Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ kolda kısıtlılığı olan eşim ÖTV'siz araç alabilir mi?

Ibtıza

Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
Hocam selamlar.
Benim eşimin ters doğumdan dolayı sağ kolunda hissizlik(parmaklarını yaksa bile hissetmiyor) omuz düşmesi, kolunda incelik vesaire var. Gündelik hayatta kullanabiliyor ama tam değil. Çünkü tamamen yukarı kaldıramıyor. Ağır kaldıramıyor. Kolunu %100 açamıyor. Çok ufak 1 cm kadar kısalıkta var. Uzaktan farkedilmiyor.

Hocam benim şimdi manuel aracım var. Lakin defalarca denedim kullanamıyor kendisi, vitesi bir türlü atamıyor(güçsüzlükten dolayı) Ben uzakta çalışıyorum, çocuk da okul çağına geldi. Eşimin araba kullanması artık şart oldu. Bu durumda,

Sadece otomatik araç almak için, ÖTV'den yararlanmak için ne yapmamız gerekiyor? Daha doğrusu yararlanabiliyor muyuz? Aldığımız aracı bende kullanabiliyor muyum? Özel teçhizata gerek yok çünkü hocam otomatik olsa geri kalanı kullanmaya gücü yetiyor silecek vs.
2 araba alacak gücümüzde yok ne yapmamız gerekiyor? :(
Yardımcı olursanız sevinirim..

Sağ kolda Brakial Pleksus ile ÖTV'siz araç alımı..?

Selamlar.

Dostlar ilk öncelikle çok yorum okudum kafam karışmış durumda. Kanunlar güncellenmiş vesaire.

Benim eşimin ters doğumundan dolayı SAĞ kolunda omuzdan itibaren işlev kaybı var. Doğrusu gündelik hayatta kullanabiliyor, lakin sıcağı soğu ve acıyı hissetmiyor dirseğine kadar. Hem parmakları biraz daha ince hemde kolu oldukça yumuşak ve kassız, diğer koluna göre ince. Dolayısıyla ağır birşey kaldıramıyor ve tamamen boşta olduğu zaman da parmaklarda titreme oluyor. Kolunu en yukarıya tamamen kaldıramıyor. Tüm bunların haricinde elini kullanabiliyor gündelik hayatında.

Şimdi sizlere sormak istediğim sanırım bu sorun SAĞ ÜST EKSTREMİTE olarak geçiyor doğrumudur?

İkincisi forum da sağ üst ekstremite den ÖTV'siz araç aldığını söyleyen bir arkadaş da var. Eşime kendiminde kanunen sıkıntı olmadan sürebileceği(manuel vites arabam var ancak, eşim vitesi attıramıyor çok zorlanıyor) Teçhizatsız/eklentisiz otomatik vites bir aracı ÖTV'siz almak için sıfırdan nasıl bir yol izlememiz gerekiyor?

Bunun için nereden başlamamız gerekiyor? Ve eşimin bahsettiğim bu durumu için ÖTV'siz araç alabilme ihtimalimiz var mı?

Ben denizci olduğumdan, böbrek hastası annemle eşim ilgileniyor ve çoğu zaman hastaneye götürmesi gerekiyor. Ayrıca çocukların okulu da geldi. Yani bu saatten sonra araç kullanması şart oldu. Dediğim gibi çok uğraştım ama manuel kullanamıyor, kolunu öne paralel uzattığı için omuzu düşüyor ve güç kaybı yaşıyor. Ehliyeti de yok zaten.

LÜTFEN YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM.
Nereden ve nasıl başlamalıyız, ihtimalimiz nedir? Herhangi bir ENGELLİ raporu da henüz almadık bu arada.

Brakial Pleksus ÖTV'siz Araç.

Siz otomatik vitesli dediğiniz için ona göre yazıyorum ama bazı vergi daireleri halen sorun çıkarabiliyor otomatik vitesli aracı ötv siz almak isteyince bunu belirterek başlayım. İlk başta engelli raporu vermeye yetkili bir devlet hastanesinden otomatik vitesli araç kullanır ibareli engelli raporu almanız gerekmekte (oran önemli değil). Daha sonra ehliyet için aile hekimi sevki ile uzman doktora görüneceksiniz buradan alacağınız evrakla il sağlık müdürlüğüne gideceksiniz oradaki komisyon eşinizin nasıl bir araç kullanacağına karar verecek ve tertibat yazıp size evrakı verecek ehliyetinizide bu evrak ile alabileceksiniz. Başta dediğim gibi otomatik viteste vergi daireleri ötv indirimi vermeyebiliyor en garanti yol tertibatlı araç almak.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Hocam cevabınız için sağolun. Tertibat olunca ben kullananilecek miyim peki? Forumda allstear rumuzlu arkadaş almış sanırım tertibatsız.
Bu arada en az %40 olması gerekmiyor doğru mudur? Öyle biliyordum hocam çünkü.

Brakial Pleksus ÖTV'siz Araç.

