Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sakat sözünün sitede kullanılmasından rahatsızım

siirperisi

Üye
Konular
17
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar hepimiz meble sağlık bakanlığı ve diger iş ilanlanlarıyla resmen cebelleşiyoruz ne olacak ne bitecek diyee inş hakkımızda hayırlısı olsun..Benim üzüldüğüm konu bu SAKAT kelimesi ewt resmen takmış durumdayım Bülent beye sesleniyorum bu kelime çok çirkin ve benim canımı acıtıyor bu sizin umrunuzda olurmu bilmiyorum ama üzüldüğümü dile getirmek istiyorum..GEnel alımlarda bile özürlü, engelli alımları kanunları aylıkları vs.... derken VE en önemlisi bu sitenin bille adı engelliler.biz iken Bülent bey Neden ısrarla her başlığı SAKAT diye açıyorsunuzz?????Annem bile formları takip ederken gördüğü bu başlığa çok üzüldü bilmem anlatabildim mi şu söylerken tüylerimi diken diken eden SAKAT kelimesini lütfen kullanmayın artık lüttfennnnnnnnnnnnnnnnnnnn....

Evet aynı konuyu bende gündeme getiriyim, getiriyim diyordum, demekki tek beni rahatsız etmiormuş bu konu :) Haklısın siirperisi. En bağdaştıramadığım durumda bu kelimenin bir engelli sitesinde bulunması. :(Sizin belirttiğiniz gibi.... Ağzınıza sağlık... Umarım en kısa zamanda bir çözüm bulunur. Bulunacağına inanıorum ben.. :) Saygılarımla...

Suat06
Duyarlılığınız için teşekkür ederim..Biz Bize böyle itham edersek sokaktaki insanlar tabiki kullanır bu iğrenç kelimeyi inş bizi kaale alırlar..En azından paylaşımda bulunduğumuz bu sitede bari canımız acımasın :(:(:(

Ben sana "sakat kelimesini kullan, engelliyi kullanma" diyor muyum? Hayır. Peki sen bana neden diyorsun? Bu bir.

İkincisi bu site kurulduğu günden beri sakat kelimesi onlarca forumda yüzlerce başlıkta binlerce kez kullanılmıştır. Dahası sitenin tanıtım metni de daha ilk günden beri sakat ifadesi içermektedir. Yani algılandığı gibi yeni kullanıma konulan bir söz değildir.

Üçüncüsü, kendisi de sakat olan ben, kalkıp da bu güzel sözü hakaret olarak kullanıyor olamam değil mi? Bence sakat kelimesi dünyanın en güzel kelimelerinden biri ve bence olabilecek en nötr, en anlaşılır hal tespiti içeren ifade. Benim için bu böyleyken, bu kadar pozitif manada kullanıyorken, bundan alınmanız ve üzülmeniz bence bir sorun, evet, ama bu sorun benim değil, sizin sorununuz. Ya da şöyle açıklayayım... Bundan onyıllar önce aileler çocuklarının eşcinsel olduğunu öğrendiğinde çocuğu kaptıkları gibi psikoloğa götürürler ve "bu hastalığı iyileştir doktor" diye yanarlardı. Doktorlar da ciddi ciddi bunu yapmaya çalışırdı :) Fakat sonra anlaşıldı ki, biri ya eşcinseldir ya da değildir. Bu veriyken, eşcinseli heteroseksüel, heteroseksüeli eşcinsel yapmak mümkün değilken, ailelerin eşcinsel çocuklarına "hasta" muamelesi yapması başlı başına bir hastalıktır ve bu hastalık mutlaka tedavi edilmelidir... Yani homofobik mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur :) Bu sakat kelimesinden rahatsız olan sakatfobik arkadaşlar da bence silkelenip kendilerine gelmelidirler :) (işin espirili yanı bu tabii)

Bakın, şu şiir benim içime yaşam dolduruyor mesela. İliklerime kadar mutlu hissediyorum her okuduğumda. Sakat kelimesini de, bunun içerdiği tüm gücü de seviyorum...
Yarın İngiliz dilini yeniden yazacağım
Tüm o başarı ve iktidar meraklısı
yürümeci metaforları atacağım
Ve kendi gücümü anlatmak için
Yeni imgeler yaratacağım,
Bana ait yeni, farklı gücü.

