen emekli olmama engel olur mu?

fbservet

Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
0
Raporumda "çalışamaz" ibaresinin olmaması, malulen emekli olmama engel olur mu?

15.06.1992 tarihi ile 17.04.2008 tarihleri arasında Uz.J.Çvş.olarak görev yaptım daha sonra istafa ederek ayrıldım ve şu an boştayım.Kemdim ücretini ödeyerek (Zira emekli sandığı sevk edilemezsiniz ancak kendi çabanızla ücretini ödeyerek rapor alabilirsiniz dedi)

Devlet hastanesinden ''REMİSYONDA ATİPİK PSİKOZ VE OPERE EDİLMİŞ LOMBER DİSK HERNİSİ TANISI'' ile tarafıma %50 sakat raporu verildi bende gerekli evraklar ve dilekce ile dışarıdan '' AÇIKTAN MALÜLEN'' emeklilik için emekli sandığına gönderdim.Şu anda benim merakım karar hanesinde'' ÇALIŞARAK HAYATINI KAZANAMAZ'' şeklinde bir ibare yok sadece %50 sakat şeklinde ibare var bu şekilde emekli olabilir miyim?

2.Raporun görüşülmesinde mevcut hizmet sürem göz önüne alınırmı alınırsa yaklaşık 3 yıl olan yıpranma payımda bu süreye dahil edilirmi.Malum dışarıdan malülen emekliklik için başvurdum bundan sonra süreç nasıl işler.Malüliyet cetvelinde REMİSYONDA ATİPİK PİSKOZU '' ancak heyette %45 maluliyeti var dediler ve şu anki durumu çalışamaz dendi buna rağmen tarafıma verilen raporda '' şu anki durumu çalışamaz'' diye bir ibare yok bu sorun çıkarırmı.

yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

malülen emekli olursanız hiç bir yerde çalışamazsınız.çalıştığınız tespit edildiğinde malüliyetiniz sona erdirilir.ayrıca %50 rapor malülen emekli olmanız için yeterli değil. En az %60 almanız gerekiyor.ancak vergi indirimi ile erken emeklilik yolunuz açık.vergi indirimi için başvuruda bulunun .sizi hastaneye sevk edecekler orada eski raporunuzu referans gösterip çok kolay bir şekilde vergi indirimi raporu alabilirsiniz(%40 minumum)vergi indirim belgenizi aldıktan sonra sgk ya başvurup emekliliğinizi isteyebilirsiniz.şimdiden hayırlı olsun.

bodrumlu;

Ama yıpranma ile birlikte 18 yılı aşkın hizmetim var bu göz önüne alınmıyormu.18 yıl ve yukarısı için mekli sandığının %30-%39 arası bir raporla adi malüllük verildiğini söyleniyor.acaba yıptanma birlikte 18 ylı aşkın görev sürem bu %50 raporla emekli olmama yetmezmi.

valla emekli sandığı için ayrı bir düzenleme varmı bilmiyorum.normal olarak benim bahsettiğin sgk için geçerli.yıpranma payın yıl hesabinda işe yarar rapora yaramaz herhalde.

bodrumlu;

daha önce bilgi edinme kapsamında bana cevaben 18 yıl ve üzeri için %30-39 arası 16 ile 18 arası %40-49 15-16 yıl arasına %50-59 rapor olaması gerekir dirye cevap verildi ama yinede tereddütte yim.

%50 oranındaki rapor sizi emekli edecektir... Hiç bir sorun yaşamazsınız diye düşünüyorum

Çok teşekkür ederim inanın günlerdir uyku uyuyamıyordum.bu haber herşeye bedel çok teşekkürler.

Arkadaşlar Bilgi edinme kapsamında Emekli sandığından bilgi istedim cevabı aşağıdadır;

Şayet, Sakatlık Kontenjanından YARARLANMADAN göreve girmiş iseniz, tarafınıza MALÜLEN emekli aylığı bağlanabilmesi için;
1) Malüliyetiniz nedeniyle BULUNDUĞUNUZ GÖREVİ YAPAMAYACAK DURUMDA olduğunuza dair alacağınız raporun gönderilmesi ve sözkonusu raporunuzun Sağlık Kurulumuzca incelenerek Malül olduğunuza karar verilmesi halinde, en az 10 yıl hizmetiniz olması gerekmektedir.
2) Bulunduğunuz görevi yapamayacak derecede olmasa da MALÜL iseniz;
a) Malüliyetinize dair alacağınız Raporun Sandığımıza gönderilmesi ve Sağlık Kurulumuzca incelenerek karara bağlanması,
b) Malüliyet oranınız yüzde 40-49 arasında ise, toplam hizmet sürenizin en az 18 yıl,
c) Malüliyet oranınız yüzde 50 ve daha yukarı ise, toplam hizmet sürenizin en az 16 yıl olması halinde tarafınıza MALÜLEN emekli aylığı bağlanması yönünden durumunuz incelenebilecektir.

