Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sakatlığınızdan dolayı insanlar içinizi acıttığı zamanlarda ne yaparsınız?

GRAHAM BELL

Emektar Üye
Konular
286
Reaksiyonlar
258
engelinizden dolayi icinizin cok acidigi zamanlar ne yaparsiniz
ne kadar dik durup kafaya takmamaya ugrassamda bazen pes ederim bunlardan biride kapiya gelen kapici apartman sakinlerinden bazi denzis olanlar zile iki basip gum gum kapiyi yumruklamalari oyle bir gururumu incitiyor beni uzuyorki
duymamak zor ama sanki bunu bu kadar insanin yuzune vurmasalar bu kadar insani acitmasalar
bazen ihtar edeyim diyorum buda gururuma mani
sanki zili duymuyorsam kapiyi yumruklayinca cokmu duyacagim basit birsey icin gum gum kapiu vuranlara ne yaparsiniz

Hiç birşey yapamazsınız. Herkesin engeli ölçüsünde kendince yaşadığı zorluklar vardır. O kapınızı yumruklayanlara sorsanız mutlaka iyi niyetle yapmışlardır. O halde ne yaparsınız; kendi tedbirinizi alırsınız. İntiharı düşünmek yerine zille bağlantılı ışıklı uyarı sistemleri vardır onlardan yaptırırsınız bir tane. Sağlam veya diğer engellilerin sizin engelinizi anlamalarını boşuna beklemeyin. Yaşamayanın anlayabileceği bir durum değil bu. Empati falan yalan yani.

Derinlerde dolanıyoruz.. Ezile ezile, büzüle büzüle demini almış ruhumuz.. Melankolik etti bizi insanlar ve yaşadıklarımız.. Kendimi ve bu sitedeki insanların büyük bir çoğunluğunu açık yara olarak görüyorum ben. Bıktık daha acıtılmaktan tahammülümüz kalmadı artık.. Kimsenin kimsenin nazını cazını çekecek durumu yok. "İyi niyetlidir aslında, empati yapamamıştır aslında, düşünememiştir belki, bilememiştir belki vs.vs. tamam da zaten acıtıla acıtıla bir yaşa gelmiş insan mı düşünecek bunu da? Hoşgörü de mi bize düşüyor? Tepki versen bu defada vicdan yaptırırlar insana, kendini suçlarsın ben mi kötü fikirliyim diye..:)

Katı olabilsek daha az üzülücez belki.. Bu kadar narin olmak iyi gelmiyor bize.. Kaba taslak yaşamak lazım belkide hayatı..

Ben Allah'a hep şöyle dua ediyorum artık. Artık diyorum çünkü; umudu kestim ben insan vefasından, insan merhametinden, insanlıktan.. "Allah'ım diyorum, beni hiçbir konuda hiçbir insana mecbur bırakma!" Ya dayanacak gücü ver ya da al yanına.."

Artık sakatlığı bulunan insanları tesellide edemiyorum.. Çünkü sağlamda olsan tek başınasın bu dünyada..Herkes kendine yontuyor hayatı, kendine yaşıyor..Ölene kadar ruhumuz acıtıla acıtıla yaşıcaz arkadaşlar başka yolu yok malesef.. Devir nefsii nefsi devri.. Kimseye kimseden hayır yok..Kimsenin kimseyi sırtlamaya, ya da yükünün yarısını bana ver ben taşırım demeye niyeti yok! Yok eğitimmiş lazım olan, yok bilmem neymiş.. Hepsi yalan hepsi fasa fiso..

Bacıbey;

Çok güzel yazmışsın ellerine sağlık....
İliklerime kadar eridim resmen :(

shukufe, üzülüp dert edeceğine durumu izah et, baktın gördün devam ediyorlar" işime gelene kapıyı açar, işime gelmeyene açmam, uleynnn bu ev kapısı han kapısı değil "diye çıkış, bakalım ne olacak:)