O zaman bağımlı hissetmem gerekmeyecek,
Kendi Ayaklarımın Üstünde Dur-amadığım için.

Ve kendimi kaybetmiş saymayacağım,
Bir Adım Önde Ol-madığım için.

Yetersizim gibi hissetmeyeceğim,
Kendimi Dimdik Ayakta Savun-madığım için.

Ya da akıldışı davrandığımı düşünmeyeceğim,
Adım adım İlerle-mediğim için.

Anlamalarını sağlayacağım, dünyayı böyle tanımlamak
tam erkek yöntemi:
Tüm o "Başı Dik Yürüme"ler
Ve "Büyük Adımlar Atma"lar

Evet, yarın İngiliz Dilini yeniden yazacağım,
Dünyayı kendi imgemde yaratarak.
Benimki daha yumuşak, kadınca bir yöntem olacak.
İlerlememi tarif etmek için,
tekerime sarılacak, çevresinde döneceğim, ilgi gösterecek, etrafını saracağım.

Evet, bir şekilde tümünü söylemeyi öğreneceğim.

Şair: Lois Keith

Not: Bu site hayata karşı bir tavır alıştır. Sakat kelimesi de bu tavır alışın en güleryüzlü ifadesidir. Bu sitedeki herkes bu kelimeden rahatsız olsa dahi bu tavır ve gülüş değişmez. En çok, "neden anlamıyorlar" diye hayıflanır ve anlamanızı umarım o kadar...

Sitenin %80 ni bundan rahatsız bu bir.. Size söyledim çünkü siz genel yayın yönetmenisiniz bu iki... Cümleler arasına sıkıştırdığınız gülücüklü esprilerinize (!) ben gülmedim bu üç ... Üyelerinizin düşünceleri sizin için hiç önemli değilmiş bu dört...ayrıca ben bu kelime yüzünden çok mesaj attım ilk tepkim değil bu beş olsun.. Beni ve eminim çoğu üyenizi bu görüşlerizle yine acıttınız içiniz rahtlamıştır nede olsa bizim insanımız başkasını mutsuzluğundan mutlu olur ...

şuan konuşulan şey gereksiz ve üzücü bu kullanılan kelimeler kişinin eksikliğine göre değişir benim bir uzuvum eksik kendime engelli yada sakat diyebilirim ama özürlü diyemem özürlü kelimesi bana göre daha ayrı bişey işitme engelli yada konuşma engellide kendisine sakat denilmesinden hoşlanmaz kişiden kişiye değişir o yüzden şuan bunu konuşup kendinizi üzmeyin derim herşeye ragmen hayat yaşamaya değer üzülmeye değmez (Benim Fikrim Bu)

Her 10 başlıkdan 3 de bu konu tartiişiliyor,yeni cocuğu olurya insan ların isim koyma telaşında kavgalar gürültüler kopar sonra ahmet yada ayşe ismi takılır...Mevzu aynen buna çevirdiniz.Engelli sakat veya özürlü o kadar dernek var yok sakatlar yok engelliler yok özürlüler derneğii,ne kadar zormuş isim koymak.hani bebekler kendi ismini koyamaz ama kaderini birazda olsa kendi çizer ya işte Kısacası isim koyulmuş arkadaşım sana (engelli,özürlü,sakat) senin yapman gereken kaderiini çizip o yoldan gitmek !!!

