Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sakat sözünün sitede kullanılmasından rahatsızım

sakat denilmesinden hiç rahatsız olmuyorum ben de; hele ki bize ait bir forumda, şahsen tercih ediyorum.

evet Bülent bey şimdi daha barışık bi AİLE olduk. Tşklrrr :) :) :)

bu başlık için şimdilik bir istatistik yaptım... 7 kişi bu kelimeden açıkça rahatsız oluyor... (benimle beraber) 19 kişi ise olmuyor...
yani rahatsız olanlar %27, olmayanlar %73...

bence kelimeler değil önemli olan... onların insanlarda neler çağrıştırdığıdır...
%73'e kötü şeyler çağrıştırmıyor demek ki... :)

TSF'yi kuranlara da kötü şeyler çağrıştırmamış ki Türkiye Sakatlar Federasyonunu kurmuşlar...
aksi halde federasyonun isminde bir sakatlık var diye düşünebilirdik... :D

"Bir uzvun eksik, bir organın eksik vs. olmasını ve/veya bunların, vazifelerini icrâ etmede, gerektiği kadar işlevini yapamıyor olmasını; bu durum ile doğuştan veya sonradan muhatap/karşı kaşıya olmayı (buna, tanım bulamıyorum :()" sen, ben, Biz; yani "HİÇ BİRİMİZ İSTEMEYİZ!.." Bu, tamamiyle "Kader" mefhumu ile ilgili bi durum...

Levh-i Mahfuz'da yazılmış KADER,
Ama kişi, ne derse kendine eder!
Ya nefsi peşinde ömrü olur heder,
Ya da heva ve heveslerini terkeder,
Rabbinin huzuruna, "Yüzü ak" gider...

Feti..
Gönlümden nağmeler...:)

Amma ve lâkin, bu elde olmayan duruma karşılık; 3. şahıslar diyebileceğimiz kişiler, kişinin bu durumunu; "kızdırmak, alay etmek, rencide etmek, hor görmek, tahkir etmek vs. vs." için "SAKAT(!!!!!!)" olarak; yazılı, sözlü, bedenî lisan ile dile getirdiğinde; ister istemez, bu kaderî durumun ifadesi olan bu kelimeye karşı bir handikap, antipati oluşuveriyor...

Hele hele ki bu antipati, kişinin çok hassas bir devresinde/evresinde/ânında, hayatının kırılma/dönüm noktasında yüzüne kaşrı: "SAKAT! SAKAT!" diye avazın çıktığınca söylendiğinde, "had safhada" olmaması elde bile değil.

Uploaded with ImageShack.us

Sitemizin anasayfasındaki bu resim ile anlatılana/anlatılmak istenene mukabil; hâlâ da, bundan 24 yıl önce (bir ömür kadar; askerde ŞEHİT olan gencecik fidanın ömrü kadar) yani,1986 yılında kurulan "Türkiye Sakatlar (Kon)Federasyonu"nun, kuruluş aşamasında yer alan kişilere kötü şeyler çağrıştırmamasının örnek gösterilmesine mânâ veremiyorum. Kaldı ki, bu kurumun resmî sitesi incelendiğinde; sadece derneklerin isimlerinde o kötü şey çağrıştırmayan kelimeye rastlanılır... Biz kader muhatabı kişilerden bahsederken Biz'i: "ÖZÜRLÜ, ENGELLİ" olarak adlandırır.

Bir göz atalım; Türkiye Sakatlar Konfederasyonu » Hakkımızda, http://www.tsk.org.tr/tr/anasayfa/

Haa, şunu da hususiyyetle belirteyim ki; "Amacım, kimseye lâf yetiştirmek veya kinayeli, imâlı olarak lâf atmak, sataşmak veya cerbeze, polemik içinde olmak değil; nacizane fikrimi belirtmek, bu kelimeyle ilgili hassasiyetimi ifade etmek...

Eğer ki, "sürç-i lisan ettiysem" ve istemeden birini kırdıysam ÖZÜRÜ BİR BORÇ BİLİRİM!..

Sevgiyle kalınız, sağlıkla kalınız, sıhhatle kalınız, selâmetle kalınız...