Diğer taraftan; kayıtlarımızın incelenmesinde, 1.4.2010 tarihinde Sağlık Kuruluna havale edildiği anlaşılmış olup, anılan kurulca alınacak karara göre gerekli işlemler en kısa zamanda yapılacak ve sonuçtan tarafınıza da bilgi verilecektir.

Evet, bir sorun olmayacak gibi görünüyor...

Bu gün yazı geldi cevapta'' 5434 Saylı Kanunun 44-54 üncü maddeleri uyarınca malül olmadığına karar verilmiştir'' yazıyor

bende hemen SGK yüksek sağlık kuruluna itiraz dilekcesi gönderdim.Oran falanda göstermemişler.acaba idre mahkemesinede dava açsammı?

Kurluda "şu anki durumu çalışamaz" denmesine güvenerek emekliliğiniz onaylanır diye düşünüyordum. Demek ki kurul öyle değerlendirmemiş. İtiraz etmeniz doğru olmuş. Şimdi oradan gelecek yanıta göre hareket edersiniz... Eğer yine malul sayılmayacağınız yönünde karar olursa, sanırım malulen değil de %50 rapora karşılık erken yaşlılık emekliliğinden yararlanmak için beklemeniz gerekecek...

Oturam boğa kardeş bu karara itiraz ederkene maliyeye de gittim onlara vergi indirimi almak için ne yapmalıyım dedim. onlar da şu anada ssk lı bağkurlu yada emekli sandığına bağlı olmadığınız için hiç birşey yapamayız dediler .
Bu yaşlılk aylılığı için ne yapmalıyım bana ne tavsiye ederseniz

İlk sigortalı olduğunuz tarih?
Hangi statüde kaç gün yatırılmış priminiz var?
Kamuda çalışma olasılığınız yoksa, primlerinizi tamamlamak için hangi statüde prim yatırmayı düşünüyorsunuz?

OturanBoğa;

Kardeş 16.haziran 1992tarihinden 17 nisan 2008 tarihine kadar muazzaf askeri personel olarak görev yaptım ve istifa ettim
o günden bu güne SGK ya bağlı olarak çalışmadım
sanırım yıpranma dahil 18 yıl üzri görevim var.

Durum bu. ne önerirsiniz.

he bu şartlarım varken 2022 maaş başvurusu olur mu olursa 18 yılı gecen bu emekli sandığım ne olur. Emekli sandığı yaşlılık aylığı oluyor mu ?

aydınlatırsanız sevinirim önerileriniz

Eski adıyla Emekli Sandığı'na 5510 sayılı yasanın Geçici 4. maddesi uyarınca emekli edilmek için başvuru yapın.
Bu madde, memuriyete başladıktan sonra %40 ve üzeri oranda işgücü kaybı olan kişilerin emekliliğini (de) düzenler.
Buna göre: %50 ilâ %59 arasında işgücü kaybı raporu bulunan sigortalılar en az 5760 hizmet süresi ile, %40 ilâ %49 arasında işgücü kaybı raporu bulunan sigortalılar ise en az 6480 hizmet süresi ile erken yaşlılık emekliliğinden yararlanırlar.

Yani, malulen değil, -erken- yaşlılık emekliliğinden yararlanarak emekli olabilirsiniz.

Teşekkür ederim

Hocam bu konuda nasıl bir yol izleyeyim.Emekli sandığına Erken Yaşlılık emekliliği için dilekcemi vereyim . Yoksa yeni rapormu alayım yada mevcur raporum geçerli olurmu bana yardımcı olursanız sevinirim.

Şöyle bir dilekçe işinizi görür sanırım:

...'na,

5510 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği tarih olan1 Ekim 2008'den önce 5434 sayılı kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başladıktan sonra %40 ve üzeri işgücü kaybı oluşan kişilerin emekliliği 5510 sayılı kanunun Geçici 4. maddesinin 6. fıkrasında düzenlenmiştir.
Bu madde uyarınca %40 ve üzerinde işgücü kaybımın tespiti için sağlık kurulu raporu vermeye yetkili bir hastahaneye sevkimin yapılmasını ve emeklilik işlemlerimin gerçekleştirilmesini arz ve talep ederim.

