Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ kol engelliler tertibatsız otomatik vites araçta ÖTV indiriminden faydalanabilir.

cyl

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar, merhaba.

Öncelikle bu formun hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği’nde “Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir.” hükmü yer almaktadır.

Bu hükme göre sağ koldan engelliler, ÖTV’den muaf şekilde otomatik vitesli araç alabiliyorlar. Bununla ilgili gelir idaresi başkanlığının internet sitesinde bir özelge (Özelge: Astım Bronşiyole ile sağ kolunda Brakial Pleksus(Üst Trankus) Hasarı rahatsızlığı olan mükellefin araç alımında ÖTV istisnası | Gelir İdaresi Başkanlığı) mevcut:

Buna göre, sağ kolunuza ilişkin engellilik durumunuzun, bizzat kullanım amacıyla aracın vites kolunda sabitlenmiş hareket ettirici tertibat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olmasına bağlı olarak, diğer şartların da sağlanması kaydıyla, herhangi bir tertibat aranmaksızın otomatik vitesli bir aracın ilk iktisabında Özel Tüketim Vergisi Kanununun (7/2-c) maddesi uygulamasından yararlanmanız mümkündür.​

Bu özelgede sağ kolundan engelli kişinin raporunda otomatik vitesli araç kullanabileceğinin ve sağ kolunu kullanacağı işlerde çalışamayacağının belirtildiği, buna istinaden ÖTV indiriminden yararlanabileceği yazıyor.

Bu durumdan yararlanabilmek için sağlık kurulu raporunda engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın sadece otomatik vitesli taşıtların) kullanılabileceğine dair değerlendirmeyi içermesi gerekiyor.

Ancak vergi dairelerinin çoğu ve araç galerileri bu durumu bilmiyor.

Bu durumdan yararlanan veya yararlanmak isteyen arkadaşların paylaşımlarını bekliyoruz.

Son düzenleme:
cyl

Özelgedeki ifade tutarlı değil. Kırmızı ile mavi yazılar birbirine tezat.

Benim gib.gov.tr üzerinden yaptığım bireysel soru başvuruma Gelir İdaresi tarafından verilen cevaptan alıntı "Dolayısıyla, sağ üst ekstremitede (El ve/veya kolda) engelliliği bulunanlardan, engellilikdurumları, ilk iktisabı yapılacak taşıtın vites kolunda tadilat yaptırılmadan taşıtı kullanamayacak mahiyette olanların, mezkur Genel Tebliğin (II/C/1.1, 1.3 ve 1.5) bölümlerinde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde Kanunun (7/2) maddesi uygulamasından, her hangi bir tertibat aranmaksızın otomatik vitesli bir taşıt bakımından yararlanabilmeleri mümkündür."
ifadesi yer almakta.
Sanırım bu son noktayı koyuyor.
İstenirse belgeyi paylaşabilirim.

Saygılarımla...

http://www.engelliler.biz/H-sinifi-ehliyet-otv-mtv-rapor-ornekleri/GIB_sag-ust-Otomatik-1.jpg

http://www.engelliler.biz/H-sinifi-ehliyet-otv-mtv-rapor-ornekleri/GIB_sag-ust-Otomatik-2.jpg

@cyl

Bu özelgeyi anlaşılmaz hale getiren şeyi buldum! :) " ilk iktisabı yapılacak taşıtın vites kolunda tadilat yaptırılmadan taşıtı kullanamayacak mahiyette olanların" ifadesinin bir yerinde MANUEL ibaresi olmalıydı. Böylece, benim de yukarıda alıntıladığım şu paragrafın gereği ifade edilmiş olurdu:

"Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir."

Ama şu haliyle bence iş görmez.

cyl OturanBoğa Size yapılan bilgilendirme standart mevzuat eğer özelikle bir konuda karar belirtmek isterlerse bu yazının en sonunda paragraf açıp özrün detayını verip bu durumdan dolayı ötv muafiyeti sağlayabilirsiniz gibi kişiye özel yazı gönderiyorlar siz bu yazı ile il farketmeden her vergi dairesinden araç onayı alabiliyorsunuz. Verdiğiniz özelgede kalıp cümleler içeriyor kesin bir yargı belirtmiyor

