Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sen bilir misin özürlü olmanın ne demek olduğunu

Konular
25
Reaksiyonlar
0
Sen bilir misin özürlü olmanın ne demek olduğunu,
Sen bilir misin korkarak yürümenin,özgürce koşamamanın ne demek olduğunu,
Hiç kimseye ihtiyaç duymadan tek başına birşeyler yapabilmenin hazzını,
Sen bilir misin acıyarak bakan gözlerin ne anlattığını,
Sen bilir misin bazen işe yaramazın teki gibi hissetmenin ne demek olduğunu,
Sen bilir misin çocukların sen niye böylesin dedikleri zaman kulağımdaki yankılanan o sesler ve onlara ne bahane uyduracağımı bilememenin sıkıntısını,
Sen blir misin kimi zaman elinde olmayarak kendini kontrol edememenin zorluğunu,
Beterin beteri var halime çok şükür demenin belkide bu durumun benim ve ailem için bir imtihan olarak düşünmenin ne demek olduğunu sen bilir misin?
Kendi içimde ne savaşlar verdiğimi,nasıl hasarlar oluştuğunu,
Sen bilir misin benim ne yaşadığımı,yaşadığım zorlukları ve bunlara katlanmak mecburiyetinin ağırlı altında ezilmenin ne demek olduğunu sen bilir misin
Herşeye rağmen hayata sıkı sıkıya bağlanmanın ne büyük gayret olduğunu
sen bilir misin sen bilir misin?
SEVGİYLE KALIN :)

eksik kalsaydı ,bilmeseydik keşke, bi yerimiz eksilmezdi.
hayata sımsıkı bağlanmak değil özrlü olmak,
hayattan tecrit yaşamaktır.
ya da hiç doğmasaydık sen bilir misin dememek için. :cry:

CEVAP

YAŞAMAMIZ GEREKİYORMUŞ YAŞIYORUZ İŞTE.ACISIYLA TATLISIYLA,HÜZNÜYLE SEVİNCİYLE HAYATI.

Biliyorum ne demek olduğunu,tecrübeyle sabit maalesef....

35 yıldır omurlik felçi olarak yanlız yaşayarak çok iyi anlıyorum.
sakatlığın ne olduğunu, hem tek başıma yaşayarak.

bu soru değil benim gönlüme gelen dilime dökülen kelimelerin şiir halı :( anlıyana

Keşke bunda cahil kalsaydık hiç bilmiyor olsaydık, deniz yıldızı .
Bilinmemesi ögrenilmemesi gereken bir sorun ve içimizdeki kanayan bir yara keşke bilmeseydik.

şanssızlığımız gelişmiş bir ülkede doğmamış olmakla 2ye katlanmıştır . bunu bilir bunu söylerim .

Ben bilirim elbet fazlasıyla hemde.UNUTMAYIN GEMİLERİN YELKENLERİ NEKADAR DELİK OLURSA OLSUN BÜTÜN GEMİLER YOL BULUR.BİZLERDE BİRGÜN YOLUMUZU BULACAĞIZ ARKADAŞLAR.BEN SAĞLAM İNSANLARDAN BİLE DAHA ÇOK SABRETMESİNİ ÖĞRENDİM Bİ ŞEKİLDE ÖĞRETTİ HAYAT.ŞİMDİ SALIK DIŞINDA HAYATTA HİÇBİR ACIYA ÜZÜLÜNMEMESİ GEREKTİNİ ÖĞRENDİM.SALIKLIYKEN ÜZÜLDÜĞÜM ŞEYLERİN ŞİMDİ NEKADARDA BASİT OLDUNU ÖĞRENDİM . :lol: :lol:

biliriz biliriz hepimiz biliriz ne demek oldugunu hatirlamak istemesekte
dusunmek istemesekte o kendisini arada hatirlatir bize...

gecenin bir yarisi ayagima bacagima giren o kramplar hatirlatir... sandalyemden dengemi saglayamadigim an dustugum an yere hatirlatiyor ...

pencereden disari baktigimda bir ciftin el ele yurudugunu gorunce... yagmurdan kosarak kacan birini gordugumde hatirliyorum ...
binlerce onbinlerce defa hatirliyoruz ...

herseye ragmen hayat guzel diye avundugumuzda yine hatirliyoruz hic gitmiyor o bizden gitmez ...

amaaaa dalga geciyorum kendimle hayatla pehhh ulan beni yikamadin yikilmayacagim ...

