Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Reklamlı pet şişe kabı yapımı iş modeli fikri

Black-Tie

Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
43
Merhaba arkadaşlar.

Benim aklımda bir iş modeli fikri var sizden de öneri veya eleştiri bekliyorum.

ilk başta plastik su şişelerini dışını kapluyacak koruyacak karton ile kaplamayı düşünüyom üstüne desen yapıp bunları parayla değil üstlerine reklam koyarak insanlara dağjtmayı düşünüyorum.

örnek

altına veya içine qr kodu yapıştırmayı düşünüyorum fikir nasıl geliştirilebilir mi önerilerinizi bekliyorum atladığım yerler olabilir sorabilirseniz

Sebil niyetine bedava dağıtırsan herkes alır içerde. O suyun masrafını ve senin kazancını karşılayacak reklam veren firmayı nereden bulacaksın. Firmalar reklam ajansları ve popüler kişilerle çalışır.. bu fikri ünlü biri, popüler bir festival de (etkinlikte) yaparsa ancak reklam veren bulunur. Ve o dağıtacağın su markası ile de bir anlaşma olması gerekir herhalde.sonuçta ticari bir olay. Yada su markasının ambalajını sökmek lazım,bu da güvensizlik oluşturur dağıttığın kişilerde. Böyle etkinliklerde zaten firmalar kendileri sponsor olup ürünlerini dağıtıyor. Düşünmeye devam.

İnsanlar bunu neden alacak? Böyle bir ihtiyaç yok.
Siz bu ihtiyacı yaratabilir misiniz medya gücüyle? Yaratabilirseniz, evet satış yapar başarılı olursunuz.
Ürettiğiniz ürün birşeye yaramıyor ancak insanlar çok da zeki varlıklar değil, iyi bir ajansın sosyal medya fenomenleriyle yapacağı bir kampanya ile ihtiyaç yaratabilir başarılı olabilirsiniz.

Fikrine saygım sonsuz ama aklıma takılan hususlar var.

1. Bu plastik şişelerin en büyük özelliği pratik olmaları, suyu içtin şişeyi ez kaldır at. Yer kaplamaz, ağırlık yapmaz. Karton ile kaplamak bu özelliği ortadan kaldırıyor.

2. Yukarıdakine paralel tek kullanımlık, zaten plastik pek sağlıklı değil. Sadece bir defaya mahsus kullanılacak bir şişe için bu kadar süslemeye ve işçiliğe gerek var mı?

3. Bir üsttekine paralel, plastik şişeler güneş altında kalmasın diyor uzmanlar*, uzun süre doldur-boşalt da yapılamayacağına göre plastik bir şişeye masraf yapmaya değer mi?

4. Yine bir üsttekine paralel bu şişelerin yaygın olma nedeni ucuz oluşu, şimdi buna süstür kartondur derken (bir de yer alan büyüyecek) maliyeti fazlasıyla arttıracak.

5. Yukarıdaki negatif durumları insanlar da düşünecek, "ben bunu neden almalıyım, bana nasıl bir faydası olur" sorusuna cevap verebilecek bence tek noktası görselliği. Görselliğin güzel oluşu bu kadar olumsuz(!) niteliğin önüne geçer mi onun cevabını da siz düşünün.

Hobi olarak insanlara önerilebilir ancak bunu iş kurma seviyesine çıkarmak ne kadar mantıklı bilemiyorum.

Merhabalar herkese değerli cevapları için teşekkür ederim.

Öncelikle amacım para ile satış yapmak değil. Aksine kartona reklam veya qr code yapıp bunu siteye yönlendirmek. ordan reklamlardan kazanmak.

Şişeyi içine koyduğunuz yapı var. böylelikle stil katıyor diye düşünmüştüm yanlışda düşünmüş olabilirim.

Elimde olan karton kutudan kullandım. Blokees denilen lego tarzı oyuncak kutuyu kapladım maviyle üstüne bir kaç bişi yapıştırdım.

bunu belki başka bir alan için düşünürsem dahada iyi olabilir.

aklıma şurdan geldi freewater.io sitesinden esinlendim amerikada bedava su dağıtıyorlar ve üstünde sadece reklam var. benim bedava su dağıtıcak ve reklam alıcak bütçem ve gücüm olmadığı için bu şekil düşündüm.