Annem, 'Allah kınayanın başına versin' de geç der. :) Ben öyle yapıyorum bi de kahkaha patlatıyorum;) Herkesinde denemesini tavsiye ederim:) Çünkü hayatın benim hayatım olduğu aklıma geliyor. Bende yürüyemiyorum, skuter kullanıyorum. Kırsal kesimde olmanın ayrı bi cehaletten olsa gerek bön bön bakışı oluyor.. Onlar bakacak diye kendimi eve mi kapatacakmışım?! Düğüne, bayrama mı gitmeyecekmişim?! Kucağıma bebek alıp sevmeyecekmiymişim?! Daha çok şey sayabilirdim ama dışarı çıkacağım hazırlanmam gerekiyor:cool:

Valla 17 yaşıma kadar beni de incitirdi bazı sözler, bakışlar. Yanımda sakat kelimesinin kullanılması acıtırdı icimi, çoğu zamanda utanırdım yüzüm kızarırdı bir suç işlemiş gibi. Birileri benden bahsederdi, mesela komşular ya da ne bileyim dışarda gezerken yanından geçtiğim insanlar. Ağızlarını elleriyle kapatırlardı konuşurken kimisi duymamı görmemi yada benden bahsettiklerini anlamayayım diye bir de gözlerini üzerimden çekip konuşabilselerdi anlamayacaktım belki de. Ama o gözler ele veriyordu dillerindekini. 17 yaşından sonra birşey keşettim, bana böyle acıyarak bakan yada benim hakkımda konuştuklarına emin olduğum insanlara bir hareket çektim, hareket çektim derken yanlış anlaşılmasın :)Gözlerimi şaşı yaparak dimdik onlara baktım. Beni öyle görenler utanmaya başladı bu sefer komik bi şekilde. Ondan sonra aştım o duyguları, bir çift şaşı göz sayesinde. Daha sonraları onu da bıraktım. Bazı şeyleri kabullenmek önemli, insanları kabullenmek, cehaleti kabullenmek. Ondan sonra anlıyorsunuz ki içimizi acımasına gerek yok. Bu işi ruhunda çözen bambaşka bakıyor insanlara, bu sefer sen onlara acımaya başlıyorsun, sağlığı sıhhati yerinde ama bunun kıymetini bilemiyor diye.. Şükretmek nedir bilmiyor diye.

Öyle ya da böyle şükretmeyi öğrenecek herkes..

kapiyi acmamayi cok yapiyomda iste o zaman kopuyo gumburtuler actirana kadar kapi dovuyorlar yaa:mad:burda icimi dokmek istedim baska barisik zannediyorum kendimide sagirligimla sizde gurur yaparmisiniz yani benim sakatligima anlayis gosterin dermisiniz iste bunu hic ama hic yapamiyorum :(

Cep telefonum veya ev telefonum çaldığında uzaktaysam yetişemem ve açamam. Sonra arayanın yüzüne söylenirim , beni arayacaksanız uzun çaldırın diye. Koşmamı kimse beklemesin ! :) Bu onların sorunu , bana ulaşmak isteyen benim şartlarıma uyar . İşte o kadar ! ... demek lazım :eek: Sen de öyle yap shukufe. Gurur yapmayı gerektirecek bir durumumuz yok , buna inan sadece.

arkadaşlar tamam utanıyor sıkılıyoruz fakat bazı şeyleride kendimize göre ayarlamalıyız hani ben bedensel engelli olarak düşünüyorum otamatik kapı olmasa dış kapıyı gidip nasıl açardım diye:eek: teknoloji ve bütçemizin elverdiğince kendi engel grubumuza göre tedbir almalıyız mesala dış kapıya bi kamera taktırıp belli yerlerdeki monütürle arada bir kapıya bakabilirsiniz işitme engelli olarak yada en basidi kapıcı amcaya not bırakacağında kapının önüne bırakabilirsin o da getirceği şeyi getirir kapına asar sende ordan alırsın dışardan insanlar içinse kapıya işitme engelli diye yazı asabilirsin bunda gurur yapacak saklayacak bişey yok Allahdan gelen ve elimizde olmayan bi durum biz değil bizi küçük gören olursa onlar utansın yarına kimin ne olabilceğini sadece Allah bilir.ÖLMEYİ BENDE ÇOK DÜŞÜNÜYORUM AMA BU DÜNYADA ÇEKTİĞİMİZ ACILARIN ÖBÜR DÜNYADA MUTLULUĞA DÖNÜŞECEĞİNİ BİLMEK HUZUR VERİYOR şurda yaşayacağımız ortalama 30-40 yıl daha bu dünyadaki acılar ve sabrımızın mükafatını kat ve kat alacağız hepde sonsuz süreyle isyankar olmayalım şükür edelim kulu ne düşünürse düşünsün gurur yapmayalım engelimizi...