Bo konuda oturan boğa kardeşim Bilgi edinme kapsamında mail attı soru ve cevap aşağıda bakarsanız sevinirim.

[SIZE=2]Soru[/SIZE][SIZE=2]: [/SIZE][SIZE=2]Muazzaf uzman jandarma olarak 15 haziran 1992 ,ile 17.04.2008 trai,hleri arasında çalıştım ve mekli sandığına kesnek yapıldı istafa ederek görevden ayrıldığım 17.04.2008 tarihinden sonra hiç bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalışmadım Mart ayı içerisinde Mersin devlet hastanesinden %50 skat raporu aldım ve Kurumunuza gönderdim.raporuma di malül olmadığına diye karar verilerek gönderildi. Hiç bir sakatlık oranı belirtilmedi. [/SIZE]
[SIZE=2]1, Benim sorum şu şu anda kurumunuzdaka mevcut rapora göre erken yaşlanma aylığı talebinde buluna bilirmiyim.bulunamazsam erken yaşlılık aylığı bağlatmam içim ne yapmam lazım [/SIZE]
[SIZE=2]2. mevcut rapora göre 2022 maaş başvurusunda buluna bilirmiyim malum %50 sakat raporu ile özürlü aylığı bağlana biliyor. Ama emekli sandığına Yıpranma ile birlikte 18 yıldan fazla üyeliğim bulunurken 2022 maaşı için baş vura bilirmiyim başvura bilirsem mevcut raporum yeterli olurmu ve ne tür bir yol izlemem lazım [/SIZE]
[SIZE=2]Saygıyla arz ederim.[/SIZE]

[SIZE=2]Cevap[/SIZE][SIZE=2]: [/SIZE][SIZE=2]Kurumumuza Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında yapmış olduğunuz başvuruya ilgili birim tarafından verilen e-posta cevabı aşağıda sunulmuştur. [/SIZE][SIZE=2]Emeklilik sicil dosyanızın ilgili Aylık Bağlama Servisince incelenerek, başvurunuzda belirtmiş olduğunuz hususlar hakkında tarafınıza ayrıntılı olarak bilgi verilebilmesi için, talebinizi YAZILI BİR DİLEKÇE ile “Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı (Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü) Milli Müdafaa Cd. No.24 Kızılay-ANKARA” adresine iletmeniz gerekmektedir.[/SIZE]
[SIZE=2]Bilgilerinizi rica ederiz. [/SIZE]

Yukarıdaki dilekçe ile emeklilik için sgk'ya başvuru yapın bence...

OturanBoğa;

Aşağıdaki gibi bir dilekce yazdım.

KAMU GÖREVLİLERİ EMEKLİLİK DAİRE BAŞKANLIĞINA
(EMEKLİ SANDIĞI GENEL MÜDÜĞLÜĞÜ)​

Tarafıma Mersin Devlet Hastanesi'nce 01.03.2010 tarih ve 109521 sayılı raporla %50 sakat raporu verilmiş, ancak kurumunuz sağlık kurulunun 09.04.2010 gün ve 9444 sayılı Kararı ile 5434 Sayılı kanunun 44-54 maddeleri uyarınca malül olmadığım gerekçesiyle emeklilik başvurum reddedilmiştir.

5510 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği tarih olan1 Ekim 2008'den önce 5434 sayılı kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başladıktan sonra %40 ve üzeri işgücü kaybı oluşan kişilerin emekliliği 5510 sayılı kanunun Geçici 4. maddesinin 6. fıkrasında düzenlenmiştir.

İş bu madde uyarınca %40 ve üzerinde işgücü kaybımın olduğuna dair tarafıma Mersin Devlet Hastanesi'nce verilen 01.03.2010 tarih ve 109521 sayılı raporun tekrar değerlendirmeye alınmasını, raporumla ilgili olarak Erken Yaşlılık durumunun incelenmesini, 15.06.1992 tarihinde başladığım ve 27.04.2008 tarihinde istafaen ayrıldığım Muazzaf uzman jandarma görevimin yıpranma payı ile birlikte göz önüne alınmasını, gerekirse sağlık kurulu raporu vermeye yetkili bir hastaneye sevkimin yapılmasını ve emeklilik işlemlerimin gerçekleştirilmesini arz ve talep ederim.

