Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

SGK sitesinden emekli maaşı hesaplatma

Bir kamu kurumunda çalışıyorum, sgk 21.000 maaş gösteriyor, normalde 1-2 yıla emekli olma planım vardı vazgeçtim, 65 yaşıma kadar çalışmaya karar verdim, madem benim maaşımın 3’de1 ini bana layık görüyorsun o zaman emekli olmuyorum, öde kardeşim full maaşımı son güne kadar!

@alanya,

21 se iyi bana 16800 :) şuan 75k alıyorum emekli olunca 17 şaka gibi bari yarısını ver..

Merhaba Arkadaşlar birşey sormak istiyorum. Özellike yeni emekli olanlar varsa cevaplayabilirse sevinirim.
e-devlette emekli maaş hesaplama sayfası var. Gerçekten engelliler için o hesaplama doğru mu? yani yatan maaş o hesaplama ile uyumlu mu? Çünkü engellilerin ABO hesaplaması farklı diye biliyorum.

@Senyorsen,

Merhaba,
Tam olarak değil ama %95 uyumlu hesaplama son 1-2 ay geriden gelir az da olsa farklılıklar olur ciddi rakamlar değil engellilerin ABO ayrıcalığı yok normal çalışan vatandaşın ki gibi hesaplanır yaşlılık emekliliği engelliler için eşit..

Kazançta espiri ne kadar Brüt maaş o kadar yüksek kazanç herşey sizin yüksek kazancınız ile alakalı.

Ek bilgi 2025 yılında emekli olmayanlardan maaşlarından %31 enflasyon kesintisi yapıldı 2026 da emekli olamazsak bu kesinti %25-30 arası olacak yani özetle hkümet EYT nin kazaığını çalışanlara sapladı bu yıl olabilen olsun emekli yoksa kesintiler sağlam olacak...

@Senyorsen @marto1

Merhaba,
Geçtiğimiz günlerde aşağıdaki gibi bir konu açmıştım. Henüz bir cevap alamadım ancak konunun geçtiğini görünce buraya da yazmak istedim.

Eşim bu ay itibariyle bipolar bozukluk nedeniyle emekliliğe hak kazandı. İlk başvuru tarihimiz Nisan 2025. Raporlar vs derken ekim ayını buldu süreç. İlk işe giriş tarihi 29.04.2006, toplam 5570 gün ile emekli oldu. Bunun 5563 günü 2008 sonrası. Bağlanan emekli maaşı ise 33.000 TL civarında. Aylık bağlama oranı 30 olarak hesaplanmış. Emeklilik öncesi eylül ayında, e-devlet üzerinden son kontrolümüzde ABO 39 civarı görünmekte ve hesaplanan emekli maaşı da yaklaşık 44.000 TL civarında görünüyordu. Hesaplamada bir hata olup olmadığını merak ediyoruz bizde.

Saygılarımla

@tol9a,

merhaba öncelikle hayırlı olsun eşinizin emekli olmasına
Hesaplamalarda kesinlikle yanlış yok ama size makül bir cevap vereceğim :) siz genede sorabilirsiniz kesitini neden oldu diye devletin enflasyon farkı.... Bunun başka asıl neden var yazacağım ayrıca çalışanlardan henüz emekli olmadan Tüm çalışan vatandaşların maaşlarından %31 maaş almadan kesti bunu bir çok sgk uzmanı bir çok tv muhalif kanallar dile getirdi maaşlar daha almadan törpülendi. Bu neden oldu bahaneleri enflasyon ama asıl mevzu EYT maaş ödemek için kaynak uyduruldu sonra noldu vergi indirim belgesi ile emeklilik kaldırıldı yerine çalışma gücü kaybı diye uyduruk bir yasa konuldu 400 bin engellinin %80 %90 emekli olmayacak şuan her 100 kişiden 5-6 kişi emekli oluyor sizin eşiniz şanslıymış emekli olmuş normalde bippolardan çok red yiyen var
yani özetle %31 maaş kesintisi uygulandı EYT den emekli olacak kişilere kaynak oluşturuldu
engelli emeklliği kaldırıldı kaynak oluşturuldu
2026 ya da aynı kesinti olacak minumum %30 kesinti olacak yani 2024 te emekli olanlar çok şanslı 2025 de %31 kesinti 2026 da dah da eriyecek %30 planlama bu niye EYT kaynak

Bu gelecekteki versiyonuda kademe emeklilik olacak ama onu açıklamayayım

@tol9a,

Merhaba, Sanırım almak istediğim cevabı alıyorum. Çok detaylı cevap vermişsiniz teşekkür ederim. Birde engel oranını yazabilir misiniz? O noktada herşey netleşecek. Size detaylı yazacağım.

