Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Rehabilitasyon Merkezleri hakkındaki olumsuz yorumlar üzerine.

MeTePe

Emektar Üye
Konular
119
Reaksiyonlar
998
Kısa bir süre önce tesadüfen başka bir forumda gördüğüm bir mesaj üzerine bu foruma üye oldum.

Mesleki alanım itibariyle bu bölümdeki konuları okuduğumda ise bazı yorumlara hayret etmekten kendimi alamadım.

Örneğin bir veli "raporu nereden alacağım" diye soruyor.. Yanıt veren bir arkadaş, "sen ne uğraşıyorsun, bırak rehabilitasyon kurumu halletsin, dünyanın parasını kazanıyorlar" diye yanıt veriyor.

Bir diğer üye "servis ücretli mi" diye soruyor, yanıt verenler yine benzer şekilde yaklaşıyor.

O yüzden bazı şeylerin açığa kavuşturulması ve dürüstçe tartışılması gerektiğini düşünüyorum.

Özel Eğitim Kurumu, veli ve engeli olan çocuk birbirine bağlı bir yapıdır. Aralarında güven ilişkisi olmalıdır. Hizmeti veren rehabilitasyon merkezi, hizmeti alan ise velidir. Ortak paydaları ise bu hizmetten yararlanan yavrularımızdır.

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezlerine "sırtımızdan para kazanıyorlar", "çok para kazanıyorlar", "işleri ne.. şunu da yapsınlar" benzeri eleştiriler getiren arkadaşlara bazı gerçeklerin daha iyi anlatılması gerek...

1. Türkiye genelinde 1500 civarında rehabilitasyon merkezi bulunmaktadır. Bu rakam gereken sayının neredeyse 10 da biridir.

2. Bu kurumlarda 25.000 civarı eğitimci olmak üzere 40.000 'e yakın insan çalışmaktadır.

3. Bu kurumlar açılmadan önce devletin özürlülere eğitim vermesi söz konusu olmamıştır.

4. Devletin kendi imkanlarıyla verdiği eğitimin hem daha niteliksiz, hem de çok daha pahalıya malolduğu herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Rehabilitasyon Merkezleri talep ve eksikliği olduğu için ortaya çıkmıştır.

5. Bu kurumların büyük çoğunluğunun sahibi eğitimcidir, meslek elemanıdır ve bilfiil eğitimci olarak çalışmaktadır.. Yani büyük sermayedarlar tarafından veya cemaatler, dernekler, vakıflar tarafından kurulmuş yerler değildir.

6. Devletin ödediği ödeneğin %3'ü daha kaynakta ücretsiz öğrenci kontenjanı olarak kesilmektedir. %8'i KDV olarak kesilmektedir. %15'i Kurumlar vergisi veya Gelir vergisi olarak kesilmektedir!

7. Kurumlar, çalışan personelleri için devlet adına istihdam yaratarak büyük bir yükü sırtlamalarının yanı sıra, bu çalışanlar için maaşlarının %40'ına varan SSK primi ve gelir vergisi ödemekte, devlete katkı sağlamaktadır.

Uzun lafın kısası, kurumların veli adına aldığı ödemenin büyük bir kısmı zaten devlete geri dönmektedir!

Rehabilitasyon Merkezlerinin esas görevi eğitim vermektir. Ve bu eğitimi verirken güncel ve çağdaş yöntemleri kullanarak vermeleri arzu edilen yaklaşımdır. Servis sağlamak, kahvaltı veya yemek vermek, veliye rapor çıkartmak vs. gibi işlemler kurumların görevi değildir! Zaten devletin velilere yaptığı eğitim yardımı bu tür ekstra hizmetler için değil, EĞİTİM içindir.

Geçmiş yıllarda, kurumlar arası rekabetten de kaynaklanan bazı suistimallerin olduğu, olmadık vaadlerin yerine getirildiği, kurumlara kayıt yaptıran velilere para, kömür, gıda vs. gibi yardımlar dahi yapıldığı örneklere rastlamak mümkündür. Ancak, bu suistimallerde sadece ilgili kurumlar değil, bundan yararlanan velilerin de sorumluluğu olduğu akıldan çıkartılmamalıdır.

Bir veli olarak; rehabilitasyon merkezinden beklentiniz nedir?

a. İyi ve kaliteli eğitim, veya
b. Servis, yemek, rapor çıkartılması vs.