arkadaşlar bu kadar karamsar olmayın lütfen inanın bu tür sorunlarla enğelsiz olanlarda karşılaşıyor ,engelli yada engelsiz hoçunuza ditmeyen şeyi uygun bir şekilde belirtmekte fayda var diye düşünüyorum...karşıdakide bunu fark etmiyor olabilir...size olan bakışlara aldırmayın insanlar böyle işte...bu dünyada çeşitli imtihanlar oluyoruz engelde bunlardan bir tanesi sevdigi kulu imtihan edermiş allah....hiç bir şey karşılıksız deyil yüce allah bunların çekilenlerin mükafatını mutlaka verir ...mısır tanrısı firavunun dünyada ne kadar rahat oldugunu biliyoruz dişleri dahi tek bir kemiktenmiş ,olurki dişinin arasına bir şey kaçarda mükafatını allahtan beklemesin diye...bunu biliyormusunuz...yani bir bakıma son gülen iyi güler...:)rahatsızlıgımı ögrendigimde ben hüngür hüngür aglarken birisi bana sence niye böyle oldu,,çok yakından tanıyorum allah belanı verdi dedi üstü kapaklı .hiç duymamış gibi davrandım 4 yıl oldu konusunu bile açmadım buda benim içimi acıtıyor beddua etmedim nasılsa allah görüyor yine ğörüşüyoruz akraba nede olsa ...neyse sizleri seviyorum çoook çok seviyorum kendimi çocugumu anne babamı ......bende herkeze yetecek kadar sevgi var ....:rolleyes:sürekli benden iyilik gören kişiden duydum bunu ....

cansu_hasdikici;

Sayın Cansu, tarih bilgimde çığır açacak bu konunun kaynağını verebilirseniz minnettar olacağım. Hangi firavunun dişleri tek bir kemiktenmiş merak ettim açıkçası.

Ben genelde espirili biriyimdir karsımdaki insanların alaylarına bende alay ekleyip güler gecerim onlar şoke olurlar hönkkkkk die şaşırmalarına bayılıyorum zaten :))) nese ama dört dörtlük bi insan varmıdır hayatta her insan gibi benimde arada karamsar olduğum anlar olur ama birinin bana laf atması yetiyor baslarım ağlamaya.ağlamak acizlikdir ama ben ağlamayı hani derler ya sinir boşalması diye bende bu şekilde atıyorum eğer karamsar isem ve ağlayamassam etrafa patlıyorum ama şuda bir gercek ağlamak güzeldir.gülerken dertlenirken ne olursa olsun sakın icinize atmayyın o zaman insan öyle bi rahatlıyorkı kuş misali

sayın atakan abi az önce uzun uzun yazmıştım bu hikayeyi benim ergenlik bunalım geçiren yakışıklı oglum sayfadan çıkmış ...kaynak ..kuranı kerim musa suresi ...5 yıl arapca tahsil ettim çeviri ve kuran üzerine ...yeniden yazarım şu an uygun deyilim:eek:musa .hz eziyet eden firavun:)

Bir yerde olmasa başka bir yerde gelip buluyor işte. İçim acımıyor, takmıyorum diyenlerede pek inanmıyorum.Yapacak tek şeyde bunu sineye çekmek...

