Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağlık Bakanlığı sitesinde yazan "zeyil edilmiştir" ne demek?

zeyiledilmistir

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
2
-arkadaşlar merhaba. 28 yaşındayım. zorunlu askerlik için heyete girdim ve savaşta ve barışta şizofreniden dolayı muaf oldum. sağlık bakanlığı sitesi e-rapor'dan raporuma baktım ve üzerinde zeyil edilmiştir yazıyor. bu ne demektir?

arapça değilmi bu zeyil ,)
türk lugatında ne işi var ?

iptal değilde detay için ek bilgi isteniyor anlamıda taşır

@zeyiledilmistir,

yok yok, red değil. Bir şekilde olumluğolumsıuz güncelleme olduğu anlamına geliyor. Muafiyete mani bir şey değildir.

Bana askerlik şubesi öyle söylemişti red gibi bişey işte . Kurul raporu çıkarıyor , Ankara msb onaylıyor . Zeyil edilirse düzeltme ya da tekrar kurula girme istenebilir demişti bana şube .

Şizofreni teşhisi alan birine kimse askerlik yaptırmaz, yaptıramaz. İstedikleri, kadar zeyil ya da itiraz etsinler fark etmez... Belki tereddütlü tanıda yeniden değerlendirme istenebilir ama şizofreni çok nettir ya.

@zeyiledilmistir, Büyük ihtimalle raporu düzenlerken hastahane tsk sağlık yönetmeliğine aykırı veya yanlış bir işlem yaptı onun düzeltilmesi için raporu tekrar hastahaneye göndermiş olabilirler yani kağıt üzerinde ki prosedüre aykırı veya yanlış bir işlem yapılmıştır o düzenlenip tekrar Ankaraya gönderilir.
Ruhsal hastalıklarda sadece psikoz türü rahatsızlıklarda ilk sefer de muaf veriliyor diğerlerinde iki sefer erteleme sonrası üçüncüde muaf verilebiliyor yani psikoz türü rahatsızlıklarda muaf alınmama ihtimali sıfıra yakın endişelenmeyin.
@OğuzHan112 Daha iyi cevap verebilir.

Son düzenleme:
Yok Devlet yakında savaşa girecek galiba bedelli askerlik yapanlara ses edemiyor gariban halkın çocukları sakat sakat askere almayı hedefliyor benimde %83 halimle çalışma gücünü kaybetmemişin diyerek zar askere alırlar burası Türkiye Cumhuriyeti insanına göre muamele Allahın rahmeti bereketi ve sabırı üzerimize olsun

@zeyiledilmistir,

Tanı şizofreni yazmışsınız,kaç yıldır bu tanı ile tedavi görüyorsun önce bunu soralım,tanı sık sık değişiyor mu?

Zeyil veya zeyil etme.
Hastaneler veya askerlik şube başkanlıkları tarafından MSB onayına sunulan raporlar da çelişki,eksik ya da hatalı hususlar dolayısıyla geri iade edilen raporlara yazılır.

Tanı şizofreni ve halen şizofreni tanısı ile tedavi görüyorsanız endişelenecek bir durum yok,askere gitmez siniz..MSB gördüğü eksik neyse o düzeltilir..

Şube ile bir görüşün okey.

@zeyiledilmistir,

@OğuzHan112

merhabalar.

resmi ilk tanı aralık 2015'te 19 yaşında kondu ancak 2010-2011'den beri bu hastalık bende mevcut. lise 1' yani.

halen tedavi sürmeye çalışıyor.. böyle diyorum çünkü benim sigortam yok.. (GSS borcumu ödedim ama bağkur borcum var, çokca) param olduğunda ilacımı (ozaprin/20) alabiliyorum. para yoksa ilac da yok yani.

tanı atipik psikoz, depresif epizod, paranoid şizofreni, organik olmayan psikoz vs. şekillerinde defalarca kondu, konmaya devam ediyor.

ilçemdeki askerlik şubesiyle görüştüm, hastane raporda hata yapmıştır, eksik kısım giderilir veya yeniden heyete çıkarsın, dedi.

not: 1996 doğumluyum ama ilk defa heyete çıktım ve ilk seferde muaf aldım...

Eki var demektir. Zeylnameyi bir şeyin eki, ek mektup gibi düşünebilirsiniz. kısaca. Mesela bir sigorta poliçesi yaptırırsınız ama bir müddet sonra poliçede bir husus değiştiğinde bu değişiklik için zeylname (ek) düzenlenir. Bu raporda da bir değiklik olmuş, belki iptal edildi, belki bir şey ilave edildi, belki bir şey çıkarıldı yani bir değişiklik oldu raporda.

@zeyiledilmistir, kardeşim süreç nasıl devam etti açıklayabilir misin? Şuan bende de "Zeyil Edilmiştir" diyor. Tekrar muayeneye mi çağırdılar, tekrar sağlık kuruluna mı soktular yoksa sadece bekledin ve kendi kendine normal yeni rapor mu yüklendi sisteme? (E-devletteki TSK Sağlık Raporları sayfası). Şubeyi tekrar aradın mı, hastaneye tekrar gittin mi? vs.