@WinstonSmith evet dediğiniz gibi bir kez kullanımlık pet şişe için yapmaya değmiceğini düşünemedim ama içindeki pet şişeyi tak çıkar yapabiliyorsunuz. yani sadece su şişesi değil cam şişeler içinde yapılabilir düşünce kırılsada birine zarar verme olasılığı azalır. Bu prototipde bir kısmını kapladım ama olabilirse camın tamamını kaplayanda olabilir.

@Black-Tie, sen urun tasarımcılıgına sorunup caktırmadan urununu tamamlıyacaksın gıbı duruyor;)
Bunu dogrudan parakende satarım demıyosun her halde
Insanlar genelde markaya bakar gıda alısverısınde
bu yolda reklam falan derken ıyı para lazım bu ıse

Promasyon esantıyon nıyetıne olabılır
Ama karton malıyetı cam malıyetı oyle buyuk yekun paralarla ıse baslamayacaksan

mesela partılere gotur sen bu tarıfını
Alacagın meblagı saglama alacak anlasma yap
Yoksa urun tasarımcısına para zor verıyor bu urunu tasarlatan fabrıkator veya urunu kullanan ısadamı

Karton ulke ekonomısıne zarar verır
Kagıda guzel reklamını bastırırsın
Partıyse onu
Adaysa onu
mıllet bedava suya her ne mamul vereceksenhucum eder

Ben yazmıcaktım ama bu konu hosuma gıttı
benım mesajlarıma garez b6nuda makaslar beıs yok
Zaten yokum

bu fikrin amacı nedir öncelikle bunu sorebilirmiyim
amaç bir eksiyi artıya çevirirken başka bir artıyı eksiye çeviriyormu

proje amaco gereksinimi hedef kitle maliyet ve benzer urun olup olmadıgını paylaşırsanız sorunuza net cevap alabilirsiniz

Eskiden olsa herkesin bilgisayar, tasarım bilgisi olmadığı için karton kullanılmış derdim ama bazen elinizde ve aklınızdaki imkanlarla yapmak istersiniz. Arkadaşımız da ilk prototipini buna göre kendi şartlarında yapmış diyelim.

Fikrin aslında yazıldığı gibi olmasa da; uygulanabileceğini ama farklı alanlar ve yöntemler düşünülmesi gerektiğini belirtmek için ai de basit bir şey oluşturdum. Tabi, bu iş artık bu kadar basitken; kim neden tasarıma para ödesin denilse de; tasarım denilen şey hayal dünyasıdır ve pazarlama, baskı, çevre gibi şeyler bu işin olmazsa olmazıdır malum. O yüzden herkes kendisi yapar demek çok doğru değil. Benim belirtmeye çalıştığım husus olmayacak yönlerinden ziyade olabilecek kısımlarına ve bunun nasıl olabileceğine dikkat çekmek. Kuşak etiket bastıracağınız yerlerle anlaşırsınız, tasarımlarınızı yaptırırsınız ve direk etiketleri satarsınız. Bizde kimse reklam için bedava su dağıtayım vs diye uğraşmaz. Verir dijital ortamda reklamını geçer. Büyük şirketler zaten bu işe hiç girmez. Maliyeti daha düşük olan, yapılabilir şeylere bakmanız gerekir. Dediğim gibi etkinlikler vs. Onlara da zaten mantıken bu işin içinde olanlar en kolay ulaşır belki de yapılıyordur bilmiyorum. Ben bu tür şeyleri çok sevmediğim için ilgi alanım olduğu söylenemez ancak dediğim gibi olmayacak şeylerden ziyade olabileceklere yönelerek arkadaşımıza fikir edinebilmesi için farklı önerilerde bulunulmasını sağlamak adına yazıyorum. Çünkü herkes kartona takılmış gibi.
83201ej.jpg

@ENGELLEKTUEL, evet cevaplarda yazdım ama freewater.io adlı bir proje var amerikada suyu bedava dağıtıyorlar sadece şişe reklamlı oluyor aklımdaki de buna benzerdi.

@None, öncelikle detaylı yazdığınız için çok teşekkür ederim.

aklımdaki bir kartonun altına qr code yapıştırmaktı böylelikle o gördüğünüz siteye yönlenicekti eğer siteyi açarsanız benim reklamlar oluşacaktı vb uygulama aşamasında tabi eksiklikler var olduğu için fikir edinmek için buraya yazdım.

Sizde benim ufkumu açtığınız için sağ olun. Alttaki pet şişe evleniyoruz fikri güzel bayağı.

amaç ilk başlarda plastik şişeler içindi ama büyük ihtimal mantıklı değil yada farklı bir yol gerekiyor.