Hep merak etmişimdir..Hadi biz engelliyizde biizim duyacağımız şekilde acıma eyleminde bulunanların hepside gerizekalı mı? Ülen her engel bir değil ki tamam yürüyemiyorum ama siz gerizekalılardan bi çoğundan daha iyi duyuyorum..Ne yapmaya çalışıyonuz benim duyacağım şekilde acıyarak, amacınız ne? tarafımdan takdir edilmek mi?:)
Bugün pazarda beni epeyce süzdükten soora "Allah düşürmesin"diyen gerizekalılara dönüp "amin durumunuz cidden içler acısı" dedim gülümsedim..:D

Ben Ankarada oturuyorum ve bilen bilir Ankaranın bir topal türküsü var hem çalarlar hemde topal taklidi yaparak oyun oynarlar bende ençok buna bozuluyorum.

evet öyle bi oyunu var ama o oyunu dalga gecmek maksatlı yapıldıını nerden cıkardınız bizim büyüklerimizde oynar o oyunu geleneksel sıradan bi oyuna bu kadar takılmayın bence.:D

shukufe;

şu hassasiyet gösterdiğin nokta benide rahatsız eder şahsen...kapımı birileri dan dun çalarsa açtığında bir kalaylardım...tavsiye ederim...kapıya bir uyarı yazısıda yazabilirsin diyeceğim ama abartımı olur acaba...

bir askeriye de çürük damgası yenmeyi hazmedemiyordum,birde düğünlerde yukardaki oyunun oynanmasını..evet takılmamak gerek ancak,insanların günlük yaşamda bön bön acır gözlerle seni süzmesi aklına gelince,birde zıt olarak düğünde topal olarak oynayan adama güldüklerinde insan şaşırıyor..lan hani gündüz bana acır şekilde bakıyordun,akşam düğünde topal oynanırken gülmeye başladın..benim gündüz ki halimi ne çabuk unuttun.insanların gecesi ile gündüzü bir değil.neye üzüldükleri ile neye üzülmedikleri tamamen o anlık.hem biz sağlıklı insan taklidi yapıyormuyuz karrrdeşim :) onlarda yapmasın ..
neyse ki -askeriye de ki "çürük" ibaresi kalktı sanırım.en çok gıcık olduğum oydu :) domatesmiyiz biz komutan aaabiiiiiiiiii

golden_heart;
toplumumuz her konuda bilincsiz...acz içinde...cahil olduğu kadar zalimliğide elden bırakmaz...

seni dışlar...ötekileştirir...ezer...acır...hayatını zorlaştırır..prosedürlere boğar...

engelinle savaş acıtmaz belki ama bu toplumla savaşmak yaralar...

TSK nın şerefli haysiyetli cezaevlerine sığmayan bol yıldızlı subayları o damgayı kendi popolarına vursunlar...

Ustteki arkadasa katiliyorum; incitici/emrivaki olmayan, belki ilginc, belki mizahi yani olan bir uyari yazisi uygun gelir, diye dusunuyorum. Yaraticilik tarafini zorla derim, mutlaka bir mumkunu vardir.

arkadaşlar bu kadar karamsar olmayın lütfen inanın bu tür sorunlarla enğelsiz olanlarda karşılaşıyor ,engelli yada engelsiz hoçunuza ditmeyen şeyi uygun bir şekilde belirtmekte fayda var diye düşünüyorum...karşıdakide bunu fark etmiyor olabilir...size olan bakışlara aldırmayın insanlar böyle işte...bu dünyada çeşitli imtihanlar oluyoruz engelde bunlardan bir tanesi sevdigi kulu imtihan edermiş allah....hiç bir şey karşılıksız deyil yüce allah bunların çekilenlerin mükafatını mutlaka verir ...mısır tanrısı firavunun dünyada ne kadar rahat oldugunu biliyoruz dişleri dahi tek bir kemiktenmiş ,olurki dişinin arasına bir şey kaçarda mükafatını allahtan beklemesin diye...bunu biliyormusunuz...yani bir bakıma son gülen iyi güler...:)rahatsızlıgımı ögrendigimde ben hüngür hüngür aglarken birisi bana sence niye böyle oldu,,çok yakından tanıyorum allah belanı verdi dedi üstü kapaklı .hiç duymamış gibi davrandım 4 yıl oldu konusunu bile açmadım buda benim içimi acıtıyor beddua etmedim nasılsa allah görüyor yine ğörüşüyoruz akraba nede olsa ...neyse sizleri seviyorum çoook çok seviyorum kendimi çocugumu anne babamı ......bende herkeze yetecek kadar sevgi var ....:rolleyes:sürekli benden iyilik gören kişiden duydum bunu kim bilir ne yaptında böyle oldu dedi:)