Evet tertibatlı olsa dahi kullanabilirsiniz, % 40 olmasına gerek yok. Tertibatsız Alanlar var evet fakat bazı memurlar bunu bilmiyor ve zorluk çıkıyor

Pardon benim bildiğim kadarıyla tertibatlı araca engelliden başkası kullanamıyor yanlış mı bilmiyorum acaba? Bu arada özelge hakkında bilgisi olan varmı bi aydınlatabilirmi

Tertibatlı aracı TSE den uygunluk belgesi alıp ruhsata işlettirince 3.dereceye kadar akrabalar kullanabiliyor

Bu işlem nasıl yapılıyor araca aldıktan ne kadar sonra TSE den uygunluk belgesi alınıyor

Öncelikle geçmiş olsun. benim sıkıntım da sağ üst ekstremitede brakıal pleksus yaralanması. ben ameliyat oldum. bahsettiğiniz durumdan bir nebze de olsa kurtuldum. 2012 de manuel vitesli aracı vites kolu yükseltmesi yaptırarak aldım. (özel tertibat) raporumda da özel tertibatrlı araç alır yazıyordu. ama eşinizin kas kuvveti hiç yok sanıyorum. o yüzden vites atamıyor. bu durumun açıkca raporda belirtilmesi ve otomatik vitesli araç kullanması gerekir gibi bir rapor alınması durumunda zannediyorum bu sorun ortadan kalkar ve ÖTV siz olarak otomatik vitesli aracı alırsınız. bu forumda bir özelgede açıkca raporda belirtilmesi halinde otomatik vitesli araç sağ üst ekstremitede sıkıntısı olanlar için tertibat sayılır diyordu.

ama vites kolu yükseltmesi ile alınan araçlar zaten tertibat yapıldığı için ÖTV siz alınabiliyor. Sizin yapmanız gereken saü üst ekstremitede atrofi parmaklarda güç kaybı kolda kas zayıflığı ibareli (veya buna benzer bir ifade) , otomatik vitesli araç kullanabilir.ifadeli bir rapor almak.

bu tür alınan bir aracı da alırken yani TSE tertibatı onaylarken bir form doldurulmasını sağlamanız gerekiyor. o form da özel tertibatlı araçların engeli olmayan kişilerce kullanılmasına dair teknik muayene raporu.... bu isimle aratın internette çıkıyor. tertibat yaptıracaksanız terttibatı yaptırıken veya otomatik vitesli araç alacaksanız daha sdonra TSE den bu foırmu doldurtabilirsiniz. böylece aracı hem siz hem eşiniz kullanabililr. geçmiş olsun..

Çok sağolun arkadaşlar.
Evet eşim manuel vitesi attıramıyor. Gücü yetmiyor. O zaman tertibatsız otomatik vites için uğraşalım. Eğer olmazsa, tertibatlı olur diğer dediğiniz TSE olayını yaparız.

Son olarak ÖTV'siz için %40 üstü olması gerekmiyor böyle bir şart yok değil mi?

Bu arada almamız gereken ehliyetin H sınıfı olması şart mı? Yoksa B (78 kodlu) ehliyette oluyor mu dostlar? Sadece Otomatik ehliyetimi almamız gerekiyor.

Arkadaslar peki bu islem icin nereden baslamak gerekiyor?. Esimin suan ne ehliyeti var ne de raporu. Once aile hekimine gidip oradan sevk edilen doktora, oradan da o sevk edilen doktor mu bizi heyete cikarak? yoksa direk ortopedi doktoruna çıkıp rapor almak istiyorum deyip mi baslayacak. Heyete cikildigi zaman hangi ibarelerin gecmesi gerekiyor bizim icin ki sıkıntı olmasin vergi dairesi ve il saglik mudurlukleri için. O rapor islemleri devam ederken diger yandan da ehliyet icin nasil bir yol izlenecek? H sinifi ehliyeti mi almasi gerekiyor yoksa yeni çıkan sadece otomatik vitesli araclar icin olan ehliyet mi almasi gerekiyor?

Öncelikle devlet hastanesinden engelli raporu almak ile işe başlayın. Daha sonra aile hekimi aracılığı ile ehliyet için sürücü sağlık raporu alın

Merhaba, öncelikle hastaneden rapor almanız gerekiyor. Rapora yazdırabilirseniz "Manuel vitesli araçları vites kolundan tertibat ile, Otomatik vitesli araçları tertibatsız olarak kullanabilir." şeklinde yazdırmanız iyi olur. Böylece hem yönetmeliğe tam uygun halde olur, hem de tertibatsızda sorun yaşarsanız tertibat için tekrar rapor alma sürecine girmemiş olursunuz.
Raporu aldıktan sonra bayilere gönderip bu şeklide tertibatsız otomatik vites araç alıp alamayacağınızı sordurun. Bir gün içinde dönüş yaparlar. (Ankara, Samsun ve İstanbul'dan bu şekilde tertibatsız araç alanlar oldu. Bu illerdeki bayiler (Daha önemlisi maliye memurları) daha tecrübeli.)
Size tertibatsız ya da tertibatlı kabul ediliyor diye cevap gelir, siz de ona göre İl sağlık müdürlüğündeki komisyona başvurup uygun kodlu sürücü belgenizi alırsınız.
Saygılarımla...

cyl

Hocam tertibatsız da sorun çıkınca itiraz etme şansımız var değil mi? Sonuçta kanun bu hakkı tanıyor.