Tercihiniz birinci şık ise diğer hizmetlerin sağlanmasını beklemek doğru değildir. Eğer diğer şıkkın da sağlanmasını istiyorsanız birinci şık, yani nitelikli eğitimden fedakarlık ediyorsunuz demektir. Yaptığınız fedakarlık çocuğunuzla ilgilidir.. başka bir şey değil!

Bugün devletimizin bir çocuk için aylık ödediği ücret bireysel için 311TL'dir. Seans başına 39TL'dir. Eğer engeli olmayan bir çocuğunuz varsa ve özel ders aldırırsanız, öğretmene ödeyeceğiniz para bundan fazladır. Rehabilitasyon merkezleri ise bu para ile sadece öğretmen maaşını değil, vergileri, primleri, kirayı, malzemeleri, kırtasiyeyi, tuvalet kağıdını, fotokopileri, elektriği, suyu, ısınmayı vs. vs. vs. karşılamaktadır.

Kısacası, ortada kazanılan astronomik bir kazanç yoktur. Kaldı ki, eğitimin en zor alanında çalışan eğitimcilerimize ödenen bu ücretleri fazla görmek de ahlaka ve vicdana aykırıdır. Hepimizin bildiği gibi devlet okullarında öğretmenler sınıflarında tek bir özürlü çocuğun bulunmasına dahi çoğu kez tahammül edememektedir.

Tüm bu şartların yanı sıra, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon alanında tamamen deneyimsiz olan MEB'in mevzuatı da kurumlar için ayrı bir sorundur.. Öyle ki, bir genel müdürlüğün ak dediğine, diğer genel müdürlük sıklıkla kara diyebilmektedir. Çocuklar için düzenlenen eğitim raporlarında saçı olmayan çocuğa saçını tarama eğitimi gibi garabetler ortaya çıkabilmektedir.

Ödemelerle, eğitimin yetersiz olmasıyla, servis ücretleriyle, imkanı olmayan velilere sosyal yardımlar sağlanmasıyla vs. ilgili tüm sorunların çözümü veli ile rehabilitasyon merkezinin birlikte hareket etmesini gerektirir. Çünkü hedefler ortaktır. Ancak, güven ilişkisinin tesisinin kaçınılmaz olduğu bu şartlarda veliler ile kurumlar karşılıklı suçlama noktasına gelirse bundan kimsenin kazancı olmaz.. herkesin kaybı olur.

Tüm bu nedenlerle,
Sayın velilerin yanlış yönlendirilmesine yol açacak, "raporunu kurum çıkartsın" benzeri üstüne vazife olmayan yorumlardan kaçınılmasını, hedefin nitelik ve niceliğe yönelik belirlenmesini umduğumu belirtmek isterim.

Saygılarımla,

Kesın okul sahibisindir bu kadar reklam yani rehabilitasyon merkezleri bukadar masumane. Oralarda neler oluyor sende bıliyorsun
temel felsefe devlet malı denız yemiyen keriz

Sayın aliercan4,

Kesin savcı ve hakimsiniz.. Hemen yargılayıp hüküm vermişsiniz.

Elle tutulur işe yarar fikir ve yorumlarınız varsa yazın, faydalanmak isterim. Amacınız bağcıyı dövmek ise kimseye faydanız olmaz.

gel adanaya sana somut gözle görülür fırıldaklar göstereyım
ha gennelleme yapma dersen ammena ama burda hangisini yazim

Ben zaten fırıldaklar yoktur demedim dikkat ederseniz... Bu tür şeyler olduğunu yazımda da belirttim.. Ama bu tek taraflı bir suç değil!

Bir istismar varsa bundan her iki taraf da sorumludur.

MeTePe, eleştirilerinize ben de katılıyorum. Yani bahsettiğiniz gibi eğitimi öne alan kaliteli hizmet sunan okulların rapor çıkartmak vb. angarya işlerle uğraşmaması gerektiği de, kazanılan paranın abartılacak kadar olmadığı da bir gerçek.
Aslında bunu buradaki kimse reddetmez. Sonuçta çocuklarımızın kaliteli eğitim almasından bahsediyoruz... Sadece, şu son 2-3 yılda bizler öyle rezilliklere şahit olduk ki bu konuda, mantar gibi açılan ve neredeyse hiç bir özelliği olmayan okullar ve yöneticileri çok kişiyi mağdur etti ve kötü eğitimi, "gel vatandaaş, rapor da bizden" diyerek kendine çekmeye çalıştı. Veliler kötü eğitimi görüp kabullenmek durumunda kaldılar ve bari dediler rapor işlerini onlara yıkalım (malum, bir sürü değişik kurum benzer bürokratik işleri kendileri yaptırırlar).

