Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ kolumda hareket kısıtlılığı var. Araç alımı ve ehliyet değişimi ile ilgili bilgi?

jck

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba
Geçen yıllarda geçirdiğim trafik kazası sonucu mağdur oldum ve ameliyat edildim. Sağlık kurulundan rapor aldım ve rapor'da yüzde 34 oran çıktı. Tazminat davası falan vardı o alanlarda kullandım.
Daha önceden B sınıfı ehliyetim var fakat H sınıfı almamız gerekiyormuş.
Sağ ön kol'da şu anda çift platin ve çivi ile birlikte sinirsel kasılmalar ve bazı hareket kısıklıkları mevcut. Ortepedit bir durum olduğu için bu kanundan yararlanabiliyorum sanırım.
Bu konuda izlemem gereken yollları sırasına göre bana iletebilecek var mı? Elimde rapor var ama sadece yüzdelik rapor trafik ile ilgili değil. Onun için tekrar mı gitmem gerekiyor hastaneye ve trafik kursuna

Merhaba...;
İlk önce tam teşekküllü devlet hastanesinden " H Sınıfı belgesi alır , özel tertibatlı araç kullanabilir."
yazılı rapor almanız lazım..Ortopedik engelli olduğunuzdan derece önemli değildir..
Sonra H sınıfı belgesi veren sürücü kursuna kayıt olup ehliyetinizi aldıktan sonra aracınızı sipariş verebilirsiniz..
Engelinize göre araç tadilat projesi TSE'den onaylandıktan sonra yine engelinize göre uygun özel tertibat
düzenlenip muafiyetten yararlanabilirsiniz..

peki bu engel sonucunda herhangi bir özel tertibatı olmayan sadece otomatik vites araç alınırsa ötv indiriminden yararlanamıyorum sanırım doğru mu? Çok üzüldüm yaa :( Kolumda sıkıntılar var fakat H sınıfı için özel tertibatlı araç için onay verirler mi bilmiyorum. Kaldıki şu an normal araç bile kullanabilirim sıkıntı avcumu yüzüme doğru cevirememe problemleri...

Yalnızca sol alt ekstremiteden rahatsızlığı olanlar otomatik vitesli araç ibaresiyle ÖTV'den muaf araç alabilirler.

peki bu durumda ne yapmam gerekiyor? Doktorlar sağ kolda kısıklıklar var diye özel donanımlı araç kullanabilir şeklinde karar verirler mi acaba? :(

bu konuda benim gibi sağ kolunda kısmi %30-40 sinirsel ve ortopedik rahatsızlıkları olanlar ötv avantajlı sıfır araç alabilmişler mi?

verdiğiniz linkteki konuyu başından sonuna kadar okumuştum zaten. orda belirtilen sağ üst diyor benim sağ ön olarak geçiyor. yani dirsekten aşağı kısmı. :( B sınıfı ehliyetim var zaten ama ötv'siz araç alabilme umudu ile araç bakınıyordum... yarın birgün tekrar hastaneye gidip başvuruda bulunacağım fakat şu an tamamen olumsuzlaştı düşüncelerim.

Hayır kesinlikle alırsınız, içiniz rahat bir şekilde raporunuzu alın ve sürücü kursuna B sınıfını H sınıfına değiştirmek istediğinize dair kaydınızı yaptırın , yalnızca direksiyon sınavından geçerek alırsınız. Unutmayın 1 yıl içerisinde tamamlamalısınız ehliyet işlemlerini, aksi halde rapor geçersiz sayılır.

şimdi ben o zaman ne gibi bir özel donanım eklettirecem ki araca? şu anda otomatiği kullanabiliyorum zaten ayrıyetten ne eklenicek araca onu anlamadım. ÖTV'siz almak için özel donanım şart diyor.

selamlar kısmet hanım benim sağ elimden 2 parmağım ampute sondan bir ve iki,bu sol alt ekstremiteye girmiyo mu bende otomatik vitesli araç alabilir ibaresi alamazmıyım çok merak ediyorum devamlı yanlış yönlendiriyolar,karabük devlet hast. sağlık kurulu başkanı h sınıfı ehliyet yazmazlar diyo ben 3 parmağımla normal ehliyet alabilirmiyim ötveden yararlanamazmıyım...tşkler

safran_sahin,
sağ elinizdense, sağ üst ekstremite olur bu ve 'özel donanım' ibaresi ve H sınıfı ehliyet ile ÖTV'den muaf olabilirsiniz.

