Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ alt ekstremitede 3 cm kısalıkla ÖTV indirimli araba almak..?

karga6

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Sağ bacakta 3 cm kısalıkla ÖTV indirimli araba almak..?

Merhaba arkadaşlar iyi forumlar hemen konuya giriyorum. Annemin sağ alt ekstremitede 3 cm kısalık ve güç kaybı mevcut.
Engelli sağlık kuruluna geçen sene 17.04.2018 tarihinde başvuru yapılmış olup "ÖTV+MTV. İÇİN KULLANILMALIDIR. ÖZEL TERTİBATLI ARAÇ (OTOMATİK VİTES) KULLANMASI UYGUNDUR." yazısı alınmıştır. %15 oran vermişler. Rapor fotoğraflarını yükledim.
https://i.hizliresim.com/WqdJPQ.jpg
https://i.hizliresim.com/lqVnXB.jpg
Bundan sonra 30.05.2018 tarihinde ehliyet için başvuru yapılmış. Bu arada annemin B sınıfı ehliyeti mevcut. Ama kurul raporunda ne kod ne başka bir şey yok. Kurul kararında "Tertibat olmadan araç kullanabileceğine karar verilmiştir." yazıyor.
Onun fotoğraflarını da yükledim.
https://i.hizliresim.com/y6Xba9.jpg
https://i.hizliresim.com/7a4R3P.jpg
Bu konuda bilgisiz olduğum için siz de inceleyip eksiklikleri veya şu durumda ne yapmam gerektiği hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim. Bu raporla ÖTV indirimli araç alabilir miyiz? Ne yapmalıyız?

Son düzenleme:
kaç gündür yardım bekliyorum ama kimse yardım etmeyecek mi?

1)rapor surekli mi veridi.malum raporu gecen sene mayista aldiginiz icin suresi dolmadan islerinizi halletmeye ozen gosteriniz .B sinifi ehliyeti icin H sinifi yan engelli ehliyete cevirmek icinn bavuru yapiniz.orada da kodlar verilecek

eyvallah kardeşim ama verilen raporda rapor süresine sürekli yazıyor sıkıntı olacağını sanmıyorum. Ehliyete 10.02 ve 78 kodları eklense aracı yakınlarının kullanmasında bir sıkıntı olur mu? Ayva

Yo onda genelge yayinlandi.sikinti yok artik

Biraz bilgilendirebilir misin kardeşim rica etsem? Genelgeye göre yapmamız gereken bir işlem var mı yoksa alır almaz kulanabilir miyiz istediğimiz gibi? wiya

Sorularınızı cevaplayayım:

-Rapor ve ehliyette bir yanlışlık vb. yok. Engelli sağlık raporunuzda doktorlar ÖTV'siz araç kullanabilir derler. Ancak ehliyetinizi veren sağlık kurulu, durumunuza göre belirttiğiniz gibi "Tertibat Olmadan Araç Kullanabileceğinizi" belirtebilirler. Bu durumda ehliyetiniz de özel tertibat kodları olmadığı için ÖTV'siz araç alamazsınız. (Özel tertibat kodları olsaydı da kesin alabilirsiniz diyemem. Engel oranı düşük olduğu için Bölge Vergi Dairesinden Özelge isteyebilirler.)

-Eğer gerçekten araç kullanımında sıkıntı yaşıyorsa Anneniniz, itiraz edebilirsiniz. Ya da yeniden ehliyet sağlık kurulu rapor süreçlerine girip, farklı bir kurulla girebilirsiniz. Gerçekten araç kullanımında sıkıntı varsa, mutlaka bir kısıt verilir.

-Belirttiğiniz kodlar otomatik vites kodları. Onlar verilirse, 3. kişiler olarak sizde o aracı kullanabilirsiniz. Gerçi artık özel tertibat içinde, başkasının kullanmasını engellemeyecek tertibatlarda sizlerin kullanmasına izin veriliyor artık.

- Ayva 'nın belirttiği H ehliyeti birkaç yıldır verilmiyor. Artık B ehliyeti veriliyor ve orada özel kısıt kodları oluyor.

karga6 genelge bu sayfada yayinlanmisti acep kim bilir simdi nerede bende internetten tam metni arastirip bulmustum.arkadaslar ilgili yerleri kopyalayip burada paylasmislardi.(kendilerine cok tesekkur ediyorum tekrar)simdi annenize otomaitik vitesli bir arac verilecek ya bunu kullanmanizda artik sakinca yok,eskiden bazi kurallar vardi ama suan yok.gulegule kullanininiz:)

wiya

Özel kısıt kodu verilmeyen ehliyette otomatik vites nasıl tertibatlı sayılıp, otomatik vitesli ÖTV'siz araç alacak arkadaş?

Rica ediyorum, yazıları okuyarak doğru yönlendirelim.