@kara duman üstadım, @OturanBoğa üstadım (ve tüm doğru bilgi sahibi üstatlar) size de bir sorum olacak izninizle;

Hastane işlemlerini tamamladıktan birkaç gün sonra aradılar, doktor tanı kodunu yanlış yazmış, zeyil işlemi başlattılar. İşlemleri tekrar tamamladım, "e-devletten takip et" dediler. Şimdi rapor yüklendi ancak Zeyil Raporu yazıyor. Raporda Zeyil Tarihi: 27 Aralık 2024 yazıyor (beni 30 Aralık'ta çağırdılar düzeltme için) ama rapor sisteme daha yeni düştü (1-2 saat önce). Ancak rapor tarihinde 6.1.2025 yazıyor. Kafamı karıştıran bu. Gün içerisinde askerlik şubesi sistemlerinde "askerliğe elverişsizdir" gözüktüğünü söyledi ve MSB için onay sürecinde olduğunu söyledi. Şimdi bu rapor asıl rapor yüklenmeden önce yüklenen düzeltme raporu mu? Yoksa karardan dolayı geçerli rapor mu? Yani sistem geriden mi geliyor... Veyahut her şey başa mı sardı...

Raporda İLGİ kısmında; "BARIŞTA ASKERLİĞE
ELVERİŞLİ DEĞİLDİR. SEFERDE GÖREV YAPAR ........' olarak zeyil edilmiştir." ibaresi var. Kalp doktoru teşhisi doğru, bağlantılı olduğu TSK yönetmelik maddesini yanlış yazdığı için beni çağırmışlardı (eşleşmediği için) ve o yanlışa göre "BARIŞTA VE SEFERDE ASKERLİĞE ELVERİŞLİ DEĞİLDİR." yazıyordu. Yani düzeltme ile "... SEFERDE GÖREV YAPAR" oldu. Şimdi bu "Zeyil Edilmiştir" raporu kendi kendine yenilenecek-silinip yenisi mi yüklenecek yoksa bu zeyil raporu geçerli ve doğru rapor mu?

Bu seneye ait yüklenen tek rapor bu. Yarın askerlik şubesini arayacağım ama malum biliyorsunuz, şubelerdeki görüşmeler biraz gergin geçiyor. Çok stresliyim ve doğru bilgiye ulaşmak bu konularda ne yazık ki çok zor. Endişelenmeli miyim? Her şey yolunda mı yoksa daha başım ağrıyacak mı acaba? Saygılar herkese

Son düzenleme:
@matrax52, Endişelenecek bir durum yok bazen bürokratik işlemlerde böyle şeyler olabiliyor mantıkla çözmeye çalışma sonuca odaklan raporunda sorun yok sadece doktorun yaptığı bir yazım hatası var onuda düzeltmişler zaten.

Bir süre sonra Ankaradan onaylanınca raporun gözükür askerlik durum sorgulamadada kişinin askerlik yükümlülüğü yoktur yazar.

Geçmiş olsun.

@kara duman hocam ilginiz için çok teşekkür ederim. İzninizle bugünkü yaşadığım süreci de aktarmak istiyorum ki, benzer durumu yaşayanlar için burada sadece bir fikir olarak dursun, benim kendi tecrübelerim.

Sabah erken saatlerde bağlı olduğum askerlik şubesini aradım. E-devlette, TSK Sağlık Raporları kısmında "Zeyil Edilmiştir" ibareli "Zeyil Raporu" olduğunu söyledim. İnternette "Zeyil" için yapılan yorumlarda çok fazla "Zeyil edilmiştir = reddedilmiştir" yorumu olduğunu (gerginlikle okuyanlar bunu görüp korkmasın, = kavramı direkt doğru değil, bu yorumu bilinçsizce yapanlar da bilirkişi değil) ve bu konuda gerildiğimi, doğru bilgi almak istediğimi söyledim.

Geçen haftalarda doktorun; "tanı kodu" ile "hastalık" eşleştirmesini yanlış yapmasından dolayı tekrar hastaneye gittiğimi, tekrar doktora göründüğümü ve düzelttiğini de yine ekledim telefonda. Bu durumun kendisi zaten "TSK yönetmelik maddesi"nin de yanlış yazılmasını sağlıyor: (Zaten "Zeyil edilmiştir" dediği durum buradan oluşuyor. Askerlikle ilgili poliklinikleri gezdiğimiz ve doktorların doldurduğu kağıda istinaden oluşturulan belgede, doktor kaynaklı-sistem kaynaklı vs. hata olunca, bu tespit ediliyor ve tekrar düzeltilmesi için kişi çağırılıyor/veya gerekli işlem yapılıyor. )

Devamında bana özellikle "Zeyil edilmiştir = düzeltme, düzeltilmiş" demek olduğu ibaresini kullandılar ve kendi sistemlerinde "Askerliğe Elverişsiz" gözüktüğünü, MSB Onay Sürecinde olduğunu ilettiler. Benim e-devletimde gözüken bu raporun, kendi sistemlerine henüz düşmediğini, endişe etmemem gerektiğini ve beklemem gerektiğini ilettiler. Burada iki önemli kısım var;

