Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ Brekial Pleksus ile ehliyet aldım. ÖTV'siz araç alabilecek miyim?

alpers

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar %40 engelli raporum var ve raporumda otomatik vitesli araç kullabilir ibaresi var. Ayrıca ehliyetimide değiştirdim ve onda da kod olarakta 78( sadece otomatik vitesli araç kullanabilir.) var. Ayrıca engelim sağ kolumda brekial pleksus vardır.
Şimdi sorum şu bu belgelerle birlikte gidip araç alırsam ötv indirimden yararlanabilir miyim ?

merhaba;

Bendede Brakial Pleksus lezyonu var 1 sene çetin uğraşlar sonucu bütün raporları aldım aracımı aldım,iş yerinden vergi indirimi alıyorum ücretsiz otopark kartı aldım,Aile ve sosyal politikalardan engelli kartı çıkarttım bunları internet ve bilen kişilere defalarca sorararak uzun bir sürede tamamlayabildim insanın hakları olupta bunlardan faydalamaması veya faydalanmak isteyip onune bir sürü müdredatı bilmeyen personeller çıkarıyorlar bu konularda sizlere istediğiniz konularda yardımcı olabilirim.

iyi günler

alpers

"otomatik vitesli araç kullanır" ibaresi yazılamaz engelli sağlık kurulu raporuna. Yanlış yapmışlar. Kendi yönetmeliklerine aykırı:

"Araç ve ehliyet için saglik raporlarina iliskin usul ve esaslar
5.1.2.3.- ÖTV indirimli araç alımına yönelik Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında şu hususlara dikkate alınacaktır
a) Ortopedik engellilerde sadece "özel tertibatlı araç kullanması gereklidir." veya "özel tertibatlı araç kullanmasına ihtiyaç yoktur" ibarelerinden biri ve engellilik oranı yazılacaktır. Kişinin sürücü belge sınıfı veya özel tertibat kodu kesinlikle yazılmayacaktır.
b) Engelli raporlarına sürücü olunup olunamayacağına dair bir hüküm yazılmayacaktır."

Raporu aldığınız yere durumu bildirmeli ve düzeltilmesini talep etmelisiniz. Aksi halde sağlık bakanlığı'na şikayet edeceğinizi söyleyin. Raporu manuel vitesli aracı özel donanım olmadan kullanıp kullanamayacağınıza dair değerlendirme içerecek şekilde düzenlemeliler. "Özel donanım şart" raporu verirlerse, evet, eldeki ehliyetle ötv'siz araç alabilirsiniz.

@OturanBoğa

yani bu şekilde bu raporla araç alamaz mıyım ?

Sağlık kurulundaki kişilere bunu söyledim biz özel tertibatlı araç kullanabilir ibare olması gerekli dedim demek ki sana özel tertibat gerekmiyor dedi otomatik vites yeterli demek ki dedi

Ayrıca otomatik vitesli araç özel tertibatlı araç yerine geçebilir mi?

alpers

Olmaz. Yönetmeliklerine aykırı olduğunu söyleyin. Bu şekilde yazmaya yetkileri yok. Düzeltmeleri gerek. Aksi halde sağlık bakanlığı'na şikayet etmek zorunda kalacağınızı, çünkü bu rapora ihtiyacınız olduğunu belirtin. Yenilemek ve manuel vitesli aracı kullanıp kullanamayacağınızdan hareketle "özel donanımlı araç kullanmalıdır" ibaresi yazmak zorundalar.

Memur anlamıyorsa şefine çıkın derim

alpers Raporunuzu da mı yeni aldınız. çünkü eski ise eski raporlarda böyle ibareler vardı. Bu türlü bir raporsa elinizdeki bu rapor geçerlidir. Fakat sn. Oturanboğanın dediği gibi yeni aldıysanız raporu evet yanlış yapmışlar..

