Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ koldan engelliyim. Aracın otomatik vitesli olması ÖTV muafiyeti için yeterli mi?

_çalıkuşu_

Aktif Üye
Konular
40
Reaksiyonlar
3
Yönetmeliği okudum ama bazı ibareler kafa karıştırıcı.özel tertibat olmadan sağ kol engelinden dolayı zorunlu tutulan otomatik vitesli araç özel tertibat yerine geçiyor mu?otomatik vites olması ötv muafiyeti için yeterli midir?

Zor soru, yanıtı burada değil. Vergi dairesinde.

Öncelikle geçmiş olsun aynı durum bendede vardı sadece otomatik vites olmuyor direksiyonun sağ tarafındaki işlevler için aparat takılıyor ve birde topuz taktılar ama öncelikle sağlık kurumuna gidip özel donanımlı araç kullanabilir raporu almanız gerekiyor

otomaik vites aracı sadece sol alt ekstremiteden engelli olanlar için ötv muafiyeti sağlanıyor diye biliyorum diğer yada ek ortopedik engeli olanlar için uygun aparat istiyorlar. Debriyajı kullanamamak için takılabilecek bir aparat yok çünki.

Bende sağ kol dirsek altı ampute sağ kol için silecek sol kola göre aparat ile alınması gerekli ve otomatik viteslerde vites için sola tertibat da takılması gerekir ama vergi dairesi başka bir şey yumurtlar mı orasını bilemedim...

Benim sag kolum ampute degil arkadaşlar.benim için otomatik vitesli araçta ozel tertibata gerek yok.vites kolunu eğer otomatik vites ise kullanabilirim.ama manueli kullanamam.bu yuzden otomatik vites şart.bu durumda manueli kullanamamaktan kaynakli otomatik vites zorunluluğu özel tertibattan sayılır mı.bunu merak ediyorum.şayet vitesin sola aldirilmasi gibi bir tertibat benim için gereksiz bir tertibat

benim kolumda ampute değil sağ kolumda his ve çalışma kaybı var yinede aparat takıldı otomatik vites özel tertibat olarak kabul ediliyor onu biliyorum siz engelli ehliyeti aldınız mı aldıysanız kodlarda yazar zaten aparat takılıp takılmayacağı raporu görmeden bi şey diyemeyeceğim

Benim h ehliyetimde ozel tertibatlı otomatik vites arac kullanır yaziyor.aracim da tertibatlı zaten.fakat ehliyeti degistirmedim.degistirirsem ne kod verirler bilmiyorum.ama otomatik vites otv muafiyeti icin yeterliyse tertibat istemiyorum.eski ehliyetimde tertibat yazdığı icin de tertibat istemeleri yüksek ihtimal.acikcasi hem masraf hem de yorucu bir sey tertibati yaptirmak.kullanırken gerek bile duymazken

Manuel araca tertibat yaptırmanız gerekiyorsa ama otomatiği tertibat eklemeden kullanabiliyorsanız, ehliyetinizde de sadece otomatik vitesli araç kullanır yazıyorsa mevzuata göre otomatik vites tertibattan sayılır. Ama bunu vergi dairesine anlatmak pek kolay değil.
_çalıkuşu_

Bunun yazdığı yönetmelik lazım.bir de bu şekilde muaf olan biri :)

Selam Çalıkuşu :) ehliyetinde özel tertibatlı otomatik araç kullanır ibaresi olduğu için, tertibatsız otomatikde olsa hiç bir araç kullanamazsın. Ehliyet alırken bu tertibatın belirtilmesi gerekiyor. Mesela benim ehliyetimde sadece otomatik araç kullanır ibaresi var.Tertibat yok.Örnek veriyorum polis seni durduğunda ehliyetine baktığında tertibat yazısını görünce önce plakaya sonra tertibata bakması lazım. Şayet tertibat yoksa ceza yersin :) Bu tertibat direksiyon topuzu gibi çok basit bir şeyde olabilir. ÖTV muhafiyeti için ise tertibat şart.

deco53 verdiğin bilgiler için sağol ama ben başka şey sordum :) cakirlarc insallah dediğin gibidir.ama bir de resmi yazısı olsa da görsem.bulamadım

_çalıkuşu_

Merhabalar öncelikle. bende sağ koldan engelliyim tahminim aynı engele sahibiz. ve şuandaki rabamı 2014 yılında aldım. ehliyette özel tertibatlı araç kullanır ibaresi varsa ki var belli bu yüzden ister manuel ister otomatik vitesli araç olsun engele uygun tertibat yapılması zorunludur. Buradaki amaç araç otomatik bile olsa vites kolunu az da olsa hareket ettirmeniz gerekeceğinden o hareketi yapabilme işlevine bakıyor.