Ben bilirim ama başta sevdiklerim olmak üzere tüm insanların bilmesini istemem yani bilme mecburiyetini yaşamalarını istemem.
Sevgiyle kalın

bazen bilmek için

bazeen bilmek için birebir tecrübe etmek gerekmiyor ama yinede ateş düştüğü yeri yakar demeden edemeyeceğim...

pozitif olmak şükürcü olmak tavsiye edilir hep..böyle durumlarda beterin beteri var da derler..bedeninden bir parça kaybedince fiziksel acısı geçer ama eksilen parçanın üstüne yapılan yorumlar ve bakışlar hep daha fazla acıtır canını..

galiba insan eksik parçasıyla yaşamaya alışıyorda bir tek ne zaman nerde ve ne şekilde yorumlanacağını bilememeye alışamıyor...:(

Sakatsın işte... Engelli... Özürlü... İstediğin kelimeyi seç.

Uzun boylu olmak, sarışın olmak, şişe bacaklı olmak, kalın sesli olmak, yeşil gözlü olmak, kepçe kulaklı olmak v.s. v.s.... Bence bu sayılanlardan farklı bişey değil özürlü olmak. Seçme şansın yok. Seçilmişsen özürlüsün artık. Bu şekilde yaşamayı öğrenmekten başka seçeneğin yok.
Uzun boyuna, kısa boyuna,kepçe kulaklarına ne bileyim kahverengi gözlerine nasıl alışıyorsan; tekerlekli sandalyene de, yürüme cihazına, protezine, koltuk değneklerine de alışacaksın...

Hani desen ki; sen açlığın ne demek olduğunu bilirmisin? diye.

Evet bilirim : D Saat gecenin 3 ünü geçiyor ve çok acıktım. İnsan herşeye alışıyor da; açlığa ve susuzluğa alışamıyor : D

O yüzden diyorum ki;" Ben, özürlü olmanın ne demek olduğunu bilmiyorum ; ). "

[size=2]Biliyorum soru olarak sormadın deniz yıldızı. İlerde sorulursa hazır cevap olsun : )[/size]

bunu ben bileceğime devlet bilseydi daha rahat ederdik

hatta biz hiç bilmeyebilirdik bile

çocuk felci nedeniyle sakat kalanların nedeni devlet 2 damla aşı yaptırsa şuan çocuk felci nedeniyle sakat olanlar sakat kalmayacak

ehliyet almak bu kadar kolay olmasa
trafik kurallarına uymayanlar çok yüksek cezalar alsa
trafik polisleri herşeye göz yummasa
trafik kazası nedeniyle sakat kalanlar sakat olmazdı

iş yerlerinde gerekli güvenlik önlemlerini aldırsa iş kazası nedeniyle sakat kalanlar olmazdı

velhasıl devlet üstüne düşüne yapsa sakatlık oranı yüksek olmazdı bu kadar

bildiğim birşey varsa oda hiçbişey bilmediğimdir... tanrı 1 milyon ihtimal varken neden beni seçti? bir bildiği var demekki... sadece ve sadece bunu öğrenmek için yaşayacağım ve inanıyorumki gerek sevgiyi bulduğumda 1/1.000.000 ihtimalin içinde neden ben olduğumu daha iyianlayacağım...

özürlü olmanın ne demek olduğunu çok iyi biliyorum ve sabırla bekliyorum...

sağlıklı olsaydık daha mı mutlu olacaktık acaba. kimbilir belki böyle daha mutluyuzdurda farkında değiliz..

Gulsahh yorumuna bayıldım.Aynen katılıyorum...

Bu sitede "İyi ki özürlüyüm, yaşasın özürlüyüm, ne güzel özürlüyüm" mealinde yazanlara ithaf ediyorum. Ve Gulsahh'a da "akıl sağlığı yerinde olanlar mutluluk-mutsuzluk ayrımını yapabilirler diye düşündüğümü belirtmek istiyorum. Çünkü; Tekerlekli sandalyeye bağımlı olmak bir ayrıcaklıksa mutluyuz. Diyalize bağımlı yaşıyorsak mutluyuz. Ve daha niceleri.. Olumsuz şeylerden olumlu sonuçlar çıkarıyorsak ve kısacası Pollyanna'cılık oynayabiliyorsak mutluyuz...
Sağlıcakla,

bilmeliyiz

ister gerçek olsun ister şiir, bu hayatı yaşayan elbet bilir. önemli olan nasıl yaşadığın değil nasılyaşacağındır. bir de yaşadığın hayatın karşılığında allahtan alacağın mükafatındır

hemda nasıl biliyorum:((..
üzerimize bi elbise giydirilmiş gibi ne olursak olalım ne kadar başarılı olursak olalım uzerımıze yapıştırlmış sakat etiketinden asla kurtulamıyoruz ve ınsanların gözünde hiç değişmiyoruz belkı takdır edılıyoruz. başarılamız ve azmimiz hayranlık uyandırıyor ama sıfatımız hiç değişmiyor..