@OturanBoğa
@dyt
Benim raporum daha yazılmadı ama bugün hastaneye gittim bu yönde karar vermişler sağlık kurulundaki kişiyle beraber doktora gittik biz bu yönde karar verdik dedi bende böyle bir karar veremezsiniz dedim çünkü yönetmeliğe aykırı bir işlem yapıyorsunuz dedim sonra yönetmeliği gösterdim o zaman dedi bu kararı ben tek başıma değiştiremem dedi sonuçta kurul kararı dedi. Onun için tekrar kurula girin dediler Perşembe günü tekrar kurula gircem bakalım napacaklar.
Ayrıca yine otomatik vitesli araç kullanabilir diye verillerse ne yapmam gerekli ?

Şimdi bana bu raporu bu şekilde verirlerse gidip araç alımına başvursam nolur acaba

@OturanBoğa

Bugün heyette Benim ifadeyi düzeltilerek özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi yaptılar.

Şimdi bu engelli raporumla ve ehliyetindeki 78 koduyla araç alımı yapabilir miyim?

Genel Anlamda ÖTV indiriminden yararlanabilmek için;
1- Raporunda özel tertibat gerektiği belirtilmeli.
2- Aracında hareket ettirici bölmelerde (Gaz, firen, Vites kolu) özel tertibat bulunmalı veya otomatik vites özel tertibat olarak kabul edilmeli.

ÖTV uygulama tebliğinde "Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir." İfadesi bulunmaktadır. Araçların çalışma şekli düşünüldüğünde manuel vitesli bir araçta vitesi değiştirebilmek için sağ kol ve sol ayak gerekli olduğundan, bu maddenin "Sağ kol ve sol ayak engellilerin vites değiştirmelerine engel rahatsızlığı varsa, otomatik vites özel donanım kabul edilir." Demek istediği açıktır.

Yani, sağ kol engellilerin tertibatsız - ÖTV indirimli şekilde araç alabilmelerinin önü bu şekilde açıldı.

Raporunda "otomatik vitesli taşıt kullanabilir", "sadece otomatik vitesli taşıt kullanabilir", "Manuel vitesli taşıdı vites kolundan tertibat ile, otomatik vitesli taşıdı tertibatsız kullanabilir." Gibi ifadeler bulunanlar, Ankara, Samsun, İstanbul gibi yerlerden maliye memurlarına durumu izah ederek ve / veya özelge isteyerek uygun ehliyet ile tertibatsız araç aldılar.

Zaten maliyelere anlatmakta zorlandığımız durumu sağlık bakanlığının rapor düzenlemesi iyice zorlaştırdı.

Sağ kol engelli bir bireye sağlık kurulu özel tertibatı, ehliyet Kurulu da sadece otomatik vitesi şart koşuyorsa bu durunda;
1- (Maalesef azınlıkta olan) okuduğunu anlayan iyi niyetli ve zeki insanların bulunduğu bir vergi dairesine denk gelirsen; "Rapor tertibat demiş, tebliğ otomatik vites özel tertibat kabul edilir demiş, ehliyet kurulu da otomatik vites yeterli demiş o zaman tamamdır" şeklinde düşünüp onay verebilir.
2- Okuduğunu anlamayan ya da anlamak istemeyen, işi yokuşa sürmek isteyen bir maliyeye denk gelirseniz; "Rapor tertibat gerekli demiş, manuel ya da otomatik vitesli olup olmadığını belirtmemiş, ben bilmem, otomatik de olsa manuel de olsa illaki tertibat isterim." diyebilir.

Bence her durumda bir an önce özelge başvurusunda bulunun.

Özelde nasıl başvurusu nasıl yapılır
Özelgeye neler yazmam gerekli

Ortopedik Engelli ÖTV siz Araç Alımı

Ortopedik engelli raporum var.
Engelli raporumda özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi vardır.
Ehliyetimde de 78 kodu var(sadece otomatik vitesli araç kullanabilir)
Bundan sonra araç alımı için ne yapmam gerekiyor?
Araç galerisine gitmem yeterli mi?

Onur bey merhaba, benim de sağ elde brakial plexus lezyonu var. H sınıfı ehliyetimi yenilemek için sağlık müdürlüğünde komisyona girdim. Aşağıda ki kodları yazdılar. Sadece otomatik vites olarak vermediler. Siz nasıl yaptınız acaba?

