Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sıfır otomobilin ilk muayenesi 3 yılda mı yoksa 2 yılda mı oluyor!?

indian

Üye
Konular
18
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

1600 motor sıfır araçların ilk muayenesi bilindiği gibi 3 yıllık. Fakat bugün farketim ki 2007 de aldığım aracımın ruhsatında 2 yıllık görünmekte.
Galeriye gittiğimde aracı şirketten şöyle bir yanıt aldık. "Bazı dönemlerde özel donanımlı engelli araçlarının muayenesi 2 yıllık oluyor. Bu aracın satın alınması da bu döneme denk gelmiş olabilir"

Ben bu açıklamayı çok saçma ve yetersiz bulduğum için ilgili resmi yazıyı istedim.

Bu arada da sizlerden yardım talep ediyorum. 2007 yılında sıfır araç alan arkadaşlar, ruhsatlarınızı kontrol edebilir misiniz? Trafiğe çıkış tarihi 2007 (özellikle eylül 2007) olan arkadaşlar. Muayene süresi 3 yıl görünüyor ise bana kopyasını mail gönderebilir misiniz?
murat.polat@saananadolu.com
m-p@tnn.net

Teşekkürler,

Araçların Muayeneleri ile İlgili Hükümler​

Muayene Süresi
Madde 14-Araçlar cinslerine, kullanma amaç ve şekillerine uygun olarak periyodik muayeneye tabidir. Buna göre;
a) Hususi otomobiller ile bunların her türlü römorkları ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir,
b) Resmi otomobiller ile bunların her türlü römorkları ilk iki yaş sonunda ve devamında yılda bir,
c) Lastik tekerlekli traktörler ile bunların her türlü römorkları ilk üç yaş sonunda ve devamında üç yılda bir,
d) İki veya üç tekerlekli araçlar ve bunların her türlü römorkları, ilk üç yaş sonunda ve devamında iki yılda bir,
e) Diğer bütün motorlu araçlar ile bunların her türlü römorkları ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir,
periyodik muayeneye tabi tutulur.
Askeri araçlarla, iş makinesi türünden araçların muayeneleri, tescilini yapan kuruluşlarca yapılır.
Muayene süresi dolmasa bile kazaya karışması sonucu yetkili zabıtaca muayenesi gerekli görülenler ile üzerinde değişiklik yapılan araçların ayrıca özel muayenesi zorunludur.
Karayoluna çıkmış olan araçların, teknik şartlara uyup uymadığı trafik zabıtasınca kontrol edilerek uygunsuzluk tespit edilenler, her an muayene istasyonlarına sevk edilip muayeneleri yaptırılabilir. Bu durumda trafik zabıtasınca bir “Uygunsuzluk Tespit Tutanağı” düzenlenir. Bu tutanak olmaksızın muayene istasyonuna sevk yapılamaz.
Kaynak
aracınızı ilk üç yaş sonunda her iki yılda bir muayene yaptırmanız gerek

Öncelikle bilgilendirme için teşekkür ederim.

Yani bu kanun 2007 de sıfır alınmış araçlar içinde geçerli olan değişmez bir kanun değil mi? Ayrıca tertibatlı araç olduğu için özel bir durumuda olamaz değil mi?

evet şu anda geçerli olan kanun bu, özel tertibatlı olması durumunda da bir değişiklik olmaz çünkü donanım yönünden bir ayrım sözkonusu değil

Değerli arkadaşlar,

Forumda bir arkadaşımızla yaptığım yazışma sonucu bu konuyu tekrar aktif etme ihtiyacı duydum.
Konuyu ilk açtığımdan sonra ben araç muayenemi yaptırdım ama bundan sonrakiler için belki bir faydamız olur.

Yukarıda da belirtildiği gibi bir araca engelli tertibatı takılmış olsa dahi ilk muayenesi 3 yıl sonrakiler ise 2 yıl olarak yapılmakta.
Fakat ben aracıma ilk muayenesini 2 yıl sonunda yaptırdım. 3 yıl olması gerektiği konusunda özellikle Gayrettepe Trafik merkezine gidip sordum araştırdım. Aldığım cevap ise şu oldu.
Araca tertibat takıldığı için galeride ilk muayene işlemi görmüş. Bu sebeple ilk muayenesi yapıldığı için sonraki muayene 2 yıla düşmüş oluyor. Durum böyle oluncada yapacak birşey kalmadı ve muaneyi ikinci yılında yaptırmak zorunda kaldım.
Devletin bir kolu devletin kanununu düzgün işletmemiş durumda.
Ya aracın ilk muayenesinin galeride yapılmış olması yanlış, yada kanunu ilgili merciler tam anlamıyla bilmiyor.

