Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ kol engelliler tertibatsız otomatik vites araçta ÖTV indiriminden faydalanabilir.

Araç tertibatsız ise başkasının kullanımında sıkıntı yok, zaten aracın fabrika çıkışı diğer araçlardan farkı olmuyor. Tertibatlı araçlarda ise TSE'den uygunluk belgesi alınması gerekiyormuş.

Ben önümüzdeki hafta heyete giriyorum. Sağ kolum dirsek üstü ampute.
İl sağlıktaki yetkililerle konuştum ve hastaneden alacağım raporda "otomatik vites araç kullanır" ibaresi olmazsa tertibatsız otomatik vitesli araç alamam dedim. Ama bana ısrarla diyorlar ki raporunda "özel donanımlı araç kullanır" yazmaları yeterlidir. Otomatik vites araç kullanır ibaresini il sağlık kurulunda biz kod olarak ekliyoruz zaten.

1- Sağlık raporumda sadece "özel tertibatlı araç kullanır" yazsa ve otomatik vites vurgusu olmasa; ama il sağlık müdürlüğünün vereceği raporda otomatik vites araç kullanır kodu işaretli olsa, yine de maliyeden ötv indirimli araç alabilir miyim?

2- Raporda sadece "özel tertibatlı araç kullanır" yazdığı halde, İl Sağlık Müdürlüğünün işaretleyeceği "otomatik araç kullanır" kodu olan raporla özel donanım olmayan otomatik vitesli araç alabilir miyim?

Yani ne yapacağım şaşırdım. Bilen arkadaşlar yardımcı olursa çok memnun olurum. Yanlış bir adım atmak istemiyorum da.

Pejmurde

Otomatik de kullanılsa "özel donanım" ibaresi engelli sağlık kurulu raporu olmak zorunda. Ehliyette de kısıtlama kodu olduğunda hiç bir sorun yaşamadan araç alabilirsiniz.

Eyvallah. Sağolun Oturan Boğa.
Raporumu aldım. Gerek hastane kurul raporu, gerekse İl sağlık raporunun karar kısmına tüm ısrarlarıma rağmen "otomatik vites araç kullanır" ibaresini ekletemedim. İl sağlık buna gerek olmadığını, zaten kısıtlama kodlarında belirtildiğini söyledi. Bana verilen rapordaki kodlar şunlar:

01.01 - 10.02 - 78 - 47 - 102 - 35.03

01.01 : Gözlük

10.02 : Otomatik vites

78 : Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir.

47 : İki tekerlekli araç kullanamaz

102 : Ambulans, ticari araç veya resmi araç kullanamaz.
35.03 : Direksiyondan sol eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları

Raporda: "Birinci grup B sınıfı engelli ehliyeti alabilir." yazıyor.

Bu raporla ehliyet değişimi için nüfus müdürlüğüne gittim. Sadece kart değişimi olmadığı için, yani ehliyetimin sınıfı değişeceği için 16 Tl kart ücreti ile beraber toplam 160 Tl parayı banka aracılığıyla yatırmam istendi. Bu hafta içinde sanırım ehliyetimi alabileceğim.
Otomatik vitesli araç için de yıl sonu başvururum artık.

Raporumun resmini çekip gönderirim yakın zamanda.

Arkadaşlar sağ kol için raporumda:
Sınırlı kullanım kodları : 47 , 78 , 102
Tıbbi nedenlerle verilecek kodlar : 10.02 , 10.04 , 35.03
yazılı.
Ancak burdaki taşıtlar vergi dairesi özelge istetti.
bu normal mi?
10.04 yeterli diye biliyorum.?

aemre

Standart bir uygulama yok ki! Her görevli kafasına göre hareket ediyor...

Bu kodlar ile arac alabilirsin. Direksiyonda topuz olacak. Otm. Vites arac olacak. Vites kolu sol tarafa alinacak. Ve silecek sol tarafa alinacak. ben bu sekilde aldim. aemre

@cyl

İyi günler. Mtv oduyormusunuz acaba

İyi günler arkadaşlar. ÖTV 2 sayılı liste tebliğine istinaden otomatik vitesli aracın tertibat satılması durumunda ÖTV muafiyeti uygulandığı ancak mtv ödenmesi gerektigi ile ilgili olarak gelir idaresi başkanlığına yazılı talepte bulunarak bu durumun mtv den de istisna olmasınin doğru olacagi bu nedenle mevzuatta düzenleme yapılması gerektiğini ilettim. Herhangi bir gelişme olursa bilgi veririm.

Gelir idaresi başkanlığı görüş öneri istek bölümüne bu yönde taleplerimizi iletirsek bir düzenleme yapilabilecegini düşünüyorum.

satturkey76

Biz o süreci doldurduk. Düzeltme yapılmadığı için şuan Kamu Denetçiliği Kurumunda bekliyoruz. Kamu Denetçiliği kararı ile düzetlemezse Mahkemeye gideceğim.

MTV borcunu da yansıttılar.

Ben sağ kolumdan dolayı ötv siz yeni araç aldım. Ancak vergi dairesi aparatlı olacak diye beni aparatçıya yönlendirdi. vitesi ve silecekleri sol taraftan kullanmayı sağlayan aparat yaptırdım. Bu şekilde aldım.

hocam aynı durum bende de var hatırlarsan cevap gelince bizi de bilgilendir misin

Sağ el engeli olan

Sağ eli bilekten olmayan B sınıfı sürücü belgesi alanlar hangi kod lar yazıldı manüel vitese izin veriliyormu

Kitreli34

Vergi dairesi kafasına göre apartlı olacak diyemez. Ehliyetinizin o aparatlara uygun kodları içermesi lazım. Öyle değilse ehliyetiniz o aracı kullanmanıza engel olur.

Arkadaşlar sağ el amputasyon rahatsızlığım var 2011 yilinda is kazasi sonucu sadece sag elimin parmaklarını kaybettim avuç iç tabanım duruyor 2012 yılında ehliyet aldım 6 yıldır aktif sürücüyum yeni araç almak için sağlık müdürlüğüne ehliyet yenileme için başvuru yaptım ve sürücü olamaz kararı çıktı itiraz ettim başka bi ilde 6 martta heyete giricem ilimde bulunan dernek başkanı emsal olay bulmam ve örnekle heyete gitmem daha iyi olur dedi benim veya benzeri durumda olan ehliyetini yenileyen arkadaşlar dan ricam bana yardımcı olmaları

Sağ üst ekstremite kısıtlılığında farklı kararlar ve kısıtlama kodları verebiliyorlar. İnanın kimse kimseye örnek olamıyor! Bu kadar saçma bir durum.

Aynı şekilde araç alımında da farklı kararlar var. Sadece otomatik vitesli aracı vergisiz alan da var, viteste modifikasyonla araç alan da var, hiç bir şart aldında öte istisnasından yararlandırılmayanlar da var. Hatta "ehliyet alamazsınız" kararı ile karşılaşsanız bile şaşırmam, örnekleri var!

Ne diyeceğimi bilemiyorum anlayacağınız.

Üst Alt