"Bir uzvun eksik, bir organın eksik vs. olmasını ve/veya bunların, vazifelerini icrâ etmede, gerektiği kadar işlevini yapamıyor olmasını; bu durum ile doğuştan veya sonradan muhatap/karşı kaşıya olmayı (buna, tanım bulamıyorum
)" sen, ben, Biz; yani "HİÇ BİRİMİZ İSTEMEYİZ!.." Bu, tamamiyle "Kader" mefhumu ile ilgili bi durum...
Levh-i Mahfuz'da yazılmış KADER,
Ama kişi, ne derse kendine eder!
Ya nefsi peşinde ömrü olur heder,
Ya da heva ve heveslerini terkeder,
Rabbinin huzuruna, "Yüzü ak" gider...
Feti..
Gönlümden nağmeler...
Amma ve lâkin, bu elde olmayan duruma karşılık; 3. şahıslar diyebileceğimiz kişiler, kişinin bu durumunu; "kızdırmak, alay etmek, rencide etmek, hor görmek, tahkir etmek vs. vs." için "SAKAT(!!!!!!)" olarak; yazılı, sözlü, bedenî lisan ile dile getirdiğinde; ister istemez, bu kaderî durumun ifadesi olan bu kelimeye karşı bir handikap, antipati oluşuveriyor...
Hele hele ki bu antipati, kişinin çok hassas bir devresinde/evresinde/ânında, hayatının kırılma/dönüm noktasında yüzüne kaşrı: "SAKAT! SAKAT!" diye avazın çıktığınca söylendiğinde, "had safhada" olmaması elde bile değil.
Uploaded with
ImageShack.us
Sitemizin anasayfasındaki bu resim ile anlatılana/anlatılmak istenene mukabil; hâlâ da, bundan 24 yıl önce (bir ömür kadar; askerde ŞEHİT olan gencecik fidanın ömrü kadar) yani,1986 yılında kurulan "Türkiye Sakatlar (Kon)Federasyonu"nun, kuruluş aşamasında yer alan kişilere kötü şeyler çağrıştırmamasının örnek gösterilmesine mânâ veremiyorum. Kaldı ki, bu kurumun resmî sitesi incelendiğinde; sadece derneklerin isimlerinde o kötü şey çağrıştırmayan kelimeye rastlanılır... Biz kader muhatabı kişilerden bahsederken Biz'i: "ÖZÜRLÜ, ENGELLİ" olarak adlandırır.
Bir göz atalım;
Türkiye Sakatlar Konfederasyonu » Hakkımızda,
http://www.tsk.org.tr/tr/anasayfa/
Haa, şunu da hususiyyetle belirteyim ki; "Amacım, kimseye lâf yetiştirmek veya kinayeli, imâlı olarak lâf atmak, sataşmak veya cerbeze, polemik içinde olmak değil; nacizane fikrimi belirtmek, bu kelimeyle ilgili hassasiyetimi ifade etmek...
Eğer ki, "sürç-i lisan ettiysem" ve istemeden birini kırdıysam ÖZÜRÜ BİR BORÇ BİLİRİM!..
Sevgiyle kalınız, sağlıkla kalınız, sıhhatle kalınız, selâmetle kalınız...