Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ ayağımda hareket kısıtlılığı ile ÖTV'siz araba alabilir miyim?

maksimusss

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhabalar, bende yeni heyet raporu almış bir yeni forumdasınız olarak birkaç soru sormak istiyorum.
En baştan söyleyeyim mevzuatların bu kadar çok değiştiği, farklı farklı uygulamaların olduğu bu durumları görünce epey şaşırdım.
Ben fazla araştırmadan direkt mhrs üzerinden devlet hastanesinden sağlık kurulu randevusu aldım. Engel oranım % 11 , "özel tertibatlı araç kullanması gereklidir" ifadesi raporumda yazıyor. Rapor süresi sürekli olarak düzenlendiği. Sağ ayağımda hareket kısıtlılığı ve kısalık mevcut doğuştan... Kuruldaki memur aile hekimi üzerinden il sağlık müdürlüğünde kurula gireceğimi söyledi. Fakat yazılanları okuyunca kafam karıştı. Hastaneye herhangi bir ücret ödememiştim.

1. Kuruldaki memur bu raporla engel oranım % 11 olsada Ötv'siz araç alabileceğimi, tertibatlı araç ibaresinin geçmesinin yeterli olduğunu söyledi. Fakat bazı yazılarda maliyenin kendi içinde zorluklar çıkardığını okudum. Hatta arkadaşıma durumu ilettiğimde aradığı bir otomobil acente görevlisi "raporu bizim maliyeye elden götürmemiz gerekiyor, kişinin parmak üstünde yürümesini burada görmemiz gerekiyor" diye birşeyler söylemiş(şaka gibi😅) Sonuç olarak benim Ötv'siz araç almam mümkün mü?
1. Aile hekimi beni yine hastanede doktorlara sevkedip, oradan yeni bir rapor aldıktan sonra mı il sağlık müdürlüğünde mühendisinde bulunduğu kurula gireceğim yoksa bu aldığım raporla direkt il sağlık müdürlüğüne mi gideceğim?

2. İl sağlıktan raporumu aldıktan sonra ehliyet için ehliyet kursuna gitmeye gerek var mı? Direkt olarak ehliyete mi başvuracağız? Aynı tarihlerde ikisini de yapan üyeler okudum...

3. Şu an Ötv'sizde olsa aracı almasam ehliyet sürecini istediğim bir zamanda yapabiliyor muyum yoksa bunun bir süresi var mı? Yani elimde hastaneden aldığım raporla beklesem...

Uzun oldu ama inanın heryerde farklı bir şeyler yazıyor kafam karıştı. Şimdiden teşekkürler...

maksimusss
1- Bahsettiğiniz sürücü olur raporudur. Engellinize göre sevk edildiğiniz uzman doktor muayenelerinden sonra sizi komisyona onlar sevk edecek.
2- Sürücü olur raporunu aldıktan sonra eğer halihazırda eski ehliyetiniz varsa sadece nüfus müdürlüğüne gidip yenisi ile değişim işlemi yapacaksınız. Ama daha önceden ehliyetiniz yoksa tabi ki sürücü kursuna gideceksiniz.
3- Hastaneden aldığınız o raporun ehliyet açısından zaten bir önemi ve geçerliliği yoktur.
Ehliyet için sürücü olur raporu alacaksınız.

Cevaplar için teşekkürler... Bir kaç konuyu anlamadım. Halen B sınıfı ehliyetim var,
Ötv'siz araç Alma Hakkı'm bu haliyle var mı yoksa il sağlıktaki kurul Kararına göre mi belli olacak? Yani engelli ehliyeti alıp sonra özel tertibatsız kullanamaz hale düşmeyeyim😀

Ötvsiz aracı bu aralar alamayacaksam, hastaneden aldığım raporu ilerde sürücü olur raporu için kullanabilir miyim?

