Bu hafta engelliler haftası.
Pek çok yerde kutlamalar, konuşmalar yapılıp bu haftanın önemi üzerinde durulacak, bazı engellilere plaketler verilecek...
Peki özel gereksinimi olanlar için bu gün ne anlam ifade ediyor?...
Ben çok birşey ifade ettiğini düşünmüyorum.
Bir şey ifade edebilmesi için sorunlarına çözümler üretilmesi, hayatlarının daha kolay hale getirilmesi gerekir
Yine de bu hafta, onların sorunlarını gündeme getirmek ve adımlar atmak için bir fırsattır
Bu sebeple engelliler haftasında günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapmam istendiğinde düşünmeden kabul ettim
Kalemi kağıdı hazırlayıp bir konuşma metni yazmaya başladım ki, ne anlatacağımı bilemedim.
Bu günün önemini ancak engelleri yaşayan birisinin anlatabileceğini düşündüm ve onların ne hissettiğini,ne yaşadığını anlamaya çalıştım.
İş yerimde bulunan tekerlekli sandalyeye oturdum,koridorda dolaştım
Ayaklarını kullanamamanın ne demek olduğunu, tekerleri çeviren kollarım zorlanınca farkettim
Şüphesiz ki yaşadığım zorluk, onların karşılaştıkları sorunların zerresi bile olamaz.
Bizim günlük hayatta yaptığımız sıradan işler, belki de onların yapabilmeyi hayal ettikleri hedefleri...
Bunu siz de yapın.
Her sabah gözlerinizi açtığınızda, kapalıyken olduğundan farklı olmadığını düşünün.
Hiç telefonla konuşamadığınız oldu mu? Karşıdan gelen sesi duyamadığınız?
Kaçıncı katta oturuyor sunuz? Asansör bozukken merdivenlerden inemeyeceğinizi düşünün.
Alışveriş yapamadığınızı, sokaktayken herkesin tuhaf bakışlarının üzerinizde olduğunu.......
Evet bu hafta engelliler haftası.
Kendimizi onların yerine koyup, engelli olmanın zorluklarını anlayabiliyorsak, onların hedeflerine ulaşmak için gösterdiği azmi, yaşama sevinçlerini saygıyla takdir edip, hayatlarını kolaylaştırabiliyorsak; işte o zaman bugün önemli ve anlamlıdır.
Görevim gereği pek çok özel gereksinimli vatandaşımızla tanıştım. Inanın bana onları üzen,yıpratan engelleri değil.Saygı,sağduyu ve empatiden yoksun insanların davranışlarıdır.
Özel gereksinimli olmayı bir eksik, bir suç ya da utanılacak bir durum gibi gören; yarın bir kaza sonucu kendisinin de engelli olabileceğini düşünmeyen insanların davranışları üzüyor onları.
Engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırmanın sanıldığı kadar zor olmadığını proje çalışmalarında gittiğim ülkelerde gördüm.
Kaldırımlara,işyeri giriş çıkışlarına rampa yapmak, trafik ışıklarını sesli hale getirmek, otobüslere asansör ve tekerlekli sandalyeyi sabitleyen kemer yapmak, okullara ve iş merkezlerine asansör koymak yapılamayacak şeyler değil.
İnsan isterse her türlü engelin üstesinden gelebilir
www.egitimaileforum.com