Bu durumu kimi araba alırken yaşar, kimi araba muayenesinde. Kimi ehliyet alırken, kimi evde bakım hizmeti alırken.
Asıl konu bu örnekteki gibi örnekleri resmi evraklar ile ilgili mercilere ulaştırıp doğru işlemesini sağlayabilir miyiz?

Ayrıca kanunları doğru işleten yerlerin listesini oluşturup işlemlerimizi bu yerler ile yürütmeyi sağlayabilir miyiz?

Gayrettepe Trafik merkezine gidip aldığım cevap şu:
Araca tertibat takıldığı için galeride ilk muayene işlemi görmüş. Bu sebeple ilk muayenesi yapıldığı için sonraki muayene 2 yıla düşmüş oluyor.
Durum böyle oluncada yapacak birşey kalmadı ve muaneyi ikinci yılında yaptırmak zorunda kaldım.

Bu ayrıntıyı paylaştığın için teşekkürler.

Ruhsata İlk muayene geçerlik süresini 3 yıl sonraya yazmışlar , daha 1 yıl sürem var diye acele etmiyordum :rolleyes:
TüvTurk araç muayene raporunda bir sonraki muayene 2 yıl sonraya yazılmış. Kafam karıştığı için takipçi ile görüştüm bugün , malesef aracımın muayene süresi dolmuş. Engelli plakalı araçlar için böyleymiş durum . Ruhsata da yanlış yazmışlar... Ruhsata çok güvenmemek lazım demek ki :)

evet kanundan pek haberim yok ama 13.08.2010 tarihinde bende sıfır araç aldım ,muayene 2 yıl dedi tertibattan dolayı,ayrıca egsoz muayeneside sıfır araçlarda 1 yıl istenmiyormuş aklınızda bulunsun 1 yıldan sonra egsoz muayenesinide unutmayın ???.slmlar.

Sizin ruhsata 2 yıl sonraya mı yazmışlar ?
Ve egsoz muayenesi de yaptırmam gerekiyor anladığım kadarıyla :rolleyes:

arkadaslar bende gecen sene arac aldım ilk muayenesi yapılmış durumda tertibattan dolayı ve 2 yıllık görünüyor yani 2 yılın sonunda muayene olamsı gerek.

Sema;

evet 2 yııl sonra muayene yazmışlar,egsoz muayeneside ilk bir yıl yok ikinci yıl yaptırman gerekli bilginiz olsun 1.yıl gerekmiyormuş sıfır olduğu için ???

Bilgi için teşekkürler Yaşar..

Engelliye bu konuda da çok çok kolaylık sağlamışlar görüldüğü üzere :rolleyes: Normal plaka araçlara 3 yıl , bize 2 yıl :rolleyes:

ilk muayene üç yıl sonra ondan sonra iki yılda bir ama aracı ilk aldığında ilk muayenesi tadilat nedeniyle yapıldığı içi.n artık iki yılda bir yapılıyo bu büğtğn araçlar için geçerli

lpg takılan araçlar içinde bu kural aynen geçerli ya aracı sıfır alıp hiçbir değişiklik yapmazsanız ilk muayenesi üçüncü yılda ondan sonrakiler iki yılda bir yapılıyo ama araçta değişiklik yaptıktan sonra üç yıl sonunda yapılacak olan ilk muayenesi o gün yapıldığı için bundan sonra sürekli iki yılda bir yapılıyo

Eski bir konu ama bu olay şimdi benim başımada geldi.

Yeni aldıgım aracın ilk muayene süresi 3 sene sonra olması gerekiren 2 seneye düşürülmüş.

Sebepte araç muayene girdiği ve muayene giren aracında yenilenme süresinin 2 sene oldugudur.

Bence hiç bir mantıklı açıklaması yok, araca zaten şöyle bir göz gezdirip onay veriyolar.

Sıfır araca 2.el muamelesi yapılması çok saçma.

İşin saçma başka durumuda , 5 yılı dolmuş muayenesinin bitmesine 1 yıl kalmış bi aracı, tertibatını söktürüp muayeneye soktugunuzda muayenin malasef yenilenmiyor.

Yine muayene süreniz 1 sene kalıyor.

Böyle saçma ve keyfi bir uygulama olabilir mi ?

Şimdi ben bunları kime şikayet edicem ?

Gerçi bunların hepsi aynıdır, al birini vur ötekine.