Bu kadar güzel bir siteye girme sebebim bilmediğim konular hakkında çok net cevaplar alabilmem.siteye hiç bir faydam olmadan takıldım sakat kelimesi kullanılmasın takıldım engelli kemimesi kullanılmasın bunları söylemeye hiç hakkım yok hiç bir şeyede takılmıyordum kim ne yazarsa yazsın. şimdi beni sıkan şey gerçeği bildiğimiz halde çok alıngan olmamız . Topal diyende , sakat diyende,deli diyende olabilir. Bunları takmıyorum ama kendimizi kabullenemememizi takıyorum.

siz yazana kadar hiç dikkatimi çekmemişti çünkü konularda önemli olan benim için içeriktir başlıkta sakat yazsa nolur engelli yazsa nolur özürlü yazsa nolur, ben ne özürlüyüm ne engelliyim bu kelimelerde bana acayip geliyor ,geçen ayda tartıştık bu konuyu yeter artık arkadaşlar başka problemimiz yokmu istihdam için neler yapmalıyız raporlar için neler yapmalıyız bunlara kafa yoralım bırakın böyle boş işleri

fazla takıntılı olmamak lazım yeterı kadar takacagımız sey var bende SAKATLAR LISTESINDEYIM AMA TAKMIYORUMMM HA ÖZURLU HA SAKAT NE FARK EDER NE DEGISIYORKI

arkadaşlar "sakat", "özürlü", "engelli" yazılsın ne farkederki... Önemli olan düşünce özürlü olmamaktır. Kafaya takmayın ...Boş...

İnsanlara aslanım koçum deyince sevinirler de, eşek öküz dersin alınırlar. Bu çelişkiyi hatırlattı bu başlık bana :D bilmem anlatabildim mi? sonuçta biz ne olduğumuzu biliyoruz. Forumlarda konu başlıklarına ya da geçen kelimelere bu kadar takınılmasını anlamıyorum. İçeriklere bakın arkadaşlar. Ya faydalı olun ya da faydalanın önemli olan bu gerisi hikaye :D

Bülent'in açıklamasından şunu anlıyorum üyelerin ne düşündüğünün neyi beğenip neden rahatsız olduğunun önemi yok.Önemli olan dediğim dediktir .Ama bu bişeyle çelişkiye düşürüyor her tartışmada demokrasi destekçisi olduğunu söyleyen düşünceyle .Neden anket düzenlemiyor sonuca göre hareket etmiyorsunuz .Her başlıkta anket mi açıcaz diye düşünülebilir ama bu başlıkla ilgili benim hatırladığım bu 4. veya 5. başlık demek ki bu önemli ve insanlar yani sitenin temelleri olan üyeler rahatsız .

Arkadaşlar bırakın böyle şeylere takılmayın ya:))).sonuçta bir özürün varmı var, öyle denmiş böyle denmiş ne farkeder.Ozaman ben böyle olmayı hiç istemezdim.Oturupta sürekli bunumu düşüneyim ben böyleyim diye:)kendi kendimize yaparız kimseye değil.önemli olan şahsın adına böyle hitap ediliyorsa müdahale edebilir ve böyle davranmasına izin vermeyebilirsiniz.Ama genele müdahale edemezsiniz,çünkü,insanları değiştirmek mümkün değil hangibirini değiştireceksiniz.zorrrrrr çok zorrrr:)

Adın “SAKAT, ENGELLİ, ÖZÜRLÜ” Olsa ne olur? Hepsi aynı kapıya çıkmıyor mu? Belki psikolojik olarak bazı etkileri olsa da bunun kendi açımda çok ciddiye alınmaması tarafındayım. Önemli olan bize sunulan imkânların ne kadar çok ve fazla olduğudur. İsim değişmiş ama imkânlar aynı ise bu sadece bir göz boyama olur.

Aynı zamanda hiç kimseye bu konuda kısıtlama yapılması tarafında değilim. Herkes kendince engelliler ile ilgili tanımlama yaparken çeşitli ibareler kullanırlar. Burada bir yasak olması etik olmayacaktır.

Ben sözcüklere takılmıyorum.Bana ne derlerse desinler ben kendimi biliyorum.