Bir anda, kötü bir mevzuatla ve denetimsiz şekilde açılan okullar böyle bir iticiliğe yol açtı bizlerde. Böylesi tepkili olunmasının nedeni de bu. Bunu anlayabileceğinize inanıyorum.
Tabii bizlerin de artık bu kötü alışkanlıklardan arınıp doğru işleyen okulları araması gerek. Onların gelişimi için elimizden geleni yapmalıyız. Arada kötü okullar ve eğitimciler çıktığında da onlardan uzak durmalıyız... Yani evet, genelleyerek konuşmamamız gerek.

Sayın OturanBoğa,

Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Bu alanda geçmiş yıllarda ciddi suistimaller olduğu doğrudur. Ancak son 3 yıldır MEB'nın yaptığı belki de ayarı kaçmış denetimlerle kurumların zaten sağa sola pek kımıldayacak hali kalmadı.

Diğer taraftan, kurumların etik ve nitelikli çalışması için en önemli unsurlardan biri de velidir. Eğer veliler bilinçli olur, ne istediğini bilirse kurumlar da buna ayak uydurmak zorunda kalır. Kişisel kanaatim, kurumlara ödeme yapılması yanlıştır! Cebinden para çıkmayan veli aldığı hizmeti değerlendiremez, hesabını sormaz! Ödemelerin veliye yapılması, velinin de bu paranın hakkını sonuna kadar HİZMET olarak araması gerekiyor.

Bugün oluşturulan yapı ile velinin bir şey yapması gerekmiyor.. Bir kuruma kaydını yaptırdıktan sonra saldım çayıra, mevlam kayıra hesabı ne yapılmış, ne ödenmiş peşini takip etmiyor. Halbuki özel eğitimde velinin, annenin babanın aktif katılımı esasdır. Çocuklara kurumlarda bulundukları 7-8 saatte eğitim verilemez. Ailenin bu eğitimi aktif olarak desteklemesi gerekir.

Tüm bu sorumlulukların bilincinde olan velilerin, STK'lar aracılığıyla sektöre hizmet veren kişilerle birlikte hareket etmesi yararlı olur. Bugün 30'dan fazla dernek (bunların içinde özürlü ailelerinin kurdukları dernekler ve rehabilitasyon merkezleri dernekleri vardır) Ankara'da bir platform oluşturmuş ve ortak hareket etme kararı almıştır.

Sonuç olarak; amaç velileri ve kurumları birbirine düşürmek, kötülemek vs. olmamalı, hizmet niteliği ve niceliğinin arttırılmasına yönelik olmalıdır. Eleştirilerin de herkesi zan altında bırakacak şekilde yapılmaması gerekir.

20 yıldan fazladır bu alan içerisindeyim. Ve ben karşıma çıkan herhangi bir veliye "raporunuzu sizin yerinize çıkartan bir kuruma gitmeyin!" demeyi tercih ederim. Bu şekilde hareket eden bir kurum maddi çıkarlarla hareket ettiğini zaten ortaya koymuş demektir.

Bugün oluşturulan yapı ile velinin bir şey yapması gerekmiyor.. Bir kuruma kaydını yaptırdıktan sonra saldım çayıra, mevlam kayıra hesabı ne yapılmış, ne ödenmiş peşini takip etmiyor. Halbuki özel eğitimde velinin, annenin babanın aktif katılımı esasdır. Çocuklara kurumlarda bulundukları 7-8 saatte eğitim verilemez. Ailenin bu eğitimi aktif olarak desteklemesi gerekir.
genelleme yaparak yorum yapıyorsunuz nerden biliyorsunuz her veli aynımı ayrıca bizde biliyoruz bu seansların yeterli gelmediğini ama siz konu başlığı ve sorunun cevabını aldınız nerelere getirdiniz neyse size hayırlı akşamlar

.ama siz konu başlığı ve sorunun cevabını aldınız nerelere getirdiniz neyse size hayırlı akşamlar

Sayın akberk,

Ne konusu, sorusu, ne cevabı..??? Konuyu ben açtım, ne yazdığımı biliyorum ve aynı konu üstünden devam ediyorum... Bir soru sormadığım gibi, cevap da beklemiyorum.

Sizin başka konuları okuyup ona göre yanıtlar verdiğinizden açıkcası şüphelenmeye başladım.

