Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ ayağımda hareket kısıtlılığı ile ÖTV'siz araba alabilir miyim?

Göktepeli63 dostum ehliyetinde mutlaka tertibatlı araç kodları olmalı. mesela sola alınmış hızlandırma pedalı gibi 25.03 du sanırım otomatik vites filan zaten komisyon hepsini yazıyor... sağlık kurulu için mutlaka ötv için de iste diğer seçenekleri de mutlaka işaretle bir daha uğraşma.. %47 olan raporu ekine koymanda fayda var. ayrıca 200 tl ödeme çıkabilir ötv seçtiğin için.

Yüzde 47 olan raporum düşürülebilirmi sürekli almıştım

Raporu aldığım doktor hastanede durumu anlatırım yardımcı olabilir inşallah iyi ayarlamam gerekli ehliyet deyişimi için rapor oranı verilmiyor bence

clawera merhaba, ÖTV kısmını işaretleyin demişsiniz bunu il sağlık kuruluna başvurudaki formda mı belirtiyoruz? Bir de yine kaza durumunda sıkıntı çıkabilir yazmışsınız. Baştan beri bir iki yerde sordum ama tam cevabı alamadım. İl sağlık kurulundan kodları alsak, fakat Maliyedeki özelge keyfiliğinden dolayı şu an ehliyetimize işletmesek ve normal araba kullanmaya devam etsek bu kodlar herhangi bir yerde (kaza, trafik kontrol) karşımıza çıkar mı? Rapor sadece biz ehliyette işletince mi işleme alınıyor?
Teşekkürler...

maksimusss abi şimdi iki işlem var. birincisi ehliyet. Bununla alakalı komisyona gireceksin ilgili kodlar verilip sürücü olur derseler ilk aşama bitiyor. Sonrasında eğer elindeki raporda ötv indirimi ile ilgili bir ibare varsa yeniden rapor için başvurmadan önce bu raporun kabul edilip edilmeyeceğini vergi dairesine sormalısın. Kabul etmezlerse hastaneye sağlık kuruluna gireceksin. Sağlık kuruluna girerken mutlaka ötv-kdv-engelli kartı vs. hangisi lazımsa baştan işaretle.. eski raporlarını da ekine koy ki doktorlar görsün eski oranlarını. raporu da aldıgında artık hem ehliyet hemde vergi indirimi konusunda işlemleri tamamlamış olacaksın.

sen diyorsun ki ben ehliyeti çıkarmadan tüm işlemlerin sonucunu göreyim öyle çıkartayım. ama maalesef öyle bir şey olmuyor. çünkü acentalar ehliyetinin fotokopisini istiyor.. bu arada neden özelge istesinler ki çıkmazda kaldıklarında istiyorlar diye biliyorum. eğer raporunda rahatsızlığın net bir şekilde ifade ediliyorsa sorun cıkmaz diye düşünüyorum.

Herkese selam
Ben 20 yıldır Maliye Bakanlığında çalışıyorum ve bunun 15i denetim elemanlığı, burdaki özelge olayını ve hevesini hala anlayabilmiş değilim.
Ehliyet için süreç belli, ÖTV indirimi için alınacak rapordaki süreç belli. Kanun belli tebliğler açık. Eğer siz usulüne uygun ehliyet ve ÖTV için DR ve kurul tarafından verilen raporları almışsanız ve bunlardaki açıklamalar (hastalık ve oranlar, kodlar) yeterliyse Maliyedeki memur size ve raporlarınıza bir şey diyemez. Onun işi ve yetkisinde olan bir şey değil.

