Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ kol dirsek üstü ampute. Araç için raporuma nasıl bir ibare yazdırmalıyım?

bület abi ehliyetimi aldım sağlık raporumda yazan ibare soldan topuzlu otomatık vıteslı elden kumandalı arac kullanır ehliyette yazan ibare özel tertibatlı arac otomatik vitesli oto kulanır
ehliyeti alırken emnıyete sordum neden özel tertibat yazıyo dıye polisin söylediği topuz yazılamadığı icin özel tertibatlı yazıldı tertibat sadece topuz olacak dedi cevirmeler de aracda topuz olsun yeter dedi
emniyetten ehliyet sorgulandıgında topuzlu otomatık vıtes olarak cıkacagı söylendi

şimdi bülent abi benim arac otomatık vıtes bi de direksiyona topuz takınca plakayı engelli plaka olarak değişmesi gerekir m
i aracın vergisini verecem vergi muafiyeti istemiyorum ama olmassa plakada engelli işareti olacaksa buna rapor lazım ama bende raporun aslını ehliyet icin emniyet aldı bana aslının aynısıdır onaylılar kaldı emniyet bu raporları kabul eder mı etmesse bir daha rapor cıkartmak cok zor olacak

biraz uzun oldu abi cevabını beklıyorum bülent abi bir kac gune arabayı alacam türkiyeden ıkıncı el

Vergi istisnasından yararlanmadığın, aracında topuzdan başka bir donanım da bulunmadığı için, ne plakada sakat damgası olur ne de aracın kullanımında bir kısıtlama yapılır.

Eğer olabilirse, emniyetten bu minvalde bir yazı alırsan iyi olur.

bülent abi cevabınız icin teşekkürler bi trafik polisiyle görüştüm ne koşulla olursa olsun engelli plakasız arac kullanamassın diyor resmi bir yazı falan varsa emniyeti ikna edebileceğim linkini verebirirmisin nerden bulabilirim

selam hasan bende senin gibi sag kol dirsek üstü amutasyoınlusuyum ehliyet ve aracımı aldım sende alırsın sıkıntı etmene gerek yok ehliyetimde "OTOMOBİL KULLANIR" ibaresi yazıyor raporda ise özel tertibat yazıyor tertibat olara vites kolu sol tarafa bir kol ile kotuk altından uzatıldı aracı alınca zaten söktüm attım muayeneyde takacagım sadece otomatik vites ve topuz sana yetiyor

dostum bilgin icin teşekkürler ben aracın plakasının engelli plakası olmasını istemıyorum benım aracımı başkası kullansın bende başkasının otomatık vıteslı aracına topuz takıp kullanayım istetıgım bu benım raporumda özel tertıbat yazmıyor raporumda yazan ibare soldan topuzlu otomatık vıteslı elden kumandalı arac kullanır bende sade topuz takıp kullanmak ıstıyorum plakayla uğraşmak istemiyorum vergısınıde öderım her şeyın vergısını verıyoruz onuda verırız sorun degıl

Valla Hasan, bu rutin bir uygulama olmadığı için, ne olursa olsun zorlanacağın kesin. Ben olsam, emniyete gider ve şu minvalde bir argümanla yazı alırım: "raporumda topuz olan otomatik vitesli araçları kullanabileceğim açıkça yazılı. Bu durumda otomatik vitese sahip tüm araçları topuz takmak şartı ile kullanabilmem gerek. Araç alırken vergi avantajından da yararlanmıyorum. Bu durumda kullanacağım araçlara dair kızıtlamalar da istemiyorum. Bana, 'Direksiyonunda topuz bulunmak şartı ile otomatik vitesli araçları kullanabilir' şeklinde bir yazı yazaıp verirseniz, trafikte sorun yaşamam"

bülent abi emniyete gıttım memur dıyorkı ehliyetınde sadece otomatık vıtes arac kullanır yazsa o zaman tmm butun aracları kullanırsın ama senınkıde topuzlu otomatık vıtes yazıyor tutturdukı topuz bir tertıbatdır tertıbat olunca engellı plaka olacak orayıda gectık raporumun da soldan topuzlu otomatık vıteslı elden kumandalı araclar azıyor bu elden kumandalı ne oluyor dıyor öyle bi terıbat yok dıyorum ben anlamam yaptıracaksın dıyor ama allahdan ehliyetımde sadece topuzlu otomatık yazıyor elden kumandalı dıye bır şey cıkmıyor şimdi bulent abi resmı bir yazı varmı topuzlu otomatık vıtes yazanların butun aracları kullanabıleceklerıne dair onu göstersem memurlara

slm hasan
kardeşim sen polisle felan uğraşma hiçbir bilgileri yok maliye kabul ettikten sonra sıkıntı yok kafanı karıştırma

abicim kafanı karıştırma dıonda herhangi bir cevirmede memurlarla başımız belada emnıyette derdımızı anladamıyoz yoldakı polis anlarmı türkiyede engelli olmak cok zor iş raporu almak bi dert ehliyeti almak ayrı bir dert arabayı almak abayrı bir dert

Merhaba Hasan Bey;
Benim sağ kolum kısa, %81 oranında raporum var. Ulna alt uç ampute, sağ el bileği ankiloze. 1995 yılında aldığım H sınıfı ehliyetim 2010 yılında tekrar girdiğim heyette iptal edildi ve araç kullanamaz sonucunu aldım. Hem de işin ilginç yanı 1995 yılında bana raporu veren doktor ehliyetimi iptal etti. Bursa Devlet Hastanesi kesinlikle rapor vermiyor. Sen Samsun'dan aldığını söylüyorsun bana yardımcı olabilir misin?

cengiz0016;

slm dostum

raporu nerden alırsan ehlıyetıde ordan alıyosun biliyosun herhalde genede istersen görüşeyim bana yardımcı olan elemanla sana da verırım numarasını ona göre yaz bana

Münübüslerde topuz var, onların plakasında sakat damgası var mı!?