@marto1

Cevabınız ve iyi dilekleriniz için teşekkürler. Aslında 2024 Aralıktan - 2025 Ocak ayına geçerken o %31 lik farkı görmüştük. O düşüşe rağmen görünen rakam Eylül 2025 te 44.000 TL civarındaydı. O düşüşten farklı bir durum bu gibi geliyor. Eylül ayında e-devlette ABO oranı 39 iken emekliliğe hak kazanması sonrası bu oran 30 a çekilmiş.

@Senyorsen

Merhaba. Engel oranı %40. Elinde rapor olmasına rağmen yeniden hastaneye sevk edilerek rapor istendi geçen Nisan ayında. Ancak ekim ayında sonuçlandı.

Tamamdır tam düşündüğüm gibi. E-devletteki hesaplama sistemi normal emekliler için yapılan bir hesaplama. Engelliler için ABO hesaplaması farklı. Eğer engellinin 20 yıldan az bir hizmet süresi varsa(7.200 prim günü) ABO hesaplaması "ABO’ ya esas prim gün sayısı: Çalışma gücü kaybı oranı x 7200 / % 60" şeklinde
Sizin özelinizde 0,40*7200/0,60= 4800
ABO : 4.800/360 x 2 = 27 hesaplıyorum. 30 olmasının sebebi de 2008 öncesi hesaplamanın farklı olmasından kaynaklı. Ayrıca bu düzenlemeye göre ABO en fazla 40 olabiliyor. Yani sonuç eğer 46 olsaydı 40 olarak baz alınacaktı. Yani sizin özelinizde SGK'nın yapmış olduğu hesaplama doğru.

Buradan çıkan sonuç ise düşük engel oranına sahip engellilerin daha iyi şartlarda emekli olması için 7.200 prim gününü doldurması daha mantıklı. 7.200 prim günü dolduğunda yukarıdaki ek hesaplama engelliler için yapılmıyor.
Ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linki bırakıyorum.

muhasebetr.com/yazarlarimiz/vedatilki/0213/

@Senyorsen

Detaylı açıklamanız için çok teşekkürler. Evet beklemek bir yandan daha iyi şartlar sağlar gibi görünüyor kağıt üzerinde ama her geçen yıl bir şekilde maaşların eritildiğini de düşünürsek fırsat varken erkenden emekli olmak daha iyi gibi :)

Vermiş olduğunuz linki inceledim. Şöyle bir ifade var;

– Hesaplanan yaşlılık aylığı; sigortalının çalışma süreleri için prime esas günlük kazanç alt sınırları dikkate alınarak, talep yılına ait Ocak ayı itibariyle belirlenen ortalama aylık kazancının % 35’inden, sigortalının talep tarihinde bakmakla yükümlü olduğu eşi veya çocuğu varsa % 40’ından az olamaz.

Sanırım bu maddeden de bu yıla ait aylık kazancının düşük olması ve belirlenen tutarın altında kalması nedeniyle yaralanamadık.

Son düzenleme:
Aylık kazanç matrahın yükselmesi ile artar ki bu da yılın son zamanları hatta mümkünse 31 Aralık en iyi emeklilik dilekçesi verme zamanıdır. Bunun dışında enflasyonun yükseliş trendinde olduğu dönemde emekli olmak çok avantajlı. Bu da takribi seçim olan yıllar oluyor. Yukarıdaki arkadaşımızın bahsettiği fark bundan kaynaklanıyor. Emeklilerin yıllık zammı gerçekleşen enflasyon ile emekli olacakların yıllık zammı ise beklenen enflasyon ile hesaplanıyor. Bundan dolayı özellikle enflasyon ile mücadele edilen yıllarda emekli olacak olanlar mağduriyet yaşıyor. Bu çok karıştırılan bir konu olduğu için bununla ilgili de detay açıklama bulabileceğiniz linki aşağıda bırakıyorum.

Üst Alt