@Black-Tie, Bahsettiğiniz gibi bir şey yapmanız için büyük anlaşmalar yapmanız gerekir. Bunu yapabileceğinizi düşünüyorsanız deneyin ama bu bireysel olarak zor bir şey. Farzedin ki ben size reklam verdim 100.000 TL lik 10-20 TL den yada biraz daha fazla bir tutardan hesap için örnek, yani kişi başı sayı düşünün. Farz edelim ki daha kolay olsun diye su başına 50 TL ödemiş olayım. 2,000 Tane suyu bir şekilde ücretsiz sunmanız gerekir. Bunun dağıtımını kim yapacak ? O yüzden bu bireysel olarak sizin tek başınıza yapacağınız bir şey değil. Su üreten firma ile anlaşmanız lazım. O ambalajcısı ve etiket sistemini ona göre düzenleyecek vs. Yani yukarıdaki firmanın yaptığı işi bizzat yapmak isterseniz süreç basit gibi görünse de rakamların büyük olması gerekir ki firma bu işi yapsın, siz bireysel olarak bu dağıtım vb gibi şeyleri çözemezsiniz. Yada çözmeyi düşünüyorsanız nasıl çözeceksiniz. O yüzden etiket sistemi üzerinden giderek farklı şeyler yapabilmeniz adına, yani olmaz demek yerine olabilirler konuşulsun diye bu örneği verdim. Malum insanlar çocuklarının doğum günlerinde, nişanlarda, evliliklerde, sünnetlerde ve hatta boşanmalarda bile artık bir şeyler yapabiliyor. Bu yada benzerleri gibi en kolay ve yoğun olan zaten bu tür şeyleri yapıldığı bir sektör var. Magnet bastırmak bir ara moda gibiydi mesela. Bunların bütününü ele alan bir site tasarlayabilirsiniz. QR kısmı işin basiti. Büyük bir qr ile kişinin istediği bilgi, küçük qr ile sizin asıl katalog ve satışını yapacağınız sitenin adresi yer alabilir. Buna karton bardak vb gibi şeyleri de ekleyebilirsiniz. Eşantiyon, promosyon gibi reklam alanlarında hizmet veren kısımlarda da yenilik olarak bir şeyler eklemek gibi düşünmek yapılabilirliği artırır. Ama yok ben onu düşünüyorum derseniz işin söylediğim kısmını nasıl çözeceğinizi bulmanız gerekir. QR basit kısmı. Misal ünv. yurtlarına toplu dağıtımı kolaylaştırmak adına su verilebilir ama nasıl anlaşma yapacaksınız, o girişimcilik sizde var mı gibi gibi. Her detayını uzun uzun yazsam sayfa sayfa olur bunları örnek olarak düşünün. Örneğin yukarıdaki ünv suyu direk istediğiniz şekilde kabul etmeyebilir de. Yani ücretsiz olarak veriyorum her kurum direk alır demek bile gerçekci yaklaşım olmaz çünkü bunun üzerinde bir reklam var. İçeriğin kurumca kabul edilmesi gibi nedenlerle yine bir anlaşma yapılması gerekir. Yani kamyonla gider, boşalttırırım şeklinde basitce çözülür şeklinde bir örnek değildi verdiğim. Ama sadece etiket kısmı kolay. Ver ilanı anlaştığın yer üzerinden bastır koy zarf yada kutuya bitti. Yemekler, toplantılar, organize olunan durumlarda kullanılan yada kullanılabilecek şeylere odaklanmak yapılabilirliği kolaylaştırır. Biz çocukken reklamlar uçaklardan bile atılırdı. Şimdi reklam 2 tuşla yapılıyorken ses getirecek bir şey bulunduğunda yine olabilir ama dediğim gibi nasıl çözeceksiniz o kısmı düşündünüz mü ?

bedava su
bana sunu çağrıstırdı sadece cafelerde anlık okumalık vakit geçirmelik gunluk basılan 4 6 sayfalık bir gazete dergi
bu gazete dergi tamamen ucretsiz olup masrafını ve gelirini içerisine verilen reklamlardan karşılayacak

ama direk konu su dağıtmaksa
bir çok bilinmez soru işareti takılacak

hangi su ? eğer kendi su markamız yok ise anlaşacağımız marka ile bağlantı olacak ve herşekilde bir denetleme ve sağlık kurallarına bağlı olunmalı

yani atıyorum x markasının suyunu etiketleyim dağoıtayım kulağa geldiği kadar kolay geğil ve yaptırımı buyuk işler

@None, @ENGELLEKTUEL, değerli cevaplarınız için teşekkür ederim. Benim freewater.io su dağıtmak örnek olarak vermekti.

