Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sakat olduğumuzu site yöneticileride kabul etti

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Kendi kendimizi kandırmaya mı çalışıyoruz acaba diye düşünüyorum bence iç dinamiklerle çarpışmanın sanırım tam sırası .Kabul edin yada etmeyin ben sadece kendimce düşüncemi açıklayacağım .Geçmişte bir trafik kazası sonucu 2 ayağı ampute bir arkadaşımın söylediği bir laf beni çok düşündürmüştü ''çok şükür ben engelli değilim sakatım'' sonra bu kelimeyi başka başka insanlardan duymaya başladım şunu anladım sakatlar yani hayatlarının belli bir dönemine kadar sağlam olarak yaşamış sonra da geçirdiğ bir hastalık veya kaza sonucu hayatlarını sağlam olarak devam ettiremeyen insanlar doğuştan hayatlarını sağlam olarak devam ettiremeyen insanlarla kendilerinin aynı kefeye konmasını istemiyorlar .Bu benim düşüncem başlığı bu şekilde açmanın altında bu gerçek yatıyor mu onu bilemem ama bu sitede bu hoş olmamış eğer yatıyor sa da eğer başlık değiştirilmez sede kimse bana hepimiz kardeşiz hepimiz aynı kadaeri paylaşıyoz palavrası sıkmasın

Çiçek________________________Gül,Papatya,KAKTÜS
Hayvan______________________Kanarya,Kelebek,Solucan,B.k.Böceği,Uğur Böceği
İnsan_______________________İyi,Merhametli,Saygılı
İnsan_______________________Hırsız,Arsız,Sapık,Manyak
İnsan_______________________Özürlü,Sakat,ENGELLİ
Hani hep derizya pozitif düşün, sinerji yarat ve neşeli olalım die, valla ben kendi adıma sakat ve özürlü kelimelerini olumsuzluk ön ekleri gibi görüyurum. Tabi herkesin düşüncesine de saygı duymak da gerekli ama diyeceksinizdir bu kadar sorunlarımız varken şimdi birde bunlara mı takacaz. Evet takacaz, bir şeyler düzeltmek için bir yerlerden başlamak lazım. Arkadaşımız güzel bi konu açmış bence. Tebrik ediyorum.

sakat nakıs demektır noksanlık anlamında sakatlık kelımesınden nıye gocunuyosunuzkı rına rına nay :)) uğraştığımız şey bak ya macc72 duzeltıver başlığı bak mılete klavyeyle bu kadar kılometre yaptırmışın ( ama soylım bu işin içinde iş var ;belkıde tepki sebebı bu)

aynı anlamlara gelebilir kelimeler fakat ne kadar aynı olsada biri söylendiği zaman can incitici oldugu kesindir...
bu benim düşüncemdir...
kendisine sakat diyenlere karşı bir incinme hissetmiyorsa o da kendi bileceği birşey

halilibrahim açarmısın işin içinde olan iş ve tepki sebebi olan şey neymiş?

nasredın hocanın hıkayesını anlatam sende haklısın sende haklısın:) dıyeyım ben

aslında evet hoş bir başlık olmamış ..

özürlü kelimesi biraz daha kulaga hoş gelıyor sakat kelimesi biraz daha kabaca ...

ama bu gerceği degiştirmiyor malesef...

Konu buralara kadar gelmiş bende bu kadar uzamasaydı değiştirseniz ne olur değiştirmeseniz ne olur o başlıgı değiştirmek siteye bi zarar verirmi vermez yarar verirmi verir değişmesini isteyen üye arkadaslar mutlu olur.

Hikayemsi mübalağa ve tabii ki Doğa :)

Alınganlığın verdiği hırçınlık; kendi dilini yaratma konusunda insanları birbirine düşürmüş, kendinden olmayanı kendinden çekinir, uzaklaşır hale getirmişti. Tabu haline getirilen kelimelerle korunmaya çalışılan toplulukları, baskı altında tutarak farklılaştırmış ve bu farklılıkları her daim gözümüze sokarak bilinçaltı yaratılmıştı. Farklılıkların iyi olamayabileceği kanısı önce kelimelerle sonra da olaylarla gün be gün inceden işleniyordu beyinlerimize. Ne zaman ki birbirini incitmeler, kırmalar hatta kan akıtmalar başladı, işte o zaman bu sosyal unsur namına frene basma ihtiyacı duyuldu ve en abartılı şekliyle farklılıklardan zenginliklerin fışkırabileceği fikri ortaya atılmaya başlandı.