Sağlıkla kalın:D

Keşke engelli demekle sakatlığımız ortadan kalksaydı:):)

arkadaslar bencede onemlı deıl sakat,engellı,özurlu denmesı...ama bazı arkadasalarımız engelıyle barısk olamayabılıolar buda normal onlarda bırgun bu takıntılarını atlatacaklardır ınsallah...bu sakat özurlu denmesınden rahatsız olan arkadaslara bır önerım olacak...yapılacak olan bulusma organızasyonlarına muhakkak katılsınlar ...engellı özurlu ortamını daha cok yasasınlar ...sadece bu sıted e yazıları forumları okumakla yetınmesınler..sıtedekı ve sıte dısındakı arkadaslarıyla bıraraya gelmeye,sohbet ortamını yakalamaya calıssınlar bunun en guzel olanıda bulusmalara katılmak o guzel ınsanlarla tanısmak kaynasmak tan gecmektedır...bence böyle..

bu bulusmalar bızlerı gercekten rehabılıte etmekte,motıvasyonumuzu artırmakta,

cok sıkı bırbırıne baglı ınsan ılıskılerı olusmasına neden olmakta, ınsanlar hastalıgını daha kolay asmakta sadece kendısının hastalıgı olmadıgını yanı yanlız olmadıgını görmekte..gordugumuz gıbı engellerımız sadece hastalıgımız deıl bazı kelımelerın bıle bızlerı olumsuz olarak etkıleyebıldıgıdır..bende bu bulusmalara katılmadan önce bazı tajkıntılarım vardı ..ama bu sıte sayesınde özellıkle bulusmalar benım bu takıntılarımı ortadan kaldırmada cok etkılı oldu..hıc tanımadıgım halde ınsanların yuzundekı samımıyet sıcaklık benı cok deıstırdı..görmek yasamak ve asmak lazım dıye dusunuorum..

ınanmıyorsanız katılında görun derım...:)..herkese guzel gunler..

Sayın genel yayın yönetmeni tartışmayı açan arkadaşımıza karşı sizce uslubunuz fazlasıyla sert olmadı mı? Sonuçta herkesin düşüncelerini paylaştığı bir platform burası. O da içtenlikle kendi düşüncelerini bizle paylaştı kendi düşüncelerinizin doğruluğunu savunmak yerine daha yumuşak yapıcı bir yaklaşım içinde bulunabilirdiniz. Şundan eminim buradaki herkes kendi konumları kabullenmiş hayatta gülen gözlerle bakabilen kendi durumlarını artık kompleks yapmayan bireyler. Bence arkadaşımıza bir özür borçlusunuz.Sevgilerimle...

Bu başlığı nasıl bir psikoloji ile açtığımı uzun uzun anlatmayacağım kötü bi halde olduğum ortada sanırım bülent bey den yardım istedim çünkü onun bu konuya el atarsa bi ortayol bulunacağına inandım ..Kimseyi hatta Gülen yüzüyle içimizi ısıtan Bülent beyi rencide etmek gibi bi amacım yoktu olamazda...Ayrıca bülent bey benim babam değil abim değil belki ama nedense ben ondan daha sewgi dolu bi cevap beklerdim en azından üzüldüğüm için daha yumuşak dawranabilirdi kimse azarlanmaktan önemsenmemekten hoşlanmaz dimi...Bülent bey art niyet aramayacağınıza inanarak yazmıştım üzdüysem sizi bende üzülürüm

Ne kadar isterdim marketteki, kasaptaki, manavdaki hesabımda adımın Umut bey olarak yazılmasını. Malesef bizim güzel memleketimizde güzel insanımız içinde hiçbir art niyet olmadan, bizi aşağılamadan, bizi hor görmeden yazmışlar adımızın önüne TOPAL diye. Biz böyle değilmiyiz yoksa biz böyle değilizde onlarınmı yakıştırması bu. Bunun için engelimizle barışık olalım. O yüzden üzülmeyin arkadaşlar takmayın kafanıza.