maksimusss
Engelli sağlık kurulunda sağ ayak hareket kısıtlılığından açıkça bahsedilip tanı ve bahsettiğiniz ibareler yazıyorsa,
Sürücü olur raporuna komisyon otomatik vites e sola alınmış gaz pedalı kodlarını yazarsa evet ötv muafiyetli araç alabilirsiniz.
Bayi işlem öncesi teyit için raporu vergi dairesine göstermekten bahsediyor. Ama sizi orada muayene eder şekilde davranamaz tabi.

maksimusss

aracı alacağınız zaman ehliyetinizi değiştirin mevcutta zaten ehliyetiniz varmış. Engelli ehliyeti çıkarmak kolay sağlık raporundan sonra emniyete veriyorsunuz yenisi adresinize geliyor yeniden kursa gitmenize gerek yok.
Aracı şu an alamayacaksanız ehliyetinizi değiştirmeyin tabii ki. Bunun süresi de yok ne zaman başvurursanız o zaman değiştirebilirsiniz.

Vergi daireleri bizim engelli olarak araç almamıza karşı olduğu için zorluklar çıkartıyor burası doğru bunun için bazı üyelerimiz özelge talebinde bulunuyorlar araç alımınıza zaman olduğu için en azından elinizdeki raporla özelge talebinde bulunabilirsiniz araç alabilirsiniz özelgesinden sonra gönül rahatlığıyla ehliyetiniz değiştirip maddi olarak imkanınız olduğunuzda aracınızı alırsınız.

Son durumu anlatayım... Bugün Maliyeye özelge için gittim.
Görevli benzer raporları inceledi.
Sağ alt ekstremite de belirgin atrofi ve 2 cm kısalık yazan raporumun benzerinin maliyeye daha önce sorulduğunu ve olumsuz cevap alındığını ifade etti. Özel tertibatlı araç kullanması gerekir ifadesinin ÖTV muafiyeti anlamına gelmediğini söyledi. Böyle araç kullanmanız gerekir, kendiniz alabilirsiniz diye ima etti:). Sağolsun devletimiz engelliye gelince gözünü 4 açıyor.

Açıkcası hakkım olmayan birşeyi devletten almaya çalışmadım varsa devletin bir onayı kullanmak istedim.

Buraya başvururkende "[FONT=sans-serif]Sol alt ekstremiteden, sağ alt ekstremiteden veya her iki alt ekstremiteden birden kısıtlılığı olmak" ibaresine güvenerek başvurmuştum.

Şu an için yapacak birşey yok gibi ama kafama takılan tek şey. bazı raporlarda ayağı kullanırken hareket kısıtlılıklarını ifade eden açıların yazıldığını gördüm ki benim asıl sorunumda ayak bilek ve parmak hareketlerini tam kullanamamak, bana rapor yazan doktor heyette ayağımın bu hareketlerini inceledi yapamadığımı gördü ama rapora bu verileri yazmadı. Bununla alakalı uğraşmaya da değmeyeceğini düşünüyorum.

Hayırlısı olsun, tüm engelli arkadaşların hakettikleri şekilde güzel muamele görmeleri dileğiyle...[/FONT]

maksimusss sürücü olur raporu ve sağlık kurulu tertibatlı araç kullanır dediği halde maliye olmaz diyor ise engel durumunuzun olmadığını düşünüyor ve bu raporları hiçe sayıyor demek ki.. gerçekten çok enteresan bir durum. benimde sağ kalçamda problem var ve kısalık var 4 cm kadar. sürücü olur aldım heyette tamam gibi ama eğer böyle bir durumla karşı karşıya kalırsam boşu boşuna uğraşmış olurum birde ehliyetimi yalandan değiştirmiş olurum. sanırım ehliyetimi değiştirmeden maliye ile gidip görüşsem daha iyi..

clawera Kesinlikle önce Maliye ile görüşün bence... Ben de daha bu işlerle yeni muhatap oluyorum ama Maliyedekilerin bakış açısı çok farklı, hele bir memurun kararı alan o olmasa da küstah bir şekilde sizi süzüp "şimdiye kadar nasıl araba kullandın demesi" bakış açılarını özetliyor...
Ben de hala sürücü olur raporu alıp almamakta kararsızım. Bu raporda gerekli kodlar yazılsa, o raporla başka bir maliyeden görüş alsam nasıl olur acaba?
Bir de sürücü olur komisyonu sürücü olamaz kararı verse, bu kararı yoksayıp eski ehliyetini kullanabilir miyim yoksa kısa sürede değiştirme zorunluluğu mu var? Kurumlar arası iletişim oluyor mu acaba?