Ama ben yinede girişimlerde bulunmayı düşünüyorum.

sıfır araçta muayene 3 yıl ama araca herhangi bir tertibat bağlattınsa aracı ilk aldığında araç sana teslim edilmeden tertibat bağlandığından 2. muayeneye giriyor 2.muayene girdiğindende süre 2 yıla düşüyor.

koseharun27;

Yukarda o durumu yazdım zaten.

Ama diğer durumuda yazdım farkındaysan, yani 3 yıllık muayeneyi 2 yıla düşürürken , 1 yılı kalmış muayeneyi 2 yıla çıkartmıyor mesela.

Bu kanun tam olarak ne zaman çıktı bilmiyorum ama bundan önceki aracımın muayenesinde düşme falan olmamıştı.

benimde ilk aracım 2005 model di ve ilk 3 yılında muayeneye gitmiştim 2012 model aracımda ilk muayene yılının 2. yıl sonra yazıyor yani araç bana teslim edilmeden muayeneye gittiğinden ilk muayenesi yapılmış muamelesi görüyor ...

ahmetdemir;

aracın sana orjinal lpg li teslim edildiyse lpg taktıktan sonra muayeneye girmiş demektir muayeneye giren araç artık ilk muayenesi yapılmış olduğu için bundan sonra iki yılda bir yapılıyodur veya engelli tertibatı takılıp teslim edildiysede aynı şey gecerli yani normalde ilk muayene üçüncü yılda ondan sonrakiler hep iki yılda bir yapılıyor ya sen zaten tertibat yada değişiklik yaptığın için üçüncü yılda yapılacak olan muayeneyi yaptırmış sayılıyosun ondan sonra iki yılda bir devam ediyor

TÜVTURK çakallık yapıyor...

4.12.2010 tarihinde (sıfır) aldığım aracın ruhsat üzerindeki muayene tarihinin 04.12.2011 (yani 2 yıl sonra olduğunu) geçtiğimiz günlerde bir trafik çevirmesinde polisin muayeneniz bitmiş demesi üzerine ilk defa farketmiştim. Çünkü bildiğim sıfır km araç ilk muayenesi 3 yıl sonra. Neyse ki polis "aracınız yeni bi yanlışlık var" deyip trafiğe çıkış tarihine baktı ve "şubedeki memur arkadaş yanlış yazmış sizin muayene sorununuz yok" deyip ceza vs olmadan bıraktı.
Dün aracımın muayenesi için TÜVTÜRK denen çakal firmanın istasyonuna gittiğimde 1 yıllık ceza ödemem gerektiğini söylediler.
Sebebi ise muyane süresinin geçmesi. Gerekli açıklamaları yaptım ama dinlemedi. "Beyfendi aracınız özel tertibattan dolayı ilk aldığınızda muayeneye girdiği için sıfır dahi olsa sonraki muayene sırası 2 yıl sonrasıdır" dedi.
Sıfır km araca yapılan muayenenin "periyodik muayene" değil tadilat muayenesi olduğunu, bu yapılanın tamamen ticari bir çakallık olduğunu önce kibarca sonra kabaca anlatmaya çalışmama rağmen adamlar kanunlardaki yazılanları kendilerine göre yontup olaydan haberdar olmayan bir çok engelliye acımadan bu cezayı giydirip haksız kazanç elde ediyorlar.
Hususi otomobiller için 2 çeşit muayene vardır.
1. Periyodik muayene (kanunda belirtilmiştir, ilk muayene 3. yıl sonunda, diğerleri 2 yıl ara ile yapılır.
2. Tadilat Muayenesi (herkesin malumu üzere araca takılan bir donanım yada ekipman ile ilgili)
TÜVTÜRK denen çakal firmanın sitesinde şu ibare mevcut ( TÜVTURK Araç Muayene İstasyonları )
Tadilat sonrası muayene ile birlikte periyodik araç muayenesi de yapılmış olur bu nedenle, gerçekleştirilen muayene neticesinde sadece proje ile aracın uygunluğu kontrol edilmez, aracın tam bir muayenesi yapılır. Ağır ve Emniyetsiz derecesindeki kusurları olmayan veya bu kusurlarını giderilen araçların muayenesi onaylanarak tamamlanır.
[SIZE=2][FONT=arial][/FONT][/SIZE]Yukarıdaki cümlede de göreceğiniz üzere TÜVTÜRK çakal'ı kelime oyunu ile bu uygulamayı yapıyor. Sıfır km bir araç alıyorsunuz, fabrikadan yeni çıkmış ve çil yavrusu gibi (hatta ruhsatı bile yok sanırım, çünkü benim aracımın ilk muayene raporunu bu gün kendilerinden aldım rapor üzerinde aracımda plaka takılı olmadığı için HAFİF KUSURLU yazıyordu.) Neyse... Sonuç olarak fabrika çıkışlı bir aracın periyodu gelmeden :) periyodik muayenesi nasıl yapılmış oluyor. Hemde sıfır km fabrika çıkışlı araca "TAM BİR MUAYENE" yapıyorlar. Eğer böyle bir uygulama varsa tüm araçlarada yapılmalı (Benim aracıma sol tarafa gaz pedalı takıldı, fabrikadan yeni çıkmış aracın frenlerini, motorunu, farını, ıvırını zıvırını ne demeye kontrol ediyorlar ki. Bu bahsi geçen [SIZE=2][FONT=arial]"[/FONT]Tadilat sonrası muayene ile birlikte periyodik araç muayenesi de yapılmış olur". [/SIZE]Cümlesi yeni araçlar için yazılmış bir cümle olamaz. Bu tamamen akla ve mantığa aykırı olacağından söylediğim gibi kelime oyunları ile ticari avantaj sağlamak olur.
Aracımın muayenesini bu gün yaptırmadım.
Evime dönüp yeni bir muayene randevusu aldım. Salı günü gidip paşa paşa o cezayı ödeyip muayeneyi yaptıracağım.
Fakat bu saçma durumu öncelikle BİMER aracılığı ile şikayet ettim. Eminim bir cevap gelecektir ve gelen cevabı sizlerle paylaşacağım. Cevabın olumsuz gelmesi durumunda ki bunun böyle olacağına da eminim. Bu durumda ise hiç üşenmeyeceğim ve TÜVTURK denen bu çakal firmayı mahkemeye vereceğim. Bu süreçte uzun süreler mahkemeye gidip geleceğime adım gibi eminim ama sessiz kalmak hiç içimden gelmiyor.
Eğer bu şekilde sorun yaşamış olan arkadaşlarım varsa ki gördüğüm ve okuduğum kadarıyla var, bu arkadaşlar ve katılmak isteyen diğer arkadaşlarla birlikte hareket etmeyi öneriyorum. Öncelikle BİMER'e şikayette bulunulmalı. Konu mantıklı bir şekilde anlatılmalı ve en önemli avantajımız Anayasada ki engellilere pozitif ayrımcılık maddesi. Amacım bu maddenin arkasına sığınıp TÜVTURK denen çakallar gibi çakallık yapmak değil ama teknik olarakta açıklaması olmayan bu uygulamanın kaldırılması için ne kullanmamız gerekiyorsa kullanmalıyız diye düşünüyorum.