Emniyet'İn özel donanım tanımına dair bir düzenlemesi yok. İstersen Maliye'nin şu yazısını alı, oradaki Hareket Ettirici Donanım tanımı ile ikna etmeyi deneyebilirsin (madde 3 b/c):

http://www.engelliler.biz/forum/oze...nda-otv-istisnasi-uygulamasinin-sartlari.html

b) Hareket Ettirici Tertibatın Kapsamı
Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendinin (b) alt bendi uygulamasında, hareket ettirici aksam olarak debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolunda sabitlenmiş bir şekilde özel tertibat yapılması gerekmekte olup, yapılan özel tertibatın kişinin sakatlığıyla uyumlu olması da yasal bir zorunluluktur. Sakatlık derecesi % 90'ın altında olanların gaz, fren, debriyaj pedalları ile vites kolunda sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırmaksızın kullanabilecek olduğu araçlar ile aracı hareket ettirici özel tertibat sayılmayan (direksiyona topuz takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal, cam silecek kumandası, dörtlü flaşör, ön-arka cam su fıskiyesi, korna ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması veya direksiyon simidine monte edilmesi vb.) tadilat yapılmak suretiyle kullanılabilecek olan araçların ilk iktisabında söz konusu istisnadan yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.

c) Otomatik Vitesli Araçlarda İstisna Uygulaması
Otomatik vitesli araçlar, başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmemektedir. Buna göre otomatik vitesli araçların gaz veya fren pedalı ya da vites kolunda sakatlığa uygun olarak yaptırılan tadilatlar, hareket ettirici özel tertibat sayılacak ve sağ ayağındaki veya sağ bacağındaki sakatlık nedeniyle bu şekilde otomatik vitesli araç kullanabilecek olanlar, bu araçları ilk iktisabında istisnadan yararlanabilecektir.
Anılan yasa hükmünün engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından, sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerekmektedir. Buna göre, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçları ilk iktisabında bu istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmaktadır. Bu durumda sakatlık derecesi % 90'ın altında olup, sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engelliler için verilecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesine, aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belge yerine aracın otomatik vitesli olduğuna dair "uygunluk belgesi" nin aslı veya noter onaylı örneği eklenecektir.

Benimde sağ kolum omuzdan yok. raporumu yeni aldım rapordaki ibare şu: H sınıfı ehliyet alır(otomatik vitesli,Direksiyondan,soldan kumanda edilebilen) ve özel tertibat şıkkı işaretli zaten özel tertibatlı yazmaz yada işaretli deyilse ötv den faydalanamıyorsun sanırım. ama ehliyette sadece otomatik vitesli özel tertibatlı otomobil kullanır yazıyor ama trafiğin bilgisayarında raporun devamı olan yazı gözüküyor yani arabayı aldın bütün işleri bitirdin pilakayı taktın sora tertibatı söktürürsen çevirmede polis ehliyete bakacak hani senin özel tertibatın, al başına belayı

dostum senin raporda yazan emnıyette görünüyorsa tertibat yaptıracaksın ama benim rapordaki ibare şu (soldan topuzlu otomatik vitesli elden kumandalı araçlar kullanır )şimdi ehliyeti alırken memurun söylediği böyle bir tertıbat olmaz o yüzden snin ehliyetinde sadece direksiyondan topuzlu otomatık vıteslı arac kullanır yazacak dedi fat ehliyetin üzerine topuz yazılamadığı için özel terıbatlı otomatık vıteslı yazıyor emnıyetten sorgulama yaptırdım yazan ibare (direksiyondan topuzlu otomatık vıteslı diye cıkıyor.emniyete attığım mailde normal plakaya tescıllı aracları kullanmamda bir yasaklama varmı yazdım gelen cevap bu bülent abi bu yazıya göre maliye veya tse den topuzun tertıbbat olmadığına dair bir belge alabilirmiyim

Bilgi edinme başvurunuz‏

clear.gif

27.06.2011

[SIZE=3]Trafik Uygulama ve Denetleme Daire Baskanligi[/SIZE]
Kime: emoshaso@hotmail.com

Kimden:Trafik Uygulama ve Denetleme Daire Baskanligi (tuddb@egm.gov.tr)Gönderme tarihi:27 Haziran 2011 Pazartesi 14:48:57

Sayın Hasan MALKOÇO 16.06.2011 tarih ve 24080 sayılı bilgi edinme başvurunuza sehven cevap verilmiştir. Özür dileriz.

Direksiyona takılan topuzun özel tertibat olmadığına dair bir belgeyi TSE'den veya Maliyeden alarak ilgili trafik kuruluşuna ibraz etmeniz halinde sorun çözülecektir.

İyi günler dileriz.

(2064)

Bence evet, bu yazıyı alırsan sorunun çözülür.

Üst Alt