Ayrıca dikkat ederseniz ben veliler çocuklarını desteklemiyor demiyorum.. mevcut sistemin bunu gereksiz kıldığını söylüyorum! Daha fazla sorumluluk almaları gerektiğini söylüyorum.. Siz neye itiraz ediyorsunuz anlamadım?

subscribed.gif
Özel Rehabilitasyon seansı sekize çıkarıldı ve 2 seansın parasını bizden istiyor
bundan bahsediyorum ayrıca şuan kendime kızıyorum size yorum yaparak harcadığım zaman için neyse size hayırlı akşamlar

bizde rehabilite merkezine gidiyoruz ama hrkez gibi her rahabilite merkezi gibi engellileri kullanıyorlar ben bunu çokk yaşadım çocuğum için 5 rahabilite merkezi gezdim 2 senede ama bitanede insan gibi bu çocukları düşünen görmedim kesinlikle sadece amaçları para aliercan4 dediği gibi çok şeyler gördüm çokk şeyler dönüyor...sizce para verilince dediniz gibi servis üçreti hatta seans başına devletten alamadığınız şu an 6 dan 8 çıkmış seans üçretinide velilerden alsanız tamam biz kalitelimiyiz diyiceksiniz hayır malesef demicekseniz biz bunuda karşıladık ne oldu sizce yine doymadılar ve daha fazlasını istediler peki kalitelimi oldu sizce hizmet malasef...ben bugüne kadar 1düzgün biyere denk gelmedim ama bi anne olarak okadar çokevladıyla ilgilenen ve o çocukları için hayatını adayan çokk aile gördüm siz gördünüzmü bilnem bukadar iyi bi kurumsanız nerede ve ismi ne kurumunuzun bide sizi görelim

Peki, söylediklerimden vazgeçiyorum...

Görüyorum ki herkes bu durumdan memnun, bir şeyler düzelmesinden daha çok verip veriştirmekten keyif alıyor.. O zaman fazla bir şey söylemeye gerek yok...

Size tavsiyem, bu gözünü para hırsı bürümüş, dolandırıcı, üçkağıtçı kurumların ekmeğine yağ sürmeyin.. Gitmezseniz zaten bir süre sonra kapanırlar.. devlet de sırtındaki bu yükten, bürokratların tabiriyle "bütçedeki kara delikten" kurtulmuş olur.

Sadece bir şeyi merak ediyorum... Türkiye'de bu hizmetlerden yararlanan 220.000 aile var. Acaba devlet ödeme yapmaktan vazgeçerse bu fedakar ailelerden kaç tanesi eğitime devam eder? Yoksa 220.000 ailenin tamamı yardıma mı muhtaç? Sizin bahsettiğiniz fedakar ailelerden çok gördüm ben.. Onlara hepimiz kurban olalım.. Ama sizde kurumlara gidip "çocuğum gelmesin, parayı kırışalım" diyenleri görün.

Suistimal her zaman 2 taraflıdır.. Bir taraf izin vermezse diğer taraf uygulayamaz.

Metepe
yalan soylüyosam kor olsun gözlerım lal olsun dillerım
rehabilitasyon okulu ismimi muhtardan almış benı aradılar gel gorüşek gittim kayıt ol sana ayda 50 ytl vereceez dedıler tamam dedım benı ram a goturdüler rapor çıkartık gelzaman gıtzaman para yok dedım hanı para dedıler vermıyoruz ben dedım raporumu ver başka okula gidecem dedı vermıyoruz elden milli eğitime göndereceğiz ustünede bızden rüşvet istedı yazacağız bu sefer ben etmeyın eylemeyın dedım (bakım aylığıma bir zarar gelir dıye) şimdi okula gitmedığım halde her ay eve gelıp 8 tane ımza attırıp gidiyorlar haziranda rapor sürem bitiyor. Sence ne yapıyım gene tehdit etseler yol göster. Ben bakıcı aylığımdan korkuyom okul sahibinin eli uzun işimi bozarsa perişan oluruz
şimdi anladınmı nıye bukadar öfkeliyim
selamlar
cevap bekliyom neyapmam hakkında

Rht mRk.leri ve özel eğitim veren kurumlar hakkında son derece bilgi sahibiyim, bir istismar varsa bu iki taraflıdır demişsiniz, talihsiz bir cümle olmuş, katılmak söz konusu değil. Elinizde örnek dahi olsa istisnalar kaideyi bozmaz.