Arkdaşlar merhaba ... sıfır m1 otomobil sınıfı araçlar 3 yıldan sonra muayene yapılır ama tertibat takıldığı için sıfır araca 2 yıl sonra muayeneye giriş.. kamyonetler her yıl muayene olur.. sıfır araca normal kişi lpg takdırıyor 2 yıl sonra muayeneye giriyor... değişen bişe olmuyor ama saçma bişe bencee buuu

UnFeeLinq;

Sanırım yazıyı iyi okumamışsınız yada ne demek istediğimi anlatamamışım. Konunun benim uygulamadan haberdar olmamla yada olmamamla çok fazla bir alakası yok.
"Sıfır km araca takılan aparat için yapılan muayene tadilat muayenesidir sadece aparat takıldı diye o araca periyodik muayene yapmak" sahtekarlıktan başka bir şey değil.
Sıfır araca takılan aparat fren balatalarını mı eskitir, motor, şasi numarasını mı değiştirir, emniyet kemerlerini mi söktürür, lastikleri mi aşındırır, far ayarlarını mı bozar.??????
Yahu her şey bir tarada fabrikadan yeni çıkmış araba aparat takıldığı için ve tabii plakasız olduğu için muyeneye çekici ile götürülüyor. Bu tüvTURK denen firma gerçekten bu arabanın periyodik muayenesini yapıyor mu? Komik bu, komediden başka bir şey değil.
Böyle salakça bir şey uygulamada olsa bile, benim isyanım adı uygulama olan bu çakallığa..

Tazmet;

Arkadaşım bende konuyla ilgili bugün bimer'e şikayet yazısı gönderdim. Bakalım ne zaman cevap yazıcaklar.

Bimer şikayetimi ulaştırma bakanlığına göndermiş.
Az önce ulaştırma bakanlığının aracmuayene@udhb.gov.tr adresin'den gelmiş olan müthiç açıklayıcı yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Sn.Metin Ünsal,

01/12/ 2012 tarih ve 727508 sayılı elektronik başvurunuz.
Aracınız tadilat kapsamında degerlendirilmiş olması nedeniyle muayene 2 yılda bir yapılmaktadır.