Ne yapacak memur DR'un ve sağlık kurulu kararlarını yok mu sayacak? Ya da kararlarını mı sorgulayacak? Öyle bir şey yaparsa yolu basit ; Mahkeme.
Sizlere naçizane tavsiyem, eski H şimdiki kodları içeren B ehliyetiniz varsa, Hastanelerdeki Sağlık Kurullarından (her ildeki yetkili hastene bellidir.) "Özel tertibatlı araç kullanabilir/kullanmalıdır/kullanır/kullanması gerekir" ibareli ve oran yüzdesinin yazılı (%5 %10 %60 her neyse) olduğu alınmış raporunuzla doğrudan bayilerle muhatap olun. Özelge işleriyle ya da Maliyedeki memurlarla işinizi zora sokmayın.
(Bu dediklerim usulüne uygun yapılmış işlemler için geçerlidir. Eğer rapor sürecinde veya ehliyet alırken usulsüz işleriniz varsa elbette bu bir yerden ceza olarak döner.)

caradak clawera cevaplar için teşekkürler...
Daha önceki mesajlarında da belirttiğim gibi benim forumda incelediğim pek çok örnekte çok keyfi durumlar var. Her şey kanuna uygun olmasına rağmen, benim durumundaki gibi özelge için gidilince red alanlar, araba aldığı halde sonrasında ÖTV isteyenler, halen b sınıfı ehliyetii olduğu halde sürücü olamaz raporu verilenler, rapora güvenip ehliyette kod ekleyip sonrasında ÖTV siz araç alamazsın denilenler...
Benim durumda, devlet hastanesinden sağlık kurulu Engel oranım % 11 , "özel tertibatlı araç kullanması gereklidir" ifadesi raporumda yazıyor. Sağ ayak 2 cm kısalık var, il sağlık kuruluna henüz başvurmadım fakat özelge için gittiğimde memur, Ankara'ya sordukları daha önceki benzer raporu gösterip olumsuz dedi. Açıkça da Özel tertibatlı araç ibaresinin yazmasının ÖTV siz araç anlamına gelmediğini söyledi. Mahkeme yolları gözükecek anlaşılan...
Bu konuyu tekrar tekrar ifade etmenin sebebi aslında pek çok kişi ya bunları yaşamış ya da yeni başlayanlar yaşamak üzere ama her birimiz bireysel olarak tekrar tecrübe ediyoruz. Hakkımızı savunan veya birlik olunan bir durum yok. Çok ciddi engeli olan arkadaşlarımız bile keyfi uygulamalara maruz kalıyor ne yazık ki...

caradak

Memurun tavrı tam da dediğiniz gibi hem "özel tertibatlı araç kullanır" ibareli heyet raporunu hem de 10.02 kodu uygun görülen komisyon raporunu "yok sayma" yönündeydi...Doktorunuz otomatik vites araç önerebilir ama bu ÖTV muafiyetinden faydalanırsınız anlamına gelmez diyor. Ayrıca bayi yolu öncesinde denendi, onlar da gidip soruyorlar ve sanırsam mevzuata falan hakim kişiler de değil bunu soranlar. Ayrıca orada memurun dediği şey alt ekstremitede kısalık için bizim mevzuatımız min. 5 cm olması lazım diyor dedi ve ben bu mevzuatı hiç bir yerde görebilmiş değilim. Hal böyle olunca özelge olmadan satış işlemi yapıldığını varsayalım, gelsin uykusuz geceler... ne zaman ÖTV borcu çıkarırlar diye düşün dur

oyküm

Zaten bu yüzden mevzuatta kesin hüküm görmediğiniz engel dışında engeliniz varsa mutlaka özelge ile hareket etmenizi öneriyoruz. Yoksa, ilerde sıkıntı yaşamanız muhtemeldir.

Özelge bir güvencedir. Elbette kesin değildir ama hukuki olarak elinizi ciddi anlamda kuvvetlendirir.

İşin ilginç yanı engelimin mevzuatta yeri var...yani sol alt ektremitede sorun var ama ne yazık ki raporda açıkca sol yazmıyor, EHA da kısıtlılık yazılmış. Niyetim hastaneden o ayrıntılı EHA ölçümlerini isteyip özelgeye başvurmak

Bu arada direk ilgili olmasa da yeni bir gelişme... Gelir vergisi indirimine başvurmuştum. Raporumu aynen onaylamış Merkez Sağlık Kurulu... ÖTV muafiyeti için özelge talebine de bakacak olan aynı Merkez Sağlık Kurulu değil mi? dolaylı da olsa bir faydası olur mu bu onayın acaba?

oyküm

"yani sol alt ektremitede sorun var ama ne yazık ki raporda açıkca sol yazmıyor," benim anlattığım bu zaten, usulüne uygun raporlarda sıkıntı çıkmaz, çıkma ihtimali yok. Hastanede aldığınız raporda hastalık tam olarak açıklanmış, oran yazılmış, "özel tertibatlı araç kullanamsı gerekir" ibaresi yazılmışsa kimse kabul etmiyorum diyemez. Ama sizin aldığınız raporda izaha muhtaç ve eksik yerler varsa o zaman kabul etmeme durumları çıkar.