Bu kurumlar hakkında ise fazla söze gerek olmadığını düşünüyorum, orası milli ğitim müdürlüklerinin bileceği bir konu, makamlarından çıkıp faal olarak çalışsınlar, sıkıntı kalmaz.

aliercan4;
Hiçbirşey yapmanıza gerek yok, sadece kurumun adını özel mesajla gönderin...

işini hakkıyla yapan kurumlar elbette vardır.ama istisnalarda çıkıyor.bunuda kabul etmek lazım.rehabilitasyon merkezine bu yıl bende kızdım.özel okulların ilkögretim bölümlü olanlar vardı onlar kapatıldı.ondan dolayı çocukları mecburen en yakın devlet okullarına kaydettirin zorunlulugu kondu.bu zorunlulukda RAM,ın verdiği rapora göre yapıldı.şimdi şunu diyorum.mecbur oldugu için olması gerektiği için çocuğu kaydettirdim ama yollamıyorum.çocuk yaş durumundan dolayı orta 2.sınıf olarak görünüyor.bençocugumu nasıl yollayayım.alay etsinler diyemi.mantıksız hareket edilmiş.böyle bir zorunluluk çok saçma olmuş.mecburen kayıtlı formalite olarak.burada kimin hakkı aranmış oluyor.bence özel okullara az ders saati devletten aynı parayı alma hakkı verdiler.umarım anlatabilmişimdir.saygılar.

%3-5

Sayın MeTePe;

%3-5 olarak açıklamaya çalıştığınız vergi ve kesintilerle ilgili cümlelerinize kesinlikle hakvermiyorum. Hepimizin maaşından kesiliyor. Bizlerde görünen brüt maaşımızın %35 ini kesintilerden dolayı alamıyoruz...

Çözüm: Bu işleri severek yürekten yapacak olanları keşfedip, yetiştirip eğitim işini onlara teslim etmekte. Aksi takdirde, eğitim ticarete dökülünce promosyonların olması kaçınılmaz oluyor heralde..

[FONT=Verdana]Biz aileler birçok şeyin farkındayız merak etmeyin siz bu kurum sahiplerinin eğitimci olduğunu söylüyorsunuz buna kesinlikle katılmıyorum elktrik tesisatçısı,tekstilci vs bunun gibi daha birçok sayabilirim emekli öğretmenin diplomasını kullanıp onuda kurumun başına müdür yapan çok gördük ve hala var ha birde meb teftişlerinde sigortasız çalışan kml mezunları teftiş zamanında kurumun bodrumu yada eve göndererk saklama halleri biz bunları biliyoruz ve sanmayınki susuyoruz devletin verdiği eğitimi yetersiz diyorsunuz ama bu konudada size katılmıyorum oysaki oçemler her ilde çoğalmış olsa bu tür sorunlarda yaşanmayacaktır.özel kuurmlarda çoğu zihinsel eğitimci bunu sizde biliyorsunuz ki zaten otistik eğitimci bulmak zor ve birçok kurumda otistik eğitmeni mevcut değil kendimizi kandırmayalım diplomasını sorduğunuzda gösteriyorlarmı hayır neden çünkü biliyorlar ki veliler bunu kabul etmeyecek çeşitli bahaneler sunarak oyalama taktiği devlet ödeme yapmazsa bu kurumlara devam eden olurmu demişsiniz evet olur yeterki eğitimi verecek kurumlar olsun siz ailelerin neler çektiğini bilseydiniz bu ifadeyide kullanmazdınız mutfak harçlığından biriktiren ek ders aldıran aileler var bu ödeme olmasada bilinki eğitim veriliyorsa gerçekten o veli bunun sonuna kadar gider biz ailelere devlet özel kurumlardan bu eğitimie destek veriyorsa biz ailelerede bundan yararlanmak düşer tabiki araştırarak en iyi seçimi yaparak ancak bu ödeme ortadan kalkmış olsa bile siz ailerin kenara çekilip varsın eğitim almasın diyeceğinimi sanıyorsunuz dürüst konuşmak gerekirse o zaman bu kurumlar kendileri neden mebe bağlı çalışıyorlar kendimizi kandırmayalım kazanmasalar o zaman serbest özel şekilde devam ederlerdi neyse aslında anlatılacak çok şey var ama sonuç olarak biz ailelerin bir şey bilmediğini sanmayın diyorum tekrar her şeyin farkındayız ve şuna inanınki kendi adıma söylüyorum susmuyorum ve birçok arkadaşımında susmadığına eminim bizim sessizliğimiz bir şey bilmediğimiz anlamına gelmez biz tek isteğimiz çocuklarımızla çıktığımız bu mücadele yolunda engellerin azalması eğitimin amacına ulaşması Saygılar[/FONT]

Paranın yüzü sıcaktır rant kavgasına dönüştürdüler işi.eğitim arka planda kalıyor.her ne kadar eğitim önemli olan çocuklarımız deselerde yalaaann.hemde kocaman bir yalan.onlar için önemli olan raporlu çocugun varmı tamam iş bitiyor.istisna okullar varsa üzerine alınmasımn.ama çogunluk okulların durumu bu maalesef.:(

Ya tek bişey söyleyecem ve eminimki bunu söyledikten sonra bu tartışma son bulacaktır . .