Avni abi istitisliği çok severim ama şu andaki başlık için bir istatislik çıkarman rahatsız olunup olunmadığı konusundaki fikirleri doğrulamaz neden mi ? Rahatsız oluyorum başlığının bu 4. veya 5. açılışı herseferinde farklı kişiler açtı başlığı ve her seferinde bu kişiler ''hayır bu sitedeyseniz sakat kelimesini sevmek zorundasınız'' diktasıyla açtıkları başlıklar kilitlendi .Şu anda alıcağın istatislik gerçeği yansıtmaz o bakımdan uyarayım dedim

Hem ben hiç T.C BAŞBAKANLIK SAKATLAR İDARESİ diye bişey duymadım

Peki neden sakat kelimesinden rahatsız oluyoyorum kendimce kendi düşüncemle anlatayım.Ben bölünmüşlüğe bölücülükten nefret eden birisiyim .Birçok örnek verebilirim ama en basit şekilde bir örnekle anlatayım.Bir futbolcu maçın 35 dk 'sına kadar oynarken 36 dk'da gördüğü bir sert hareketten dolayı maça devam edemiyor .Ve bu fotbulcu için x kişi sakatlandı sahalarda 6 hafta uzak kalıcak deniliyor.Şimdi bu futbolcu maçın 35 dk sına kadar sağlamdı ve 36. dk sa kat lan dı... Bu futbolcu engelli veya özürlü olmadı sakatlandı .Haaa o zaman sakat kelimesi nasıl oluyorda ortak bir payda oluşturuyor .Doğuştan kör olan doğuştam sağır olan kişileri nasıl oluyorda paydası altında toplayabiliyor. Toplayamıyor işte ve ayrımcılığa neden oluyor

Sakat kelimesi Türk dil kurumundaki izahı ; Vücudunda hasta veya eksik bir yanı olan, engelli, özürlü demektir.

Özürlü kelimesi Türk dil kurumundaki izahı ; Özrü olan, Engelli, Kusuru olan defolu demektir.

Engelli kelimesi Türk dil kurumundaki izahı ; Engeli olan, mânialı. Vücudunda eksik veya kusuru olan demektir.

sakat-özürlü-engelli kelimeleri hemen hemen aynı şeydir. Fakat duyuma hoş gelmeyen kelimeler, bizi rahatsız edebilir.

Sakat daha çok eli ayağı yada vücudunun herhangi birinde özrü olana denilir.

Birde işitme engelliye sakat demek abez olur, bunun gibi daha çok hastalıklarada, sakat demek kullanılmaması gereken kelimedir.

Bülent bey bu hatanın bir an önce düzeltilmesi gerekli. Bu sitede sadece bedensel engelli kişiler bulunmamaktadır. 30 bin üyesi olan bir sitenin daha profesfonel olması gerek.

Kelime bana eksik digerlerinden farklı anlamlarını çagırıştırıyor bana ama burada bu kelimeyi kulananlara kızmıyorum neden cunku yıllardır oyle bir işlemişlerki bizden farklı demek yerine sakat demişler engelli demişler hatta anadoluda topal kor sagır gibi ifadeler kulanmışlar benim duşunceme gore de ne engeli nede sakat kelimleri kulanılmamalı
neden kulanacak ki ne farkı var insanların digerlerinden tek sorun bedenleri ise simdi bulet beye soruyorum madem bu benden senin bedenin neden sorun ediyorsun kendini sakat olarak nitelendiriyrosun bu bir çelişki dostum madem bendenini sorun etmiyorsan bedenine bir yakıştırma bir lakap takma tek sorun senin yuruyememen olabilir bu senin eksik farklı oldugun anlamına gelmiyor bence ne sen nede diger arkadaşlar ne engelidir ne sakattır nede başka bişey kendi kendinizi toplumdan soyutlamanın ayrı bir yere taşımanın tipik ornegi bu işte..

herşeyi aştık birde isim mi kaldı :D
arkadaşlar çok büyük önemli meseleler varken böyle ufak tefek şeylerle uğraşmayın.
ben uğraşacam dersen git devlet hastanesine yeni bir rapor al sağlama çıkarsın...hadi kolay gelsin

Arkadaşlar .Özürlü- Engelli-Sakat- Hiç biri güzzel bir söz değil ama.ginede engelli denmesi kulağa hoş geliyor.Ben kedime yer bulamıyorum .Zihinsel ve Ruhsal Hasdalıklar.Toplumda gecerli ismi. Deli - Şizofren- Şizoafektif.Depresif.---vs----vs---------.Bu siteyle tanışmam. Elime tuduş durulan roporla Özürlü oldum. özürlü kimlik kartı .özürlü ulaşım kartı.vs.vs .kartımı ilk dıtlat dığımda .şöfer beyin kartınıza bakabilirmiyim demesiyse .irkildim . Şimdi sorarım siz lere ben delimiyim. Gecenlerde forma raporumla ilgili bir sorusormuşdum Ruhsal tanılı .O bile yazmam sormam garibine gitmiş olacakki .Toplum Psikiyatır deyince öcü görüyor.SAYGILARIMLA.

Üst Alt