TÜVTURK çakallık yapıyor...
4.12.2010 tarihinde (sıfır) aldığım aracın ruhsat üzerindeki muayene tarihinin 04.12.2011 (yani 2 yıl sonra olduğunu) geçtiğimiz günlerde bir trafik çevirmesinde polisin muayeneniz bitmiş demesi üzerine ilk defa farketmiştim. Çünkü bildiğim sıfır km araç ilk muayenesi 3 yıl sonra. Neyse ki polis "aracınız yeni bi yanlışlık var" deyip trafiğe çıkış tarihine baktı ve "şubedeki memur arkadaş yanlış yazmış sizin muayene sorununuz yok" deyip ceza vs olmadan bıraktı.
Dün aracımın muayenesi için TÜVTÜRK denen çakal firmanın istasyonuna gittiğimde 1 yıllık ceza ödemem gerektiğini söylediler.
Sebebi ise muyane süresinin geçmesi. Gerekli açıklamaları yaptım ama dinlemedi. "Beyfendi aracınız özel tertibattan dolayı ilk aldığınızda muayeneye girdiği için sıfır dahi olsa sonraki muayene sırası 2 yıl sonrasıdır" dedi.
Sıfır km araca yapılan muayenenin "periyodik muayene" değil tadilat muayenesi olduğunu, bu yapılanın tamamen ticari bir çakallık olduğunu önce kibarca sonra kabaca anlatmaya çalışmama rağmen adamlar kanunlardaki yazılanları kendilerine göre yontup olaydan haberdar olmayan bir çok engelliye acımadan bu cezayı giydirip haksız kazanç elde ediyorlar.
Hususi otomobiller için 2 çeşit muayene vardır.
1. Periyodik muayene (kanunda belirtilmiştir, ilk muayene 3. yıl sonunda, diğerleri 2 yıl ara ile yapılır.
2. Tadilat Muayenesi (herkesin malumu üzere araca takılan bir donanım yada ekipman ile ilgili)
TÜVTÜRK denen çakal firmanın sitesinde şu ibare mevcut (
TÜVTURK Araç Muayene İstasyonları )
Tadilat sonrası muayene ile birlikte periyodik araç muayenesi de yapılmış olur bu nedenle, gerçekleştirilen muayene neticesinde sadece proje ile aracın uygunluğu kontrol edilmez, aracın tam bir muayenesi yapılır. Ağır ve Emniyetsiz derecesindeki kusurları olmayan veya bu kusurlarını giderilen araçların muayenesi onaylanarak tamamlanır.
[SIZE=2][FONT=arial][/FONT][/SIZE]Yukarıdaki cümlede de göreceğiniz üzere TÜVTÜRK çakal'ı kelime oyunu ile bu uygulamayı yapıyor. Sıfır km bir araç alıyorsunuz, fabrikadan yeni çıkmış ve çil yavrusu gibi (hatta ruhsatı bile yok sanırım, çünkü benim aracımın ilk muayene raporunu bu gün kendilerinden aldım rapor üzerinde aracımda plaka takılı olmadığı için HAFİF KUSURLU yazıyordu.) Neyse... Sonuç olarak fabrika çıkışlı bir aracın periyodu gelmeden

periyodik muayenesi nasıl yapılmış oluyor. Hemde sıfır km fabrika çıkışlı araca "TAM BİR MUAYENE" yapıyorlar. Eğer böyle bir uygulama varsa tüm araçlarada yapılmalı (Benim aracıma sol tarafa gaz pedalı takıldı, fabrikadan yeni çıkmış aracın frenlerini, motorunu, farını, ıvırını zıvırını ne demeye kontrol ediyorlar ki. Bu bahsi geçen [SIZE=2][FONT=arial]"[/FONT]
Tadilat sonrası muayene ile birlikte periyodik araç muayenesi de yapılmış olur". [/SIZE]Cümlesi yeni araçlar için yazılmış bir cümle olamaz. Bu tamamen akla ve mantığa aykırı olacağından söylediğim gibi kelime oyunları ile ticari avantaj sağlamak olur.
Aracımın muayenesini bu gün yaptırmadım.
Evime dönüp yeni bir muayene randevusu aldım. Salı günü gidip paşa paşa o cezayı ödeyip muayeneyi yaptıracağım.
Fakat bu saçma durumu öncelikle BİMER aracılığı ile şikayet ettim. Eminim bir cevap gelecektir ve gelen cevabı sizlerle paylaşacağım. Cevabın olumsuz gelmesi durumunda ki bunun böyle olacağına da eminim. Bu durumda ise hiç üşenmeyeceğim ve TÜVTURK denen bu çakal firmayı mahkemeye vereceğim. Bu süreçte uzun süreler mahkemeye gidip geleceğime adım gibi eminim ama sessiz kalmak hiç içimden gelmiyor.
Eğer bu şekilde sorun yaşamış olan arkadaşlarım varsa ki gördüğüm ve okuduğum kadarıyla var, bu arkadaşlar ve katılmak isteyen diğer arkadaşlarla birlikte hareket etmeyi öneriyorum. Öncelikle BİMER'e şikayette bulunulmalı. Konu mantıklı bir şekilde anlatılmalı ve en önemli avantajımız Anayasada ki engellilere pozitif ayrımcılık maddesi. Amacım bu maddenin arkasına sığınıp TÜVTURK denen çakallar gibi çakallık yapmak değil ama teknik olarakta açıklaması olmayan bu uygulamanın kaldırılması için ne kullanmamız gerekiyorsa kullanmalıyız diye düşünüyorum.