Arkadaşlar hiç anlamadığım bir konu var. Özel tertibatlı araç kullanır raporunuz ve engelli kodları içeren ehliyetiniz varsa neden maliyeye gidip "bu olur mu" diye soruyorsunuz? İster maliye, ister nüfus, ister başka bir kurum... Sormanız gerekmeyen ve kendiliğinden olacak bir işi gidip memura sorarsanız "bana sorduğuna göre var bir iş" diye düşünüp saçma sapan şeyler söyleyecektir.

maliye memurunun rapora bakıp olur/olmaz deme hakkı yoktur!

raporunuz ve ehliyet kodlarınız uygun ise maliye memuruna laf düşmez! bir aracın ötv istisnası kapsamına girip girmediğine de vergi dairesindeki memur karar veremez, bunun için daha üst birimlerin kararı gerekir.

Bu tür durumlarda sakın gidip de maliyeye falan sormayın. Direk bayiye gidin. Bayi sizi gereksiz yere vergi dairesine sormaya yollarsa işi bilen bir bayii ile görüşün. Eğer yine de gitmek zorunda kalırsanız zorluk çıkarırlarsa maliye memurunun sağlık kurulu raporunu değerlendirme yetkisi olmadığını söyleyin. ikna olmazsa savcılığa şikayet edeceğinizi söyleyin. bakın bakalım o rapor oluyor muymuş olmuyor muymuş.

bunları 15 sene maliyede çalışmış biri olarak söylüyorum.

Benimde Sağa ayağım 6 santik kısa sağa kalçam dondurulmuş şu an ehliyetimde otomatik vites Otomobil yazıyor polio sekeliyim ötv indirimli otomobil almak için önce ehliyeti değiştirmem ve sonrasındada ötv için tekrardan rapor almam gerekli doğrumu arkadaşlar yazdıklarım

Hüseyin İlik mesaj için teşekkürler hocam. Bu başlığı açmamın sebebi de bu uygulama farklılıkları ve kişilere göre farklı işlemler... Engelliye engel çıkarmak üzere kurulan bir sistem gibi. Değişik durumdaki forumdaşların durumunu inceledim, bilen arkadaşlara hem özelden hem bu başlıktan sordum.
Ötv'siz araç onayı maliyeden alındı denilip araba satın alındıktan sonra ÖTV ödeyeceksiniz denilenler,

Araç kodlarını alıp raporuyla ehliyetini değiştirdikten sonra siz ÖTV muafiyetine tâbi değilsiniz denilenler (artık normal araçta kullanamayacaklar),

Normal Ehliyeti olduğu halde sağlık kurulunda engel raporunu aldıktan sonra araç kodu alayım diye kurula girip, sürücü olamaz raporu verilenler ( eldeki ehliyette gitti),

Sonuç olarak bu kötü örneklerden sonra buradaki arkadaşlarında tavsiyesiyle maliyete gitmiştim.

Şu anda uygun zamanımda sürücü olur raporu için il sağlık kuruluna gitmeyi düşünüyorum. Oradan araç kodları aldıktan sonra bayi üzerinden tekrar ÖTV olayını sorduracağım.
Tabii kafamda iki soru;
Raporda gerekli kodlar yazılsa, o raporla başka bir maliyeden görüş alsam nasıl olur acaba?
Bir de sürücü olur komisyonu sürücü olamaz kararı verse, bu kararı yoksayıp eski ehliyetimi kullanabilir miyim yoksa kısa sürede değiştirme zorunluluğu mu var? Kurumlar arası iletişim oluyor mu acaba?