Örn:
Sağ el parmak amputasyonu halinde özel tertibatlı araç raporu ile araç kullanımı..?

cGKJw.png

çok tşk ediyorum harika bi haber benim için bu,özel tertibat olması şartmı otomatik vitesli araç kullanabilir ibaresi yazarlar mı acaba benim tek engelim parmak amputasyonu,özel tertibat mı takılıyo acaba tşkler...

jck;

Merhaba, ben de sağ koldan engelliyim; dirsekten aşağısını kullanamıyorum. Özel tertibatlı araç alabilir raporu almıştım. Forumdan öğrendiğim kadarıyla vites koluna takılan bir uzatma aparatı ile iş halloluyormuş. Bu arada siz sağ kol-elinizi kullanabiliyor musunuz? Otomatik vitesli aracı nasıl kullanabiliyorsunuz? Yani vitese uzanmak vs...

benim sag kolda sinirsel yüzde 35 sıkıntı var ortopedik olarakta kemikte biraz egrilik kaldı. su an manuel bile kullanabilirim ama manuelde vites gecisleri sert ise kolumda agrı olusuyor. diger türlü bendeki asıl sıkıntı güc kaybı ile refleks kaybı oldu. birde avcumu yüzüme dogru döndüremiyorum. yani avcum asagı bakıyor... en fazla tokalasacak kadar döndürebiliyorum. sorunlar bu sekilde. trafik kazası gecirmistim sonra bu sekilde gelisti durum ve bu durumda bana ötv indirimi uygulanır mı onu merak ediyorum yoksa B sınıfı ehliyetim var. Arac alacağım ama ötv indirimi yoksa mecburen ya citroen c3 tarzı 40-45 tl aralıgında olacak ya da ikinci el düşünecegim ama ötv indirimi olursa golf, civic, c4 gibi secenekleri düşünüyorum.

Raporum sonucu ÖTV indirimi alabiliyor muyum?

Raporumu bugün alabildim sonunda. Daha önceki raporumun ve yeni raporumun resmini ekte paylaşacağım. Sorularıma gelince

1- Kesin olarak ÖTV indirimi alabiliyor muyum?
2- Bende şu anda B sınıfı ehliyet var. Buna göre şu anda yapmam gerekenler nelerdir? H sınıfı ehliyet için bir kurs ile anlaştım ve 450 tl civarı fiyat verdiler.
3- Honda bayiisindeki satış elemanı benden haber bekliyor.

Sürücü kursuna kaydınızı yaptıracaksınız,sadece direksiyon sınavı zamanı geldiğinde bu sınava girip kazanırsanız B sınıfı ehliyetinizi verip H sınıfını alacaksınız. Raporda uygundur....

Rapora itiraz mı etmiştiniz. Oran artmış.

peki araca ne gibi bir özel donanım eklenecek ya da eklenmesi gerekiyor mu illa ki?

ben itiraz etmedim. İLk oranda 34 ikinci olanı ehliyet için girdim ve onda da 20 verdiler garip.. Aynı doktorlar...

bu özel tertibat yada özel donanım aynı şeyler mi? birde özel donanımın projesini ben kendim mi çiziyor/çizdiriyorum? sıfır araç alırken bunu direk aracı satın aldığım yetkili servis mi hallediyor? bunları cevaplarsanız çok sevinirim iyi geceler

Ya vites kolunu yükselten bir donanım olmalı ya da vitesi sol kola alan bir donanım.

Bu donanımı makine mühendisine proje çizdirerek aracınıza taktırmanız ve o şekilde tescil işlemi gerçleştimeniz gerek.

Not: doananım/tertibat aynı şeyi ifa eder.

Merhaba. Üstteki mesajı uzun süre önce atmıştım.

Sınavı geçtim ve sürücü kursundan sertifikaları yarından sonra alacağım muhtemelen bu hafta cuma günü gibi H sınıfı ehliyetimi alırım.

Emin olmak için bir kez sormak istedim çünkü bir kaç kişi bana hâlâ ÖTV indiriminden yararlanamayacağımı söylüyor ısrarla. Ben bu raporlarla ve aldığım yeni H sınıfı ehliyetimde ÖTV ödemeden alabilirim değil mi aracı?

Ayrıca aracı almak için bundan sonra ne gibi bir yöntem izliyoruz? Özel donanım takmak ve bunu tescilletmek ne kadar zaman alır? Özel donanımı kimden taktırabilirim istanbul'da? Özel donanımın sadece vites kolunu yükseltmek gibi bir durumu yok mu, illa ki sola mı almak gerekiyor vitesi ve silecek çubuğunu?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Yeni konu açmak istemedim.

Üst Alt