Arkadaşım eğitim saati 6 iken hiç bir problem yoktu o zaman devlet ödüyodu da 8 saate çıkarılıncamı devlet ödememeye başladı. 6 saat iken hiç bir rehabilitasyon merkezi ses etmezken hiç bir veliden ücret istemezken 8 saate çıkıncamı problem oldu.

Zaten şuan açılmış olan bir dava var inşallah rehabilitasyon merkezlerinin lehine sonuçlanırda velilerde kurtulur zarar eden PARA KAZANAMAYAN rehabilitasyon merkezleride rahat eder.

syn devrim bey önemli olan burada slında ders saatide degil.önemli olan ders saati 6 yada 8 önemli olan verdikleri eğitim.okulların duyarsızlığı.

Sayın aliercan4,

Bakım aylığınızla rehabilitasyon merkezinin ücreti arasında hiç bir ilişki yok. Siz bilerek veya bilmeyerek suça ortak oluyorsunuz. Tek bir dilekçeniz ile o kurum ağır ceza mahkemesinde yargılanır!

Lütfen GEREĞİNİ YAPIN!

iyilik;

Hak vermediğiniz nedir anlayamadım.. Bunlar devletin yaptığı kesintiler.. Yok öyle bir şey mi diyorsunuz?

Ben mevcut durumu anlatıyorum.. ağaç yeşildir diyorum, siz ağacın yeşil olduğuna hak vermiyorum diyorsunuz???

Hakla, hukukla ilgili bir konu değil bu.. Devlet bu kesintileri yapıyor!!! Aksini iddia ediyorsanız kaynak gösterin. Deyinki %3 ücretsiz öğrenci kesintisi yapılmamaktadır.. KDV alınmamaktadır.. :)

aliercan4;

Siz bana o kurumun adını verin bakın bakalım 1 saat içinde ne kurum kalıyo nede kurum çalışanları. Sizi tehdit etmelerinin sebebi gözünüzü korkutup şikayetçi olmanızı engellemek için. Adana Merkezdemi ikamet ediyosunuz yoksa ilçemi bunu söyleyin yeter.

Bakım parası içinde kesinlikle kormayın hiç bir şekilde bozamazlar. Bu hakkı size onlar vermedi siz kendiniz hakettiğiniz için aldınız kesinlikle bu konuda endişe etmeyin direk şikayet edin

Sayın Bay_Cin,

Ne yazık ki seanslar 6 iken de sorun vardı.. Sadece bu sorunlar velilere fazla yansımıyordu. İşin doğrusu 2005 yılından itibaren (kurumlar MEB'e devredildikten sonra) sorunlar başladı. Tüm ailelere sosyal durumuna bakılmaksızın aynı miktarda ödeme yapılınca bu alanı rant görenler tarafından açılan kurum sayısında inanılmaz bir artış oldu.

Ancak 2006 yılından bu yana MEB'ın yetersiz mevzuatı, konuyu bilen yeterli uzmanının olmaması, yavaş ve yanlış hareket etmesi bu sektörü tam bir karmaşaya sürükledi.

6-8 seans meselesi zurnanın zırt dediği yerdir. MEB'de çalıştığınıza göre bakanlığın yayınladığı neredeyse her yazı ve genelgenin dava konusu olduğunu da biliyorsunuzdur. Bunlar içinde "özgül öğrenme güçlüğü, hiperaktivite, dikkat eksikliği" gibi tanılar için bakanlıkça ödemelerin engellendiğini, bu çocukların eğitimden "programımız yok" gibi saçma sapan gerekçelerle mahrum bırakıldığınız da biliyorsunuzdur.

Yani kimse sütten çıkma ak kaşık değildir. Hem bakanlığıni hem kurumların, hem velilerin ciddi hataları olmuştur.

Eğitim hakkı velinindir. Bu hakkı sağlayan ise devlettir. Rehabilitasyon merkezleri sadece taşarondur... bu hizmeti bedeli karşılığında sağlarlar. Elbette ticari kuruluşlardır.

Siz maaş almadan memleket hayrına bakanlıktaki işinize devam eder misiniz? İşinizi sadece çok sevdiğiniz için mi yapıyorsunuz, yoksa para kazanmak mı istiyorsunuz?