-Birinci grup sürücü olur.
-10.02 (Otomatik Vites)
-35.02 (Direksiyonu bırakmadan kullanılabilen kontrol cihazları)
-35.03 (Direksiyondan sol eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları)
-40.11 (Direksiyon simidin de yardımcı cihaz (Topuz,direksiyon çatalı vb))
-40.14 (Tek elle/kolla işletilen alternatif uyarlanmış direksiyon sistemi)
-47 (İki tekerlekli araç kullanamaz)
-78 (Sadece otomatik vitesle araç kullanabilir)
-102 (Ticari araç,Resmi araç, Ambulans kullanamaz)

Ayrıca bu kodlarla alacağım araçta hangi tertibatlar olmalı forumdaki arkadaşlardan deneyimlerini paylaşmalarını rica ediyorum.

@apoyont

hocam yaşadığınız süreç ve karşılaştığınız sıkıntıları biraz paylaşabilir misiniz? benim de Brakial Pleksus hasarı var. 10.02 koldu ehliyet raporu ve özel tertibatlı araç kullanabilir engelli sağlık raporum var. Vergi dairesi ÖTV'den muaf tutmasına rağmen, Ankara-Samsun-İstanbul Emniyet Müdürlükleri tescil işlemin yapmıyor. Uğraşıyorum hala...

@alpers

hocam bu konuda ben de bir başlık açtım. yaşadığım problemleri yazdım. hala devam ediyor problemler. tescil işleminde sıkıntı yaşıyorum.

rilke tescilde sıkıntı çıkmasının sebebi nedir acaba?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanlığında görüştüğüm şube müdürü Engelli Sağlık Kurulu raporumda özel tertibatlı araç kullanması uygundur şeklinde ifadeye yer verilmesi nedeniyle ilave tertibat olmaksızın otomatik vitesli araç almam halinde trafik tescil işlemi yapılamayacağını belirtti. Söz konusu raporda ve özel tertibatlı araç kullanması uygundur ve otomatik vitesli araç kullanabilir şeklinde bir ifade olması gerektiğini belirtti ve raporum bu haliyle trafik tescil işlemi yapılamayacağı ifade edildi. Bilgi Edinmeden de başvurdum sol kol engelliler için Maliye'den görüş talep ettik diye dönüş yaptılar (ki ben sağ kol engelliyim, sol kol engellilerin daha önceki başvurularına istinaden Maliyeden görüş istemişler sanırım). Sol kol engelliler için zaten açıkça otomatik vites özel tertibatlı araç sayılı diye tebliğde madde var, ona rağmen emniyet genel müdürlüğü maliyeden görüş istiyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanlığındaki şube müdürü tarafından ehliyet raporumda yer verilen 10.02 (otomatik vites) kodunun Engelli Sağlık Kurulu raporumda da yer verilmesi gerektiği ifade edildi. Bu arada Engelli Sağlık Raporlarında hangi ifadelere yer verilebileceğini düzenleyen Sağlık Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslarda değişiklik yapılan 02/05/2017 tarihli ve E.99-835 sayılı Müsteşarlık Makam onayından da haberdar emniyet ve buna rağmen sıkıntı çıkartıyorlar.

Sonuç itibariyle, alacağım araç vergi dairesine göre ÖTV'den muaf olabiliyor ancak emniyete göre trafik tescil işlemi yapılmıyor. Böyle olunca aracı da alamıyorum. Emniyete göre araca tertibat taktırmam gerekiyor. Ancak tertibatın ne olacağı belirsiz. Kafama göre bir tertibat taktırsam, TSE onaylı vs (örneğin vites kolunu yükseltmek), Emniyet tescil işlemini yapacak gibi. Ancak, ehliyetimdeki kod 10.02 olduğu için de TSE ilave bir tertibat takılmasına (takılan tertibata onay vermiyor) izin vermiyor.

Ehliyetiniz de sadece 10.02 kodu var galiba yanına 35.03 kodu ekleyebilirseniz sorun ortadan kalkabilir ah güzel ülkemin bürokrasisi

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

evet 10.02 kodu var ehliyetimde. 35.03 kodu ekletirsem dediğiniz gibi sorun çözülebilir ancak itiraz sonrasında yine 10.02 kodu vermeleri yüksek ihtimal. kolay kolay eklemiyorlar. ekleme dersen eklerler de ekler misiniz derseniz eklemiyorlar.