StratoS OturanBoğa

Hocam biz kodları devlet hastanesi ortopedi doktorundan eklettik, nüfus müdürlüğü heyete gerek yok buradaki devlet hastanesinden yapabilirsiniz deyince.. Sonra da yeni ehliyet başvurusu yapıldı o raporla. Bu durumda iki sorum olacak:

1. Ehliyet başvurusu geri döner mi?
2. Ehliyet basılıp gelirse bize heyet raporunu soran olur mu?(Vergi dairesi, bayiler,vs.)

Degerli dostum @StratoS ben yorum yaparken arkadasimizin annesinin sol ayak bilegindeki %15 oranina ve sol ayak bilegindeki hareket kisitliligina odaklandim.takdir edersiniz ki bu sartlar raporda ( hareket kisitliligi ve orani )belirtilmis.bu yonden bakinca yuzde 1 dahi oran olsa arac almak herhangi bir sikinti olmadigini dusunuyorum.daha sonradan bakinca ehliyet icin toplanan saglik kurulunun kararinda ozel kodlar belirtilmedigini de yazmis, ben bunun bir eksiklik olabilecegini,gozden kacmis olabilecegini daha sonradan tamamlandirilabilecegini dusunmustum.cunku o kurula da ayni hastanenin doktorlari giriyor dojtorlar farkli olabilir ama hastane ayni.ayni hastaneden ayni ahatsozliga farkli kararlar verilemez diye dusunuyorum.burada iletisim eksikligi var gibi geldi bana..ornegin saglik raporu x hastanesindeki ali isimli doktor tarafindan verilmis olsun.il saglik komisyonun hastanede yapacagi kurulda gene x hastanesinde b doktoru karar verecek olursa a nin raporuna aykiri bir karar belirtemez diye dusundum.cunku bu raporlarda en son bashekiminde imzasi var.yani bashekimle kimse celismek istemez.bu karari kurula girerken bir yandan doktira gosterseydiniz illa durum degerlendirmesi yaparken dikkate alacaklarini dusundum. Umarim kendimi izah edebilmisimdir. @karga6

Teşekkürler kardeşim anladım. Artık heyete tekrar başvuru yapıp kodları ekletmeye çalışacağız. Bunu da yaptıktan sonra herhangi bir engel kalmıyor sanıyordum fakat vergi daireleri sorun çıkarabiliyormuş forumda okuduğum bir kaç konuda yaşayan arkadaşlar var. Sizin bilginiz var mı bu konuyla ilgili? wiya

karga6 evet konuyla ilgili magdur olan dostlarimiz arkadaslarimiz var, vergi daiteleri sonradan yaptiklari inceleme sonrasi ekstra yukumluluklerle karsilasabiliyor.konuyla ilgili yapilmasi geteken iyice bilinclenip islemleri dogru ve eksiksiz yapmak arkasindan da özelge doldurmak.özelgelere en erken 6 ay icerisinde cevap geliyor ama ozelge sonrasi uygundur seklinde cevap alirsaniz hicbir sikinti kalmiyor.

wiya şimdi hocam diyelim herşeyi hallettik gittik arabayı aldık. Sonra bize ötvsini ödetme gibi birşeyle karşılaşabileceğmizi mi söylüyorsunuz? Öyle bişey olabilir mi?

karga6

Herşey mümkün olabilir. Bu yüzden özelgeye, bu tür olumsuz riskleri en aza indirir diye yönlendiriyoruz.

karga6 siz ötv indirimli araç alamazsınız bu raporlarla.
Sağlık raporunuzda sorun yok ilgili ibare mevcut ortopedik olarak işaretlenmiş.
Ehliyet için aldığınız raporda il sağlık karar vermiş ve araba kullanabileceğine ikna olmuşlar zaten kodda verilmemiş.
Anlamadığım noktalar var. Aile hekimi sev ederken ortopedi değil de neden pisikaytriye sevketti. Siz ehliyet için sevk olduğunuzda sadece pisikiyatriğe mi muayene oldunuz? İl sağlık genel müdürlüğünde ehliyet için oluşan komisyona girdiğinizde sağ ayağınızdaki engeli göstermediniz mi doktorlar ve mühendisler kuruldaki ne dediler?
Bir de bu aracı anneniz üzerinize alırsanız siz kullanamazsınız çünkü otomatik vitesli araç alamaz engel sağ ayakta sağ ayak olunca da özel tertibatlı araç alabilir ancak bunu da annenizden başkası kullanamaz.
Sağ ayak engeline otomatik vitesli araç vermeye başladıysalar ben bilmiyormuşum o zaman

peki dostlar annem cuma günü ehliyet için heyete girecek önerileriniz var mı? konuşma konusunda, yapılmasına dikkat edilecek şeylerle ilgili olarak tecrübelerinizden faydalanabilir miyiz? StratoS

karga6

Anneniz geçmişte nasıl araç kullanabildiğini, hangi durumlarda zorlandığını anlatmalı. Ve "Uygun görürseniz, şu şekilde olursa daha iyi kullanabilirim" şeklinde yönlendirme yapabilir.