Size; "aynı işi yapmaya devam edeceksin ama maaşından %20 sini kesiyoruz" derlerse merak ediyorum tavrınız nasıl olurdu?

Ancak, bu konu başlığında tartışmaya açmaya çalıştığım konu, 6-8 seans meselesi değil, sorunların çözümü için veli ve kurumların ortak bir anlayış içinde hareket etmesi gerektiğidir. Özel sektör olan kurumlar, ister dürüst olsun, ister sahtekar olsun gelir kayıplarını velilerden karşılamaya çalışacaklardır. Burada velilerin kaybı söz konusudur.

Baştaki konuya dönersek, bilerek veya bilmeyerek velilerimiz haksız rekabete de yolaçabilir. A kurumunun servisi var dediğinizde, B kurumu mükemmel eğitim verse de veli A kurumunu tercih ediyorsa, B kurumu da servis koyar.. Ama bunun maliyetini başka bir yerden kısmak zorunda kalır. Kısacağı yer de hizmetten başka bir şey değildir.

ÖZÜRLÜ BİREYLERE UYGULANACAK DESTEK EĞİTİM PROGRAMLARI </SPAN></SPAN>
VE EĞİTİM GİDERLERİNİN KARŞILANMASINA DAİR YÖNETMELİK

Resmî Gazete
: 9.7.2009/27283
Tebliğler Dergisi
: TEMMUZ 2009/2622

[SIZE=1]Ek ve Değişiklikler: [/SIZE][SIZE=1]1)[/SIZE][SIZE=1]11.8.2009/27316[/SIZE][SIZE=1]RG[/SIZE]EYLÜL 2009/2624TD

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Ödemeye Esas Belgeler ve Ödeme
Ödeme şartlerı
MADDE 8
d) Özürlü bireye kurumca, aylık olarak belirlenen tutar karşılığında bir ayda en az sekiz ders saati bireysel ve/veya dört ders saati grup eğitiminin verilmiş olması,

arkadaşlar ben hem rehabilitasyon merkezinde yıllarca çalıştım hemde devlet kademesinde şuan özürlülere hizmet veriyoruz yönetmelik gayet açık değil mi aylık belirlenen tutar karşılığında(yani devletin belirlediği tutar) ve en az 8saat bireysel eğitim verilmesi gerekir.(8saatten az verilirse suç işlenmiş olur)

Eksik eğitim veren veya velilerden ayrıca para talep eden yönetmeliğe aykırı hareket etmiş ve suç işlemiş olur, unutmayalım yönetmelik talimat ve tebliğlerin üstündedir ki B.U.T da da açık bir ifade yoktur, kurum sahipleri kendi tarafına çekmesin.

Burdan velilerede sesleniyorum böyle bir durum söz konusuysa ilk yapmanız gereken durumu bağlı olduğunuz Milli eğitim müd. dilekçe ile iletmek ve kurum değiştirmektir.
Kimse veliden para talep edemez...

Kurum sahiplerinede sesleniyorum bu işin ticari boyutu tabiki var ama unutmayalım bu çocukların eğitimi, topluma kazandırılması ticari amaçtan önce gelir, maddiyattan ziyade birazda eğitimlerini konuşun, daha fazla nasıl ilerleme kaydedebileceğini konuşun...

"MEB Bilgi Edinme dairesinden ücret talebi ile ilgili olarak gelen cevabı enformasyon amaçlı olarak ekliyorum. Herkese kolay gelsin;
"Kurum Adı : T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Başvuru No : 505227
Cevap Metni : iyi günler
Özel Öğretim Kurumları Öğrenci ve Kursiyer Ücretleri Tespit ve Tahsil Yönetmeliğinde kurumlar tarafından ücretin nasıl ve ne şekilde tespit ve ilan edileceği (yıllık,aylık,ders saati ücreti) belirtilmektedir.
Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri söz konusu yönetmeliğe göre ders saati ücreti miktarlarını belirleyip ilan ederler. Maliye Bakanlığınca belirlenen miktardan fazla ücret ilan eden kurumlar aradaki farkı özürlü velisinden talep edebilirler.

İstediğiniz belgeler (varsa) Email'a eklenmiştir
""

İnanmayanlar oturdukları yerden kalmadan meb bilgi edinmeye bir satır yazı ile sorabilirler.