Ouranboğa kardeş yukarıdaki dilekcemi kontrol ederseniz sevinirim

Üstteki raporda birkaç küçük değişiklik yaptım. Bu haliyle işleme koyabilirsiniz diye düşünüyorum.
Lütfen gelişmeleri ve sonucu bizlerle paylaşın ki başkaları da bu süreçten faydalanabilsin.

Memnuniyetle şu aşamada zaten rapora itiraz ettim.sonucu bekliyom.Sanırım bnim yukarıdaki dilekce üzerimde düzeltmeleri siz yaptınız

Evet, altına eklemektense sizin yazdığınız dilekçede küçük değişiklikler yapmayı daha pratik buldum :)

OturanBoğa;

sağolasın hocam yukarıdaki şekilde dilekceyi dün postaladım ayrıca 15 gün öncede rapra itiraz etmiştim inşallah bir sonuç alırım ve sizlerle paylaşırım.

Malesef SGK Yüksek sağlık kurulu tarafından yukarıda itiraz ettim demiştim ama itirazımın reddeildiğini yazdı.Daha doğrusu Emekli sandığı kanunun 44-46 maddelerine göre malul olmadığıma karar verilmiş.Ama sizle yazmış olduğum dilekceyi mayıs ayında göndememe rağmen hala bir cevap almadım.Acaba postada yada kurumda kaybolduğu aklıma geliyor.Acaba dilekceyi tekrar göndersemmi şimdi size iki sorum var

1.Malum yukarda belirtiğim üzere memuriyetten istifa ettim. Bunun için şu an vergi indirimi için başvuru sanırım yapamıyorum.Acaba 2022 aylığı için bvaşvuru yapıb maaş bağlandıktan sonra vergi i,ndirimi alabiliuyorsam alsam 2022 maaşını kestirip erken yaşlanma aylığı bağlatsam olurmu.
2. 2022 maaşı için nereye başvurmam lazım ne evraklar gerekir.Sağlık raporum malum enekli sandığında tekrar rapaor almama gerek varmı.
3, Malum 17 fiili hizmet ve yıpranma ile 21 ylılı aşkın görev sürem var.SSK yada Bağkur yapın vergi indirimi alabilirim ama bu seferde nerden baksanız 20 bin tl yi bulan ikramiyemi alamam durumum var bayrıca düşük maaş almada cabası bu sebeplerden bana ne tavsiye derseniz

Şu an çevremde kimse yok maluk engellilik inanın Balıkcı barıknaklarında klma durumundayım üzerimde param dahi yok yarın karnımı doyuracağım dahi şüpheli kendi ailem tarafından dahi dışlanmış durumdayım bana acil olarak nasıl bir yol izlemem gerektiğini anlatırsanız sevinirim saygılar

Dilekçeyi iadeli taahütlü göndermediniz mi? Kurumdan teslim alındığında size bilgi dönüşü olurdu...
Aynı yere "xx tarihinde kurumunuza iletmiş olduğum aşağıda bir kopyası bulunan dilekçemin hangi tarihte işleme konduğuna ve hangi aşamada olduğuna dair tarafıma yazılı yanıt verilmesini, eğer önceki dilekçem kurum kayıtlarında görünmüyorsa bu dilekçemin ekindeki dilekçenin de bu dilekçemle birlikte işleme konmasını arz ve talep ederim." diye ekleyerek bir dilekçe daha gönderin...

Başvurunuzun kabul görmemesi ve emekli edilmemeniz için hiç bir neden göremiyorum... Biraz daha sabır...

Not: 2022 başvurusunun sonuçanması hem uzun sürer, hem de aynı anda emeklilik süreci işlerken bir de bakmışsınız maliye bir sürü borç çıkarmış size "haksız yere 2022 aldınız" diyerek. Hiç bulaşmayın...

ok yarın ilk işim o

acaba vergi indirimi almam için bir yol varmı .O nu yababilsem dah kısa sürede emekli olurum

Hayır hayır, en doğru yol şu anda sürdürdüğünüz yol...

hocam yukarıdaki dilekcem kuruma ulaşmış ve itirazımla birlikte dilekcemde görüşülüp reddedilmiş.
Şimdine yapmalıyım.

ssk, bağkur yada 2022 aylığı malum istifa etmiş olmamdan dolayı vergi indirimim yok. nasıl bir yol izleyelim vergi indirmi için
beni aydınlatırsanız sevinirim.

Üst Alt