Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

SGK'dan yetim maaşı alırken memur oldum. Yetim maaşını iptal ettirmeli miyim?

Sorumun yanıtını aldım :
Soru: 2008 yılından önce emekli olanlar çalışırken emekli maaşlarını da alabiliyorlarmış diye duydum. Ben de 1998 yılından beri vefat eden SSK’lı babamdan engelim nedeniyle yetim maaşı alıyorum. SSK’lı olarak çalışmaya başlarsam yetim maaşım kesilir mi? Yoksa çalışırken yetim maaşını almaya devam eder miyim?
Cevap: 01.05.2008 tarihinden sonra sigortalılığa başlayanlar emekli olduklarında yeniden çalışmaya başlarlarsa aylıkları kesilecek. 01.05.2008’den önce sigortalılığa başlamış olanlar ise emekli olduktan sonra da destek primi ödeyerek çalışabiliyorlar. Fakat siz emekli aylığı alan konumunda değilsiniz, yetim aylığı alıyorsunuz. SSK sigortalılığından bağlanan yetim aylığı çalışmaya başlama halinde yasal düzenleme doğrultusunda kesiliyor.

soru :ben % 88 engeelliyim 1999'dan beri babamdan ssk yetim maaşı alıyorum şimdi memur oldum aylgım kesilir mi?
cevap: babanızın ölüm tarihi 2008 'de çıkan yasadan önce olduğu için işe girmediniz yetim aylığı kesilmesi gerekmemektedir

ölüm aylığı çalışınca kesiliyor. Benden 50 bin tl. Geri ödeme talep edildi. Mahkeme devam ediyor..

zekeriyausta61 tam tersi cevap verdi, bence önemli bir konu , yetim aylığı alan diğer arkadaşlardan da geriye dönük sgk ödeme talebinde bulunursa az buz para değil. sgk dan ceap alan arkadaşlad dökümanlarını paylaşabilir mi?

Ben bimere yazdım aldığım cevapta SGK'ya bilgilerimle başvurmam gerektiği ve ikide telefon numarası verdiler.Numarayı aradım 1995 yılından beri yetim maaşı aldığımı söyledim gelen cevap memur olduktan sonra da almaya devam edebileceğim yönündeydi.

Gelen cevap: ..."talebinizle ilgili olarak,zeliha ışık tel: 458 72 61 bağlı olduğu müdür selahattin özden tel 458 72 87 numaralı telefon ile görüşmeniz." Telefonlar Ankara'ya ait kodu 312...

Merhaba

serkan005;

İyi günler Serkan Bey , Yukarıdaki mesajınızdaki durum ile benim durumum benzerlik gösteriyor. Gönderdiğiniz dilekçe ile gelen cevap dilekçesini bir örneğini bana gönderebilirseniz çok sevinirim. Zahmetiniz için şimdiden teşekkür ederim.

zekeriyausta61 sizi memur olduktan sonra maaşı aldığınız için mi 50.000 tl geri ödeme talep edildi ,
yoksa yetim aylığı almaya başladığınız ilk tarihten işe başladığınız döneme kadar olan maaşlar için mi ?

En son mesaj bir yıl önceymiş konuyu ben hortlattım , güncel bilgisi olan var mı , sgk başlayanları mahkemeye veriyor mu ?

soru sormuşken bide ben sorayım bende memur oldum yeni annem babamdan kalan maaşı alıyor dul aylıgı alıyor annem vefat ederse ben yetim aylıgını alabilirmiyim annem şu an sag

ben %60 engelliyim yaşım 48
SSK den emekli olan Babandan kalan yetim aylığı engelli oldugumdan dolayı alıyordum.

1990 yılında 657 ye tabi sözleşmeli memur olarak işe başladım.
yetim aylığınıda ayrıca ödemeye devam edildi.

Ancak rahatsızlığımdan dolayısıyla mecburen 16.07.2010 tarihinde emekliye ayrıldım.
yetim aylığı ödemesi devam ediyordu

ancak 11.02.2015 tarihinde SGK dan bana yazı gönderildi yazıda
EMEKLİ OLMANDAN nedeniyle 28.08.2010-24.02.2015 tarihler arasında ödenen yetim aylıgı geri istenmektedirler toplam 40,553,00-tl. borç geri ödeme hesaplanmıştır.

bu konuda itiraz dilekçe yazdım cevap bekliyorum
bilgisi olan varmı kafam çok karışık
teşekkürler dostlar

dayı27 size aynı anda hem emekli maaşınızı hemde yetim maaşınızı mı ödedi sgk kurumu ?

memur olmadan önce yetim maaşı bağlanmış mıydı size ?

Memur olarak çalışırken yetim maaşı almanız normal,fakat emekli olunca yetim maaşının kesilmesi gerekiyordu.Ankara SGK bana böyle bilgi vermişti.

memur olmadan yetim aylığı alıyordum

emekli oldugunda da yetim aylığı alıyordum

dayı47
emekli olduğunuzn tarih itibarıyla kesilmesi gerekiyordu.

yeni yasaya göre taman yani 5510 sayılı kanun degişikliği
ama aradan 5yıl geçtikten sonra tebliğ edildi bana
itiraz dilekçisi verdım olumsuz cevap geldi
dava acacam örnek bir dava varmı dostlar
teşekkürler şimdiden

2002 yılından önce yetim aylığı almaya başladım.2002 yılında işe girdim. İşe girince o zamanın SSK sına dilekçe ile başvurdum ama bana gelen cevapta '' kendi çalışmalarınızdan dolayı maaş almanız yetim aylığınızın kesilmesini gerektirmemektedir. Çalışmalarınzdan dolayı emekli olduğunuzda kurumumuza müracaat etmeniz gerekmektedir'' yazıyordu Bende o gün bu gündr saklıyorum o yazıyı.

Üst Alt