Sizinde ehliyette yazdığı için tertibatlı araç ibaresi mecbur tertibatlı olması gerekiyor. Benim şuan aracım otomatik ve tertibat var. önceki aracım manueldi ondada tertibat vardı. şöyle bir durum olabilir ben denedim ama doktorlar uygun görmediler raporumu alırken. otomatik vitesli aracın vites hareketleri basit olduğu için kullanabilirm eğer otomatik araç kullanabilir ibaresiyle verirseniz tertibatla uğraşmam dedim ama kabul etmediler. kol fonksiyonunuz ne olursa olsun o vitesi hareket ettirebeliceke düzeyde tertibat şarttır dediler ve öyle yazdılar raporu dolayısıyla da ehliyeti tertibatla kullanabilir ibaresiyle aldım.

Siz belki tertibatsız otomatik vitesli aracı rahatlıkla kullanabilirsiniz ama vergi dairesi tertibat yoksa ötv muafiyetinden yararlanamazsınız diyor, özelge isteseniz alması aylar sürüyor. 2016 Mart ayında eşimin üzerine araç aldık sağ kol engel raporda tertibat var sıkıntı yaşamadık. Tertibatı da bayii ye istediğimiz gibi yaptırdık paspasın altında kalıyor katlamalı yapmışlar sağolsunlar, hiç kullanmıyoruz, varmı yokmu belli değil..

Sağ kolda veya sağ bacakta kısacası vücudun sağ tarafındaki her türlü özür durumunda maliye bakanlığı tertibat istiyor. Sağ kolunda özür olduğu için sola uyarlanmış koldan vites vereceklerdir muhtemelen ve tertibatla aracını alabilirsin. O tertibatı kullanmak ya da kullanmamak sana kalmış keza silecekleri de sola alacaklardır muhtemelen özür durumuna göre gerekirse.

Son olarak net bir şekilde söyleyebilirim sağ tarafında bir kusur varsa kesinlikle maliye bakanlığı ötv muafiyeti için tertibat istiyor..

_çalıkuşu_

Benim kolumu gördün ve biliyorsun, bana yazılan tertibat sağ tarafta bulunan cam silgisi kolunun sol tarafa demir çubukla alınması ve ( OTOMATİK ) olan aracın joistiğini sol tarafa alınması diye kod verdiler. O kadar derdimi anlatmak istesemde feryat etsemde yok vites joistiği sola alınacak dediler. Aldığım aracın direksiyonunda vites kullakçıkları var ve TSE bunu vites joistiğini sola almadan kabul etti.

Yalnız sağ taraftaki cam silgi koluna taktırdığım demir aparatı muayeneden sonra söktüm ben, kolu aşağı yukarı hareket ettirmiyorsun ki...!!! arka cam silgisini çevirerek kullanıyorsun veeee bana kaza yaptıracaktı...

Aynen.istedikleri tertibat tam tersi sürüşü zorlaştırıyor.sola uzanan vites kolu tertibatı resmen bunaltiyor trafikte.vites zor geçiyor.kolaylastirdiklarini sanıp zorlastiriyorlar.bizler de demiyoruzki böyle böyle...hata bizde de var.örgütlenemiyoruz

@KÜREKÇİ

Sağ koldan engelliyim. Benim kısıtlayıcı kodumda 78 yazması özel tertibat yerine mi geçer?yani bu kod ötv muafiyeti için yeterli mi?sadece otomatik vites kullanır kodu bu.

Bir de ehliyet ile otv indirimi heyet raporu ayrı denmiş.Ben bundan 5 yıl önce ankara cebeci vergi dairesine gittiğimde,orasi ötv ye bakan yer,ötv için heyet raporu kalktı dedi.Artik sadece engelli heyet raporundaki teşhislere bakıp ötv den muaf olup olunmayacagina karar veriliyor demişti.

Bize yine numune yolu gözüktü.aktif bir konu burası ama kimse yazmıyor.Ehliyet için heyetten geçeceğim.otv muafiyeti için de ayrı bir rapor için heyetten geçmeme gerek var mı?Yoksa ehliyet için geçtiğim heyet raporuna onu da yazarlar mı

H idi değişti ""b ehliyeti alabilir ÖTV Muafiyeti den yararlanabilir"" diye ibare ile kabul edilir abla benim bildiğim kadarıyla

189 u aradım halihazırda engelli raporunuz varmış bu yüzden otv indirimi icin rapor almanıza gerek yok dedi.otv ye bakan vergi dairesinin yerini yanlış tarif etti.189un da bir şey bildigi yok

_çalıkuşu_

Sağ üst extremite kısıtlılığında otomatik vitesli araç ÖTV'siz alınabilir | GİB Özelgesi ve Rapor

Ama uzun zamandır bu şekilde salt otomatik vites şartlı aracı ötv'siz alanı görmedim. İlle de başka kodlar ekleniyor:

35.03 Direksiyondan sol eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları
40.05. Uyarlanmış direksiyon simidi (daha büyük/kalın direksiyon simidi, azaltılmış çap, vb.)
78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir
102. Ticari araç, resmi araç, ambulans kullanamaz

OturanBoğa Teşekkürler admin

Ben de bugün ankara vergi dairesine gidip otv bölümüyle bizzat görüştüm.raporumu gösterdim.raporda sag üst ekstremi hipoplazisi yazıyor.Bu teşhisi biraz yetersiz buldu.keşke daha ayrıntılı olarak belirtselermis dedi.bas parmak ampute benim mesela ama raporda yazmıyor.Yazsa iyi olurdu dedi.Raporum konusunda biraz kararsız kaldı.Ehliyet için de komisyondan gecip aldığım kodlar ve engelli raporumla ehliyetini cikarttirmadan gel,özelge verip görüş alalım dedi.ehliyetini hemen alma dedi.