İşte tam da bu sırada görüldü ki sosyal sansür, muhattabının da kafasını karıştırmış, kavram karmaşası içinde boğulmasına sebep olmuştu. İş bu sebeptir ki en çok göz önünde olan örnekler olarak sakat, topal, kör, sağır yerine engelli, şişman yerine toplu, kimliğini hatırlamaması adına kadına kadın yerine bayan denmesi, samimiyetsizliği ve iletişim kopukluluğunu da beraberinde getirmişti.

Böylesi samimiyetsiz ve bir kısım çevrelerce doğru olduğu iddia edilen bir dilin, muhattabı olan toplulukların asli sorunlarını ortadan kaldırmadığı, aksine yerlerinde saymalarına sebebiyet verdiği görülmüştü. Diğer çevrelerle yeniden iletişime geçebilmenin, bir arada yaşayabilmenin tek çaresi kişinin kendi kişisel devrimini başlatmasıyla mümkündü ve insanoğlu zorlu bir yoldan geçerek bunu başardı.

"Sakat" evet ya bu kelimeyi bende sevmiyorum. Özürlüyü de sevmiyorum. Hatta çevremde kullanıldığı zaman "engelli" diye düzeltiyorum.
Ha şu var, hepsi aynı kapıya çıkıyor mu çıkıyor. Ben yinede kullanılmasın derim. Burdaki başlık için de düzeltilme durumu varsa düzeltilsin derim.
Muhalefet olmak değil sadece fikir söylemek benimkisi... ;)

mac72;

Bu gibi yanlışları düzeltmek lazım. Neden kötüyü örnek alırsınız bilmiyorum. Burası MilliEğitim değil bu site bizim sitemiz. Bizde kendimizi aşağılayarak ifade edersek hiç girmeyelim o halde bu siteye... Sizler için düzeltmek zor olmasa gerek. Bir de özür dileyeceksiniz bu bu kadar zor mu? Ne demişler özür dilemek erdemdir. Ben kendi adıma engelli dahi değilim. bireyim, insanım... Bu dünyada kimswe dört dörtlük değil ki bizlere bu sıfatlar verilsin.

Arkadaşlar bence de sakat kelimesinın kullanılması hatalı olmustur. Durumumuzu açıklayıcı yalnız bu kelıme olmadığı için bu kelımeyı kullanılmamasını tercih ederdim. Sakat kelımesının kendılerı için kullanılmasından rahatsız olanlar cok olduğu aşikardıer. Aynı şekılde bende rahatsızım. Sağlı sorunu olmayan insanların dışındaki sağlık sorunları nedenıyle normal sosyal hayatta yaşama zorluğu cekmek, bir manisi , bir engeli olmak netıcesınde engelli denılmesı. Daha ılımlı ve engellı olan kışıyı fazla üzmemektedir. Sakat denıldığınde kendısını daha kötu hıssetmesı, dışanmıslık hissi yaratması ve daha cok uzulmesıne neden oluyor dıye dusunuyorum. En azından bu benım fıkrım..

Ayrıca tv haberlerınde kar yağdığında, sel olduğunda, trafık sıkıştığında v.s " felç oldu" kelımesı benı herseyde daha cok canımı sıkıyor. Bundan benden baska rahatsız olan varmı bılmıyorum. Türkçede durumu acıklayıcı baska bır kelıme yokmudur acaba. Felç gecırıp engellı olan bırı olarak cok mutlu olduğum bı vakır dahı bu sozu duyunca yuzum duşer

sakatlık kelimesini ve kendini inkar edenleri kınıyorum...:)