Sayın ahmetpdr47;

İsteyen dediğiniz gibi istediği yere müracaat-şikayet etmekte serbestir. Fakat siz iyi niyetlede olsa konu ile alakası olmayan bir yönetmelikten bulduğunuz yazıyı ilgi tutarak sanki bu kurumlar kanun dışı uygulamalar yapıyorlarmış gibi lanse etmiş oluyorsunuz. Baktığınız yönetmelik devletin özel özel eğitim merkezlerine nasıl para ödeyeceğini düzenleyen bir yönetmeliktir. Seans miktarlarını tekelleştirme gibi bir durum yoktur, çünkü ödediği para verilen hizmetin karşılığı değildir. Ben sizinle aynı görüşü savunarak maddi konuları daha fazla burada konuşmak istemiyorum.

Bizim burada bu durumu savunmamızın nedeni; birilerinin bu tür uygulama yapan kurumları şikayet edeceği korkusu değildir. Çünkü kanun dışı bir uygulama yapılmıyor. Keşke bunları okuyan veliler kendilerinden para isteyen kurumları şikayet etseler, herşey açığa çıkacak zaten. Fakat bu olmuyor sadece insanlar oturdukları yerden sizin yazdıklarınızı okuyarak özel özel eğitim merkezlerine içten içe kinleniyorlar.

Bakın velilerimizin genelinde mevzuat ve çocuklarına verilen eğitimin içeriği hakkında büyük bir bilgisizlik var. Sizde bir psikolojik danışaman yani akademisyen olarak kızdığınız tüccarlar gibi özel özel eğitim kurumlarının gelir giderleri yerine uyguladıkları programlarda velinin üzerine düşen görevleri, verilen eğitim sonucu kurumdan talep edilmesi gereken belgeleri, çocuğunun gelişimini ve evde eğitiminin nasıl devam ettirilmesi gerektiğini mevzuattan inceleyip burada belirtseniz daha verimli olur.

Diğer taraftan kurumların velilerinden istedikleri yada istenmedikleri paranın kurum seçimi için kıstas olmayacağı çok açıktır. Devletin katkı payı üzerine ücret almadan bu işin sürdürülebilirliği için en basitinden sizin gibi bir alan mezunu yerine sadece ayda bir maaş için uğrayan emekli bir rehber öğretmen çalıştırmak gerekiyor. Sizce bir kurumun rehber öğretmeninin kim olduğunun önemi nedir?

Örnekler çoğaltılabilir. Bu ve benzeri nedenlerden dolayı insanları bilinçlendirme adına yanlış yollara sevk etmemeliyiz.

sitedeki yazıları okudugumda sunu gördüm ,kimsenin engellerin hayrına bir sey yaptıgı yok,engelliler üzerinden nasıl para kazanırız nasıl ederiz,kimi engelli yazdırıpta onun üstünden bedava devletten para alırım pesindeler,genelde bakıldıgı zaman bu merkezlerin sahibi il ve ilçelerde iki üc sostal faliyet gösterirler insanların gözüne iyi görünürler sonra parayı yaparlar baskasına devir ederler bir pislik cıkarsada ileride deviralanın basına patlar,ben samsun ve ilçelerinde bu merkezlerde neler gördüm neler,yukarıdaki yazılanlarda var muhtardan bilgi alanlar okul aile birliği baskanın topladıgı veliler ögrenciler,koyden dısarı cıkmamıs ınsanlara verilen vaadler neler neler

bilinçli bir birey olmasam rehabilitasyon merkezi devletin fizik tedavi için verdiği raporu gasp edecekti evet çok kötü kurumlarda var ama haklarınızın bilincinde olun vee şu devletin malı deniz zırvalığını yapasıya böyle kurumları deşifre edin ben ettim vee çok güzelde cezalarını verdi devletim...

Büyük bir kaç merkez dışında rehabilite edecek merkezler ,önce kendilerini rehabilite etmeli paraya endeksil hizmet değil insana endeksli hizmet vermeli ve bu alanlarda olan yenilikleri takip etmelidirler.
Her hasta ile ilgili dosyalar özenle tutulmalı hasta /engelli öğrenciler hangi engel ve hastalığa düşmüşse aileye o engel ile ilgili evde yapılması gerekenler kitapcık olarak verilmeli..yapılacak hareketler de resillendirilerek aileye verilmeli ki fayda sağlasın..tabela rehabilitasyon merkezleri istemiyoruz...

Malesef ki tabela rehabilitasyon merkezleri çok.Bu işten anlamayan eğitimci geçinen amacı ticaret olan çok önemli olan inceleme yapan müfettişlerin bu konunun üzerinde titizlikle çalışması ancak bu şekilde bunun önüne geçilebilir.....

Üst Alt