Bilgilerinizi rica ederim.

Adres:Ulaştırma,Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı
Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü
Hakkı Turayliç Cad. No:5 Emek / ANKARA

Hala derler ki aracınız tadilat kapsamında değerlendirilmiş. Bende biliyorum tadilat muayenesi olduğunda. Sıfır aracın periyodik muayenesi statüsüne nasıl sokuyorlar anlamış değilim..

Bu iş mahkemeye gider.

herkese selamlar
konu hakkında bende bir araştırma yaptım şu an yasaya göre hususi otomobil yeni alındığı zaman aracın satın alındığı tarih değil fabrika çıkış tarihi itibari ile ilk muayene 3 yıl ondan sonraki muayene her 2 yılda bir yapılır ancak aracı satın almış olduğunuz zaman tertibat takılmadan muayeneye girmiş ve hemen ardından tertibat takılmış ise ( araç tescil işlemleri yapılmadan muyene şart ) bunun ki ruhsatta tertibat takıldığı belirtilmesi için tekrar muayeneye girer ve böylelikle aracın ikinci muayenesi yapılır fakat araç sahibi bunun farkında olmaz ilk muayene diye 2 yıl sonra tekrar muayaneye gitmesi gerekir. bu yüzden araç alırken muhakkak bunlara dikkat edilmesi gekekir aracın bayide beklemiş olduğu süre kadar muayeneye erken gider.

arkadaşlar sıfır araçlarda muayene 3 yıldır fakat bizim gibi özel tertibatlı araç alan kişilerinki 2 yılı düşüyor bayi normal olarak sıfır aracını muayene götürüyor bunda sorun yok 3 yıl fakat tertibat takılınca araç tekrar muayeneye gidiyor o zaman 2 yıla düşüyor

ottobock;

Aynen dediğin gibi, bunların hepsi düzenleme eksikliğinden.
Düşünsenize 3 yıl garantili bir ürün alıyosunuz. Ürün 3 ay sonra arıza yapıyor, servise gönderiyorsunuz.
Servis, parça değişimi yapıp tamir ediyor ve size geri gönderiyor.
Parça değişimlerinde de garanti 1 yıl olduğu için, ürünün garantisi 1 yıla düşüyor. :)

Ben böyle kanun yapanların , tübe tübe :)

Arkadaşlar muayene konusunda ne yapayım yorumlarınızı bekliyorum ben 26.12.2012 tarihinde özel tertibatlı sıfır araba aldım ruhsatta muayene bitiş tarihi 26.12.2015 görünüyor yani muayene süresi 3 yıl olmuş oluyor. Ama yorumlarda 2 yılda muayene yaptırmak gerekiyor deniliyor. şimdi ben 2 yıl sonunda muayene yaptırmayı 3 yılı beklersem ceza yermiyiz. Başından geçen arkadaşlar varsa cevap bekliyorum

Yanlış yapmışlarsa onların sorunu yani muayene istasyonun sorunu ? Hiç üstüne uğrama zamanı gelince gidersin iki yılda derlerse niye gelmedin derlerse ben ne bileyim madem öyle buraya yazsaydınız dersiniz bir sorun çıkmaz bence gitme o is ilk alındığında olacak ti şimdi yaptırırsan iki muayene yaptırmak zorunda kalırsın yanlış düzeltilecek ? Tabi bu benim fikrim dogru veya yanlış tam bilgim yok .

ÖZÜRLÜN ÇİLESİ;
Atlanan bir sorun var tertibat yapılan aracın muayenesi 2 yıla düşer (sıfır araçlarda) ruhsat çıktıktan itibaren gelecek ikinci yıl muayene tarihinde aracı tekrar muayeneye sokmak zorundasın aksi taktirde ayılk 6.5 tl ile 7.5 tl arasında bir gecikme cezası ödemek zorunda kalırsın.
ötv muafiyetli sıfır araç alır tertibat takılmaz ise o zaman aracın muayene süresi 3 yıldır unutmayın.

yasar2456;
yaşar o işler öyle olmuyor sen bir yıllık gecikme cezasını ödemeden o aracı muayene ettiremezsin ruhsatta yazan değil sistemde yaazan muayene tarihi geçerli unutma.
bir yıl muayenesi geçmiş araçla dolaş trafikte polis sistemden sorgulatır ise o zaman gerçek ortaya çıkar senide tıpış tıpış muayeneye gönderir en hafif böyle kurtuursun tekrar söylüyorum bir yıllık geçikme zezası ödemeye deymez.

Üst Alt