Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ elimde konjenital anomalı var. Ötv'den muaf otomatik vitesli araç..?

petrol

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
mrb arkadaslar öncelikle aranıza yeni katıldım...
benim raporumda sağ elde konjenital anomalı sağ el 3,4parmak yokluğu ibaresi geçiyor.
indirimli araç almak istiyorum. ama araç bayileri her biri bişey söylüyor. araç için alacağım raporda "otomatik vites kullabilir" ibaresi yeterlimidir. herkes bişey söylüyor biri yeterli diyor biri aparat takılması lazım diyor. benim en son hatırladıgım kadarıyla gecen yıl otomatik vites ibaresi yeterlidir diye okumuştum öyle hatırlıyorum.
alacağım araç ise 56.000 bin tl . hesaplaması nasıl yapılıyor. yardımcı olursanız sevınırım tşk ler

arkadaşlar mrb. şehir dışında olduğumdan cevap yazamamıştım.geri geldiğim gibi rapor ve ehliyet işlemlerine başladım.
1-aile hekiminden ehliyet için başvurusu yaptım. bölge hastanesine yönlendirdiler.
2- bölge hastanesi il sağlık müdürlüğüne yönlendirdi.
3-il sağlık müdürlüğünde heyete girdim. ehliyet ve araç için.
4- heyet raporumu doldurdu 2 ibare yazdı.
5-78. sadece otomatik vites araç kullanabilir, 40.14.tek elle (sol el )/kolla işletilen alternatif uyarlanmış direksiyon
6-benim daha önceden aldığım normal (b) ehliyetim vardı engelli ehliyetine çevrildi.
not: burda sürücü kursuna boş yere kayıt yaptırmayın resmen kandırmaca paranız boş yere gitmesin.
15 tl bankaya yatırıyorsunuz raporla beraber emniyete başvuru yapıp ehliyetiniz değişiyor.

bülent abi cevap için tşk ederim. 3 araç arasında karar veremiyorum.
ford focus 1.6L Ti-VCT 125PS (159 Nm) Euro 6 5 Kapı 6 İleri PowerShift Style :49.350TL indirimli...
2016 Volkswagen Jetta 1.4 TSI Trendline DSG 49.500 indirimli
2016 Opel Mokka 1.4 Design AT 79.900 indirimsiz
yardımcı olursanız sevinirim tşkler...
not: rapor ve ehliyetimi buraya eklemek istedim yapamadım bi türlü yardımcı olurmusun bülent abi

Son düzenleme:
3 araç arasında karar veremiyorum.
ford focus 1.6L Ti-VCT 125PS (159 Nm) Euro 6 5 Kapı 6 İleri PowerShift Style :49.350TL indirimli...
2016 Volkswagen Jetta 1.4 TSI Trendline DSG 49.500 indirimli
2016 Opel Mokka 1.4 Design AT 79.900 indirimsiz
yardımcı olursanız sevinirim tşkler...

Merhabalar ,
Seçtiğin 3 araçta kendini ispatlamış çok kaliteli araçlar . Sadece Mokka nın 2 el fiyatında biraz sıkıntı yaşarsınız gibi geliyor . Yoksa Focus ve Jetta' dan herhangi birini alın.5 yıl sonra aldığınız fiyata hatta kar ile satabilirsiniz.(vuruk,kırık olmaz ise )
Ford' un otomatiğinin vw ' DSG ye kıyasla daha sorunsuz olduğu söylenir . (Ben DSG kullanıyorum şu an )
Aynı rahatsızlığı paylaşan bir arkadaşın olarak ( Sağ kol Brekial Peleksus Lezyonu ) 3 arabadan hangisini alırsan taş gibi binersin.
Gönül isterdi ki dizel,otomatik al. Sanırım bütçen benzinliye yetiyor .
Saygılarımla.

Size otomatik vitesli araçmı yoksa donanım gerektiren araçmı uygun gördü sağlık kurulu anlamadım .

mrb,sanırım ford focus alacam, dizellerde fiyat çokyüksek bütçemona yetmiyor malesef dediğiniz gibi...
birde sağ kol sorunu olduğu için nasıl bir aparat taktırmam gerekiyor. daha önce yaptıranarkadaşlar varmı yardımcı olursanız sevinirim tşk ler

Mestan raporumda şöyle yazıyor.
78.sadece otomatik vites araç kullanabilir
40.14. 40.14.tek elle (sol el )/kolla işletilen alternatif uyarlanmış direksiyon
hem otomatik hemde aparat yazılmış...