engelli :engelli nedir arkadaşlar engelli uzun atlama koşusumu yada atların koştugu engelli koşumu
özürlü:defolu yada sökük kazak yada pantolon vs kırık tabakda özürlüdür

benim kendimce belirledigim şeyler
bence en uygun kelime sakat kelimesidir arkadaşlar

Ah be canım benim, esas ben seni üzdüysem bin kere özür dilerim. Doğrusu yazdıklarımı da sert olsun diye yazmadım inan. Derdim, ne düşündüğümü açık olarak anlatabilmek...

Ben sakat kelimesini seviyorum; "Senin Bedenin, Sorun Etmeyi Bırak Artık" demeyi de. Bu kelimenin çok güzel, yerinde ve politik bir ifade olduğunu düşünüyorum. Uzun yıllardır bu kelimeyi kullanıyorum. Engelli kelimesini de bir o kadar kullanıyorum... Yani bu konuda bi inadım yok. Ama bu başlığa yazdığım şiirde dendiği gibi, sadece sakatlar için değil, tüm canlılar için, herkesin yaşamı için yeni bir dil kullanmamız gerektiğine yürekten inanıyorum. Ve sakatlıkta bu potansiyel var...
Benimsemeseniz de benim ne demek istediğimi anlamak için o şiiri bir daha okuyun lütfen...

körbıçak;

sana katılıyorum. Bülent Bey bu konuda hassasiyet göstermeli. Bizler buna alışık olabiliriz...Ama sakat kelimesini gülücükle beraber anamıyorum. Birde bizler alıngaanız ve hassasız. Bunu göstermemek için dalga geçiyor gibi görünenlerinde daha çok taktığına inanıyorum.

Bu sitenin yönetici ve üyelerinin böyle yapıcı, böyle iyi niyetli olmasına hastayım valla. Hepinizi çok seviyorum.

Şuan da boğazımda bir düğüm gözlerimde yaşlar war çok duygulandım ne diyeceğimi bilmiyorum teşekkürler Bülent bey :eek:

ya ne demek kullanmayın ya bugun sen burda kullanmadın mı dışarıda birisi kullanacak ona diyeceksin hati site yönetimine derdini anlattın başkasına nasıl anlatacaksın kafandan sil eki düşünceyi bu hayatın bir gercegi

Arkadaslar bız özur olmadanda bırbırlerıne lakap takan ınsanlarız yalanmı

terim sayısı artsın diye fonksiyon kaybı veya fonksiyon azalması da diyebiliriz.

Evvel zaman içinde kalbur saman içinde bize gelen 7 yaşlarında bir kız benden bahsederken “ sakat o “ demişti. Bu kelimenin suratıma bu kadar sert indiği ilk andı ve üzülmüştüm. Bu küçük kız art niyetli olamazdı. Daha geçen ay 4 yaşındaki yiğenim “ dayı sen sakat mısın “ diye sorduğunda, 8 yaşındaki ablası “ sus öyle söyleme “ diye onu susturduğunda da üzülmüştüm. “ Hastayım iyileşeceğim “ diyebildim. Sahi ben sakat mıydım yoksa toplumun beni damgalaması sonucu mu bu kelimenin muhattabıydım bilmiyorum. Sakat, özürlü, engelli ve daha bilmem ne kadar kelime varsa hiçbirini sevmiyorum. İnsanların fiziki durumlarına göre ayrıştırılmasına da karşıyım. Toplumun benim bu kelimeyi sevip sevmediğimle ilgileneceğini de düşünmüyorum. Kırmadan dökmeden düşüncelerin paylaşılması da tam süper olur kanımca.

İstesek te istemesek te her an her yerde bu kelimelere muhattap olmamız kaçınılmaz. Sevmek zorunda değiliz ama kaçmamız da pek mümkün görünmüyor...

Üst Alt