medi_ne
Aynen yazdıklarının altına imzamı atarım.

yaşıyorsan,varsın.çıkış yok

bilirim
sağlam olsaydık demiş biri.....

bence kişiliğimiz farklı olurdu,konumumuz da.ama daha iyi mi daha kötü mü bilemeyiz.bir sağlam ikizimiz olsaydı mı ne :D

önemli olan her koşulda yapacak birşeyler bulmaktır.şimdiye kadar yaptıklarımı sağlam zamanımda yapamamıştım.
ama sağlıklı olmanın çok çok güzel birşey oldugunu ,ne yazık ki sağlığı yerinde olanın da bunu genelde farketmediğini söylemek lazım.

"ay burnum,bacaklarım,kaşlarım,makyajım
ay boyum posum,erkek arkadaşım,çeyizim,nikahım
ay o manken sıfır beden,ben öyle olsam ölmeden(!)
diyet yapsam yapmasam,koşsam yürüsem atlasam?
iş bulsam koca bulsam?önce maaşına baksam...
ay öss,kpss,ales,tus,sbs,oks,kpds........
................................................................................................."

zormuş be özürlü olmak iyiki özürlü degilim gerçekten çok zor :(
teş.ederim güzel yorumlar var kimbilir arkadasın dedigi gibi belki böyle oldugundan mutludur insan.

bılmezmıyım 33 senedır cekıyorum ..hıc ısyan etmezdım suanda edıyorum dısarı cıkamadıgımdan yanlız basıma ınsanın demekkı bır amacı olmadıgından bısey dusunmuyormus evde hersey yapa bılmek onemlı degılmıs ıstedıgım zaman kendımı dısarı atmak gelıyor dolasmak gezmek ıstedını almak hele gıtmek ıstedıgı yere gormek ıstedıgım ınsanı gorememek ıste bu kotu oluyor ...suanda kusa benzıyorum bırkafesın ıcınde benım dunyam tek ucamıyorum hep yanımda bırı olcak ama bırgun basarıcam ucucam ...

Ben bilirmiyim engellidemenin ne olduğunu?

Engelli olmanın ne olduğunu yaşamak gerekir. Çünkü bir şeyi anlamak istiyorsan yaşayacaksin, hissedeceksin bazı duygular yaşanmadan anlaşılması gerçekten çok zordur.

Tabi buda demek değildir ki engelliyi engelli olmayan anlamaz. Başta onları en yakınları olan aileleri anlar. Ve toplmumuz içinse onları burada yanımızda olmaya bekliyoruz. Bizi anlamaya bekliyoruz.

Arkadaslar bence engelliyi bu kadar olumsuz bir pozisyona getiren toplumdur.İcnde yasanılan toplum ne kadar dejenereyse o toplumdaki olumsuzluklarda o kadar coktur.(Buradaki toplum iletisim teknolojilerinin asırı gelisiminden ötürü dünya toplumu olarakta degerlendirilebilir.Bu formlarda bir yazı okumustum bütün kasabanın engelli olarak yasadıgı bir yer vardı o yazı bence cok iyi bir ornek aslında temel eksiklik tek kelimeyle empati)

Haklısın arkadaşım Toplumun etkisi büyüktür. Lakin insaların engellileri anlamaları içinde illa ki engelli olmalarıda gerekmemektedir.

Engelliye sadece acıyan işe yaramayan bir insan olarak bakanlara sormak gerekir? Acaba kendileri engelli olsalar veya en yakınıda ki sevdikleri engelli olsa bu şekilde düşünülmesini isterler mi? İşte burada kendine yapılmasını istemediğini başkası için düşünmeyeceksin.

evet deniz yıldızı biliyorum, hislerini paylaştığın için teşekkürler...

AnLaTıLMaZ Yaşanır :))
Damdan dusenın halınden bı tek damdan dusen anlar :)) Gecmıs olsun herkese.

Üst Alt