Olması gereken kodlar ise 10.02 10.04 ve 35 miş. 78 kodunu sordum.olması şart degil mi diye.78 kodunu sadece sürücü baskasinda olan manuel aracı kullanmasın,kullanirsa trafikte ceza yer.bunu engellemek için dedi.yani ötv için asıl gerekli olan 10.02 ve 10.04 ve 35

Ben de yonetmelikteki öte yandan diye başlayan otomatik vitesin tertibattan sayilabilecegi yazıyı gösterdim ama yazıyı sadece ayaktan engelli için sandı.sonra uyardım tekrar okudu,vites kolu da diyormuş hmmm, dedi.

Açıkçası emin olamadı.üste sormamiz gerekir dedi.
Yonetmelige o ibare konmus ama kendileri bile çok hakim değil.
Ayrıca bana dediği;biz engellilere kesinlikle manuel araca izin vermiyoruz.otomatik şart.ısrar eden oldu kabul etmedik dedi.Bir engelli manuel kullanamazmış.öyle şey olabilir miymis hiç!

Velhasıl 189 bir şey bilmiyor.vergi dairesi bile gördüğünüz gibi böyle konuşuyor.Netlik yok.Ve her yeni raporum neye başvursam eksik bulunup yenilenmesi isteniyor.Bıktım bu durumdan.doktorlarin kaleminde akrep var sanki.Teşhisleri bir bir ayrıntılı yazmak çok mu zor

_çalıkuşu_

aynı şeyden bende muzdaripim iki kez rapor değiştim ve iki kez özelge istendi, ilki 9 ay sürdü gelen cevap rapor oranları açık detaylı yazılmadığından ötürü ötv muafiyeti olumsuz red geldi, raporu yeniden düzelttip heyete girerek özelge kararıyla oranlar filan ayrıntılı yazıldı vergi dairesi yine özelge yazılcak dedi ve yine özelge yazdık cevap bekliyoruz, bakalım bu özelgeye cevap kaç ay sonra gelecek buda 9 ay gibi sürerse anlayacağın 2 seneyi geçkin bu işle uğraşmış oldum bildiğin eziyetten başka bişey değil süründürme politikası uyguluyorlar resmen, sanki haksız birşey istiyoruz bize bir lütuf bağşediyorlar sanki allah böyle görevini bilmez kişileri ıslah eylesin bizi böyle uğraştıranlara hakkımı helal etmiyorum...

KuZGuN
Niye o kadar uzun sürmüş anlamadim.9 ay çok uzun.
Ben o gün öğreniriz gibi anladım.Yanlış mı anladım bilmiyorum.benim başka konuda da maliyeden raporum 2 kere geri döndü ama çok uzun sürmedi.toplasanız 2-3 aydır süreç.

_çalıkuşu_

valla benim uzun sürdü özelgeme cevap gelmesi genelde özelgelere böyle geç cevap geliyormuş bir seneyi bulanlar bile varmış çok ilginç dimi,aradığın zamanda niye arayıp soruyorsun derler gibi muamele yani allah ellerine düşürmesin ne denir başka,

Bende bu konuda deneyimli olarak bir şeyler yazmak istedim öncelikli olarak ötv değilde ehliyet için olan raporunuzda ne yazıyor , ikincisi gelir idaresi başkanlığında sizin engelinize benzer muafiyet verilmiş özelge varmı buna bakın varsa işiniz kolay alır raporu emsal gösterirsiniz, sonra birde şunu gördüm izmirden muafiyet alamayıp istanbula gidip ordan arabasını alıp gelen biliyorum.

Bu işlemler yapılırken sizin raporunuz alınır gelir idare başkanlığı sizin rapora benzer durumda olan başka rapora verilmiş kararı bulur ve aynı kararı verir , tabi olumsuz yanıt alırsanız sizde ankara gelir idaresi başkanlığına itirazda bulunabilirsiniz orasdı son mercidir mahmekeler dışında.

Ben bizzat gideceğim için daha çabuk dönüt alırım diye düşünüyorum.ankara vergi dairesindeki memurlar ilgili davranıyor aslında

_çalıkuşu_

10.04 viteste bir modifikasyona işaret ettiği için bu kod da muafiyet sağlayabilir. Ancak burada kastedilen donanım nedir, tam anlamadım. Vitesin yükseltilmesi kastediliyor olabilir. Kolu kısa olan kullanıcılar için istenir...

10.02*Otomatik vites
10.04*Uyarlanmış vites kolu
35. Modifiye kontrol düzeni (far düğmeleri, cam sileceği, korna, sinyal lambaları, vb.)*

Üst Alt