Bir projeyi açıklamak bile bu kadar hatalı geliyorsa demekki o projede eksikliklerim var paylaşmamın ilk sebebi de buydu.

Beyin fırtınası yapmak ve tartışmak.

Ben sadece kabı yapıp reklam koymayı düşünüyordum ve altına küçük bir reklam qr ile.

Bunu ama işleve taşıdığımızda bir sürü sorunla karşılaşılıyor.

Aklıma plastik şişeler için etiket fikri getirdiniz sizin dediğiniz gibi örnek bir tane yapıp müsaitliğimde paylaşıcam.

sen yanlış anlattın sanırım konuyu reklamlı petşişe kabuı yapmak olarak değil ancak reklamveren ayarlanarak bir firma ile anlasarak istediğin ürünün üstüne r reklam basılabilir ve ücretsiz ürün adı altında dağıtılabilir
bu olabilir hatta cok girişinmci ama turkiyede hemen tutmayabilir bunun için iyi bir ağ özelliklede üniverste kulüp kurucuları diye düşünüyorum

düşünsene üzerinde rekllam alınan sular ile metrobüse dalan gençler herkese su dağıtıyor veya yolda sıcakda otobus yolcukları yada yayaları ve hoızlı sekilde dağıtıp geçççççççiyorlar

1to1 reklam işi
ancak sağlam bir plan iyi bir network ister bencce

@Black-Tie, İşin zorluğunu baz alarak ilk yazımda her ne kadar siteyi belirtseniz de onun uygulama kısmına değinmemiştim çünkü zorluğu malumdü ancak 2. kez aynı siteyi söylediğiniz için o sitenin mantığının olabilirliğini genişlettim. Kabı yapıp koymak da tamam başlı başına bir şey ama yine aynı olay söz konusu ki sizin söylediğiniz parayı ben alayım hamallığı başkası yapsın olayına benzer o durumda. Bu iş tutmaz yada yapılamaz değil. Yapılabilir fakat dediğim gibi girişkenlik ve çevre gerektirir. Örneğin miting alanlarında şapka vs dağıtılıyor bu da dağıtılır, konserde, mağazalarda, fuarlarda, etkinliklerde, açılışlarda vs vs hepsini yazmama gerek sanırım zaten peşinen vazgeçmiş gibi olduğunuzu düşünürsek, sizin söylediğiniz yolu da olabilir ama yine büyük anlaşmalar yapmak gerekir :)
Örneğin sizin söylediğinize benzer bir olay futbolda ilk aklıma gelen forma vb gibi yapılar ama dağıtımı kendisi yaptığında anlaşmayıda kendisi yapar. Yani ücretsiz vermek yerine dağıtımını fanatik içeceği gibi pazarlar. Yine de tabi beyin jimnastiği yapılarak fikirler bulunabilir ama siz de girişimcilik olması gerekir en başta ve çevre tabi, yoksa o fikri sabaha kadar tartışsak, yazsak anlamı olmaz. Dediğim şeklini düşünün siz.

@ENGELLEKTUEL, Bahsedilen şey el broşürü gibi değil ki, alsın eline 200-300 Tane, bir de sırt çantası, önüne geçene ver gitsin. Gençler metroda dağıtsa, 2 eline birer koli alır en fazla ve kaç kişi, kaç kişiye dağıtabilir. Yine bir dağıtım aracı olması gerekir ki bunun yapılabilirliğinin de sanırım en kolayı örneğin; bir şehrin merkezinde meyve suyu arabaları vs gibi ücretsiz dağıtım tanıtım standı yada standları olması ki daha pahalı bir yatırım gerekir. Her köşeye buzdolabı koysan bile sayısı az olur, içini yenileme / doldurma işi uğraştırır. Bu gibi yöntemler için dağıtımın networkü sağlansa bile gideri gelirinden fazla olur. Bunun en kolay yolu bir yere toplu vermek otobüs firmaları vs gibi yada yukarıda söylediğim organize türleri yada kamusal yerler gibi şekillerde olabilir.

Üst Alt