Son düzenleme:
Avrupa da acaba engellisine böyle git maliyeye ordan trafiğe raporu beyenmedim tekrar rapor al ilsalığa git ordan bayiye git bayiden teseye uğra bir çay iç ordan bir kaskocu sordur

Hüseyin İlik teşekkür ederiz. yani ehliyet ve sağlık kurulu tertibatlı araç kullanır diyorsa artık bu iş bitmiştir diyorsunuz.
Göktepeli63 ben yeni yaptım işlemleri. ilk önce ehliyet için bir komisyona girmen gerekiyor. aile hekimi>uzman hekim> eğer komisyona sevk ederse il sağlık müdürlüğü>komisyon... burdan sonra ehliyetine tertibatlı araç kodları yazarlarsa ; bana sola alınmış gaz pedalı ve otomatik vitesli araç yazılar bundan sonraki adım sağlık kurulu raporu.. eğer eski raporunda özel tertibatlı araç kullanabilir ifadesi yoksa raporu yenilemen gerekebilir ama yenilemeden önce bir bayi ile görüş onlar vergi dairesine soruyor belki kabul edilir raporun.. eğer oranın yüksekse birde 40 ın altına düşme. .. bu arada ötv için gittiğinde sağlık kurulu 200 tl..

Merhaba... Ben de üzerinde özel tertibatlı araç kullanır ibareli sağlık kurulu raporumu, üzerine il sağlık müdürlüğü komisyonu raporunda 10.02 (otomatik vites) kodunu aldıktan sonra bu iş bitti derken maliye duvarına tosladım. Ehliyetimi peşin peşin değiştirmeden sorup öğrenmek için gittim, zira şu anda aracım manuel...ehliyetimi kısıtlamak istemedim. maksimusss un da dediği gibi herşey normal gibi gözükse de burası Türkiye noolur noolmaz deyip gidip sorduğumda memurun dediği şey, doktorunuz otomatik vites önermiş olabilir ama bizim de mevzuatımız var ve buna göre haktan faydalanamazsınız oldu. Benim üstelik sol alt ekstremitede sorunum olmasına rağmen. Şu an itibarı ile özelge talebinde bulunmadım fakat bulunursam anladığım kadarı ile oradaki memur değil merkez sağlık kuruludur buna karar verecek olan ve olumlu olacağını düşünüyorum. Fakat bir süre beklemedeyim.

Bayi de sordu satış öncesinde...kendi gelsin demişler...Ha satış olduktan sonra ne derlerdi bilemiyorum...yine yok demiş olsalar, ehliyet kısıtlanmış ve üzerine de ödenmemiş ÖTV ile başbaşa kalma ihtimali de var.

Clawera bey ben 2010 h sınıfı ehliyeti aldım raporumda özel tertibat yazıyor hatırladığım kadarıyla diyelim yazmıyor yeniden rapormu almam gerekli şu an yüzde 47 raporum var bu raporu alırsam eski raporuma zararı olurmu

Göktepeli63 yazmıyor ise yenilemenizi isteyebilirler. %47 tabi ki değişebilir. Eğer başvuru yaparsanız eski raporlarınızın fotokopisini mutlaka ekine ekleyin. İnşallah raporunuzuda [FONT=sans-serif]özel tertibat ile ilgili bir yazı vardır. [/FONT]

Hüseyin İlik

Maliye memuru aynen de değiniz gibi rapora bakıp olmaz dedi...Raporda özel tertibatlı araç kullanır ibaresi ve sürücü raporumda 10.02 kodu olmasına rağmen (!)

Clawera koymetli bilginiz için çok teşekkür ederim ehliyetimi değiştirecem bunun içinde engelli oranı verilecekmi bu oran eski raporuma zararı olurmu yoksam ötv için alıcak rapor içinmi engel oranı yazacak anladığım kadarıyla ehliyet deyişimi için rapor ötv için artı rapor alacam bu raporun ötv için alacağım rapor engelli raporuma zarar verebilir doğrumudur

Aynen dostum ama eski raporunu belki kabul ederler . Sormanda fayda var .ehliyet için mecbur aile hekimine irfan komisyona ..