Bu arada alınacak raporda belirli bir oran şart mı hocam? %40 gibi vesaire.

İtiraz etme hakkın her zaman mevcut ancak biraz uğraştırıcı bir süreç.
Engel oranı önemli değil. Önemli olan sağ kol için hareket ettirici tertibat veya otomatik vitesin uygun görülmesi.

Tamamdır hocam. Dün rapor için başvuru yaptım. İsmimi deftere kaydettiler, Nisan 18'den sonra gel başlarız dediler. Normal mi bu süreç? Beykoz Devlet Hastanesi.

Son düzenleme:
Ötv indirimi için ortopedik engelli olma şartı var .(kendi kullanacak ise )
Herhangi bir yüzde şartı bulunmuyor.
Sadece kendi kullanamayacak durumda engelli ise o zamanda ortopedik engel şartı yok .%90 üstü olma şartı var.

Benim aracın ruhsatta sahibinden başkası kullanamaz yazıyor özel tertipatlı ancak aracın orjinalliğini bozan bir durum yok isteseydim vekalletle ruhsata bir kişi ismi daha yazdırabiliyorum, şu an benden başka kimse kullanamıyor açıkcası buda işime geliyor.. :)

oneday

Nöroloji de olmuyor mu? Çünkü bizim rahatsızlığımız aynı zamanda nörolojiye de giriyor ki forumda sağ kolda Brakial Pleksus olup da onlarca ÖTV indirimi alan var.
Bizim amacımız otomatik vitesli araç almak. Tertibatsız olarak.

Oluyor bendede aynı engel var

Bu tamamdır hocam. Önce Rapor işlemlerinden başlıyoruz. 1 ay sonraya tarih vermeleri normal midir peki?

Yoğunluğa göre gün vermiş olabilirler. gelişmelerden bizi de haberdar edebilirseniz sevinirim sayın Ibtıza

Tabii ki edeceğim. Zaten adım adım ilerledikçe sizlerin yönlendirmesi neticesinde hatasız/sorunsuz halletmek istiyorum herşeyi. Yolun başındayız ve fazla bilgimiz yok nihayetinde.

Arkadaşlar kolay gelsin,

20 sene önce sağ omzum da kemikte "Osteosarkom" rahatsızlığı geçirdim.
Sağ omzumda ve kolumun yarısına kadar protez takılmış durumda. Parmak hareketlerimde hiç bir sorun yok. Sadece omuzdan olan hareketlerim kısıtlı. Düz vites otomobil kullanabiliyorum fakat otomatik vites aracı çok daha rahat kullanabiliyorum. Tertibatsız sadece otomatik vites yazan ehliyet alabilme olanağım nelerdir. Bilgilendirebilirseniz çok sevinirim. B sınıfı ehliyetim var bu arada. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Tapatalk kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi

Ibtıza

Bende de aynı rahatsızlık var . Doğuştan sağ kol Brekial Pleksus lezyonu
9 yıl Opel astra kullandım tertibatlı. Şimdi de başka bir aracım var .
Nöroloji derken o zaten bizim rahatsızlığımızın kökeni.
Sinir zedelenmesi aynı zamanda bizi ortopedik bir engelli yapıyor.
Yurt içi ve yurt dışı araç alımlarında otomatik ve tertibatsız alım konusu farklı.
Yurt içinden otomatik ve tertibatsız araç alabilirsiniz ve bunu yakınlarınız da kullanabilir.
Ama ben yurt dışından getirtmek istediğimde mutlaka tertibatlı olarak gümrükten geçmesi lazım.
Uzun bir yola girmişsiniz .
Sağlık raporu, ehliyet, araç alımı vs.
İnşallah hayırlısı olur ve istediğiniz şekilde sonuçlanır.
Saygılarımla.

oneday sağolun hocam gelişmeleri yazacağım tek tek. Sizce rapor+ehliyet kaç ay sürer en fazla? Amacımız otomatik araç almak. Birde sanırım illa H ehliyeti gerekmiyor, eğer gerekli raporlar düzgün yazılırsa B (78 Otomatik vites) de alabiliyoruz sanırım.

Ibtıza

Kardeşim her şey yolunda giderse eğer 1 ay içinde kontağı çevirirsin.;)

Ibtıza

Manuel vitesli aracı özel donanım olmadan kullanamadığını gösteren rapor ve ona istineden sürücü belgesi almanız gerek. Sürücü belgesi aldıktan sonra da sağ üst ekstremitede sakatlık olduğuna dair üzerinde oran ve tanı yazan bir engelli sağlık kurulu raporu almalısınız. Sonra bu iki rapor ve ehliyetle araç almanıza mani bir durum kalmamış olur.

Sayın OturanBoğa engelli raporunda ibareye gerek yok mu acaba?

vergi mevzuatinda var otomatik vitesli arac icin vergi dairssi otv tanimliyor ama baska engeli olmayacak

Üst Alt