Raporda, "Rapor Bilgileri" kısmında "KARAR" kısmının altında; (Bende ilk sayfadaki "Rapor Bilgileri" bölümünde "Tanı kodu-hastalık" eşleşmesi olarak yanlış yazılan teşhis de var ve ona dair tabii ki ilk etapta hatalı çıkan, "BARIŞTA VE SEFERDE ASKERLİĞE ELVERİŞLİ DEĞİLDİR." kararı yazıyor, ilk KARAR kısmında. Ama önemli olan aşağısı)

Bu dediğim ilk baştaki "KARAR" başlığının altında "Zeyil Tarihi" ve "Zeyil Kayıt Numarası" başlıkları var. Onların hemen altında da "İLGİ" kısmı var. Zeyil işlemi yaptıysak bu "İLGİ" kısmında zaten düzeltilen durum yazıyor. Dün de yazdığım gibi bende bu kısımda; "BARIŞTA ASKERLİĞE
ELVERİŞLİ DEĞİLDİR. SEFERDE GÖREV YAPAR ........' olarak zeyil edilmiştir." ibaresi var. Durum en kısa özetle şu;

"Tanı kodu-hastalık" eşleşmesi yanlış olunca, çıkan KARAR da otomatik yanlış oluyor. Devamında tekrar kontrol ediyorlar, sistemsel-doktor kaynaklı veya diğer benim bilmediğim durumlardan oluşan hata düzeltiliyor. Ve İLGİ kısmında yazan düzeltme yapılıyor ve hemen onun aşağısındaki KARAR kısmında da bizim neticedeki kararımız ortataya çıkıyor. Bende süreç neticesinde yanlış düzeltilince; başta hatalı olan "BARIŞTA VE SEFERDE ASKERLİĞE ELVERİŞLİ DEĞİLDİR." kararı, "BARIŞTA ASKERLİĞE ELVERİŞLİ DEĞİLDİR. SEFERDE GÖREV YAPAR ........' olarak zeyil ediliyor yani "düzeltiliyor."

Şuan güncel olarak e-devlet üzerinden "Askerlik Durum Belgesi" sorgulaması yaptığımda "AŞAĞIDA KİMLİĞİ YAZILI YÜKÜMLÜ ASKERLİKTEN MUAF TUTULMUŞTUR." ibaresi yazıyor. Benim neticede anladığım, Milli Savunma Bakanlığı da bunu kendince onaylayacak ve eve bizim muafiyetimizin durumunu bildiren evraklarımızı yollayacak ilerleyen aylarda. Burada sizlere tavsiyem, hastane işlemlerinizi bitirdikten ve size "heyete girecek, sonuç raporu e-devlete yüklenecek, takipte kal" diye söylendikten sonra 1-2 hafta geçtiyse, bağlı olduğunuz askerlik şubesini arayın ve uzun süre geçtiğini ve durumunuzu öğrenmek istediğinizi belirtin. Forumda başka bir konuda, başka bir arkadaş da uzun süre geçip rapor yüklenmediğinde şubeyi aradığını ve sonra raporunun e-devlet sistemine düştüğünü söylemişti . Bunun şans olup olmadığını bilmediğini yazmıştı. Benim anladığım belirli bir süre geçtikten sonra süreci nispeten hızlandırmak için takipte olmak gerekiyor. Bu da benim kendimin ve o iletiyi yazan arkadaşın tecrübesine dair öznel yorumum tabii ki.

Arkadaşlar mesaj uzun oldu biliyorum. Olabildiğince açıklayıcı olmasını istedim. Lütfen hatalı/eksik bilgim varsa bana bildiriniz, bana forum üzerinden ulaşamadıysanız düzeltilmesi için yöneticilere/moderatörlere bildiriniz. Benim "Zeyil edilmilştir" tecrübem böyle oldu. Umarım ilerleyen süreçlerde de hem benim hem de herkes için sorunsuz/dertsiz/gerginliksiz ve sağlıklı süreçler olur. Lütfen hiçbirimiz, hiçbir platformda sağlıkla ve resmi işlemlerle alakalı birbirimizi yanlış yönlendirmeyelim ve kaygıya sürüklemeyelim. Herkese saygılar

*Bu yorumda yazanlar benim öznel deneyimlerimdir. Sistemin çalışma prensibini, kendi hastane tecrübelerim ve Askerlik Şubesi görüşmelerim sonucunda anladığım kadarıyla aktarmaya çalıştım. Lütfen bu tecrübeleri okusanız bile, uzmanlardan ve meslek erbaplarından (Askerlik Şubesi çalışanları) da bilgi alınız. Yazdıklarıma istinaden bir problem yaşamanız halinde sorumluluk kabul edemeyeceğimi ve tüm yazdıklarımın kendi yaşadığım öznel tecrübeler olduğunu ve yaşadığım süreci aktarmak için paylaştığımı tekrardan bildiririm. Mesaj hatalı bilgi içeriyorsa, düzeltilmesi veya kaldırılması için forum yöneticileri/moderatörleri ile iletişime geçiniz.

Üst Alt