Ayni engel bende de vas sag brekial pleksus lezyonu ve otomatik vites kullanir h sinifi ehliyetim ve raporum var fkat bu rapor ve ehliyet ile otv indirimli arac alamadim boyle bir ozelge muracati nasil ypabilirim yardimci olur musunuz? cyl

Ceyhun tengiz Bağlı bulunduğunuz il gelirler başkanlığına gideceksiniz bu konu hakkında yazılı olarak bir karar istiyorum diyeceksiniz. Ya onlar sizi şu şu nedenlerle ötv muafiyeti sağlayamazsın diye ret edecek sizde ankaraya başvuracaksınız yada sizin adınıza ankaradan görüş isteyecekler. Direk olarak ankaraya yapılan başvurular değerlendirmeye alınmıyor

Peki bunun yerine yeni duzenlemeleri bekleyipte ozel tertibatli arac kullanir raporu ile arac almak daha mi kolay olacaktir sizce. 3T3N1TY

Ceyhun tengiz Varsayımsal konuşmaya gerek yok sağ elden otomatik vites olurunu forumdaki bazı arkadaşlar aldığını beyan etmişti ama herhangi bir detay paylaşan olmadı o yüzden hala verilmediğini düşünüyorum . Uğraşırım derseniz belki siz bu oluru alabilirsiniz. Uğraşamam diyorsanız hastaneden ilgili rapor ile araç hakkı edinebilirsiniz ama bu arada maliye mevzuatı değişir yada raporu yeni mevzuata göre düzenlerler siz yine açıkta kalırsınız orasını bilemeyiz.

Vergi dairesi kesinlikle özel tertibat olmadan ötv muafiyetinden yararlanamazsınız diyor. Hastaneden özel tertibatlı, otomatik vites araç kullanır raporu olası şart.

Olurdu olmazdı derken, forumdan allltears kullanıcı adlı arkadaşımızın tadilatsız otomatik vites araç başvurusu kabul olmuş.

Paylaşımı için kendisine teşekkür ederiz.

Samsun vergi dairesi sorun çıkartmış ancak Ankara vergi dairesi raporunu kabul etmiş.

Henüz yazılı bir onay yok ve arkadaşımız henüz aracını teslim almış değil ancak başvurduğu otomobil bayisinden ÖTV indirimi başvurusunun kabul edildiği belirtilmiş.

Mart 2011 tarihli raporunda; Teşhis: "Sağ üst ekstremite zaafı"; özürlülük oranı "%40"; Karar: "Otomatik vitesli H sınıfı ehliyet alır." yazıyor.

Raporun fotoğrafı: http://i.hizliresim.com/ZkJp1k.jpg

Süreci takip ediyoruz.

Saygılarımla...

cyl allltears

Son durum nedir? Otomatik vitesli araç başkaca hiç bir donanım olmaksızın ÖTV'siz olarak alınabildi mi?

allltears kullanıcı isimli arkadaşımızın 5 yıllık süresi 21 Nisan'da doluyormuş. Sonucunu merakla bekliyoruz.

Bülent bey bu konu tamamdır.

Gelirler İdaresi Başkanlığı'ndan aldığım özelge ve rapor burada

Bu siteden gerçekten çok faydalanmış birisi olarak, başkalarının da benim sayemde faydalanmasını çok isterim.

Çok şükür ben aracımı aldım kullanıyorum. (2016 1.2 TSİ bluemotion Jetta) Yani sağ koldan engelli olan arkadaşlar. (benim gibi. sağ dirsek altı) araca HİÇBİR donanım eklemeden sadece OTOMATİK VİTESLİ aracı alıp kullanabilir. Ben bununla ilgili olarak yaklaşık 2 ay uğraştım. bu siteden aldığım bilgileri derleyip 17 Nisan 2015 tarihinde yayınlanan "Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği"nde bahsedilen "Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir." ibaresini kullanarak önce Özelge talebinde bulundum. aldığım özelge ile İstanbul Ümraniye Taşıt alımlar vergi dairesine aracı aldığım Doğuş otomotiv aracılığı ile başvurdum biraz izah yarım günümü almış olsada yolu açmış oldum haberiniz olsun.

Yani özetle;
Otomatik vitesli araç kullanabilir ibareli raporu ve ehliyeti olan sağ üst exrem engelli kişiler, tıpkı sol ayak/bacak engeli olanlar gibi hiçbir donanım eklemeden sadece otomatik vitesli araç alıp ÖTV ve MTV den muaf olabilir.