Rahatsızlığından açıkça bahsetmeli. Elinde engelli raporu ve varsa tetkikleri de sunmalı.

halil385

Sadece kendisinin kullanması şartı kaldırıldı. Anne-baba-çocuk-kardeş ve 3. derece akrabalar kullanabiliyor.

halil385 Vergi Dairesi ile ilgili sorun yaşamamak istiyorsanız;
Engelli Sağlık Kurulu Raporunuzda rahatsızlığınız açıkça yazılmalı mesela rahatsızlığınızın tanısı, kısalık, hareket kısıtlılığı ve atrofi gibi.. ve ''özel tertibatlı araç kullanması gereklidir'' olması gerekiyor. Ayrıca Ehliyetiniz de sadece otomatik vitesli araç kullanabilir kodu olduğunda bir sıkıntıyla karşılaşmazsınız. Çünkü vergi dairesi neden normal araç kullanamıyor sorusunu raporlara ve ehliyetinize bakarak inceliyor..

Hüseyin İlik

Bu durum bildiğim kadarıyla yapılan tertibatın diğer kişilerin kullanmalarına sakıncası olmadığı belgelenirse oluyor. Yani belli bir şarta bağlı.
uNiQuE_54

Otomatik vites dışında, ortopedik engelli arkadaşların engelli sağlık raporunda "Ötv siz araç-özel tertibatlı araç vb" tanımlar yazmasa bile yasa da direk belirtilen engel kısıtları varsa (sol ayak/bacak gibi) kısıt kodlu ehliyeti ile birlikte ÖTV'siz araç alabilir. Vergi dairesi o tanımları aramıyor.

Ama belirttiğiniz gibi, yasa da açıkça belirtilmemiş engelli durumları varsa, ve otomatik vitesin tertibat sayılması gibi ince ayrıntılar varsa, ilerde sorun yaşamamak için engelli sağlık raporunda özellikle otomatik vites ile ilgili ibarenin olması engelli arkadaş için bir korumadır.

StratoS Haklısın ancak engelli sağlık rapor başvurusunda zaten araç için alacaksanız ''özel tertibatlı araç kullanması gereklidir'' diye rapor veriyorlar yönetmeliğe göre.. Ayrıca bazen raporlarda detaylar yazmadığı için kısalık, kısıtlılık felan vergi dairesi sıkıntı çıkarabiliyor. Hatta ve hatta yönetmeliğe baktınızda ortopedik engellilerde oranın önemi yokken %10 oranla ötvden muaf araç alınmaz diyen vergi daireleri bile var o yüzden kendimize garantiye almak gerekli bilinçsiz işi bilmeyen vergi daireleri var..

uNiQuE_54

Yeni raporlarda artık belirttiğin şekilde "Kullanımı Amacı" bölümü yok okuduğum kadarıyla. Yeni yönetmeliğe göre rapor alan arkadaşlar paylaşırlar.

yarın gireceğimiz ehliyet kurulu için "özel tertibatlı araç (otomatik vites) kullanması uygundur" yazdıralım mı? 78 ve 10.02 kodlarını ayrı ayrı yazmaları gerekir mi? uNiQuE_54 StratoS

Ehliyet sağlık kurulu bu şekilde yazısal yönlendirmelere gelmez. Yani cümlenin sonunu size getirmezler, biz bakarız derler. Zaten önemli olan kodları yazmaları. Ehliyetinizde ibare değil, kodlar yazar.

Kod konusunda da dediğim gibi müdahale ettirmezler. Siz ısrarla otomatik vites kullanıyorsa Anneniz, o şekilde yönlendirin.

kusura bakmayın arkadaşlar uzun zamandır yoktum bu rapor işleri çok uzun sürdü. süreçte yine tıkanma yaşadık. en son kurula da girip özel tertibatlı ehliyetimizi aldık.
sınırlı kullanım kodları: 47-50-78-102
araç uyarlama kodları: 10.02-20.03-25.01-25.08
buna rağmen bayiye araç almak için başvurduğumuzda vergi dairesinden 3 cm kısalık yeterli değil cevabını aldık ve biraz şaşırdık.
bu konuda önerebileceğiniz bir şey var mı?

karga6

Özelge talep edin. Açıkca talebinizi yazın, ehliyet ve sağlık kurulu raporunu ekleyin. (Direk vergi dairesine bizzat müraccat edip, ilgilenen memurun dahilisini alarak takip edin.)

Eğer Ankara'ya sormadan cevap verirlerse 3-4 hafta içinde yanıt alırsınız. Ankara'ya sorarlarsa süre uzar. Bu konuda memuru ve Şefi örnek özelgeler bulabilirseniz ikna edebilirsiniz.

Eğer yine de karar olumsuz çıkarsa, mahkeme yolu açılıyor.

teşekkürler hocam fakat bizim durumla birebir aynı olan bir özelge bulamadım maalesef. StratoS

Üst Alt