Benimde söyle bi durumum var. Bayiye gitttim sıkıntı olabilir dediler raporla ehliyetteki kod uyuşmuyor dediler. Falan filan. Bende özelge verdim bekliyorum su anda. Engelli raporumda özel tertibatlı araç kullanabilir. Ehliyette ise 78 kodu sadece otomatik vitesli araç kullanabilir ibaresi var

@rike tamamen memurların bilgisizliğinden kaynaklı bir sorun bu

GİB özelgede demek istiyorki MEMURUM bak kanunda bu var sen açıp okuma zahmetinde bulunmağın için ben ayrıyeten gönderiyorum sana bunu diyor özelge ile

Manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel
tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik
vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir.

Örneğin;
Sol üst ekstremite (sol el veya kolda) ve/veya sağ üst ekstremiteye (sağ el veya kolda) ilişkin engellilik durumlarının, manuel vitesli bir taşıtın vites kolunda, Sol alt ekstremiteye (sol ayak veya bacağa) ilişkin engellilik durumlarının, manuel vitesli bir taşıtın debriyaj pedalında,

bu kanun gayet açıklayıcı değilm ineden memurlar kanunları okumak yerine kafadan sallıyorlar anlamış değilim.

@alpers bir sıkıntı olmaz çünki engelli raporunda kod veya nasıl bir araç kullanacağın konusunda bir ifade olmaz.bu ifadeyi yazan mak. mühendisidir ve engelli sağlık kurulundada makina mühendisi yok kaldıki yönetmelikte de bu şkilde geçiyor özel tertibatlı araç kullanabilir.

daha sonrasında il sağlık kurulu tertibatı belirliyor o kuruldaki mak müh.

kısacası ehliyetin ile engelli sağlık kurulu raporunun değil ilsağlık kurulu raporunun karşılaştırılması gerekiyor.

mstkr

hocam memurun bilgisizliği olarak değerlendirmiyorum durumu. gelir idaresi başkanlığındaki memurlar, ÖTV muafiyetine tamam diyorlar. MTV muafiyeti olmaz diyorlar. MTV muafiyetine esas yönetmelikte sol kol engellilere yönelik bir ibare var, sağ kol engelliler için tertibatlı araç diyor ve otomatik vites tertibat olarak değerlendirilmiyor.

asıl sıkıntı emniyet. emniyet karayollarının bir yönetmeliği var, orada sol kol engelliler için açıkça otomatik vitese vergiden muaf tutulacağı benzeri bir ifade var. ancak sağ kol engellilere yönelik bir ifade yok. emniyete göre otomatik vites özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmiyor (bu değerlendirmeyi emniyet genel müdürlüğü yapıyor, il trafik tescil değil).

benden istedikleri TSE veya bilim ve sanayi bakanlığından otomatik vitesin özel tertibatlı araç olduğuna yönelik bir değerlendirme. böyle bir değerlendirme yazısı alabilirsen tescil işlemlerini yaparız diyorlar. ben de öncelikle gelir idaresinden özelge talep ettim. haftaya sağlık bakanlığından, engelli raporlarına otomatik vitesli araç yazılamayacağına ilişkin yazı almaya çalışacağım. sonra özelge ve bu yazıyla TSE ve bilim sanayi bakanlığına başvurmayı düşünüyorum. gelişme olursa forumda paylaşıyor olacağım.

@rilke
Ben özelgeye başvurmuştum. Cevabı olumlu geldi. Şu anda araç alımı da yapmadım ama düşünüyorum almayı. Yardımcı olursanız sevinirim.
Ayrıca ehliyetimde 78 kodu var(sadece otomatik vitesli araç kullanabilir)

