Ben sana "sakat kelimesini kullan, engelliyi kullanma" diyor muyum? Hayır. Peki sen bana neden diyorsun? Bu bir.
İkincisi bu site kurulduğu günden beri sakat kelimesi onlarca forumda yüzlerce başlıkta binlerce kez kullanılmıştır. Dahası sitenin tanıtım metni de daha ilk günden beri sakat ifadesi içermektedir. Yani algılandığı gibi yeni kullanıma konulan bir söz değildir.
Üçüncüsü, kendisi de sakat olan ben, kalkıp da bu güzel sözü hakaret olarak kullanıyor olamam değil mi? Bence sakat kelimesi dünyanın en güzel kelimelerinden biri ve bence olabilecek en nötr, en anlaşılır hal tespiti içeren ifade. Benim için bu böyleyken, bu kadar pozitif manada kullanıyorken, bundan alınmanız ve üzülmeniz bence bir sorun, evet, ama bu sorun benim değil, sizin sorununuz. Ya da şöyle açıklayayım... Bundan onyıllar önce aileler çocuklarının eşcinsel olduğunu öğrendiğinde çocuğu kaptıkları gibi psikoloğa götürürler ve "bu hastalığı iyileştir doktor" diye yanarlardı. Doktorlar da ciddi ciddi bunu yapmaya çalışırdı
Fakat sonra anlaşıldı ki, biri ya eşcinseldir ya da değildir. Bu veriyken, eşcinseli heteroseksüel, heteroseksüeli eşcinsel yapmak mümkün değilken, ailelerin eşcinsel çocuklarına "hasta" muamelesi yapması başlı başına bir hastalıktır ve bu hastalık mutlaka tedavi edilmelidir... Yani homofobik mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur
Bu sakat kelimesinden rahatsız olan sakatfobik arkadaşlar da bence silkelenip kendilerine gelmelidirler
(işin espirili yanı bu tabii)
Bakın, şu şiir benim içime yaşam dolduruyor mesela. İliklerime kadar mutlu hissediyorum her okuduğumda. Sakat kelimesini de, bunun içerdiği tüm gücü de seviyorum...
Yarın İngiliz dilini yeniden yazacağım
Tüm o başarı ve iktidar meraklısı
yürümeci metaforları atacağım
Ve kendi gücümü anlatmak için
Yeni imgeler yaratacağım,
Bana ait yeni, farklı gücü.
O zaman bağımlı hissetmem gerekmeyecek,
Kendi Ayaklarımın Üstünde Dur-amadığım için.
Ve kendimi kaybetmiş saymayacağım,
Bir Adım Önde Ol-madığım için.
Yetersizim gibi hissetmeyeceğim,
Kendimi Dimdik Ayakta Savun-madığım için.
Ya da akıldışı davrandığımı düşünmeyeceğim,
Adım adım İlerle-mediğim için.
Anlamalarını sağlayacağım, dünyayı böyle tanımlamak
tam erkek yöntemi:
Tüm o "Başı Dik Yürüme"ler
Ve "Büyük Adımlar Atma"lar
Evet, yarın İngiliz Dilini yeniden yazacağım,
Dünyayı kendi imgemde yaratarak.
Benimki daha yumuşak, kadınca bir yöntem olacak.
İlerlememi tarif etmek için,
tekerime sarılacak, çevresinde döneceğim, ilgi gösterecek, etrafını saracağım.
Evet, bir şekilde tümünü söylemeyi öğreneceğim.
Şair: Lois Keith
Not: Bu site hayata karşı bir tavır alıştır. Sakat kelimesi de bu tavır alışın en güleryüzlü ifadesidir. Bu sitedeki herkes bu kelimeden rahatsız olsa dahi bu tavır ve gülüş değişmez. En çok, "neden anlamıyorlar" diye hayıflanır ve anlamanızı umarım o kadar...