Aparat olmadan salt otomatik vites kullanamıyacaksın anladığım kadarıyla..Birde sürücü kursuna kayıt meselesi ni acrmısn ,yani önceden B sınıfı ehliyeti olanlar tekrar kursa gitmeden yeni ehliyetlerden alabiliyormu.

aslında kullanabilirmde hatta kullanıyorum dedim heyettekilere yinede onlar bu ibareyi yazmışlar.
daha önceden B sınıfı sürücü ehliyeti olanlar, değişim için ilk önce aile hekimine ordan sizi bölge hastanesine hastanede sizi il sağlık müdürlüğüne gönderiyorlar. il sağlıkta heyete girdikten sonra raporunuzu aldıktan sonra emniyete gidiyorsunuz. 15 tl bankaya ödüyorsunuz. sürücü kurslarına kanmayın para koparmaya çalışıyorlar. öyle bişey yok. mesela benim B ehliyetim vardı normal.onu Engelli B ehliyetine çevirdim. resim ekliyecem rapor ve ehliyetimi ama yapamadım bi türlü nasıl eklenıyor ?

Benim de sağ el konjenital anomali.sağ baş parmak ampute ve diğer parmaklarda kavrama tam anlamıyla yok.bana ehliyet vermiceklerdi hastanede sonra ikna ettim ve özel tertibatlı kullanabileceğime karar verildi çok şükür(2012)
Ben mtv muafiyetli ikinci el araç kullanırken 2013te sıfır araç almaya kalktım ama ankara cebeci vergi dairesi raporumu beğenmedi ve belgelerimi kabul etmedi.sıfır araç alamadım.raporuma itiraz edip degistirmem gerekiyormus.neye basvurduysam raporum hep eksik bulundu.vergi indirimine basvurdum ve maliye bakanligi raporumu eksik bulup beni numuneye gönderdi.numunede heyetten geçtim ve maliye yine eksik bulup tekrar numuneye gönderdi.tekrar heyetten geçtim.3.kez yani!her heyette özür derecem yükseldi.44 ken 74lere çıktı. :)))) sonra maliye bakanlığı yuzde 66 olan bir önceki raporu kabul etti.madem kabul edecektin beni 3.kez numuneye niye tekrar gonderdin değil mi?

aynen la tahzen dediğiniz gibi, sürekli olan ve elinde olan raporlar için insanları uğraştırıyorlar...nasıl bir zihniyet. mecliste kdv alınmaması için bir çalışma vardı. ondan bir sonuç çıktımı acaba bilginiz varmı arkadaşlar.

tşk ederim kurtuluş yardımın için. resimleri ekledim inşlh olmuştur. yanlışlık olduysada kusura bakmayın acemiyim biraz :d

Son düzenleme:
Abi elinde il sağlık müdürlüğünden aldığın rapor mevcutmu varsa bizimle paylasirmisiniz

bülent abi maliye bu raporla indirimli araç alamassın diyor ne yapmalıyım ? benim doğuştan sağ elde sorun var zaten. ehliyetim raporum hepsi mevcut yeni çıkardım. neden böyle sorun çıkarıyor bana maliye anlamadım şimdi ne yapmam gerekıyor abi

evet malesef maliye bana sorun çkardı, indirimli araç alamassın diyor, nasıl böyle bi engel oluyor şaştım kaldım, ne yapacam ben şimdi fikir verebilirmisiniz...

baktım okudum sorun olmaması lazım, ama maliye neden böyle yaptı anlamadım

petrol

İstanbul'dan doğuş otodan ve Samsun'dan araç alanlar oldu. İsterseniz oradaki bayilerle iletişime geçebilirsiniz.

petrol

Olmaz öyle şey! Vergi dairesine yazılı olarak başvurun ve gelirler idaresi başkanlığı'ndan özelge isteyin. Sağ el kısıtlılığında ötv'siz araç alma hakkı %100 vardır.

Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir.

Engellilik durumunun tevsikinde ibrazı zorunlu olan engelli sağlık kurulu raporu, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli taşıtların) kullanılabileceğine dair değerlendirmeyi içermeli ya da bu hususun anlaşılabilmesini sağlayacak şekilde açık olmalıdır.