Çok hoşsunuz ya. Olaya Aristo mantığıyla baktığınız için hep kendi içinizi acıtıyorsunuz, keşke farkında olabilseniz. Halk edebiyatımızda şaka da vardır ve iyi ki de vardır. Yoksa manda söğüt dalına yuva yapıp yavrusunu da sinek kapınca atalarımızı geri zekalı zannedebilirdik ya da minareden at beni in aşağı tut beni diyene de iyi gözle bakılmazdı. Peki şuna ne dersiniz; dam üstünde un eler diye başlayan bir türkü de var bizde, sakatı sağlamı kalmamış yani bütün tombul meme sahiplerinin isyan etmesi lazım. Hadi bunu da gündemimize alalım. Öyle ya tombul meme sahipleri topallardan daha az olmasa gerek değil mi?? ;););)

beni ençok inciten söylediklerimi kimsenın ciddiye almaması doktorlar bile ciddiye almıyor biraz konuşma bozukluğu yürüme engeli görme ellerimde de var nerdeyse yokmuşum gibi ben hala yaşıyorum bir kalbim var arılarım acıyan yerlerim var duymuyor kimse dilim döncünce anltıyorum nafile belki yapabilicekleri bişi yok bilmiyorum böylesi daha kolay belkide onlar için keşke iletişim kurmanın bir yolu olsa

incindiğimde tepki veriyorum onu bile ciddiye almıyorlar gülüp gidiyorlar

Herkes kadar benimde alay edildiğim zamanlar oldu. ama hiç bunları kaile alıp dert edindiğim hatrıma gelmiyor. boyumun kısa oluşundan ötürü cüce derlerdi bana daha çok. bişey demezdim ama bakardım ısrarla cüce cüce diye bağrırlar ee her şey gibi benimde sessizliğimin sonu var. deve diyiverirdim. bu sefer daha çok bağrırlar biz deve değiliz senin boyun kısa olduğu için biz deve gibi geliyoruz sana diye. derdim kime göre senin boyun normal. asıl benim boyum normal ama sen uzun olduğundan ötürü devesin diyordum. amma laf ebesiymişim :p hey gidi küçüklük heyyyy ;)

arkadaşlar geçen gün engelleri kırıp dışarı çıktım aküsüz tekerlekli sandalyeyle akpil yaptırmak havuza girmek için rapor almak tı niyetim oralara gidebilmek için ellerim kabarcık oldu sandalye itmekten sonuç ben kendi engelimi aştım ama purosudur engelini aşamıyorum asıl zoruma giden bu öle saçma birşeyki sağlık ocagı raporu istediler sağlık ocağı vermedi şişliye git dedi şişli ocağın on sekizine gün verdi elimde yüzde 90 bir ay önce alınmış rapor var havuz bunu kabul etmedi bilmiyorum nerde yanlış yapıyorum

son aylarim nerdeyse hep hastanelerde geçti sayilir. ahh o hemsireler yok mu damar yolu acicam diye insanin içinde igneleri gezdiriyolar falan gerçekten berbat bir his ne biçim aciyo bilen bilir. ehh hemsirelerimde pek güzeller belli etmemek erkeklige b.k sürmemek istiyoz tabi az bişiy çirpinip geçiştiriyoz. :)

ama asil içimi acitan olaysa bambaska bişiy. ne bicak ne de baska bişiy boyle bi aci verebilirdi bilmiyorum belki ben abartiyorum ama :S eski kiz arkadasim ben hastanenin acilinden yatişim yapılırken bana yalan atip arkadaslariyla gezmeye cikmiş. işin bu kismi tamam bi nebze kabul ederim de bana yalan atip çarşida işlerim vardi 1-2 arkadasa denk geldim demesi ve benim sormama ragmen yalanını uzatmasi gercekten beni cok kirmisti... işte o an içimde gerçekten büyük bir aci oluştu yutkunamadim... 3 bilemedin 4 sene boyunca sevdigim kiz benim hastanede yattigimi bildigi halde arkadaslariyla gezmeyi secmişti... fln filan neyse uzatmaaya degmez...
sonuç olarak ne mi yaptım yepyeni bir sayfa actim kendime :) biri gider biri gelir :D haha doktorum bana üzülmeyi yasakladi

Üst Alt