Öncrlikle ben ehliyeti değiştirmeden başlıyım hocam 2010 h sınıfı ehliyet için aldığım raporum var o zaman tek bir rapor almıştım ötv için başvurmamıştım sanırım yeni rapor almam gerekli ötv için

Clawera son kıymetli bir bilginizide almak istiyorum ötv den faydalnmak için ehliyetimin üzerinde ne yazmalı ve ötv raporunda ne yazmaliki sorun çıkmasın sağa ayaktan 6 santim kısalık var sağa kalça dondurulmuş raporumda polio sekili yazıyor saygılarımla

Her mesajda değişik bilgiler öğreniyoruz, teşekkürler.
Bazı mesajlardan yanlış anlama var gibi geliyor.
Ben memurlarla görüştüm ama memurların tavrı hoş olmasa da kendi verdikleri bir kararı söylemediler, daha önceki dosyaları incelediler, benim durumunda olan başka bir başvuruya Ankara'dan görüş istediklerini ve olumsuz cevap geldiğini söylediler(doğruluğunu bilemiyorum). Belki işler son zamanlarda biraz daha zorlaştırılmış olabilir...
Aslında cevaplar geliyor ama benim son iki sorum hala cevapsız kaldı. Galiba deneyip kobay olarak yeni bir başlık açmam gerekecek...

B sınıfı ehliyete 10.02(otomatik vites) kodu ekletmek için Nüfus Müdürlüğüne gittim ben, oradan öğrendiğim kod ekletme değil, sıfırdan sürücü belgesi almak, üzerinde 10.02 kodu yazar hali ile...ve asıl önemlisi artık o yeni sürücü belgesi ile manuel araç kullanamayacağım. Hastaneden aldığınız raporunuz süresiz ise istediğiniz zaman kullanabilirsiniz ancak il sağlık müdürlüğünden alınan komisyon raporu 2 yıl süre ile geçerlidir maksimusss

Teşekkürler @oyküm...

Sıfırdan ehliyet derken kursa kayıt olup sınavlara girmeyi mi kastediyordunuz? Bazı arkadaşlar direkt yeni ehliyet alınacak diyorlar ki ben bu farklı uygulamalara ilk yazımda bahsetmiştim. Peki siz Ötv' siz araç için olumsuz kararından sonra hala niye ehliyet değiştiriyorsunuz, yeniden özelge için ehliyet ve raporlarla mı başvuracaksınız?

Bu ilginç uygulamalardan dolayı elimizdeki ehliyetten olabileceğimizi ki sizinki engel durumunuza göre olması gerektiği şekilde veya ÖTV'siz araç alıp daha sonrasında ÖTV ödemek zorunda kalabileceğizi yine yazmıştım.

.

Sıfırdan ehliyet derken tabii ki kurs vs değil, fakat yenilemede alınmayan yeni kart bedeli bu sefer alınıyor. Ben şu anda ehliyetimi değiştirmiyorum, o aşama maliye duvarına toslamadan önce idi :) elimdeki ehliyetten neredeyse oluyordum direkten döndüm, özelge talebinde bulunacağım fakat kısıtlı ehliyeti alıp da onu da eklemeyi düşünmüyorum.

oyküm

Kendi gelsin ne demek yahu muayene mi edecek sizi? Memurun görevi evrak üzerinde rapora ehliyete bakıp bunlar yasal olarak yerindeyse onay vermektir. Maalesef bayii elemanları da mevzuatı bilmedikleri için her şeyi rica minnet halletmeye alışmışlar.

Bence gidin, durumunuzu anlatın, olmaz derlerse üst birime dilekçe verin.

Bu arada size 10.02 kodu verildikten sonra ehliyetinizi yeniletmeniz gerekir. Yoksa ileride (Allah korusun kaza vs. durumunda) daha büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Üst Alt