Özelge talep formunu özelgeyi ve raporu paylaşabilirim. ama buraya eklemeyi beceremedim. Bülent Bey sana (bilgi@engelliler.biz) mail attım istersen paylaşabilirsin.

Allah herkesin gönlüne göre versin...

Merhaba hayırlısı olsun arkadaşım raporu ekliyebilirsen çok işimize yarar izmir sıkıntılı biraz teşekkürler.

Hayırlı olsun, aracınızı kazasız belasız kullanın inşallah. Yardımımız dokunduysa ne mutlu bize :)

Artık iş, bunu periferdeki vergi dairelerine anlatmakta.

Buradaki sıkıntı şudur. Artık il sağlık müdürlükleri engellinin sağ kolunda bir işlevsizlik görürse otomatik vitese de tertibat istiyor. Yani bu hükmün uygulanabilmesi için kişinin sağ kolunun manuel vitesi tertibatlı kullanabilecek derecede engelli olması lazım. Eğer Manuel'i tertibatlı dahi kullanamayacak kadar sağ kolunda bir engeli varsa kişinin, ona deniyor ki sen sağ elinle otomatiği de kullanamazsın o yüzden sana sadece otomatik vites kullanır yazamam uyarlanmış otomatik vites yazmalıyım bu da özel tertibatlı araç demektir.
Dolayısıyla bu düzenleme çok az bir kesime hitap ediyor. Hatta il sağlıktaki komisyon üyeleri bu hükümden yararlanabilecek olanlara bile biz böyle bir sorumluluk alamayız sen özel tertibatlı kullan diyor. Velhasıl kelam dava açılması gerekir diye düşünüyorum

face
Ehliyetinizdeki sınırlama kodları nelerdir. Ya da ehliyeti değiştirdiniz mi?

cyl

Raporunu veya evraklarinin bir kismini paylasabilir ise bizim icinde cok faydali olur onumuzdeki iki ay icerisinde bende arac icin muracat edecegim.

İyi akşamlar.Benim sağ kol ampute,raporumda özel tertibatlı otomatik vitesli araç kullanır şeklinde. Ben hiçbir tertibat yaptırmadan sadece otomatik vitesli araç alabilirmıyım.cevap için şimdiden Tşk

Yıldız33
Raporda tertibat yazıyorsa tertibatsız salt otomatik vitesli araç alamazsınız.

Tşk ederim Ufuklalp .Nasıl bir tertibat yapacaklar yada uygun bulacaklar bilemiyorum.sağ kolu ampute olup tertibatlı aracı olan varsa yardımcı olursa sevınırım.

Yıldız33
El/kolun hangi seviyeden ampute olduğuna bağlı olarak farklı tertibat seçenekleri olur.
Sadece parmak amputesinde mesela vites koluna kafes yapılır parmaksız el o kafese sokularak vites kullanılabilir.
Bilek, dirsek altı amputede vites kolu uzatma yoluna gidilebilir.
Sağ kol dirsek üstünden ampute ve hiç kullanılamadığı durumlarda vites kolunun direksiyona sola taşındığı tertibatlar olabilir, bu durumda fabrika çıkışı vitesi direksiyonda sol tarafta olan araçlar da tertibatlı kabul edilir.

böyle bir raporumuz var diyelim h sınıfı ehliyet kesinlikle gereklimi yoksa otomatik vites olduğu için normal b sınıfı ehliyet ile aracı alabilirmiyiz

art_SRY
H sınıfı ya da 78 (otomatik vites) kodlu B sınıfı ehliyet şarttır, kodsuz normal B ile mümkün değil.

Sadece rapor değil, ehliyetin de otomatik vitesli araca uygun olması gerekiyor.

Hocam peki tertibatsız otomatik vitesli aracı 2. bir kişi kullanabilyor mu? Eşimiz vesaire. Sıkıntı oluyor mu?

Son düzenleme:
hayırlı olsun .allah kaza bela vermesin. anlaşılan bu raporda hem otomatik vitesli araç kullanabilir. yazıyor. hem de özel tertibatlı araç kullanabililr yazıyor. böyle olunca oluyor demek ki.. hayırlı olsun..

Üst Alt