Engelli raporumda ise özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi var. Buradan yaşadıklarını paylaşırsanız sevinirim

alpers

ben de sadece 10.02 kodu var. benzer bir durum. Gelir İdaresi Başkanlığıyla görüştüğümde ÖTV yönünden sıkıntı olmayacağını söylemişlerdi ama garanti olsun diye özelge talep ettim. Benim yaşadığım sıkıntı Emniyet Genel Müdürlüğü ve Ankara-Trafik Tescil Müdürlüğü'nün araca bir tertibat takılmaksızın (benim durumum için geçerli) otomatik vitesli araç alırsam tescil edilmeyeceğine yönelik bilgilendirmeleri. Bilgi edinmeden de başvurdum alakasız bir cevap verdiler.

yaşadığım süreçle ilgili detaylar şu linkte var;

https://www.engelliler.biz/forum/oz...ozel-tertibatli-arac-kullanmasi-uygundur.html

@rilke

Benimde ehliyette 78 var özelgede aldım ama vergi dairesindekiler diyor ki 10.02 kodu olması gerekiyor diyor ne yapmam lazım bilgilendirirsen sevinirim

Bendede Brakial Pleksus lezyonu var 1 sene çetin uğraşlar sonucu bütün raporları aldım aracımı aldım

[FONT=sans-serif]Hocam Sol kolumda Brechial Pleksus Lezyonu var. [/FONT][FONT=sans-serif]2003 yılında "H" sınıfı ehliyeti aldım. [/FONT][FONT=sans-serif]2013 ylında ise "H Sınıfı Ehliyeti alır, Otomatik Vitesli Araç kullanır" raporum mevcut[/FONT]
[FONT=sans-serif]
Ehliyetimi yenilemek için başvuruda bulundum ancak Sağlık Kurulu (son aşama) "Sürücü olamaz" ibaresi ile ehliyet almamı engelledi. [/FONT]
[FONT=sans-serif]İtiraz edicem ancak farklı ildeki sağlık kurulununda aynı sonucu vermesinden endişeliyim.[/FONT]
[FONT=sans-serif]
Bileğimi, elimi ve parmaklarımı rahatlıkla kullanabiliyor, nesneleri kavrayabiliyorum. [/FONT]
[FONT=sans-serif]ne yapmamı önerirsiniz? [/FONT]
[FONT=sans-serif]
1 sene çetin uğraşlar derken neyi kastettiniz?[/FONT]

Ya bu nasıl bir derttir, nasıl bir sorundur. Ben de sağ kol brachial plexus injury var ve sağ kolumu kullanamıyorum. Zar zor 2007'de özel donanımlı araç kullanır raporu aldım. 2014'te de otomatik vitesli ve direksiyonda topuz, viteste yükseltme aparatlı araç aldım. Sorunlar bitmedi. Aracımı başkası kullanamaz sorunu çıktı.

Şimdi de ehliyet yenileme süreci var. Gerçekten tedirginim. Ehliyet yenilemeyi geciktiriyorum. Sanırım bana da ehliyet alamaz araç kullanamaz diye rapor verirler. En iyisi zamanı sonuna kadar kullanıp ehliyet ve aracın tadını çıkarayım!

Kederli

Ehliyet yenilerken "sürücü olamaz" deseler bile ehliyetini elinden almıyorlar. İtiraz hakkın var, dava hakkın var, 2 sene sonra yeniden rapor süreci hakkın var. ama engellileri uğraştırmak hiç bir vicdana sığmaz... Mevzuatta kanaate yer bırakılmamalı bana göre. Yoksa öyle doktorlar var ki 20-30 senelik şoförlük yapmış, bu süreçte hiçbir trafik kazasına karışmamış engelli sürücüleri bile sürücü olabilir ibaresi yazılabilirken ehliyetine engel oluyor. Bu bir şekilde durdurulmalı mevzuat yeniden düzenlenmeli...

%25 sağ brekial plexus engelli raporu aldım ötv indirimi alabilir miyim?
B sınıfı ehliyetim vardı raporu ehliyetten sonra aldım ehliyetimide değiştireceğim.Raporum sürekli ve heyete söylemiştim ÖTV İÇİN rapor istediğimi ama kullanım amacını boş bırakmışlar

Konu hortlamış bende bir soru sorayım bu fırsatla :)

64% Kronik Böbrek Yetmezliği hastasıyım, ÖTV indirimli araç alabilme ihtimalim nedir?

Üst Alt