Sedat3
sen kendını sakat oalarak hissedebılır ve bu kelımeden rahatsız olmayabılırsın. Bu cok doğal ve saygı duyuyorum. Ama ben ve bu kelımeyı ıstemeyenler kendını sakat hıssetmıyorlar demekkı. Ben kendımı engellı hıssedıyorum ve de engellıyım. Buna da saygı dumanızı beklıyorum.
Ayrıca bu tepkılı tavrınızı kendı kaderdaşlarınıza değilde bu kader arkadaslarınızın sorunlarını kulak arkası edenlere göstermenız daha uygun düşer bence

ya bırak sahte sözcüklerle kendini avutmayı, önce kendinle barışık ol, içinde bulunduğun durumdan rahatsız olmamayı öğren, sonra gel bana ne diyecesen de, asıl sakat veya özürlü herneyse bu kelimelerden rahatsız olanlar kendini sakat hiss edenlerdir, bu yüzden beni kınamayı bırak ki umrumda da değil zaten, özrünle eğlenmeye bak yapabilirsen tabii.

sakat veya özürlü denilmesinden hoşlanmıyorum, en yumuşak tabiri engelli sanırım.

Bak sevgılı kardeşim. Bırıncı sı ben senı kınamadım sen bu kelımeye karsı cıkanları kınadın.
Ikinci.ben 22 yasında engellı olmus bırıyım. 8 yıldır engellıyım. Ben engelımle barısık olmasam bundan gocunsam. Cekılırdım bı koseye yıllarca kendıme acırdım. Ben bole yapmadım.memleketımden kılometrelerce uzakta. Tekerleklı sandalyede omurılık felçlı bırı olarak tek başıma yaşıyorum. Her ıhtıyacımı kendım karsılıyorum. Kımseye kendımı acınası göstermıyorum. Bılmem anlatabıldımmı.

Anlaştıkmı arkadasım. Bole ıkı düşman tavrınca konusmanızda yersız bence. Başlaşacak neyımız var. Sorunları paylaşma yerı burası. Bırbırımıze savas acma yerı değil.

Ben kendımı sakat hıssetmıyorum dedim. Sakat değilim demedim.. Sakat veya engelli veya özürlü veya acınacak insan .. Bu kelımelr bana uygun söylenebılır. Neden gocunayım. Allahın bıldığı kuldan nıye saklıyayım. Tamam sakatım. Ama ben engelli kelımesı kullanılsın istıyorum. Kı benı daha az kırsın. üzsün, ne bılım bu gıbı seyler

hepimiz dostuz burada düşmanmış gıbı saldırma. Kırmayalım bırbırımızı.

Meselenin duygusal boyutuna hiç kimse laf söyleyemez.. Bende bu siteye üye olana kadar hiç ama hiç özürlü yada sakat demedim insanlara hep engelli dedim karşı tarafı incetebilir diye düşünüyordum özürlü demenin yada sakat demenin duygusal düşününce böyle tepkiler verilmesini normal karşılıyorum yani....

Burada mesele başka, yeni açılan forum üzerinden yapılan bu eleştiri çok çook saçma.. Niyet başka bana göre.. Yeni forum bahane oldu.. Yani konuyu açan kişinin derdi "sakat" denmesi olsaydı çok daha önce vermeliydi bu tepkiyi.. Şöyle bi göz gezdirsin bakalım kaya bey sitede var olan forumlara artı forum açıklamalarına ve erinmesin saysın "Sakat" sözü kaç yerde geçiyor.. Herşeyden önce Sakatlık konulu akedemisyenler vs. uzantılı bir forum var.. Artı "Sakatlık ve vergi indirimi" foruma var... "O an" forumunun açıklamasını hele bi okusun önce.. Neden daha önce değilde şimdi veriliyor bu tepki? Başlık "Ben sakat yada özürlü yakıştırmasından hoşlanmıyorum" olsaydı amenna.. Amaa bu haliyle haksız bir eleştiri olmuş..