Engellilik derecesi %90'ın altında olanlarda, aranan şartları haiz olmak koşuluyla belli bir engellilik derecesine sahip olunması şartı aranmaz.

Öte yandan engellilik durumu, ilk iktisabı yapılacak taşıtın hareket ettirici aksamında tadilat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olmalıdır. Örneğin, sağ veya sol el parmaklardan herhangi bir ya da birkaçının olmamasına rağmen vitesin değiştirilmesine engel, vites kolunda tadilat yaptırılmasını gerektirecek bir durumun bulunmaması halinde manuel veya otomatik vitesli taşıt alımında istisna uygulanmaz.

Kaynak: ilgili tebliğ

gelir idaresi başkanlığından özelge talebinde bulundum benimde sağ el parmaklarımın hepsinde doğuştan kısalık var yüzde 23 otomatik vitesli araç kullanır ibareli raporum var 10 ay oldu özelge talebime cevap yok 3 ay önce Bimer e yazdım yazınız işlemdedir diye cevap geldi anlayacağınız 1 yılda olumlu yada olumsuz cevap alamayacağım traji komedi

bülent abi mrb. ötv indirimli araç almak için raporumu aldım. maliye neden halen sorun çıkarıyor bana indirimden faydalanamassın diyorlar.anlamadım gitti. raporda aynen şunları yazıyor. SAĞ ELDE KONJENİTAL DEFORMİTE 3 VE 4 PARMAK AMPUTE TABLO 2.7(HASTANIN SADECE OTOMATİK VİTES ARAÇ KULLANMASI UYGUNDUR. SOL ELE UYARLANMIŞ VİTES KOLU (KOD:78)(KOD:10.04)
hareket ettirici vites olarak vites koluna kod yazılmış. nasıl alamıyorum anlamadım gitti. doğuştan engelim var ve sürekli ibareli.

yeni rapor çıkardım 18.07.2016 tarihinde...araç almak için maliye indirimden faydalanamassın diyor anlamadım gitti.
yeni prosödüre göre H ehliyeyimide aldım, engelliye engel çıkarmak resmen bu ne yapmam gerekıyorbilgi verebilirmisiniz...

petrol

"alamazsın" diyen bir yazı var mı elinde? Gerekçesi neymiş maliye'nin? Manuel vitesli aracı hiç bir özel donanım olmadan kullanabileceğini bi iddia ediyorlar?

OturanBoğa

Merhaba, ben de özelgeme olumsuz cevap aldım. Gönderdikleri yazıda aynen şu şekilde yazıyor [FONT=Tahoma]'belirtilen engellilik durumunuzun, manuel vitesli bir taşıtın vites kolunda özel tertibat yaptırılmasını gerektirecek (zorunlu kılacak) mahiyette olmaması nedeniyle ÖTV den yararlanmanız mümkün bulunmamaktadır' .

Şimdi ne yapmamız gerekir. O zaman benim sağ elim sağlam ise neden ehliyetime kısıtlama kodları geldi. Madem manuel vites kullanabileceğim neden ehliyetimi değiştirdiler. Bimer'e şikayet ettim. Maliye'ye sevk edilmiş. Hala cevap yok. Yardım eder misiniz...[/FONT]

Selam arkadaşlar sorun çıkmasını nedeni bana göre (tüm özelgeleri tek tek okumuş bir olarak) sadece parmak amputesi olanlara tertibat gerekmez gibi bir yorum var gelirler idaresi başkanlığında ki yönetmelktede böyle bir ifade var. Engelini sadece parmak amputesi mi¿

@Bertoned

Benim engelim sağ el parmaklarda makrodaktili. Nadir bir rahatsızlık. Parmaklar ampute değil ama kullanamıyorum. Tüm özelgeleri okudum demişsiniz Makrodaktili rahatsızlığı ile ilgili hiç özelge çarptı mı gözünüze..

Çünkü bana emsal bulursan tekrar değerlendirelim dedi vergi dairesi başkanlığı. Bugün maliye ile görüştüm. Bize de dilekçe ile başvurun dediler. Bimere yazdım. Kamu denetçiliğine yazdım. Hala sonuç alamadım.

Gözüme rahatsızlık ile ilgili özelge çarpmadan siz de gib.gov.tr den özelgeleri bakabilirsiniz

Malesef çok araştırdım özelgeleri gib e de baktım ama emsal özelge bulamadım

Üst Alt