Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ koldan %37 raporumla ÖTV'siz araç alabilir miyim?

Eb0694

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba herkese,

Ben 2012 yılında sağ kolumda engel olmasına rağmen doktorlar tarafından uygun görülmeyip ehliyet almıştım (B sınıfı).
Bu sene ehliyetimi yenilemek için sağlık ocağına gittiğimde beni kurula sevk etti. Kurul sonrası kararda;
10.02 Otomatik vites,
10.11 Direksiyon simidine yardımcı cihaz,
47 iki tekerlekli araç kullanamaz,
78 sadece otomatik vites kullanabilir.
102 ticari araç resmi araç ve ambulans kullanamaz gibi ibareler var.
Tıbbı neden kodu ise: M24.52 Eklem kontraktürü, KOL

Benim 2011 yılında ise %37 oranında engelli raporum var. Şimdi aracım yok. Araç almak istiyorum. Bu ehliyet ve Yüzde raporum ile ÖTV muhafiyetinden faydalanarak araç alabilir miyim?

Teşekkürler.

10.11 Direksiyon simidine yardımcı cihaz, Bununla muhtemelen alabilirsiniz.

maliye rapor ile ehliyetini uyumlu görürse alırsın .

Yine bu forumda gördüm tek başına yeterli değil gibisinden bir yazı vardı. Maliye ile mi en doğru sonucu alırım.

@Polmiks,
Merhaba
Bir de şöyle bir durum var. Raporumda
10.02 Otomatik vites,40.11. Direksiyon simidinde yardimc chaz (topuz, direksiyon çatali vb.),47. iki tekerlekli araç kullanamaz,78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir, 102. Ticari araç, resmi araç, ambulans kullanamaz. İbareleri var.
Ehliyetim yeni geldi sol alt tarafta yalnızca 47 78 102 yazıyor. Burada bi eksiklik mi yapıldı acaba. Başka alan var mı?

Moderatör tarafında düzenlendi:
Sadece Hareket ettirici aksam olması laızm, Direksiyon topuzu, gaz fren tertibatı gibi onu tertibatçınıza ve bayinize soracaksınız

@Polmiks,

Tamam üste yazmışlar. Şuan ehliyetim de raporumda görünen kodlar var. Ben bu ehliyet ve 2014 yılında akmış olduğum %37lik raporu ile alabiliyor muyum araç? Alabiliyorsam ilk etapta ne yapmam lazım? Bazı sayfalar da muafiyet için ayrı gir kurula girmen lazım diyorlar. Bu iki rapor(ehliyet, oransal) yeterli olmuyor mu ?

merhaba ehliyetiniz de sorun gözükmüyor 2014 tarihli raporunuz eski ortopedik engelli bireylerin araç alabilmesi için engelli raporunda SADECE HAREKET ETTİRİ AKSAMDA ÖZEL TERTİBATLİ TAŞIT KULLANMASİ GEREKİR İbaresi şartı var bu yoksa tekrar rapor almanız gerecek bu arada rahatsizliginiz nedir acaba ? ehliyet raporu ayrı engelli raporu ayrı tekrar erişkinler için sağlık kurulundan randevu alıp yeni rapor almaniz gerekiyor

2014 yalnızca oran raporu aldım. Burada herhangi bir ibare yok yalnızca %37 oranda bir rapor verildi. Şimdi ehliyet yenileme sürecinde böyle birşey başıma geldi. Engelim sağ kol kısa ve harekat kısıtlı
AÇIKLAMA :
Sag kolda kontraktür sekeli mevcut.

TIBBI NEDENLERLE VERILECEK KODLAR: M24.52 EKLEM KONTRAKTÜRÜ, KOL

tekrar heyete gireceksiniz maalesef ÖTV muafiyetli araç alabilmek için 1250 TL idi bir ücret yatırıp .o ibare olmadan maalesef olmuyor raporunuz eski tarihli %40 ı geçerse oranınız engelli haklarından da yararlanabilirsiniz hakkınızda hayırlısı olsun

Heyete ne demem lazım. Yani yüzde raporu alayım ama ayrıca belirtmem gerekiyor mu ötvsiz araç almak istiyorum diye.

İlk önce MHRS yada 180 o arayarak ERİŞKİNLER İCİN SAGLİK KURULUNA randevu alacaksınız o gün giderken yanınızda 1 fotoğraf ve engelli b sınıfi ehliyetiniz olacak ve en son 1250 TL idi tabi zam gelmediyse para olsun sabah ilk önce heyet kalemine gidiyorsunuz ÖTV muafiyetli araç için rapor alacağım diye belirtin sonra doktorları gezeceksiniz sonra heyete çıkıp oraninizi alacaksiniz bu kadar

Yani bu kodlar yeterli benim için ayrıca bir heyete girip yüzde raporu alacağım %40 olması şart değil ama olursa haklarım artar olmazsa da ÖTV muafiyetli araç alımına uygundur raporu alacağım. Bu raporda yüzdem olacak mı? Yoksa yüzde yada muafiyet için 2 ayrı kurula mı girmem gerekiyor? Tek rapor da hem yüzde raporu hemde muafiyet raporu oluyor mu?

kodlar yeterli %40 olma şartı yok %40 ve üstü olursa engelli haklarından yararlanabilecek siniz .raporda yüzde yazacak başka rapor almanıza gerek yok tek kurul evet tek rapor HEM MUAFİYET HEMFE ENGELLİ HAKLARİNDAN YARARLANMA oluyor

@Eb0694, Ehliyet ile ilgili yapacağınız bir işlem yok tertibat kodlu ehliyeti almışsınız zaten.