Not: Başlık yöneticiler tarafından değiştirilmedi. Konuyu açan kişinin attığı haliyle orjinal olarak duruyor yani... Ve haksızlığa sessiz kalmak kadar zor bir şeyde yokmuş ..:) Tut tut kendini nereye kadar kardeşim..:)

Kıdemli sakat (hatta dahada halk dilinde "topal") biri olarak.
Bu tür kavram ve sıfatlarla kendinize eziyet etmeyin.
Toplum bu adı vermiş o adı vermiş önemli değil bu hayatı nasıl yaşadığın nasıl tutunduğun önemli.

Ferit bey'e kesinlikle katılıyorum:)

ben burdayim sizin istediğiniz gibi olsun siz sakat olun biz engelli olalım size forumun adı sakatlar biz bizim için engelliler biz o zman bunu sen yapıyorsan sağlıklı insanlardan hoşnut beklemeyceksin çünkü senin kendine saygın yok bugün sakat yarın topal ertesi gün gıççooo denilirse koldan engelliler için çolak ya da çollo denirse kabullen çekil kabuğuna

Gerçekten doğru ve dürüst olan bir insan nerde ve nasıl davranacağını bilir.bilmeyenlere de ne kadar söyleseniz de bildiğinden şaşmaz:).toplumda herkesin düşünceleri bir değildir.yani değiştirseniz de öyle hitap etmek isteyen, yine öyle hitap eder.:)

sn kayaozen duygusallık ağır basmış yazınıza ancak kendını bilen ınsan zaten ısımle hıtap eder sakat çolak vs vs şahsen bana bu tabırlerı kulanıldığını duymadım herşeyden once bır ısmımız var :) takılacak bır mevzu değil terimler kendinı bılen ınsan ıçın zaten kendını bılmeyen ınsanlar kulansa ne olur kale alınmıyor onlarda deli sıfatını alıyor oluyor:)yoldan gecerken kendını bılmez akıl rahatsızlığı olan bır sıze kotu soz soylerse donup dovermısınız kesınlıkle hayır akıl noksanlığı var demektır kendını bılmeyen kulanacakları kavramlarda bundan ibarettir;sizi anlıyorum siz bu kavramların sıradanlaştırılmasından dolayı kaygı duyuyorsunuz ancak düşündüğünüz gibi değil kaldıkı sakat kelımesı yada engellı kelımseının ıcınde bınlerce hastalık ısmı barınır ceviz kabuğunu doldurmayacak bır mevzu ıcın kendınız ve forumdakıler adına nahoş muhabet ten başka bişey değil ...ustelık yapılmaması gerekn birşey kırıcı sözcükler kulanılmaya başlanacak fevrı davranak gerek yok

halk dilinde sakat diye geçtiği için alışmış olmamız lazım bence artık ama tabi engelli olarak olsaydı daha güzel olurdu .. onlar öyle açtı konuyu diye sakat olunmuyo siz kendinizi nasıl görmek isterseniz karşınızdakide öyle görür buna emin olun ..

insanın kendisine saygısı olacak ki başkasına da olsun biz kendi aramızda kabullenmişsek ne fayda dışardakinden hiç beklememiz doğru değil

Tabiki bekleriz,kendini bilen insan nasıl konuşacağını da bilir.Bilmeyenlerle muhatap olmam ve kendimi onun seviyesine de düşürmem zaten:) Buna asla izin vermem.:)

Yani bu nasıl bir yaklaşım tarzıdır ya sakat kelimesi kaç yerde geçiyomuş bişey denmiyomuş ta şimdi mi alınılıyormuş muş muş muş .E değiştiriN abi baştan aşağı o zaman CAFE ENGELLİLER BİZE KADAR OLAN HERŞEYİ DEĞİŞTİRİN CAFE SAKATLAR BİZ,SAKATLAR GÜNLÜKLERİ, SAKATLAR ALBÜMÜ VSVSVSVSVS.Niye neden bu ısrar üyelerin nerdeyse %80 olumsuz bulmuş bu nasıl bir zihniyet anlamadım gitti ya

hatta daha da ileri gidelim... topallar içn iş ilanı, körgözlere yönelik çalışmalar, çolakların araç ihtiyacı of lular için küt olanlara sakat arabası

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt