Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sigorta başlangıç tarihi ve 18 yaşından önceki primler..?

Raman72
kerem75 e üstde yazıda görüldüğü gibi 15.06.2008 de emekli olabilirsiniz deniyor.Sen farklı söylüyorsun bir çelişki oluyor.

O zaman sgk bilgilendirme servisinin bana gönderdiği cvp hatalı,
ve internetten araştırdığım kadarı ile, özürlü emekliliğinde yaş ve cinsiyet şartının olmadığına da bayağı bir örnek yazı gördüm, yanlış mı yönlendiriyorlar bizi

hakandogualp' Alıntı:
Raman72
kerem75 e üstde yazıda görüldüğü gibi 15.06.2008 de emekli olabilirsiniz deniyor.Sen farklı söylüyorsun bir çelişki oluyor.
O tarihte olamaz diye birşey yazmadım.Yazdığım yazıda 16 yıl 3760 gün demişim.
15/06/1992+16 yıl=15/06/2008 ve 3760 prim günü ile emekli olunabilir.

kerem75' Alıntı:
O zaman sgk bilgilendirme servisinin bana gönderdiği cvp hatalı,
ve internetten araştırdığım kadarı ile, özürlü emekliliğinde yaş ve cinsiyet şartının olmadığına da bayağı bir örnek yazı gördüm, yanlış mı yönlendiriyorlar bizi
Hayır.Çıkan 4447 ve 4759 sayılı kanunlara göre;Sigorta başlangıç tarihi değil,işe giriş tarihi esas alınacak(Prim ödenmek şartıyla) ve ona göre emekli olunacaktır.

EMEKLİLİK HAKKINDA

ARKADAŞLAR İYCE KAFAM KARIŞTI BENİM SİGORTA BAŞLANGICIM 1994 YILI VE STAJ OLARAK İŞE BAŞLAMADIM YAŞIMDA 15 Dİ. BENİM SİGORTA BAŞLANGICIM 1994 YILIMI YOKSA 18 YAŞINI DOLDURDUĞUM 1997 YILIMIDIR. BİLGİLENDİRİRSENİZ SEVİNİRİM. TEŞEKKÜRLER

Raman72' Alıntı:
16 yıl, 3760 prim gününüz dolması halinde emekli olabilirsiniz.
ilk sigortalı olduğunuz tarihte 17 yaşında olduğunuz için,Sigortalılık başlangıç tarihiniz 24.07.1993 olarak kabul edilecektir.

Raman72 üstki yazında 24.07.1993 ü yanlışlıkla demişsin herhalde.Toparlarsak Ek 12-99 a göre 18 yaş öncesi emeklilik primi ödenenler ödendiği yaştan itibaren emeklilik hesabı yapılıcak.

Hakan onu bilerek yazdım. Nedenine gelince; Çıkan 4447 ve 4759 sayılı kanunlara göre; Sigorta başlangıç tarihi değil, işe giriş tarihi esas alınacak (Prim ödenmek şartıyla) ve ona göre emekli olunacaktır.

Soru: 02.06.1978 doğum tarihim
01.10.1995 sigorta başlangıcım. Toplam 2300 gün primim var. 2004 yılında %54 raporla vergi indirim belgesi aldım. Vergi indirim belgesi ile çalışmaktayım.Brüt maaşım 2.000.- YTL. Emeklilik şartlarını ve yaşımı öğrenmek istiyorum.İlk sigorta başlangıcımda yaşım 17 olduğundan (17 yaşımda 32 gün primim var) sigorta başlangıç yaşım 18 yaş mı olacak? Az günle emekli olduğumuz için aylık bağlama oranımız düşük mü olur? Yardımlarınızdan dolayı çok teşekkür ederim. (Doğan KARABULUT)

Cevap: Sayın KARABULUT, Normal şartlarda (engelli durumunuz dikkate alınmadan) 25 yıl, 5750 gün ve 55 yaş şartına tabisiniz.
-Engellilere tanınan emeklilik hakkından yararlanmak için de (III ncü derece engellilere tanınan), 17 yıl sigortalılık ve 3920 gün şartına tabisiniz.
-Sigortalılık başlangıcınız 4447 sayılı Yasa uyarınca kademe ve yaş şartı içerdiğinden 01.10.1995 tarihi olacaktır.
-17 yıl şartını 01.10.2012 tarihinde tamamlamış olacaksınız bu süre içerisinde de 3.920 gün şartı için noksan bulunan 1.620 prim gününü de tamamlamanız gerekmektedir.
- Ayrıca Reform Yasasına tarafınıza bağlanacak aylık bağlama oranı, 5400 gün üzerinden hesaplanan orandan da az olamayacağı için, emeklilik hesabınızın 5.400 gün prim üzerinden yapılacak olması lehinize olacaktır.
Sağlıcakla ve sosyal güvenlikle kalın…

Üst Alt