2019 yılı öncesi raporlarda engeliniz ile ilgili yeterli açıklamalar var ise vergi dairesi bu raporlara da ÖTV muafiyeti verebiliyor.

2019 yılı öncesi rapor ve tertibat kodlu ehliyeti ile forumda araç alan arkadaşlar oldu.

Rapor yenileme işlemine başlamadan önce ehliyetiniz ve raporunuz ile vergi dairesine gidip bununla ilgili bilgi alabilirsiniz.

Vergi dairesi raporu yenileyin derse o zaman yeni rapor alırsınız.

Randevu alıp hastaneye gittiğinizde sağlık kurulu sekreterliğinde ilk işlem yaptırırken ne amaçla rapor aldığınızı sorarlar zaten. Özel Tertibatlı Araç için diyeceksiniz ve ona göre ücreti ödeyip muayene işlemlerine başlayacaksınız.

Ortopedi veya Ftr bölümüne muayene olurken bu durumu doktora da hatırlatın ona göre değerlendirme yapsın. Sağlık kurulu heyeti odasına girdiğinizde tekrar hatırlatın Özel Tertibatlı Araç için rapor aldığınızı.

Alacağınız raporun açıklama kısmında tam olarak şu ibare yazmalı 👇

"Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir."

Rapordaki oranın önemi yok %40 altında olsa da üstteki cümle yazılırsa yeterli araç alımı için.

@BnymnYldz,

Merhaba,
Ama tertibat gerektiren ehliyet aldığım için buna gerek var mı? Ben sadece ÖTV muafiyeti istiyorum. Ahmet beyin dediği gibi bunu belirtmem gerekmez mi ?

Engelli raporunda sadece özel tertibatlı ifadesi olmazsa alamazsın ÖTV muafiyeti ayrıca bu ifadeyi yazdırayı mderkende Ehliyeti kaptırma ihtimalinde var. Sürücü olamaz yazabilirler.

Bu iş iyice çıkmaza girecek gibi :)
Ben en iyisi gidip kurulda ki görevli ile görüp ehliyetimde özel tertibat gerekliliği yazdığını bunun içinde ÖTV muafiyetli araç almak istediğimi beraberinde yüzde raporu almak istediğimi belirteyim

Benim rapor 2012 tarihliydi Özel Tertibat ifadesini koydurmak için gittim yeni rapor aldırmak istediler sonra Sürücü Olamazsın dediler ehliyete el koyuyorlardı dilekçe verip iptal ettirdim. Gİttim ötv ödeyerek araç aldım :)

normalde sürücü olamaz yazamıyorlar ama yazdıklarında da geçerli oluyor. Bu yüzden dikkat et ehliyetini kaptıorma ihtimalinde var.

İşte hocam benim de 2012 yılında ehliyet alırken emniyet sana bu kol ile B sınıfı veremeyiz dedi. Kurula girdim H sınıfı alamazsın dediler. Yani beni öyle bir çıkmaza soktular ki anlatamam. Sonrasında özel bir hastaneden aldım rapor gittim aldım ehliyeti. Yenileme döneminde aile hekimi vermedi. Sevk etti. Gittim engelli b alman lazım sen normal araç kullanamazsın dediler. Dedim tekrar aynı döngüyü yaşayacağım herhalde. Şimdi kuruldan da böyle bir karar çıktı. Bende gerçek anlamda kolumda ki kısalık yüzünden zorlanıyorum. Özellikle trafikte sırtım ağrıyor uzanmaktan. Şimdi tekrar gidip o kurulda tertibatı alamazsam yine Araf’ta kalacak süreç korkum o

Engelli raporunu yenileyeceksin ama dediğim gibi evdeki bulgurdan olmakl var. Paran varsa muhattap olma git aracını al adamlar araç alamayım diye bana Kör Nokta falan yazdılar. 3 milyon tl vermek zorunda kaldım.

Tekrar ediyorum ehliyetine ell koyabilecekleri ufacık bir açık madde varsa %99 ehliyetine el koyuyorlar. Kendini riske atma !

O zaman önce yalnızca güncel oran raporuna başvursam elimdekilerle vergi dairesine gidip teyit ettirsem nasıl olur

Bak dediğim gibi Özel Tertibatlı araç kullanması gerekir yazacak. Vergi Dairesi 2012 tarihli raporu kabul ediyor ama o ibare olmadığı için bir şey yapamıyorlar. o ibareyi de yazdıramıyorsun sıfırdan rapor çıkartacaksın. Sonucu belli olmaz. Kazanılmış hakkın gasp edilebilir.

Sana verilirse belki bu kod ile verilir "10.11 Direksiyon simidine yardımcı cihaz," bak bunun da hiç bir garantisi yok. Vergi dairesi önce tamam bu kod olur diyebilir iş ciddiye binerse bu kod yetersiz diyerek ötv indirimi yapmayabilir. Bu kod biraz sıkıntı olabilir. Belki ÖTV indirimi bile olmayacak ama sen yeniden engelli raporu alırken ehliyetine pisi pisine el koydurabilirsin. Bence hiç uğraşma sana ÖTV siz araç zaten zor

Alamazdın 10.04 girmesi lazımdı vites üstüne gereksiz kücük bi tertibat yapılıyor onunla alabilirsin diger kodlar arac arac degisikli olmadıgı icin vermezler benimde sagkol 10.04 verdiler 1.5 sene önce arac aldım o kod olmadan vermezler

Üst Alt