Ötv için bu ifade yeterli mi, yeni rapor mu almak gerekir?

Merhabalar, Ehliyet için İl sağlık Kurulu heyete girdim, aşağıdaki kodlarla engelli B ehliyet alabileceğim belirtildi.

10.02 Otomatik vites ,32.01 Tek elle idare edilen kombine fren ve hızlanma sistemi,
35.02Direksiyonu bırakmadan kullanılabilen kontrol cihazları, 47. İki tekerlekli araç kullanamaz,
78.Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir, 102. Ticari araç, resmi araç, ambulans kullanamaz

Mayıs 2019 yılında Hastaneden engellilik Sağlık kurulu raporu almıştım. Bu raporda
Başvuru Nedeni: Engelli Raporu
Geçerlilik Süresi: Sürekli
Engel Grubu: Ortopedik
Engel Oranı: 11
Açıklama : Özel tertibatlı araç kulanması gereklidir.

Raporda "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gereklidir" ifadesi geçmediği ve başvuru nedeni olarak "ÖTV için" yazmadığından ÖTV muafiyeti için tekrar rapor için başvurmam gerekli mi yoksa bu rapor yeterli olur mu?
Aslında aldığım raporun altındaki uyarılarda "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gereklidir" şeklinde ifade yazın denilmiş ama yukardaki şekilde benim raporuma yazmışlar.

Son düzenleme:
maksimusss

Şansınızı deneyin. Bence sağ alt ekstremite olduğu için sorun yaşamama ihtimaliniz var.

maksimusss dostum merhaba. ötv muafiyetli araç alırken bayideki çalışan şunlara bakıyor;
- engelli raporunda "sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir yazısı olacak.
- il sağlık müdürlüğünden alınan " sürücü olabilir raporu"
- son durumunuza göre baştan düzenlenmiş yenilenmiş ehliyetinize

burda yazanları tamamladığınız taktirde bayiye giderseniz size yardımcı olacaklardır

Cevaplar için teşekkürler, maliye'ye gittim, Görevli inceledi ve "bu raporla ÖTV'siz araç alabilirsiniz, araç bayiine gidin" dedi.
Şimdilik araç araştırma ve bir süre bekleme aşamasına geçtim. malum sınırı geçmeyen araç bulmak zorlaştı. Hatta yurtdışı araç alımıyla alakalı bile düşünmeye ve araştırmaya başladım.

[FONT=&quot]Maliyeye gitmeden telefonla sordum, tam cevap vermediler raporları görmeliyiz dediler, gidip raporları görünce problem yok dediler. İşin garip tarafı Hastaneden aldığım engelli raporumun orjinalini bulamıyorum, Mayıs 2019'da raporu almama rağmen e-devlette barkodlu olarak görünmüyor. İl sağlık Müd. aradım Engelli Bilgi sisteminde görebildiklerini söylüyorlar ama Maliye raporu barkodlu olmadığı için göremediğini söyledi. Raporu aldığım hastane de getirin aslı gibidir şeklinde belge veririz dediler, noter yerine hastanenin verdiği aslı gibidir geçerli mi bilmiyorum. e- nabızda ilgili kurumlara belge no ve Tc ile vermeniz yeterlidir diyor ama .pdf olarak indirilemiyor. İyice kafam karıştı.[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]

[FONT=&quot]Bu arada ticari araç kullanamaz derken şahsi olarak alacağımız Doblo tarzı bir aracıda mı kullanamam?[/FONT]

RUHSATTA TİCARİ YAZMADIĞI SÜRECE SORUN OLMAZ ama sağ ayak olduğu için otomatik olmak zorunda doblo da otomatik yoktur

Üst Alt